Rehber Kötü/ucuz VA'larda yaşayacağınız sorunlar nelerdir? Yalnızca ghosting mi?

Hayir pikseller ayni. Şurada yazdığım üzere:

Daha açiklayici olsun diye örnek olarak şu resmi birakayim:
Alıntıyı görüntüle
Yalnız buradakinden farklı olarak piksellerin boyutu sabit kalır.

Olacak. Aynı miktar pikseli daha büyük alana sığdıriyorsunuz. Dolayısıyla yoğunluk yani PPI azalıyor. Bu da netliğin azalması demek. Ama bunu daha uzaktan izleyerek bir miktar telafi edebilirsiniz. Monitör/TV boyutu artınca izleme mesafesi artar. Örneğin 65 inç TV'yi odadaki koltuktan izleyebilirken 24 inc monitörü hemen önünden izlersiniz.

32 inç 2K ile 24 inc aynı piksel yoğunluğuna (PPI) sahiptir. Yani 21.5 inç 1080P monitörünüz daha keskin bir görüntü sunar. Ancak monitör keskinlikten ibaret değildir. Samsung G65B çok daha canlı renklere ve çok daha iyi siyahlara sahip.
Bunun haricinde bir sıkıntı daha var. 2K monitörde 1080P izlemek 1080P'de 1080P izlemekten daha kötüdür. Zira 2K, 4K gibi 1080P'nin tam katı değildir (1920x1080 x2 = 3840x2160 ama 1920x1080 x2 ≠ 2560x1440). Şu resim ile durumu kolay anlayabileceğinizi düşünüyorum:
Alıntıyı görüntüle
2K sistemlerin dezavantajlarından biri budur. Sisteminiz 2K kaldıramayacak duruma geldiğinde güçlendirmeniz gerekir.
Hocam anlattıklarınıza göre 32" geçişi yapmak en azından 2K kısmında pek mantıklı değil. Eğer 32" alıcaksam 4K yöneleceğim. Çünkü netlik kısmında 27" monitörde bile "eh işte" gibi bir fark hissettim aslında. Tabi bu benim körlüğümdür ama :) Anlattıklarınıza göre de ürünü araya biraz mesafe koyarak kullanmak gerekecek. Fakat bu mesafe ne kadar olursa işi "kotarır" o önemli. Mesela benim bilgisayar masamın derinliği 50 cm civarı desek ve oturak olarak tekli koltuk kullanıyorum, bu nedenle masa ile aramda da en az bir 10-15cm(geriye yaslandığımda bir 30-40 cm) desek maksimum sağlayabileceğim uzaklık 90cm civarı olur. Mesela bu 32" için kurtarır mı hiçbir fikrim yok. Tek bildiğim 27" bile çok büyük gözüküyordu gözüme. 32" hayal edemiyorum :)
Fakat " 32" geçişi yapmak 2K kısmında pek mantıklı değil " e istinaden başka bir konuda arkadaş şunları söyledi:
"32inç, zaten 27inç'ten daha iyi. İncelemelerde 27inç 2800:1 kontrast oranı ve 380nit çıkarken, 32inç 3500:1 kontrast oranı ve 410nit parlaklık çıkıyor. Hız açısından direkt bir kıyas yok ancak %99.9 birebir aynılar"
Bu yüzden sizin söylediklerini ve bu arkadaşın sağladığı bilgileri bir araya getirdiğimde, kar-zarar hesabını iyi yapmam gerekiyor gibi geldi bana. Burada soru "monitörü 70cm ile 90cm civarı bir uzaklıktan bakmak netlik kısmında durumu idare eder mi?" olacak sanırım.
Odyssey G65B modelinin 27" olanını aldım ve aslında yaşadığım teknik servis rezaletine rağmen memnun kaldım. Ve 32" ile arasında 1619₺(27" monitöre Amazon üzerinden ödediğim ile kıyasla" fiyat farkı vardı. Yukarda arkadaşın dediğini de hesaba katarsak 1619₺'ye böyle bir netlik vs kontrast oranı+parlaklık takası mantıklı mı ?

Bir paragraf daha ekledim güncelleme olarak.
"Ek olarak kötü VA'lardan milyar kere uzak durun dedim ama bir neden daha sayayım:
Kötü VA'ların görüş açısı berbat oğlu berbat olur. Akrabamın biri sormadan ucuz bir VA TV almış ışığı kapatmamalarına rağmen. Karşısında 2 tekli koltuk, yanlarda 2 koltuk var. Yanlardaki koltuktan izlemek mümkün değil zira televizyonun yarısı gri oluyor gamma shiftten dolayı. Gece sahneyi gündüz sanarsınız o kadar. Ancak karşıdan da izlemek mümkün değil zira üzerine konduğu sehpa alçak. Koltukta oturunca biraz yukarıdan bakıyorsunuz ve bu sefer de alt beyaz oluyor."

Geri