Neler Yeni

İnsanın evrimsel sürecinde ortaya çıkan anatomik hatalar

sontoxic

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
327
İsim
Semih
Instagram
son.toxic
Biyolojinin en temel konularından biri olan evrimi bilmiyorsun. Sonra da birileri bilmediğini vurgulayınca, okumayan biri olduğunu vurgulayınca zoruna gitti öyle mi? Madem okumayan, bir şey bilmeyen biri olmayı sevmiyorsun neden okumuyorsun dostum? Biyolojinin yapıtaşı olan evrimi bilmiyorsun, ötesi mi var?
zoruma giden bir şey yok sadece seni anlattım ve anlattıklarım da yüksek çoğunluğu okb vakalarının benzeri söylediklerimin çoğu doğru çıktı
ben okurum ancak kendim için okurum burada yazıya döküp birileri için çaba sarf etmem kendimi kanıtlamama gerek duymam
belli ki hastalığın ile de bağlantısı var çünkü sende bu durum tam tersi
bu şekilde kendini rahatlatıp üstün sanıyorsun belki birgün hastalığını yenmeyi başarırsan bu saçmalıkların aklına gelince utanç duyarsın
yaşın kaç bilmiyorum ama çocuksu davranıyorsun belki de çocuksun
senin gibi bir hastaya ne anlatılsa tekrar dönüp bir önceki şeye bakıp takılı kalırsın ki öyle de görünüyor
neyse dost kitap okumanda başarılar

penthaL

80+
zoruma giden bir şey yok sadece seni anlattım ve anlattıklarım da yüksek çoğunluğu okb vakalarının benzeri söylediklerimin çoğu doğru çıktı
ben okurum ancak kendim için okurum burada yazıya döküp birileri için çaba sarf etmem kendimi kanıtlamama gerek duymam
belli ki hastalığın ile de bağlantısı var çünkü sende bu durum tam tersi
bu şekilde kendini rahatlatıp üstün sanıyorsun belki birgün hastalığını yenmeyi başarırsan bu saçmalıkların aklına gelince utanç duyarsın
yaşın kaç bilmiyorum ama çocuksu davranıyorsun belki de çocuksun
senin gibi bir hastaya ne anlatılsa tekrar dönüp bir önceki şeye bakıp takılı kalırsın ki öyle de görünüyor
neyse dost kitap okumanda başarılar
Ahahahaha, OKB hastalığımı belirtmemle birlikte bunun üzerinden beni vurmaya çalışmış. Tam bir müslüman davranışı. Ama bilmeni isterim ki Nikola Tesla ve Charles Darwin gibi, dahiler arasında ilk 10'a giren insanlar bile OKB hastasıydı. Yani OKB'nin zekaya bir etkisi yok, sadece mükemmelliyetçilik, simetri gibi takıntılara sebep olur. Bunu bile bilmiyorsun ve OKB üzerinden bana sallıyorsun.

"Ben okurum ama kendim için okurum." demişsin ama okuyan ve okumayı seven birinin evrimin temelini bile bilmiyor olması komik. Ne okudun 'alice harikalar diyarında' falan mı? Eğer bilmiyorsan, birileri bilmediğini söyleyince küplere binmeyeceksin.

TayyarCR

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
yolcu arslan
1743776532851.png

1743776550176.png

1743776562299.png

1743776572208.png

bir iki anatombik hata bırakalım. Simetri altın oran renk uyumu, çeversel uyum, büyürken hormonların deriyi parçalamadan otonom olarak gelişmesi bunlar hep anatombik hatalar. öyle böyle değil ama.
anatombikçi tesadüfçüler sizi.

Tesadüfü savundun..

sontoxic

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
327
İsim
Semih
Instagram
son.toxic
Ahahahaha, OKB hastalığımı belirtmemle birlikte bunun üzerinden beni vurmaya çalışmış. Tam bir müslüman davranışı. Ama bilmeni isterim ki Nikola Tesla ve Charles Darwin gibi, dahiler arasında ilk 10'a giren insanlar bile OKB hastasıydı. Yani OKB'nin zekaya bir etkisi yok, sadece mükemmelliyetçilik, simetri gibi takıntılara sebep olur. Bunu bile bilmiyorsun ve OKB üzerinden bana sallıyorsun.

