Neler Yeni

Rehber Kötü/ucuz VA'larda yaşayacağınız sorunlar nelerdir? Yalnızca ghosting mi?

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Overdrive olmadan normal google search bile yapamıyorsunuz blurrdan en azından onu engelliyor ama başka bir şey beklememek gerekiyor bir de dizi film olur bir de overshoottan etkilenmeyecek senaryolarda oyun oynamak, ofis gibi işleri edit gibi işleri yaparsınız. VA panellerde overshoota neden olan 2 3 renk oluyor sadece onu bilirsen bilinçli kullanırsan çoğu işinde kullanırsın lakin fps oyunlarını unutacaksın. VA panellere boşuna dizi film izlemek için demiyorlar ya resmen sadece onlar için üretilmiş ucuz maliyetli yüksek hızlı paneller ama hz olarak sadece.
İşte dizi film için de geçerli değil kötü olanlarda. Konuda zaten onu açıklıyorum.

Senerr

80+ Bronze
İşte dizi film için de geçerli değil kötü olanlarda. Konuda zaten onu açıklıyorum.
Yok ya ben dizi film için bir problem yaşamamıştım overshoot senaryoları hariç çünkü 60 fps oluyor ve öyle koyu temalarla pek işim olmuyordu benim. O kadar ufak detaylara takılacak biri varsa ucuz VA paneller ona uygun değil. Düşük hz tercih edip VA yerine IPS alabilir TN daha kötü olacaktır. Koyu temali filmler pek izlemedim yalan yok izlediğimde de dikkatimi çekmedi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Öyle diyorsun da koyu temalarda smearing yapabilir dizi filmlerde belki ama IPS panellere göre çok büyük bir avantajı var aslında ucuz VA panellerin. IPS panel kullananlar bilir glow muhabbeti yok gibi bir şey resmen arka planda 0 ışık oluyor. IPS panellerin çoğunda VA'ya göre fark edilir glow olur.

Ömer Murat KARACA

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,019
İsim
Ömer Murat KARACA
Öncelikle elinize sağlık. Şahsen 6 sene Samsung 24CF390 VA panel 1800R Curved 1080P Ekran kullandım. Ardından çeşitli IPS panelli laptoplar kullandım. Şuanda da Aktif olarak Asus Tuf A15 2023 cihazıma ait 15.6 inç 2K 165HZ %100sRGB - %100 DCI-P3 (MS değerini bilmiyorum) değerlerine sahip laptopumun yanında Koorui 2K 165HZ VA panel, %100sRGB, %90DCI-P3 1MS değerlerine sahip monitör kullanıyorum. Renk olarak laptop ekranı bariz daha iyi ancak monitör, laptop ekranından sonra bile rahatsız etmeyecek kadar kaliteli görüntü sunuyor. FPS oyunu oynamadığımdan ben panel farkı hissetmiyorum. Genelde bir şeyler izleyip iş yapıyorum zaten pek oyun oynadığımda söylenemez

Senerr

80+ Bronze
Ben kullanmıyorum zaten artık VA ama hani kullandığım zamanlarda sırf video, dizi, film ağırlıklı kullanmıştım. 60 fps ile 144 fps arasında ghosting, black smearing konusunda bariz farklar vardı, videolar 60 fps olduğundan sorunum oluyordu yine ama çok çok aza indirgeniyordu. Asıl bombayı Minecraft ile keşif ettim diyebilirim, Minecraft oynamıştım sırf VA ile nasıl olacak merakımdan ve forumlarda eleştirildiği kadar varmış dedim özellikle yavaş olanlar hakkında konuşuyorum. Kötü kelimesinin tanımıydı gerçekten. Yani dizi, film, google search başka bir şey yapamıyordum. IPS kullandığımda ise siyah temalı filmlerde dizilerde veya oyunlardaki sahnelerde anormal derece de olmasa da görülebilir bir glow hissediyorum.

Hani Minercaft fps ya öyle bir karamboldu ki anlatamam. Overdrive yapsan overshoot sıkıntı çıkarıyor bazı renklerde, overdrive kapatsan o düzeliyor bu sefer gölgeler sapıtıyor falan. :)
Ucuz etin yahnisi işte ama dediğim gibi bilinçli kullanmak önemli, hani overshoot yaşadığın videolar olur mesela overdrive ayarını kapatmak önemli orada bilmeyen kullanıcı için kötü bir durum. Overdrive de o kadar basit bir durum değil, 3 4 kademeli olanları var, iyi bir şey sanıp arttırıp sonra ya VA kötü deyip gezende çok oysa yaşadığı sorun overshoot ve overshoot çoğu panel tipinde overdrive ayarından sonra olur. VA'yı özel kötü yapan ghosting, blurr, smearing. Keşke VA'lar hızlı olsa da overdrive kullanmasakta bu döngüye hiç girmesek ama bu sorunları yaşamayacağımız VA paneller çok daha pahalı IPS panellere göre bu da bir gerçek.

