PC Tekte marş almıyor :D

Bilemiyorum hocam. Hala ram voltajlarından şüpheleniyorum. BIOS güncellemesi yapmış mıydın?
Evet kontrol ediyorum en güncel versiyonda kalmaya çalışıyorum ve güncelleme geldiğini gördükçe güncellemeleri yapıyorum.

Bu arada konu mesajlarını Google Gemini'ye attığımda ve sorundan kendimde bahsederek minidump çıktılarını gönderdiğimde yapay zekanın düşüncesi aşşağıdaki şekilde. Bunun ihtimali var mı yoksa ramlerden mi ilerlemeye devam etmeliyim? Eğer donanımsal bir arıza ise arızalı donanımı garantiye göndereceğim için ram veya anakart hangisinden olduğundan emin olmam gerekli garantiye göndermek için.
1755490361899.webp

Evet kontrol ediyorum en güncel versiyonda kalmaya çalışıyorum ve güncelleme geldiğini gördükçe güncellemeleri yapıyorum.

Bu arada konu mesajlarını Google Gemini'ye attığımda ve sorundan kendimde bahsederek minidump çıktılarını gönderdiğimde yapay zekanın düşüncesi aşşağıdaki şekilde. Bunun ihtimali var mı yoksa ramlerden mi ilerlemeye devam etmeliyim? Eğer donanımsal bir arıza ise arızalı donanımı garantiye göndereceğim için ram veya anakart hangisinden olduğundan emin olmam gerekli garantiye göndermek için.
Sistem EXPO açmadan düzgün start veriyor. Büyük ihtimalle sorun ram voltajlarında. Aslında dram, vdd ve kontrolcü voltajları arttırıp deneyebilirsin.

Sistem EXPO açmadan düzgün start veriyor. Büyük ihtimalle sorun ram voltajlarında. Aslında dram, vdd ve kontrolcü voltajları arttırıp deneyebilirsin.
EXPO kapalı olarak kullandığım sürece de genellikle düzgün start verse bile aynı şekilde start veremediği zamanlar oluyor hatta konuya ilk dahil olduğun gün sorun devam etmesine rağmen EXPO kapalı unutmuşum diye bahsetmiştim hocam o yüzden expo açık kapalı fark etmeksizin hatanın devam etmesi, Memtest86, testmem5, occt de yaptığım ram testlerinde hata çıkmaması vs ile beraber gemininin bahsettiği sebepler birleşince ram yerine anakartta olma olasılığı da mantıklı gelmiyor değil açıkçası

EXPO kapalı olarak kullandığım sürece de genellikle düzgün start verse bile aynı şekilde start veremediği zamanlar oluyor hatta konuya ilk dahil olduğun gün sorun devam etmesine rağmen EXPO kapalı unutmuşum diye bahsetmiştim hocam o yüzden expo açık kapalı fark etmeksizin hatanın devam etmesi, Memtest86, testmem5, occt de yaptığım ram testlerinde hata çıkmaması vs ile beraber gemininin bahsettiği sebepler birleşince ram yerine anakartta olma olasılığı da mantıklı gelmiyor değil açıkçası
O da olabilir hocam. RAM i diğer slota takıp denedin mi?

Ayrıca "Memory training esnasında takılıp reset sonrası düzelmesi, AM5 platformunda sıkça karşılaşılan bir Anakart/BIOS ve İşlemci Bellek Denetleyicisi (IMC) sorunudur" gibi bir satırı da mevcut daha önce AM5 platformunda kronik olabilceğini belirttiği tabi yapay zekaya çok güvenmemek lazım o yüzden buraya bunları atarak tekrar fikir danışmayı daha doğru buluyorum.
1755491154150.webp

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

O da olabilir hocam. RAM i diğer slota takıp denedin mi?
Denemedim hocam onu da deneyeyim ve biraz bu AM5-IMC sorununu araştıracağım dediği gibi kronik bir durum varsa sanırım anakartta arayacağım sorunu

Ram slotunu da değiştirdim sorun tekrar devam ederse tekrar buraya geleceğim artık sorun devam etse de etmese de garanti yolu gözüktü gibi bana her ihtimalde de