"Ben okurum ama kendim için okurum." demişsin ama okuyan ve okumayı seven birinin evrimin temelini bile bilmiyor olması komik. Ne okudun 'alice harikalar diyarında' falan mı? Eğer bilmiyorsan, birileri bilmediğini söyleyince küplere binmeyeceksin.
sana bilgi vermedim ki bilmediğimi vurguluyorsun
ha birde sadece olanı söyledim bu bir vurmak değil gerçek kabullenmeyi öğren
neyse senin tabirin ile hastalığınla daha üstüne gitmeyeyim ağlarsın yakında buda okb bir yan etkisi çıkmaza girince stres olup sataşmak

dediğin dahiler okb bile olsa zekiliğini bu hastalığı alt ederek veya bastırarak gösteren kişilerdir yani kendini onlarla pek aynı kefeye koyma alakan yok

daha da cevap vermeyeceğim klavye delikanlısı susmayan birisin yazdıkça da yazarsın

penthaL

80+
sana bilgi vermedim ki bilmediğimi vurguluyorsun
ha birde sadece olanı söyledim bu bir vurmak değil gerçek kabullenmeyi öğren
neyse senin tabirin ile hastalığınla daha üstüne gitmeyeyim ağlarsın yakında buda okb bir yan etkisi çıkmaza girince stres olup sataşmak

dediğin dahiler okb bile olsa zekiliğini bu hastalığı alt ederek veya bastırarak gösteren kişilerdir yani kendini onlarla pek aynı kefeye koyma alakan yok

daha da cevap vermeyeceğim klavye delikanlısı susmayan birisin yazdıkça da yazarsın
:D Ulan evrimi bilmediğini açık açık söyledin hala "sana bilgi vermedim" diyorsun. "Olanı söyledim" diyor bir de. Ulan ben kendim söyledim zaten OKB'min olduğunu, bunda utanılacak veya benim saklayacağım bir şey yok. Ve hayır, saydığım adamlar hastalığını alt etmedi veya bastırmadı. Gayet de takıntıları vardı ve takıntılarının olması bir şey başarmana engel değil. Sen OKB'nin zihinsel gerilik falan olduğunu mu zannediyorsun cahil? Ki diyelim benim yerimde bir başkası var ve zihinsel geriliğe sahip. Sen zihinsel geriliği olan bir hastalığı olan birinin yüzüne "hasta" diyecek kadar karaktersiz misin?

Bir şey bilmemene rağmen şu denli özgüvenli ve saygısız olman zaten ne tip bir yobaz olduğunun kanıtı.

KaptanMC

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,228
İsim
Mehmetcan
Ahahahaha, "böyük oyunu" görmüş. Bayağı derinsin ha. :p Ayrıca hiçbir yazımda hata göremezsin. Hepsini kurallara uygun şekilde yazıyorum çünkü mükemmelliyetçi bir insanım
🤔 🤣🤣🤣🤣🤣
Ya Ciddi Ciddi Bunu nasıl becerdin ya
"Ayrıca hiçbir yazımda hata göremezsin. Hepsini kurallara uygun şekilde yazıyorum"
Tam bunu Yazmadan Bir önceki Cümlen'de bile Hata Yapmışsın
"Böyük" Ney la 🤣

Ya Hadi tamam Alay geçme Amaçlı yazdım bunu bile anlamamışsın vs. Dedin bunu geçiştirdin Peki Bunlar ⬇️

Tartışmayı kaybedince "anlatsam da anlamayacaksın, boşver" diyip kaçıyorsun. Klasik müslüman, şaşırtmadı.
"müslüman"→ Din/mezhep isimleri büyük harfle başlar: "Müslüman".

Bu sebepten dolayı da tanrı veya allah acıyı istiyor OLAMAZ. Bu kadar basit.
"allah" → Dinî terimler büyük harfle başlar: "Allah".

Ayrıca hiçbir yazımda hata göremezsin. Hepsini kurallara uygun şekilde yazıyorum çünkü mükemmelliyetçi bir insanım
Madem mükemmelliyetçi bir insansın o zaman daha derine inelim⬇️

Bu sebepten dolayı da tanrı veya allah acıyı istiyor OLAMAZ.

"OLAMAZ" → Aşırı vurgu için büyük harf kullanımı uygunsuz. İtalik veya tırnak içinde yazılabilir.

çünkü mükemmelliyetçi bir insanım ve OKB hastalığım var.
"OKB hastalığım var" → Tekrarlanan kısaltma. "OKB'm var" yeterli (OKB zaten "hastalık" anlamı taşır).

