Rayzen 5 5500 karşılığı ne?

Alamazsın kardeşim aynı performansı. Ryzen 5500 ve 5600'de Valorantta 300 FPS alıyorsan mesela, dengi Intel işlemcide 150 civarı alırsın. Ön belleği daha yüksek AMD işlemcinin. Intel işlemciler çöp artık bir işe yaramıyor.
araştırmadan etmeden bu nasıl saçma sapan bir cevap yorum 300 fps değil de 150 fps alırmış. Hiç baktın mı iki işlemcinin önbellek boyutlarına?

i5 12400f -
L1 ön bellek 448kb
L2 Ön bellek 7.5mb
L3 önbellek 18mb

R5 5500 -
L1 ön bellek 384kb
L2 Ön bellek 3mb
L3 önbellek 16mb

Madem bu Rayzen 5 işlemcinin rakibi i3 bende zaten i3 var yetmiyor yükseltmek istiyorum neden bana ısrarla i5-i7 alma rayzen 5 al diyorlar anlamadım saçmaymış.
ryzen 5 al dedikleri muhtemelen ryzen 5 5600 işlemcisidir. kendisi l3 önbelleği 32mb. ve 6 çekirdek 12thread. ekstra bi bilgi daha vereyim gen4 destekliyor.
ryzen 5 5500 gen3 destekli bi işlemci. çekirdekleri 5600 ile aynı olsa da l3 önbelleği 16mbdir.

Yani Rayzen 5 almayıp i5 alsam yine aynı performans dimi AMD almama gerek yok illa?
Tabii ki de aynı performans değil.
Temel olarak dedim, işlemci bazlı kıyaslamalara baktığında kesinlikle AMD.
En başta fiyat farkı var, Intel işlemciler AMD den biraz daha pahalıdır.
AMD işlemciler daha küçük nm mimari kullanır.
Çoğu zaman AMD de önbellek miktarları daha yüksek bu da oyunlarda FPS değeri olarak bize geri dönüyor.
Şahsen Intel artık tercih etmiyorum size de önermiyorum. Ölü soket çıkarıp çıkarıp duruyorlar gıcık oluyorum. İşlemci değiştireceksin anakartı da değiştir diye seni zorunda bırakıyor.

ryzen 5 al dedikleri muhtemelen ryzen 5 5600 işlemcisidir. kendisi l3 önbelleği 32mb. ve 6 çekirdek 12thread. ekstra bi bilgi daha vereyim gen4 destekliyor.
ryzen 5 5500 gen3 destekli bi işlemci. çekirdekleri 5600 ile aynı olsa da l3 önbelleği 16mbdir.
Yok 5500 al dediler o daha iyiymiş ama sizin dediğinize göre i3 bile daha iyi o zaman niye masraf yapayım i3 kullanırım yani. Ben en iyisi i5 alayım en mantıklısı o gibi.

Madem bu Rayzen 5 işlemcinin rakibi i3 bende zaten i3 var yetmiyor yükseltmek istiyorum neden bana ısrarla i5-i7 alma rayzen 5 al diyorlar anlamadım saçmaymış.
madem işlemci nesil farkını biliyorsun, baskalarina cevap vermeye gelince 15. değil 16. nesil gelecek diyorsun. peki aklın almıyor mu sendeki 8. nesil i3'ün performansinin daha yeni nesil bir i3 ten kötü olacağını he güzel kardeşim?

madem işlemci nesil farkını biliyorsun, baskalarina cevap vermeye gelince 15. değil 16. nesil gelecek diyorsun. peki aklın almıyor mu sendeki 8. nesil i3'ün performansinin daha yeni nesil bir i3 ten kötü olacağını he güzel kardeşim?
Çok fark etmez sonuçta, ben büyük fark istiyorum sırf nesili yüksek diye yine i3 gücünde işlemci almam saçma olur.

Çok fark etmez sonuçta, ben büyük fark istiyorum sırf nesili yüksek diye yine i3 gücünde işlemci almam saçma olur.
sana videosunu bile attım. 9. nesil i9 9900k ile 12. nesil i3 12100f neredeyse aynı güçte. bak düşün 3 nesil öncenin en kral işlemcisi ile 3 nesil sonranin en ucuz en kötü işlemcisi bile aynı güçte. nesil arttikca performansta artıyor, hala daha anlamamakta ısrar edip duruyorsun. git o mahallendeki bilgisayarci seni bir güzel kaziklasin yediğin kazığın zevkini çıkarırsın 7/24

