Overdrive olmadan normal google search bile yapamıyorsunuz blurrdan en azından onu engelliyor ama başka bir şey beklememek gerekiyor bir de dizi film olur bir de overshoottan etkilenmeyecek senaryolarda oyun oynamak, ofis gibi işleri edit gibi işleri yaparsınız. VA panellerde overshoota neden olan 2 3 renk oluyor sadece onu bilirsen bilinçli kullanırsan çoğu işinde kullanırsın lakin fps oyunlarını unutacaksın. VA panellere boşuna dizi film izlemek için demiyorlar ya resmen sadece onlar için üretilmiş ucuz maliyetli yüksek hızlı paneller ama hz olarak sadece.
Yok ya ben dizi film için bir problem yaşamamıştım overshoot senaryoları hariç çünkü 60 fps oluyor ve öyle koyu temalarla pek işim olmuyordu benim. O kadar ufak detaylara takılacak biri varsa ucuz VA paneller ona uygun değil. Düşük hz tercih edip VA yerine IPS alabilir TN daha kötü olacaktır. Koyu temali filmler pek izlemedim yalan yok izlediğimde de dikkatimi çekmedi.
Öyle diyorsun da koyu temalarda smearing yapabilir dizi filmlerde belki ama IPS panellere göre çok büyük bir avantajı var aslında ucuz VA panellerin. IPS panel kullananlar bilir glow muhabbeti yok gibi bir şey resmen arka planda 0 ışık oluyor. IPS panellerin çoğunda VA'ya göre fark edilir glow olur.
Öncelikle elinize sağlık. Şahsen 6 sene Samsung 24CF390 VA panel 1800R Curved 1080P Ekran kullandım. Ardından çeşitli IPS panelli laptoplar kullandım. Şuanda da Aktif olarak Asus Tuf A15 2023 cihazıma ait 15.6 inç 2K 165HZ %100sRGB - %100 DCI-P3 (MS değerini bilmiyorum) değerlerine sahip laptopumun yanında Koorui 2K 165HZ VA panel, %100sRGB, %90DCI-P3 1MS değerlerine sahip monitör kullanıyorum. Renk olarak laptop ekranı bariz daha iyi ancak monitör, laptop ekranından sonra bile rahatsız etmeyecek kadar kaliteli görüntü sunuyor. FPS oyunu oynamadığımdan ben panel farkı hissetmiyorum. Genelde bir şeyler izleyip iş yapıyorum zaten pek oyun oynadığımda söylenemez
Ben kullanmıyorum zaten artık VA ama hani kullandığım zamanlarda sırf video, dizi, film ağırlıklı kullanmıştım. 60 fps ile 144 fps arasında ghosting, black smearing konusunda bariz farklar vardı, videolar 60 fps olduğundan sorunum oluyordu yine ama çok çok aza indirgeniyordu. Asıl bombayı Minecraft ile keşif ettim diyebilirim, Minecraft oynamıştım sırf VA ile nasıl olacak merakımdan ve forumlarda eleştirildiği kadar varmış dedim özellikle yavaş olanlar hakkında konuşuyorum. Kötü kelimesinin tanımıydı gerçekten. Yani dizi, film, google search başka bir şey yapamıyordum. IPS kullandığımda ise siyah temalı filmlerde dizilerde veya oyunlardaki sahnelerde anormal derece de olmasa da görülebilir bir glow hissediyorum.
Hani Minercaft fps ya öyle bir karamboldu ki anlatamam. Overdrive yapsan overshoot sıkıntı çıkarıyor bazı renklerde, overdrive kapatsan o düzeliyor bu sefer gölgeler sapıtıyor falan.
Ucuz etin yahnisi işte ama dediğim gibi bilinçli kullanmak önemli, hani overshoot yaşadığın videolar olur mesela overdrive ayarını kapatmak önemli orada bilmeyen kullanıcı için kötü bir durum. Overdrive de o kadar basit bir durum değil, 3 4 kademeli olanları var, iyi bir şey sanıp arttırıp sonra ya VA kötü deyip gezende çok oysa yaşadığı sorun overshoot ve overshoot çoğu panel tipinde overdrive ayarından sonra olur. VA'yı özel kötü yapan ghosting, blurr, smearing. Keşke VA'lar hızlı olsa da overdrive kullanmasakta bu döngüye hiç girmesek ama bu sorunları yaşamayacağımız VA paneller çok daha pahalı IPS panellere göre bu da bir gerçek.