Ve bun Hataların hepsi sadece bu yazında yani bu konudaki diğer bir Çok yazında hata var tek tek yazsam uzar gider Uğraşamam

-Şimdi Gelelim OKB'ye
Hepsini kurallara uygun şekilde yazıyorum çünkü mükemmelliyetçi bir insanım ve OKB hastalığım var.
Bende'de Obsesif kompulsif bozukluk var ve Tecrübelerime + Araştırmalarımı göze alarak şunları Söyliyebilirim⬇️

-Bir OKB hastasının yazı hatalarından daha önemli ve daha çok rahatsız eden şeyler olur yani mesela bende yazım'da harf hatası yaptığımı fark edersem rahatsız olup düzeltiyorum Ama Büyük küçük harf veya virgül vs. Çok takmıyorum çünkü rahatsız eden çok daha önemli şeyler var vs. (Hadi bu kişiden kişiye değişebilir)

-Eğer Gerçekten Bir OKB hastası olsaydın Gidip senin uzun cevaplarına karşı verilen Uzun cevaplardan Sadece 1-2 şeyi cımbızla seçip yanıtlamak ve cevaplayamadığın soruları yanıtsız bırakıp farklı cümleler ile önceki yazıyı unutturma veya fark ettirme çabası seni eksik ve yetersiz hissettirir'di bu yüzden Tek tek Madde halinde vs. Tüm söylediklerini yanıtlamaya çalışırdın

Mesela En basitinden Defalarca Kez Sorulan ve bu yanıtından önce'de sorduğum Sorunun Cavabı Hâla Yok

"Tanrı Seni Kusursuz Yaratmak Zorun'da mı ? Hiç bir yerde Seni kusursuz bir şekilde yarattığını söylüyor mu ?"

Dur şimdi yapacağını'da söyliyeyim Gidip OKB'yi bilmiyorsun veya benimki ileri düzey vs. Diyip savunacaksın Sonra bu soruma bir cevap vereceksin Ama O cevap'ta saçma olacak muhtmelen yukarda yazdıkların gibi yok Neden acı çekiyoruz Tanrı isteğimiz dışında yarattıysa neden bize acı çektiriyor vs. Gibi he Onun Cevabı'da Çok basit hatta 1'den fazla cevabı var keşke az Araştırsan hatta araştırmak yerine az düşünsen kendin bulabilirsin eğer gerçek bı OKB hastasıysan tabi .....

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,634
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Canlılar hepsi iç içe geçmiş durumda.

Dünyaya gelmeden önce baba vücudu ve anne vücudu bizim için evren niteliğindeydi.

Kara deliklerden geçerek insan vücudumuza kavuştuk ve o da ne?
Uzayda da kara delik varmış hmmm acaba sonraki görevimiz nedir? o kara delikten geçebilelim diğer evrene

KaptanMC

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,228
İsim
Mehmetcan
:D Ulan evrimi bilmediğini açık açık söyledin hala "sana bilgi vermedim" diyorsun. "Olanı söyledim" diyor bir de. Ulan ben kendim söyledim zaten OKB'min olduğunu, bunda utanılacak veya benim saklayacağım bir şey yok. Ve hayır, saydığım adamlar hastalığını alt etmedi veya bastırmadı. Gayet de takıntıları vardı ve takıntılarının olması bir şey başarmana engel değil. Sen OKB'nin zihinsel gerilik falan olduğunu mu zannediyorsun cahil? Ki diyelim benim yerimde bir başkası var ve zihinsel geriliğe sahip. Sen zihinsel geriliği olan bir hastalığı olan birinin yüzüne "hasta" diyecek kadar karaktersiz misin?

Bir şey bilmemene rağmen şu denli özgüvenli ve saygısız olman zaten ne tip bir yobaz olduğunun kanıtı.
Hayatım'da Senin Kadar kendi ile çelişen Bir OKB hastası görmedim ya

Ben'de bir OKB hastasıyım ve Eğersenin gibi sabahtan beri Milleti aşşağılayıp, hakaret edip, dinleri ile alay geçseydim vs. Sonra karşı taraf'ta bana hakaret etseydi Gidip senin gibi ona Kendim sanki çok masummuşum gibi cevap yazmaktan hem utanırdım hem'de çekiniridim kendim ile çelişmem veni rahatsız ederdi

Yani Senin en alta yazdığın son cümle bile kafamda beni rahatsız ediyor çünkü mantık hatası ile dolu

La sabahtan beri herkese Hakaret edip küçümsüyorsun ve Adam sadece hasta dedi diye Aşşağılık biriymiş gibi lanse ediyorsun

Bende O arkadaş gibi An İtibariyle seninle muhattap olmayı kesiyorum Kendi kendi'ne konuşup Tartışırsın konun'da Senle hiç bir yere varılmaz hadi by.

