İşte dizi film için de geçerli değil kötü olanlarda. Konuda zaten onu açıklıyorum.
Ben kullanmıyorum zaten artık VA ama hani kullandığım zamanlarda sırf video, dizi, film ağırlıklı kullanmıştım. 60 fps ile 144 fps arasında ghosting, black smearing konusunda bariz farklar vardı, videolar 60 fps olduğundan sorunum oluyordu yine ama çok çok aza indirgeniyordu. Asıl bombayı Minecraft ile keşif ettim diyebilirim, Minecraft oynamıştım sırf VA ile nasıl olacak merakımdan ve forumlarda eleştirildiği kadar varmış dedim özellikle yavaş olanlar hakkında konuşuyorum. Kötü kelimesinin tanımıydı gerçekten. Yani dizi, film, google search başka bir şey yapamıyordum. IPS kullandığımda ise siyah temalı filmlerde dizilerde veya oyunlardaki sahnelerde anormal derece de olmasa da görülebilir bir glow hissediyorum.
Hani Minercaft fps ya öyle bir karamboldu ki anlatamam. Overdrive yapsan overshoot sıkıntı çıkarıyor bazı renklerde, overdrive kapatsan o düzeliyor bu sefer gölgeler sapıtıyor falan.
Ucuz etin yahnisi işte ama dediğim gibi bilinçli kullanmak önemli, hani overshoot yaşadığın videolar olur mesela overdrive ayarını kapatmak önemli orada bilmeyen kullanıcı için kötü bir durum. Overdrive de o kadar basit bir durum değil, 3 4 kademeli olanları var, iyi bir şey sanıp arttırıp sonra ya VA kötü deyip gezende çok oysa yaşadığı sorun overshoot ve overshoot çoğu panel tipinde overdrive ayarından sonra olur. VA'yı özel kötü yapan ghosting, blurr, smearing. Keşke VA'lar hızlı olsa da overdrive kullanmasakta bu döngüye hiç girmesek ama bu sorunları yaşamayacağımız VA paneller çok daha pahalı IPS panellere göre bu da bir gerçek.
Hani hem IPS glow olmasın diye VA alayım hem de ghosting olmasın dersen bu seferde cüzdanına elveda etmen gerekiyor zaten. Nvidia'nın bir meme olayı vardı, vram ve performans seçiliyken bütçe butonu kapanıyor, bu sefer bütçe butonuna tıkladığında vram butonu kapanıyordu. Tam o olay.
Google search yaparken mesela koyu tema kullanıyordum zaten ucuz VA ve koyu tema kullanmak saçmalık. Orada overdrive açıp blurru sonlandırıyordum, overshoot bu sefer bazı durumlarda sinir bozucu olmaya başlayınca da tak overdrive kapatıp çözebiliyordum bunu yapabilen ve iyi fiyattan alan varsa o ürünü sonuna kadar savunur muhtemelen. Koyu tema kullanmamakta işe yarar mesela.