Hangi linux dağıtımını önerirsiniz?

Oğuzhan'

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
225
Daha önce hiç linux kullanmadım. Bilgisayarımda 2 adet ssd mevcut birinde windows kurulu biri tamamen boş. Boş olana linux kurmak istiyorum. Bilgisayarı açtığımda hangisini seçeceğimi sorar diye düşünüyorum grub ekranında. Ancak linux hakkında bilgimin yok denecek kadar az olması sebebi ile hangi dağıtımı kullanmam gerektiğine karar veremedim. Birkaç arkadaşıma sorduğumda ZorinOS ve LinuxMint arasında kaldım. Siz bu ikisinden hangisini veya bunlar dışında hangi dağıtımı önerirsiniz?

Tavsiyem kullanma ben kullandım zaman kaybı
Normalde hiç gündemimde değildi ama direkt Linux kurmamı gerektiren bir dersim olunca virtual machine ile hallederim diye düşündüm ama hazır boş ssd'ye sahipken bir şans verip denemek istedim.

Daha önce hiç linux kullanmadım. Bilgisayarımda 2 adet ssd mevcut birinde windows kurulu biri tamamen boş. Boş olana linux kurmak istiyorum. Bilgisayarı açtığımda hangisini seçeceğimi sorar diye düşünüyorum grub ekranında. Ancak linux hakkında bilgimin yok denecek kadar az olması sebebi ile hangi dağıtımı kullanmam gerektiğine karar veremedim. Birkaç arkadaşıma sorduğumda ZorinOS ve LinuxMint arasında kaldım. Siz bu ikisinden hangisini veya bunlar dışında hangi dağıtımı önerirsiniz?
zorin önermem ama linux mint herkesin herhalde 1-2 defa kurup sonra başka distro ile devam ettiği başlangıç için güzel bir distro kurabilirsin.
sonra devam edeceksen cachy os önerebilirim, şu sıralar baya popüler ve arch tabanlı.

zorin önermem ama linux mint herkesin herhalde 1-2 defa kurup sonra başka distro ile devam ettiği başlangıç için güzel bir distro kurabilirsin.
sonra devam edeceksen cachy os önerebilirim, şu sıralar baya popüler ve arch tabanlı.
Zorin önermeme sebebin nedir bazı incelemeler izledim onu da öneren çok kişi var o yüzden merak ettim

Normalde hiç gündemimde değildi ama direkt Linux kurmamı gerektiren bir dersim olunca virtual machine ile hallederim diye düşündüm ama hazır boş ssd'ye sahipken bir şans verip denemek istedim.
Mint kur o zaman hocam en kolayı iyi arayüzlüsü o diye biliyorum bende onu kullanmıştım

Bunu izlemeni şiddetle tavsiye ederim

Zorin önermeme sebebin nedir bazı incelemeler izledim onu da öneren çok kişi var o yüzden merak ettim
ilk defa başlayanlara genelde öneriyorlar ama ubuntu tabanlı herhangi bir distrodan farkı yok hiç de oturup kurmadım o kadar distro arasından.
distroların bir süre sonra çok da birbirinden farklı olmadığını göreceksin, ana fark hatları genelde tabanı oluyor ubuntu,fedora,arch gibi.

1759940005302.webp

Bunu izlemeni şiddetle tavsiye ederim
Teşekkürler izleyeyim
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

ilk defa başlayanlara genelde öneriyorlar ama ubuntu tabanlı herhangi bir distrodan farkı yok hiç de oturup kurmadım o kadar distro arasından.
distroların bir süre sonra çok da birbirinden farklı olmadığını göreceksin, ana fark hatları genelde tabanı oluyor ubuntu,fedora,arch gibi.

Alıntıyı görüntüle
Anladım teşekkürler

Linux dünyasına ilk adım atarken, ana sisteminizin ikinci diskine kurarak dual boot konfigürasyonunda tecrübe etmek baya zahmetli olur. Çünkü deneyimlerken illa ki bozulacak bazı şeyler olacak. Sanal makinede çok daha rahat hareket edersiniz, öğrenme süreci daha güzel geçer. Sanal makine ile ikisini de deneyin derim, biraz kişisel zevk meselesi aslında. iki distro arasındaki farkları deneyimlemedim, buna önerim yok. Herkesin bilgisayar kullanma şekli farklı. Kullanma şeklinizi oturtmadan dual boot önermiyorum.

Hem windows hem linuxta programlar çalışırken (misal vscode) bilgisayardaki tüm diskleri taramak isteyebiliyor. tarama sonucunu da diskte ufak bi dosyada tutabiliyor. İki sistem varsa bu programların aklını karıştırabilir. Dosya sistemi kavramını da unutmamak lazım. Muhtemelen NTFS windows kurulu diskiniz ile ext4 linux kuracağınız ssd’nin dosya sistemleri dual bootta çok ta iyi anlaşamayacak, bios ayarları secure boot vs için içine girdiğinde.

Son düzenleme:
Yeni başlayan kişiler için Mint öneririm.
Tecrübeli olanların kendi tercihleri var. Genelde Ubuntu. Bir de yerli Pardus var.
Uzmanların tercihleri genelde Debian, Slackware, Redhat gibi köklü ve kurulumu dahi sıradan bir vatandaş için oldukça zor olan dağıtımlar. Diğerleri bunların üzerine kurulu zaten.

Linux dünyasına ilk adım atarken, ana sisteminizin ikinci diskine kurarak dual boot konfigürasyonunda tecrübe etmek baya zahmetli olur. Çünkü deneyimlerken illa ki bozulacak bazı şeyler olacak. Sanal makinede çok daha rahat hareket edersiniz, öğrenme süreci daha güzel geçer. Sanal makine ile ikisini de deneyin derim, biraz kişisel zevk meselesi aslında. iki distro arasındaki farkları deneyimlemedim, buna önerim yok. Herkesin bilgisayar kullanma şekli farklı. Kullanma şeklinizi oturtmadan dual boot önermiyorum.

Hem windows hem linuxta programlar çalışırken (misal vscode) bilgisayardaki tüm diskleri taramak isteyebiliyor. tarama sonucunu da diskte ufak bi dosyada tutabiliyor. İki sistem varsa bu programların aklını karıştırabilir. Dosya sistemi diye bir kavramını da unutmamak lazım. Muhtemelen NTFS windows kurulu diskiniz ile ext4 linux kuracağınız ssd’nin dosya sistemleri dual bootta çok ta iyi anlaşamayacak, bios ayarları secure boot vs için içine girdiğinde.
Tamamdır teşekkürler anlık gaza gelip indirme gibi bir hata yapacaktım ama ben de şimdilik kendimi duraklatmaya karar verdim. Hazır dersini de işleyeceğim için en azından birkaç ay sonra bilgim olur o zaman kurarım gerekirse.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,021
Üyeler
183,046
Son üye
emrylcn9
Geri