Farex

80+ Silver
İnsan vücudu, evrimsel sürecin kör ve kademeli doğasını yansıtan hatalar taşır (Not: Bu saydığım tüm tasarım hataları evrimin doğal ve kaçınılmaz sonuçlarıdır. Hepsinin evrimsel süreçte neden yaşandığıyla ilgili bilimsel açıklamalar mevcuttur.):
Ters Retina: Gözdeki fotoreseptörler, sinirlerin arkasında kalır ve kör noktaya sebebiyet verir. Karaya geçişin yarattığı bir hatadır. Balıklarda tamamen doğru bir dizilim vardır. Miyop ve astigmatı anlatmaya gerek yok herhalde.
Varis ve Fıtık: İki ayaklılığa geçişin bedelidir. Toplardamar kapakçıkları ve karın kasları yetersiz kalır.
20'lik Dişler: Atalarımızın çenesi daha genişti ve sert bitkileri çiğnemeye uygundu. Ateşin keşfiyle besinler yumuşadı, çene kasları küçüldü, çene kemikleri daraldı ancak diş sayısı aynı kaldı. Dolayısıyla 20'lik dişlere yer kalmadı. Ve bu fazlalık olan dişler çenede sıkışıp diş eti altında kalır, diş dizilimini bozar, ağrı yapar, ve hatta tam çıkamayan bir yirmilik diş, bakteri yuvası olur. Bu evrimin bir sonucudur. Bazı insanlarda hiç çıkmaması, evrimin bu dişleri eleme sürecinde olduğunu gösterir.
Apandis: Atalarımızda selüloz sindirimi yapan organ, insanda işlevsizleşmiştir. Ve insanda işlevsiz olmasına rağmen patlama riski vardır.
Omurga: Dört ayak üzerinde yürüyen atalarımızdan miras kaldığı için iki ayağa kalkmaya pek uygun değildir. Bu yüzden bel ağrısı kaçınılmazdır, çünkü omurga aslında ağırlığı taşımak için değil, dört ayak üzerinde durmak için evrimleşmiştir. Fıtık ve disk kaymaları yaygındır, çünkü omurlar üst üste dizildiğinde fazla baskıya maruz kalır. Skolyoz ve kamburluk sık görülür, çünkü omurga dik durmaya tam adapte olamamıştır. Ne kadar da mükemmel bir tasarım, değil mi?
Diz eklemleri: Tanrı bize "Diz eklemlerini en zayıf şekilde birleştireyim, menisküs yırtılsın, ACL koparılsın. Sporcular ömrünü ameliyatla geçirsin." demiş resmen. Asıl sebebi ise basit, atalarımız dört ayak üzerinde yürürken dizler daha az yük taşıyordu. İki ayak üzerinde dik durunca diz eklemi aşırı yüke maruz kaldı. Ancak evrim bu yeni duruma tam uyum sağlayamadı.
Ölüm, acı ve travma içeren insan doğumu: İnsan doğumu, memeliler arasında en acılı ve ölümlü olanlardan biridir. Bunun temel nedeni, insanın dört ayaklıdan iki ayaklıya evrimleşirken daralmış olan pelvis yapısıdır. Sırf bu yüzden bebeğin başı annenin pelvisine sığmayabilir bu da sezaryen gerektirir. Son 300 bin yıldır milyonlarca anne ve bebek sırf bu sebepten dolayı öldü. Ve insan yavruları, diğer primatlara kıyasla daha sık ters pozisyonda doğar, bu da komplikasyon riskini artırır. Süper bir tasarım gerçekten. Ha eğer saçma bir şekilde "imtihan dünyası" falan diyecek olursanız, aynı durum köpeklerde de mevcut. Hatta en trajik olan doğum süreci sırtlanlara aittir, %60 ölüm riski vardır. Köpekler ve sırtlanlar da mı imtihandan geçiyor o zaman? :D
Farengiyal Yarıklar: İnsan embriyosunda, balıklardaki solungaç yarıklarının homolog yapıları geçici olarak oluşur.
Kuyruk Sokumu: Ortak atalarımızın denge ve iletişim için kullandıkları kuyruklar iki ayaklılığa geçişte işlevsizleşti ve köreldi. Bu bölge düşme sonucu kırılabilir, kronik ağrı yapabilir. Embriyo döneminde insan embriyosu 4-5. haftada gerçek bir kuyruk geliştirir, sonra gerileyerek körelir. Ortak atalarımızdan mirastır.
Nefes ve yemek borusu: Tanrı bize "Nefes borusu ile yemek borusunu aynı yere koydum, kim ölürse ölsün." demiş resmen. İnsan anatomisinin en büyük tasarım facialarından biri, nefes borusu ve yemek borusunun aynı girişi paylaşması. Bu durum gereksiz yere boğulma riskini artırır, yutkunma mekanizmasını karmaşıklaştırır ve hatta ölümcül kazalara yol açabilir.
Çöp DNA (Pseudogenler): İnsanda işlevsiz olan GULO geni (C vitamini sentezleyen gen) diğer primatlarla aynı mutasyonu paylaşır. Bu gen tamamen gereksizdir ve ortak atadan miras kaldığı kanıtlıdır.
Endojen Retrovirüsler (ERV'ler): Viral DNA parçaları, türlerin genomlarına rastgele bulaşır. İnsan ve şempanze genomlarında aynı ERV'lerin aynı pozisyonda bulunması ortak atadan geldiğimizi gösterir. Eğer insan özel yaratıldıysa, neden genlerimizde şempanzelerle ortak viral enfeksiyonların izleri var? Tanrı bize virüs bulaştırmış olabilir mi? Ve HERV-K104, insan ve şempanzede tamamen aynı lokasyondadır. Yani yalnızca bizim türümüzün tanrı tarafından yaratılmış olması ve bunların tesadüfen benzer olmuş olma olasılığı sıfıra yakındır.