Hani hem IPS glow olmasın diye VA alayım hem de ghosting olmasın dersen bu seferde cüzdanına elveda etmen gerekiyor zaten. Nvidia'nın bir meme olayı vardı, vram ve performans seçiliyken bütçe butonu kapanıyor, bu sefer bütçe butonuna tıkladığında vram butonu kapanıyordu. Tam o olay.
Google search yaparken mesela koyu tema kullanıyordum zaten ucuz VA ve koyu tema kullanmak saçmalık. Orada overdrive açıp blurru sonlandırıyordum, overshoot bu sefer bazı durumlarda sinir bozucu olmaya başlayınca da tak overdrive kapatıp çözebiliyordum bunu yapabilen ve iyi fiyattan alan varsa o ürünü sonuna kadar savunur muhtemelen. Koyu tema kullanmamakta işe yarar mesela.
Öncelikle elinize sağlık. Şahsen 6 sene Samsung 24CF390 VA panel 1800R Curved 1080P Ekran kullandım. Ardından çeşitli IPS panelli laptoplar kullandım. Şuanda da Aktif olarak Asus Tuf A15 2023 cihazıma ait 15.6 inç 2K 165HZ %100sRGB - %100 DCI-P3 (MS değerini bilmiyorum) değerlerine sahip laptopumun yanında Koorui 2K 165HZ VA panel, %100sRGB, %90DCI-P3 1MS değerlerine sahip monitör kullanıyorum. Renk olarak laptop ekranı bariz daha iyi ancak monitör, laptop ekranından sonra bile rahatsız etmeyecek kadar kaliteli görüntü sunuyor. FPS oyunu oynamadığımdan ben panel farkı hissetmiyorum. Genelde bir şeyler izleyip iş yapıyorum zaten pek oyun oynadığımda söylenemez
ms değeri zaten bakmamanız gereken bir değer yaygın bilinenin aksine. Çünkü (kısa cevap): 1) söyledikleri değer en yüksek overdrive ayarındaki en hızlı tek bir süre. Ortalamayı ve diğer kötü değerleri saklıyorlar. Ayrıca yüksek overdrive ayarı da overshoottan dolayı ters-ghosting yaptığı için eskisinden beter olur kullanılamaz. 2) 1ms, 0.5ms ihtiyacınız olduğu da doğru değil. Tepki sürelerinin monitörün yenileme döngüsünün altında olması yeterlidir. Percent-in-window'a bakmalısınız.
ms değeri zaten bakmamanız gereken bir değer yaygın bilinenin aksine. Çünkü (kısa cevap): 1) söyledikleri değer en yüksek overdrive ayarındaki en hızlı tek bir süre. Ortalamayı ve diğer kötü değerleri saklıyorlar. Ayrıca yüksek overdrive ayarı da overshoottan dolayı ters-ghosting yaptığı için eskisinden beter olur kullanılamaz. 2) 1ms, 0.5ms ihtiyacınız olduğu da doğru değil. Tepki sürelerinin monitörün yenileme döngüsünün altında olması yeterlidir. Percent-in-window'a bakmalısınız.
Bahsettiğiniz şey görüntü kalitesi. VA panellerin renklerin cansız vs. olduğu doğru değil zaten. Eski bilgi onlar.
Bu arada senle daha önce konuşmuştuk hatırladım seni, 24 ekrana alıştıktan sonra 15.6 ekran küçük gelmeye başlıyor. Laptop ekranı güzel olsa bile büyüklüğü arayabiliyorsun yaptığın işe göre.
Sonradan önemli ek: kronik scanline problemi için konudaki mesajları okuyunuz. ----- Selamlar arkadaşlar. Yakın zamanda yeni nesil çok hızlı VA'lardan olan bu modelden tanıdıklarıma 2-3 tane aldık. Elime geçmişken ghosting testi yapayım dedim. UFO GHOSTİNG TESTİ Overdrive (Tepki süresi)...
forum.donanimarsivi.com
QD gibi değil ama iyi bir geniş gamut IPS'e benzer gamutlar, iyi kontrast, çok iyi parlaklık, en hızlı VA'lardan üst düzey rekabetçi dışında sıkıntı çıkarmaz, aynı zamanda TV olduğu için ortalama bir hoparlörü ve pek çok ekstra özelliği var vs...