Hani hem IPS glow olmasın diye VA alayım hem de ghosting olmasın dersen bu seferde cüzdanına elveda etmen gerekiyor zaten. Nvidia'nın bir meme olayı vardı, vram ve performans seçiliyken bütçe butonu kapanıyor, bu sefer bütçe butonuna tıkladığında vram butonu kapanıyordu. Tam o olay.
images.jpg

Google search yaparken mesela koyu tema kullanıyordum zaten ucuz VA ve koyu tema kullanmak saçmalık. Orada overdrive açıp blurru sonlandırıyordum, overshoot bu sefer bazı durumlarda sinir bozucu olmaya başlayınca da tak overdrive kapatıp çözebiliyordum bunu yapabilen ve iyi fiyattan alan varsa o ürünü sonuna kadar savunur muhtemelen. Koyu tema kullanmamakta işe yarar mesela.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Öncelikle elinize sağlık. Şahsen 6 sene Samsung 24CF390 VA panel 1800R Curved 1080P Ekran kullandım. Ardından çeşitli IPS panelli laptoplar kullandım. Şuanda da Aktif olarak Asus Tuf A15 2023 cihazıma ait 15.6 inç 2K 165HZ %100sRGB - %100 DCI-P3 (MS değerini bilmiyorum) değerlerine sahip laptopumun yanında Koorui 2K 165HZ VA panel, %100sRGB, %90DCI-P3 1MS değerlerine sahip monitör kullanıyorum. Renk olarak laptop ekranı bariz daha iyi ancak monitör, laptop ekranından sonra bile rahatsız etmeyecek kadar kaliteli görüntü sunuyor. FPS oyunu oynamadığımdan ben panel farkı hissetmiyorum. Genelde bir şeyler izleyip iş yapıyorum zaten pek oyun oynadığımda söylenemez
ms değeri zaten bakmamanız gereken bir değer yaygın bilinenin aksine. Çünkü (kısa cevap): 1) söyledikleri değer en yüksek overdrive ayarındaki en hızlı tek bir süre. Ortalamayı ve diğer kötü değerleri saklıyorlar. Ayrıca yüksek overdrive ayarı da overshoottan dolayı ters-ghosting yaptığı için eskisinden beter olur kullanılamaz. 2) 1ms, 0.5ms ihtiyacınız olduğu da doğru değil. Tepki sürelerinin monitörün yenileme döngüsünün altında olması yeterlidir. Percent-in-window'a bakmalısınız.
Bahsettiğiniz şey görüntü kalitesi. VA panellerin renklerin cansız vs. olduğu doğru değil zaten. Eski bilgi onlar.

Keepr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
809
İsim
Enes Altunışık
ms değeri zaten bakmamanız gereken bir değer yaygın bilinenin aksine. Çünkü (kısa cevap): 1) söyledikleri değer en yüksek overdrive ayarındaki en hızlı tek bir süre. Ortalamayı ve diğer kötü değerleri saklıyorlar. Ayrıca yüksek overdrive ayarı da overshoottan dolayı ters-ghosting yaptığı için eskisinden beter olur kullanılamaz. 2) 1ms, 0.5ms ihtiyacınız olduğu da doğru değil. Tepki sürelerinin monitörün yenileme döngüsünün altında olması yeterlidir. Percent-in-window'a bakmalısınız.

Bahsettiğiniz şey görüntü kalitesi. VA panellerin renklerin cansız vs. olduğu doğru değil zaten. Eski bilgi onlar.
https://www.n11.com/urun/msi-mag-27...p_epey&utm_medium=cpc&utm_campaign=epey_genel
Bu monitör ips bir monitör yerine tercih edilebilir mesela değil mi?

Senerr

80+ Bronze
Bu arada senle daha önce konuşmuştuk hatırladım seni, 24 ekrana alıştıktan sonra 15.6 ekran küçük gelmeye başlıyor. Laptop ekranı güzel olsa bile büyüklüğü arayabiliyorsun yaptığın işe göre.:kekw:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
https://www.n11.com/urun/msi-mag-27...p_epey&utm_medium=cpc&utm_campaign=epey_genel
Bu monitör ips bir monitör yerine tercih edilebilir mesela değil mi?
Yok. Çok düşük parlaklık, Rapid VA sayılmaz ortalama, gamutlar düşük, Hz düşük VA olmasına rağmen.

VA isteniyorsa scanline sorunu göz ardı edilip Samsung G6 G65B alınmalı. Her anlamda çok çok daha iyi. Bknz.:
QD gibi değil ama iyi bir geniş gamut IPS'e benzer gamutlar, iyi kontrast, çok iyi parlaklık, en hızlı VA'lardan üst düzey rekabetçi dışında sıkıntı çıkarmaz, aynı zamanda TV olduğu için ortalama bir hoparlörü ve pek çok ekstra özelliği var vs...

Ama sanki MSI incelemesinde bir hata var gibi ama bilemedim. Bu monitörün böyle çıkmaması lazım sanki. TotallyDubbed fena değil normalde ama.

Top Bottom