Bu hatalar "Allah'ın akıllı tasarımı" iddiasıyla bağdaşmaz, ancak evrimle mükemmel uyumludur. Bu özellikler evrimsel sürecin mirasıdır ve insanın "özel" yaratıldığı iddiasıyla çelişir. Ve eğer insan özel olarak yaratılmadıysa ve tanrı evrimsel sürece dahi müdahalede bulunmuyorsa, işte o zaman tanrı ya yoktur ya da bizi umursamıyordur.
insan vücudundaki bazı özelliklerin evrimsel geçmişimizin “mirası” olarak sunulması, evrimsel süreçte ortaya çıkan yapıların tam anlamıyla “hata” veya “kusur” olmadığını, aksine geçmişteki adaptasyonların izleri olduğunu vurguluyor. Şimdi metinde yer alan bazı iddiaları tek tek ele alalım:

Ters Retina​

• Ne Doğru?
    Vertebraların tamamında (balıklar, kuşlar, memeliler) gözün bu “ters” yapısı bulunur. Bu durum, evrimsel süreçte ortaya çıkan gelişimsel kısıtlamaların bir sonucudur.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Balıklarda “doğru” bir dizilim olduğu ifadesi yanıltıcıdır; aslında birçok balık türü de aynı şekilde organize olmuş bir retinaya sahiptir. Bu yapı, işlevselliğini tam olarak yerine getirmektedir.

Varis ve Fıtık​

• Ne Doğru?
    İki ayak üzerinde durmaya geçişle birlikte, vücut ağırlığının dağılımında bazı zorluklar ortaya çıkabiliyor. Bu durum, damar kapakçıkları ve karın kaslarının yapısının geçmiş adaptasyonların bir sonucu olarak düşünülebilir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Varis ve fıtık gibi durumlar, sadece bipedalizmin bir sonucu olarak değil; yaşam tarzı, genetik ve çevresel faktörlerle de ilişkilidir.

20’lik Dişler (Wisdom Teeth)​

• Ne Doğru?
    Atalarımızın geniş çeneleri ve sert beslenme alışkanlıkları, zamanla değişen diş yapılarıyla uyumlu hale gelmiştir. Modern çene yapısının küçülmesiyle birlikte, bu dişlerin sıkışması yaygın bir durum haline gelmiştir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Diş sayısında bir evrimsel “geri kalma” süreci değil, geçişsel bir durum söz konusu. Bazı popülasyonlarda yirmilik dişlerin hiç gelişmemesi, evrimsel baskının devam ettiğine işaret edebilir.

Apandis​

• Ne Doğru?
    Geleneksel olarak, apandis “işlevsiz” organ olarak görülmüştür; atalarımızda selüloz sindirimine yardımcı olduğu düşünülürdü.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Günümüzde apandisin bağışıklık sistemiyle ilişkili rolü, özellikle bağırsak florasının korunmasında önemli olabileceği yönünde araştırmalar bulunmaktadır. Yani, tamamen işlevsiz olduğu söylenemez.

Omurga ve Diz Eklemleri​

• Ne Doğru?
    İki ayak üzerinde durmaya geçiş, omurga ve diz eklemlerinde, önceki dört ayaklı yaşam tarzına uygun olmayan baskılara neden olmuş ve bu da bazı sıkıntılara (bel ağrısı, diz yaralanmaları) yol açmıştır.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Bu yapılar aslında evrimsel bir uzlaşma (trade-off) örneğidir. Modern yaşamda karşılaşılan sorunlar, evrimin “tasarım hatası” olarak yorumlanması yerine, geçmiş adaptasyonların günümüz ihtiyaçlarıyla uyumunda ortaya çıkan zorluklar olarak değerlendirilmelidir.