Ama sanki MSI incelemesinde bir hata var gibi ama bilemedim. Bu monitörün böyle çıkmaması lazım sanki. TotallyDubbed fena değil normalde ama.
Başka forumda bir kullanıcı da monitör konuma Odyssey G65B modelini önerdi. Ben de satın aldım ve ghosting testini yaptığımda ilk resimdeki gibi olmadı yani dediğiniz gibi kaliteli VA panel diyebiliriz. Sadece karanlık ortama girip çıkma yaptığımda (Assassin's Creed Odyssey) örneğin bir mağaraya girdiğimde, görüntünün anlaşılabilir hale gelmesi için 1-2 saniye gerekiyor. Fakat "black equalizer"(yanlış hatırlıyor olabilirim ayar adını) ayarını açıp değerini 1 falan yaptıktan sonra durum ortalama şekilde düzeliyor diyelim. Ama buna ekrandaki siyahı biraz griye çevirme mi deriz yoksa parlaklığı arttırmamı emin değilim. Bu şekilde bir çözüm bulmuşlar.
!!!!!
Birde size bir soru yöneltmek istiyorum, Odyssey G65B'nin elimde 27" olan versiyonu mevcut, bazı problemler yaşadım ve normal şartlarda değişim isteyecektim. Fakat Samsung'un kendi satış sitesinde 32" olan ürünün 1619₺ farkla satıldığını gördüm. Acaba 27" iade edip 32" alsam mı ? Rekabetçi oyunlarda ne gibi sorun olur ? Normalde oyunları monitörün kendi çözünürlüğünde oynarım fakat CS2 için bu durum farklı, onu 1280x768 gibi bir çözünürlükte oynuyorum. Ve ekranın ana çözünürlüğü 2k olacak ama 1080p video izlerken nasıl bir sonuç alırız ? 27" den daha kötü mü ? Ve son olarak Epey'den 27" ile 32" versiyonlarını karşılaştırdığımda 32" piksel oranı 27"den düşüktü. Bu ne kadar fark ettirir ?
Edit: Rekabetçi oyunları üst düzey oynama gibi bir planım yok, genelde arkadaşlar ile giriyoruz.
Bu arada kaliteli VA panel bulmak çok pahalı değil. Mesela geçenlerde 4.999 TL'e satılan Philips Evnia 25M2N3200W'in gayet iyi bir VA performansı var: Alıntıyı görüntüle Alıntıyı görüntüle
Faster overdrive modunda ghosting ve overshoot gözükmüyor, sadece biraz black smearing var.
Evet 3200W iyi daha yeni bir akrabama aldım. Bir de model kodunu tam hatırlayamadığım AOC'un bir modeli var. O da fena değil. Ama bunlar dışında model yok ve bunlar iyi 2K IPS parasina satiliyor genellikle. Ayrıca G65B her anlamda iyi bir model, bunlar öyle sayılmaz. Dolayısıyla bulmak zor.
Sonradan önemli ek: kronik scanline problemi için konudaki mesajları okuyunuz.
-----
Selamlar arkadaşlar. Yakın zamanda yeni nesil çok hızlı VA'lardan olan bu modelden tanıdıklarıma 2-3 tane aldık. Elime geçmişken ghosting testi yapayım dedim.
UFO GHOSTİNG TESTİ
Overdrive (Tepki süresi): standart.
Not: Diğer ayarların kötü olduğunu hem kendim test ettim hem de GTID testinden tepki süresi cihazıyla yapılan ölçümleri izleyerek tatbik ettim. Dolayısıyla paylaşmıyorum. İstek olursa atarım yine de.
Fakat "black equalizer"(yanlış hatırlıyor olabilirim ayar adını) ayarını açıp değerini 1 falan yaptıktan sonra durum ortalama şekilde düzeliyor diyelim. Ama buna ekrandaki siyahı biraz griye çevirme mi deriz yoksa parlaklığı arttırmamı emin değilim. Bu şekilde bir çözüm bulmuşlar
Çözüm değil bu. Karanlık renklerde geçisler yavaş olduğu için rengi açınca hızlanıyor, gayet basit mantık. Ama monitörün kontrastının ve renklerinin içinden geçmiş oluyorsunuz. Ona rağmen bir IPS hızi olmuyor (Normal VA'larda).