Tabii ki de aynı performans değil.
Temel olarak dedim, işlemci bazlı kıyaslamalara baktığında kesinlikle AMD.
AMD işlemciler daha küçük nm mimari kullanır.
Çoğu zaman AMD de önbellek miktarları daha yüksek bu da oyunlarda FPS değeri olarak bize geri dönüyor.
Şahsen Intel artık tercih etmiyorum size de önermiyorum. Ölü soket çıkarıp çıkarıp duruyorlar gıcık oluyorum. İşlemci değiştireceksin anakartı da değiştir diye seni zorunda bırakıyor.

hocam bu dediğinize katılmıyorum. son zamanlarda işlemci piyasasına bakıyor musunuz bilmiyorum ama am4 / am5 olsun (işlemci/anakart) fiyat yükselmeleri yukarı seyrediyor.
intel işlemciler ise ( i serileri 12,13,14) ölü soket olması muhabbetini kenarı bırakırsak, anakartları olsun, işlemcileri olsun fiyatları hep kırılma noktasında aşağı çekiliyor. amd işlemcilerden daha f/p geliyor artık bana. l1,l2 önbellekleri daha iyi l3 eyvallah 32mb az oluyor. fakat çekirdek fazlalığı ile multithread teknolojiler sayesinde istediğin ekran kartı ile kombinleyip kullanabiliyorsun. amd popülerliği arttıkça (dolaylı olarak işlemcileri de fiyatları da çıkıyor) intel piyasayı sallamasını istiyorum artık.
örnek de ekleyeyim i5 14600kf msrp fiyati 304 dolardı geçenlerde 7k kadar düştü yani 175dolar :) neredeyse yarı fiyatiydi.

Son düzenleme:
İlk iki sayı model yılını belirtir.
F ibaresi varsa dahili gpu yoktur
Yani sadece i5 demek eksik olur.
Kaç nesil fark olsa performans çok fark eder? Mesela 4. Nesille 14. Nesil arasında ne kadar fark var biri 30fps alıyorsa diğeri 60 alır mı mesela veya neye göre fark artıyor?

Kaç nesil fark olsa performans çok fark eder? Mesela 4. Nesille 14. Nesil arasında ne kadar fark var biri 30fps alıyorsa diğeri 60 alır mı mesela veya neye göre fark artıyor?
Teknoloji ilerledikçe nm, önbellek, bellek hızı iyiye gidiyor.
Nesil atladıkça performanst artar.
Ryzen de aynı şekil

3. nesil i7 ile 14. nesil i3 karşılaştırması, evet aşırı fark ediyor her oyunda 2-3 kat fps farkı koymuş
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

bu bir de i7 ve i3 karsilastirmasi, 3. nesil i3 ile 14. nesil i3 karsilastirilsa fark dahada büyük olurdu

hocam bu dediğinize katılmıyorum. son zamanlarda işlemci piyasasına bakıyor musunuz bilmiyorum ama am4 / am5 olsun (işlemci/anakart) fiyat yükselmeleri yukarı seyrediyor.
intel işlemciler ise ( i serileri 12,13,14) ölü soket olması muhabbetini kenarı bırakırsak, anakartları olsun, işlemcileri olsun fiyatları hep kırılma noktasında aşağı çekiliyor. amd işlemcilerden daha f/p geliyor artık bana. l1,l2 önbellekleri daha iyi l3 eyvallah 32mb az oluyor. fakat çekirdek fazlalığı ile multithread teknolojiler sayesinde istediğin ekran kartı ile kombinleyip kullanabiliyorsun. amd popülerliği arttıkça (dolaylı olarak işlemcileri de fiyatları da çıkıyor) intel piyasayı sallamasını istiyorum artık.
Senin bakış açından baktığımda haklısın. Orta segment işlemcilerde fiyatlar geriliyor hele eski nesilleri zaten fiyatlar iyice düşmeye başladı. (Eski nesilden kastım 11-12. nesiller falan)
Ama işte buradaki en büyük etken de anakart maliyeti. Adamlar işlemcinin fiyatından düşürse de mesela 11. nesilden 12.ye geçmek istediğinde işlemci ucuz belki ama anakartta değiştirmek zorundasın soketten dolayı.
AMD'nin bu olayını seviyorum bende. AM4 de bir ton işlemci var düşük orta üst segment. Ama zaten AM4 ün de ömrü doldu yeni sokete geçti. Haliylen normal kaç yıldır aynı soket, DDR5 ile birlikte AM5 getirdi ve yine bir sürü işlemci aynı soket kullanıyor yeni çıkaracakları işlemciler de AM5 kullanacaktır uzun yıllarca.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,680
Üyeler
183,877
Son üye
mchtdrk79
Geri