Doğum Süreci​

• Ne Doğru?
    İnsan doğumunun zor ve riskli olması, pelvis yapısının evrimsel geçmişin izlerini taşımasından kaynaklanır. Bu durum, beyin boyutunun artmasıyla da ilişkilidir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Bu, evrimsel bir “kusur” değil; aksine, beynin büyük olması gibi hayati öneme sahip bir özelliğin getirdiği kaçınılmaz bir bedeldir.

Embriyonal Gelişimde Görülen Yapılar​

• Farengiyal Yarıklar ve Kuyruk Sokumu:
    • Doğru: Bu yapılar, embriyonik gelişimde ortaya çıkar ve atalarımızda işlevsel olan yapıların kalıntılarıdır.
    • Eksik: Bunlar “hata” değil, gelişimsel geçmişimizin izleridir.

Nefes ve Yemek Borusu​

• Ne Doğru?
    İki borunun aynı giriş noktasını paylaşması, gelişimsel süreçte ortaya çıkan bir ortak kökenin sonucudur.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Bu durum, “tasarım hatası” olarak gösterilemeyecek kadar yaygın ve işlevsel bir durumdur; boğulma riski, evrimin kaçınılmaz sonuçlarından biridir.

Çöp DNA (Pseudogenler) ve Endojen Retrovirüsler​

• Ne Doğru?
    Genomumuzda bulunan işlevsiz veya eski işlevlerini yitirmiş genler ve retroviral izler, ortak atadan geldiğimizi gösterir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    “Çöp” terimi, bu DNA parçalarının potansiyel regülasyonel rollerini göz ardı edebilir. Ayrıca, retrovirüs izleri bazı durumlarda yeni işlevler kazanabilmektedir.

Genel Değerlendirme​

• Doğrular:
    • Birçok yapı, evrimsel geçmişin izleri olarak kalmıştır.
    • Vestigial (artık) organlar ve kalıntılar, evrimsel değişimlerin doğal sonucudur.
    • İnsan vücudu, evrimsel bir “mühendislik” yerine, geçmiş adaptasyonların bir uzlaşması olarak ortaya çıkmıştır.
  • Eksiklikler ve Yanlış Yorumlamalar:
    • Bazı durumlarda, “hata” veya “kusur” ifadeleri, evrimsel süreçlerin doğasını yanlış yansıtabilir. Evrimde hiçbir tasarımcı, “mükemmel” bir yapı yaratma amacı güdmez; aksine, mevcut yapıların modifikasyonu ve uzlaşmaları söz konusudur.
    • Bazı organların tamamen işlevsiz olduğu söylenemeyeceği gibi, yeni işlevler kazanabildikleri de göz ardı edilmemelidir.

Sonuç olarak, metinde evrimsel süreçte ortaya çıkan bazı anatomik özelliklerin “tasarım hatası” olarak nitelendirilmesi, kısmen doğru gözlemleri barındırsa da, evrimsel biyolojinin temelde “mükemmel tasarım” arayışına değil, var olan yapıların tarihsel birikiminin ve modifikasyonunun anlaşılmasına dayandığını unutmamak gerekir. Her yapı, geçmiş adaptasyonların bir sonucu olarak, günümüz yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışırken bazı kısıtlamalar ve uzlaşmalar içerir. Sırf bunu bu kadar karmaşık olmaması ve iyi anlamanız için özenle yazdım, bir bilgiye tam ve yeterince ulaşmayınca fazlasıyla eksik çıkar. Asla çok bildiğinizi iddia etmeyin ve çok biliyormuş gibi böyle konular açmayın.

penthaL

80+
insan vücudundaki bazı özelliklerin evrimsel geçmişimizin “mirası” olarak sunulması, evrimsel süreçte ortaya çıkan yapıların tam anlamıyla “hata” veya “kusur” olmadığını, aksine geçmişteki adaptasyonların izleri olduğunu vurguluyor. Şimdi metinde yer alan bazı iddiaları tek tek ele alalım:

Ters Retina​

• Ne Doğru?
    Vertebraların tamamında (balıklar, kuşlar, memeliler) gözün bu “ters” yapısı bulunur. Bu durum, evrimsel süreçte ortaya çıkan gelişimsel kısıtlamaların bir sonucudur.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Balıklarda “doğru” bir dizilim olduğu ifadesi yanıltıcıdır; aslında birçok balık türü de aynı şekilde organize olmuş bir retinaya sahiptir. Bu yapı, işlevselliğini tam olarak yerine getirmektedir.