Son düzenleme:
Ayrıca "Memory training esnasında takılıp reset sonrası düzelmesi, AM5 platformunda sıkça karşılaşılan bir Anakart/BIOS ve İşlemci Bellek Denetleyicisi (IMC) sorunudur" gibi bir satırı da mevcut daha önce AM5 platformunda kronik olabilceğini belirttiği tabi yapay zekaya çok güvenmemek lazım o yüzden buraya bunları atarak tekrar fikir danışmayı daha doğru buluyorum.Alıntıyı görüntüle

Denemedim hocam onu da deneyeyim ve biraz bu AM5-IMC sorununu araştıracağım dediği gibi kronik bir durum varsa sanırım anakartta arayacağım sorunu
Doğru olabilir ama AI sorunu abartma eğiliminde oluyor her zaman. Yoksa çok basit bir RAM voltaj ya da alt gecikme (tREFI-TREFI) problemi olabilir.

Doğru olabilir ama AI sorunu abartma eğiliminde oluyor her zaman. Yoksa çok basit bir RAM voltaj ya da alt gecikme (tREFI-TREFI) problemi olabilir.
O yüzden söylediklerini buraya atıyorum hocam her çözümü adım adım deniyorum ve sorunu tam net tespit etmeye çalışıyorum dediğim gibi donanımsal bir arıza ise garanti sürecine göndereceğim donanımı da tam net tespit etmem önemli yoksa rami veya anakartı gönderdiğimde bir sorun gözükmüyor gibi bir şey ile karşılaşmayayım. Eğer sorun düzelmez ise bahsettiğiniz voltaj ve tREFI-TREFI ayarlarını da deneyebilirim tam olarak emin olmak adına.

son bios güncellememden sonra 2 adet bios sürümü yayınlanmış fark etmediğim ve notları bu şekilde, konu tarihi ile benim kullandığım bios tarihine vs. de bakılınca sorunu aşşağı yukarı bios güncellemesi yaptıktan sonra başladığını fark ettim, şuan için sanırım gün içerisinde rami tekrar 1.slota alıp bios güncellemesini yapıp düzelmesini umacağım ki garanti süreci ile uğraşmama gerek kalmasın. BIOS update sebepli olma ihtimali de çok yüksek geldi tüm bunları ve update notelarını birleştirince. (güncelledikten sonra bir kaç ayda bir kontrol ediyorum fakat muhtemelen ya 5. ayda kontrol ettim ya da 6 ayın güncellemesi yayınlanmadan öncesinde kontrol ettim ve tekrar bakmamıştım o zamandan beri şimdi aklıma gelmişken tekrar bakınca fark ettim)

Ekler

• 1755492749206.webp
    1755492749206.webp
    32.3 KB · Hit: 14
BIOS güncellemesi sonrası sorun tekrarladı, Ram slotunu 1 e geri almıştım tekrar 2.slota geçirdim ve açtığımda bu sefer resimdeki gibi bir hata vermeye başladı

Rami tekrar 1.slota aldım ve şuanda hata bu şekilde değil windows mavi ekranında gözüküyor

Ekler

• 06489487-55D3-4CF9-B7E3-FA9BCD282B09.webp
    06489487-55D3-4CF9-B7E3-FA9BCD282B09.webp
    160.6 KB · Hit: 19
1.slotta pbo enhancement kapattığımda sorun çözüldü ama rami tekrar 2 ye aldığımda hala hatalar alıyorum sürekli mavi ekran veriyor vs

1.slotta pbo enhancement kapattığımda sorun çözüldü ama rami tekrar 2 ye aldığımda hala hatalar alıyorum sürekli mavi ekran veriyor vs
Anakartınızın marka model nedir?

Hatta şuanki durumda bu şekilde finished pass #1 total error 0

Asus Prime B650M-K ve XPG Lancer 16GB 6000mhz, tam model numarası da kutu üzerinde sanırım AX5U6000C3016G-CLABK
Tamam şimdi gördüm.

Hocam, Expo açıkken bu sorunu yaşıyorsanız pc açıldıktan sonra Olay Görüntüleyicisinde Kernel Power 41 hatası da alıyor musunuz? Alıyorsanız hatanın ayrıntılar kısmını da buraya atabilir misiniz?

Geri