Birde size bir soru yöneltmek istiyorum, Odyssey G65B'nin elimde 27" olan versiyonu mevcut, bazı problemler yaşadım ve normal şartlarda değişim isteyecektim. Fakat Samsung'un kendi satış sitesinde 32" olan ürünün 1619₺ farkla satıldığını gördüm. Acaba 27" iade edip 32" alsam mı ? Rekabetçi oyunlarda ne gibi sorun olur ? Normalde oyunları monitörün kendi çözünürlüğünde oynarım fakat CS2 için bu durum farklı, onu 1280x768 gibi bir çözünürlükte oynuyorum. Ve ekranın ana çözünürlüğü 2k olacak ama 1080p video izlerken nasıl bir sonuç alırız ? 27" den daha kötü mü ? Ve son olarak Epey'den 27" ile 32" versiyonlarını karşılaştırdığımda 32" piksel oranı 27"den düşüktü. Bu ne kadar fark ettirir ?
Edit: Rekabetçi oyunları üst düzey oynama gibi bir planım yok, genelde arkadaşlar ile giriyoruz.
Öncelikle ciddi şekilde CS oynuyorsanız zaten 1) VA almamalıydınız 2) 2K almak yerine 1080P yüksek Hz almalıydinız 3) 24 inc almaliydiniz. Karma kullandığınız için bu tercihi yaptığınızı varsayarak devam ediyorum.
Piksel yoğunluğunu da anlamamışsınız. 2K bir monitörde 2560x1440=3.6milyon piksel vardır. Bu pikselleri 27 inçe dağitirsanız daha yakın yani yoğun, 32'ye dağitırsanız daha uzak yani az yoğun olur. Çözünürlük ve boyutla doğrudan ilişkili. Tabii ki aynı modelin 27'sinin piksel yoğunluğu 32'den çok olacak.
32 inç 2K ile 24inç 1080P neredeyse aynı piksel yoğunluğuna yani görüntü netliğine sahip. Ona göre hesap edin. Ve evet netlik 27 inçten daha kötü olur. Çünkü piksel yoğunluğu düşüyor. Normal kullanımda izleme mesafenizi biraz arttırmanız gerekir.
Evet 3200W iyi daha yeni bir akrabama aldım. Bir de model kodunu tam hatırlayamadığım AOC'un bir modeli var. O da fena değil. Ama bunlar dışında model yok ve bunlar iyi 2K IPS parasina satiliyor genellikle. Ayrıca G65B her anlamda iyi bir model, bunlar öyle sayılmaz. Dolayısıyla bulmak zor.
Birkaç şart dahilinde ben de öneriyorum hatta incelemem var:
Sonradan önemli ek: kronik scanline problemi için konudaki mesajları okuyunuz.
-----
Selamlar arkadaşlar. Yakın zamanda yeni nesil çok hızlı VA'lardan olan bu modelden tanıdıklarıma 2-3 tane aldık. Elime geçmişken ghosting testi yapayım dedim.
UFO GHOSTİNG TESTİ
Overdrive (Tepki süresi): standart.
Not: Diğer ayarların kötü olduğunu hem kendim test ettim hem de GTID testinden tepki süresi cihazıyla yapılan ölçümleri izleyerek tatbik ettim. Dolayısıyla paylaşmıyorum. İstek olursa atarım yine de.
Testte...
Çözüm değil bu. Karanlık renklerde geçisler yavaş olduğu için rengi açınca hızlanıyor, gayet basit mantık. Ama monitörün kontrastının ve renklerinin içinden geçmiş oluyorsunuz. Ona rağmen bir IPS hızi olmuyor (Normal VA'larda).
Öncelikle ciddi şekilde CS oynuyorsanız zaten 1) VA almamalıydınız 2) 2K almak yerine 1080P yüksek Hz almalıydinız 3) 24 inc almaliydiniz. Karma kullandığınız için bu tercihi yaptığınızı varsayarak devam ediyorum.