Varis ve Fıtık​

• Ne Doğru?
    İki ayak üzerinde durmaya geçişle birlikte, vücut ağırlığının dağılımında bazı zorluklar ortaya çıkabiliyor. Bu durum, damar kapakçıkları ve karın kaslarının yapısının geçmiş adaptasyonların bir sonucu olarak düşünülebilir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Varis ve fıtık gibi durumlar, sadece bipedalizmin bir sonucu olarak değil; yaşam tarzı, genetik ve çevresel faktörlerle de ilişkilidir.

20’lik Dişler (Wisdom Teeth)​

• Ne Doğru?
    Atalarımızın geniş çeneleri ve sert beslenme alışkanlıkları, zamanla değişen diş yapılarıyla uyumlu hale gelmiştir. Modern çene yapısının küçülmesiyle birlikte, bu dişlerin sıkışması yaygın bir durum haline gelmiştir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Diş sayısında bir evrimsel “geri kalma” süreci değil, geçişsel bir durum söz konusu. Bazı popülasyonlarda yirmilik dişlerin hiç gelişmemesi, evrimsel baskının devam ettiğine işaret edebilir.

Apandis​

• Ne Doğru?
    Geleneksel olarak, apandis “işlevsiz” organ olarak görülmüştür; atalarımızda selüloz sindirimine yardımcı olduğu düşünülürdü.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Günümüzde apandisin bağışıklık sistemiyle ilişkili rolü, özellikle bağırsak florasının korunmasında önemli olabileceği yönünde araştırmalar bulunmaktadır. Yani, tamamen işlevsiz olduğu söylenemez.

Omurga ve Diz Eklemleri​

• Ne Doğru?
    İki ayak üzerinde durmaya geçiş, omurga ve diz eklemlerinde, önceki dört ayaklı yaşam tarzına uygun olmayan baskılara neden olmuş ve bu da bazı sıkıntılara (bel ağrısı, diz yaralanmaları) yol açmıştır.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Bu yapılar aslında evrimsel bir uzlaşma (trade-off) örneğidir. Modern yaşamda karşılaşılan sorunlar, evrimin “tasarım hatası” olarak yorumlanması yerine, geçmiş adaptasyonların günümüz ihtiyaçlarıyla uyumunda ortaya çıkan zorluklar olarak değerlendirilmelidir.

Doğum Süreci​

• Ne Doğru?
    İnsan doğumunun zor ve riskli olması, pelvis yapısının evrimsel geçmişin izlerini taşımasından kaynaklanır. Bu durum, beyin boyutunun artmasıyla da ilişkilidir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Bu, evrimsel bir “kusur” değil; aksine, beynin büyük olması gibi hayati öneme sahip bir özelliğin getirdiği kaçınılmaz bir bedeldir.

Embriyonal Gelişimde Görülen Yapılar​

• Farengiyal Yarıklar ve Kuyruk Sokumu:
    • Doğru: Bu yapılar, embriyonik gelişimde ortaya çıkar ve atalarımızda işlevsel olan yapıların kalıntılarıdır.
    • Eksik: Bunlar “hata” değil, gelişimsel geçmişimizin izleridir.

Nefes ve Yemek Borusu​

• Ne Doğru?
    İki borunun aynı giriş noktasını paylaşması, gelişimsel süreçte ortaya çıkan bir ortak kökenin sonucudur.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    Bu durum, “tasarım hatası” olarak gösterilemeyecek kadar yaygın ve işlevsel bir durumdur; boğulma riski, evrimin kaçınılmaz sonuçlarından biridir.

Çöp DNA (Pseudogenler) ve Endojen Retrovirüsler​

• Ne Doğru?
    Genomumuzda bulunan işlevsiz veya eski işlevlerini yitirmiş genler ve retroviral izler, ortak atadan geldiğimizi gösterir.
  • Eksik/Yanlış Noktalar:
    “Çöp” terimi, bu DNA parçalarının potansiyel regülasyonel rollerini göz ardı edebilir. Ayrıca, retrovirüs izleri bazı durumlarda yeni işlevler kazanabilmektedir.

Genel Değerlendirme​

• Doğrular:
    • Birçok yapı, evrimsel geçmişin izleri olarak kalmıştır.
    • Vestigial (artık) organlar ve kalıntılar, evrimsel değişimlerin doğal sonucudur.
    • İnsan vücudu, evrimsel bir “mühendislik” yerine, geçmiş adaptasyonların bir uzlaşması olarak ortaya çıkmıştır.
  • Eksiklikler ve Yanlış Yorumlamalar:
    • Bazı durumlarda, “hata” veya “kusur” ifadeleri, evrimsel süreçlerin doğasını yanlış yansıtabilir. Evrimde hiçbir tasarımcı, “mükemmel” bir yapı yaratma amacı güdmez; aksine, mevcut yapıların modifikasyonu ve uzlaşmaları söz konusudur.
    • Bazı organların tamamen işlevsiz olduğu söylenemeyeceği gibi, yeni işlevler kazanabildikleri de göz ardı edilmemelidir.

Sonuç olarak, metinde evrimsel süreçte ortaya çıkan bazı anatomik özelliklerin “tasarım hatası” olarak nitelendirilmesi, kısmen doğru gözlemleri barındırsa da, evrimsel biyolojinin temelde “mükemmel tasarım” arayışına değil, var olan yapıların tarihsel birikiminin ve modifikasyonunun anlaşılmasına dayandığını unutmamak gerekir. Her yapı, geçmiş adaptasyonların bir sonucu olarak, günümüz yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışırken bazı kısıtlamalar ve uzlaşmalar içerir. Sırf bunu bu kadar karmaşık olmaması ve iyi anlamanız için özenle yazdım, bir bilgiye tam ve yeterince ulaşmayınca fazlasıyla eksik çıkar. Asla çok bildiğinizi iddia etmeyin ve çok biliyormuş gibi böyle konular açmayın.
ChatGPT'ye yazdırmışsın ama yazıyı kendin bile okumadan buraya atmışsın. ChatGPT bu metinde benim yazdığım yazıyı doğrulayan şeyler söylüyor zaten. Evrimin kör bir süreç olduğunu ve bu hataların meydana gelebileceğinin doğal olduğunu söylüyor. Ben de diyorum ki, evrime müdahale eden bir tanrı olsaydı, böylesine komik bir müdahalede bulunmazdı. Bu yolladığın yazıda ChatGPT de benimle aynı fikirde. Anladın mı cahil kardeşim? Bir dahaki sefere yapay zeka ile işbirliği yapacaksan bari önce yazıyı oku sonra buraya yolla. ;)

Remi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
ChatGPT'ye yazdırmışsın ama yazıyı kendin bile okumadan buraya atmışsın. ChatGPT bu metinde benim yazdığım yazıyı doğrulayan şeyler söylüyor zaten. Evrimin kör bir süreç olduğunu ve bu hataların meydana gelebileceğinin doğal olduğunu söylüyor. Ben de diyorum ki, evrime müdahale eden bir tanrı olsaydı, böylesine komik bir müdahalede bulunmazdı. Bu yolladığın yazıda ChatGPT de benimle aynı fikirde. Anladın mı cahil kardeşim? Bir dahaki sefere yapay zeka ile işbirliği yapacaksan bari önce yazıyı oku sonra buraya yolla. ;)
Dostum seninde mesajların gpt içeriyor birkaç kelime değiştiriyorsun diye anlaşılmadığını zannetme çok burada milletle alay ederken
Mesaj otomatik birleştirildi:

zen_q5w8z3Ixt7.png

Biraz kelimeleri değiştireyimde yapay zekanın yazdığı anlaşılmasın hmmm

Son düzenleme:

X SHADOW X

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
244
İsim
Oğuzhan
Dostum seninde mesajların gpt içeriyor birkaç kelime değiştiriyorsun diye anlaşılmadığını zannetme çok burada milletle alay ederken
Mesaj otomatik birleştirildi:

Alıntıyı görüntüle

Biraz kelimeleri değiştireyimde yapay zekanın yazdığı anlaşılmasın hmmm
Bunun için uygulama kullanmama gerek yok belli ediyor zaten kendini, müslümanları ayrıştırmak için açmış bu konuyu

Dahası  
Reaksiyon skoru
36
İsim
Abdükadir
Evrim doğru olsa ne olacak sizin deyiminizle 80 milyar yılda ev evrimlesen insani 10 yılda yeni bir evrim mi getireceksiniz hadi geldi diyelim ne olacak uçalım ışınlanalım yada diğer abartilar gibi aslında simülasyondayiz falan. Susun kafa yormayı bırakın doğru düzgün hayatınızı yaşayın ekonomik problemleri dert edenler azıcık kazanın yurt dışı seyahati ayağına şu ülkeden bı defolun

Top Bottom