Piksel yoğunluğunu da anlamamışsınız. 2K bir monitörde 2560x1440=3.6milyon piksel vardır. Bu pikselleri 27 inçe dağitirsanız daha yakın yani yoğun, 32'ye dağitırsanız daha uzak yani az yoğun olur. Çözünürlük ve boyutla doğrudan ilişkili. Tabii ki aynı modelin 27'sinin piksel yoğunluğu 32'den çok olacak.
32 inç 2K ile 24inç 1080P neredeyse aynı piksel yoğunluğuna yani görüntü netliğine sahip. Ona göre hesap edin. Ve evet netlik 27 inçten daha kötü olur. Çünkü piksel yoğunluğu düşüyor. Normal kullanımda izleme mesafenizi biraz arttırmanız gerekir.
Aynen hocam, karma bir kullanım olacak yani cs gibi rekabetçi oyunları ciddi şekilde değilde arada arkadaşlar ile oynuyorum. Şu sıralar hikayeli, en azından rekabetçi oyun kadar reaksiyon-refleks gerektirmeyen oyunlar oynarım diye düşünüyorum. Ve sanırım sadece anlamadığın piksel yoğunluğu değilde piksel olayının tamamı Çünkü 32" de piksellerin boyutu büyüdüğü için daha fazla olacağını varsaydım.
Dediğim gibi hikayeli oyunlar hatta genel olarak oyunların %90'ını oynatabilirsem 2k çözünürlükte oynayacağım. Ve 2K'da oyun oynadığımda 27" den bir farkı olmayacak ? ya da bariz şekilde görülebilen bir fark ? Eğer 2K'da bir fark olmuyorsa bile ileride sistemimin yetmeyeceği oyunlar çıkabilir ve bu oyunları mesela 1080p oynamak zorunda kalabilirim. Eğer böyle olursa sanırım en iyisi emektar monitörüm 21.5" Asus VS228 olur sanırım ? Yoksa 32" yine de eski monitörümden iyi görüntü sağlayabilir mi ?
Ve sanırım sadece anlamadığın piksel yoğunluğu değilde piksel olayının tamamı Çünkü 32" de piksellerin boyutu büyüdüğü için daha fazla olacağını varsaydım.
2K bir monitörde 2560x1440=3.6milyon piksel vardır. Bu pikselleri 27 inçe dağitirsanız daha yakın yani yoğun, 32'ye dağitırsanız daha uzak yani az yoğun olur. Çözünürlük ve boyutla doğrudan ilişkili. Tabii ki aynı modelin 27'sinin piksel yoğunluğu 32'den çok olacak.
Olacak. Aynı miktar pikseli daha büyük alana sığdıriyorsunuz. Dolayısıyla yoğunluk yani PPI azalıyor. Bu da netliğin azalması demek. Ama bunu daha uzaktan izleyerek bir miktar telafi edebilirsiniz. Monitör/TV boyutu artınca izleme mesafesi artar. Örneğin 65 inç TV'yi odadaki koltuktan izleyebilirken 24 inc monitörü hemen önünden izlersiniz.
2K'da bir fark olmuyorsa bile ileride sistemimin yetmeyeceği oyunlar çıkabilir ve bu oyunları mesela 1080p oynamak zorunda kalabilirim. Eğer böyle olursa sanırım en iyisi emektar monitörüm 21.5" Asus VS228 olur sanırım ? Yoksa 32" yine de eski monitörümden iyi görüntü sağlayabilir mi ?
32 inç 2K ile 24 inc aynı piksel yoğunluğuna (PPI) sahiptir. Yani 21.5 inç 1080P monitörünüz daha keskin bir görüntü sunar. Ancak monitör keskinlikten ibaret değildir. Samsung G65B çok daha canlı renklere ve çok daha iyi siyahlara sahip.
Bunun haricinde bir sıkıntı daha var. 2K monitörde 1080P izlemek 1080P'de 1080P izlemekten daha kötüdür. Zira 2K, 4K gibi 1080P'nin tam katı değildir (1920x1080 x2 = 3840x2160 ama 1920x1080 x2 ≠ 2560x1440). Şu resim ile durumu kolay anlayabileceğinizi düşünüyorum:
2K sistemlerin dezavantajlarından biri budur. Sisteminiz 2K kaldıramayacak duruma geldiğinde güçlendirmeniz gerekir.