Hangi linux dağıtımını önerirsiniz?

Gencur çok haklı. Grub genelde bozuluyor bios'tan seçer başlatırım diyorsanız o ayrı. Ama hiç güvenli önyükleme varken 2 işletim sistemi kullanmadım daha farklı sorunlar da çıkabilir. Ama denemek için yine de kurulabilir sonra diski temizlersiniz.

Çift işletim sistemi kurunca, diğerini her zaman temiz kapatmanız gerekiyor ve diğer sistemin dosya yapısına müdahale etmekten çekinmelisiniz. Çünkü bazı değişiklikler sistemde kayıt edilemeyince açılışta da işlenemiyor.

Ve önce Windows, sonra Linux kurmalısınız. Grub Windows'u tanırken Windows bootloader sade Windows tanıyor.

Ben genelde 2 ssd kullanıyorum birinde Win 10 birinde Linux mint.
Birini takar diğerini çıkarırım grubla felan uğraşmam.

Güvenlik- İnternet hesaplarımı Linux ile kontrol ederim.
Eğlence- Oyunlar ve tasarımlarım işlerimi Win ile yaparım

Yani eğer varken her ürünün güçlü iyi yanlarını kullanmak lazım.

Ben genelde 2 ssd kullanıyorum birinde Win 10 birinde Linux mint.
Birini takar diğerini çıkarırım grubla felan uğraşmam.

Güvenlik- İnternet hesaplarımı Linux ile kontrol ederim.
Eğlence- Oyunlar ve tasarımlarım işlerimi Win ile yaparım

Yani eğer varken her ürünün güçlü iyi yanlarını kullanmak lazım.
Laptop olunca sürekli çıkar tak sıkıntı olur benim için. Ama çevremde harici ssd ile linux kullananlar da var onlar en rahatı galiba.

Laptop olunca sürekli çıkar tak sıkıntı olur benim için. Ama çevremde harici ssd ile linux kullananlar da var onlar en rahatı galiba.
Genelde laptoplarda tek vidalı kapak olur. Kapağı açıp ssd - hdd kolaylıkla değişilebilir.

Laptop modeli ne?

Flash belleğe Linux kurduğum oldu. MP3 çalar'a kurduğum oldu. Harici diske de kurduğum oldu. Sıkıldıkça kullanacağım dağıtımı değiştirirdim.

Genelde laptoplarda tek vidalı kapak olur. Kapağı açıp ssd - hdd kolaylıkla değişilebilir.

Laptop modeli ne?
Laptop stant üstünde duruyor onu her açışta kaldırıp bir daha arkasını açıp çıkarıp tekrar düzen vs. uğraştırıcı ya onun yerine dual boot olarak kullanmak daha mantıklı. Ama şimdilik kurmaktan vazgeçtim zaten. MacOS cihazıma UTM ile rahatça kurdum. Orda hem ders için hem öğrenmek için biraz kullanırım. Daha sonrasında ana bilgisayarımın yedek ssd'sine de kurarım duruma göre.

2 SSD olan cihazlarda bu şekilde tak çıkar yapmanız gerekmez :) yapılması gereken çok basit, ayrı bir EFI bölümü oluşturacaksınız kurmak istediğiniz SSD'ye her sistem kendi bootloader'ını kullanacak. Açılışta F9 (cihaza göre değişir) vs cihazınızın Boot bölününden kullanmak istediğiniz SSD'ye tıklayın yeterli olacaktır.

Yeni Linux kullanıcısına önereğim sistem ilk sırada Fedora olur ikincisi ise Ubuntu.

Deneyimleme ve testler için flash belleğe ventoy kurup. İçinde ISO adlı bir klasör açıp içerisine ZorinOS, Debian, Ubuntu, Pop_OS veya Fedora gibi Linux dağıtımları atıp Ventoy üzerinden boot edip kurmadan test edebilirsin hocam. Ben genelde canım sıkıldığında ZorinOS live ortamını açıp biraz takıldıktan sonra kapatırım geri Windows'a dönerim. Aralarından sana en yakın ve uygun olanını seçtikten sonra direkt kurabilirsin. Yusuf İpek videoları da işine yarar. Sanal makinede OS kullanımı çok işlevsel değil. Özellikle akıcılık takıntın varsa.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Artık çoğu dağıtım kurarken "Wijndows'un Yanına Kur" gibi bir seçenek sunuyor ama zaten boş olan SSD'yi seçtiğin zaman gerekli her şeyiyle birlikte kurar. Uğraştırmaz diye düşünüyorum. Ama ben Grub yüzünden zamanında bilgim de yokken çok fazla uğraşmıştım ve Linux'u silsem de Grub'dan kurtulamayıp en sonunda tüm disklere format atıp öyle kurtulmuştum. Şu anda çözümler ve diğer şeyler farklıdır tabii.

Zorinos Mint Ubuntu veya Fedora olabilir.

WSL2 ile Ubuntu 24.04 kullanıyorum. Virtual Machine’den daha verimli, ayrıca dual boot’a da gerek kalmıyor çünkü Windows içinde doğrudan Linux çekirdeği kullanabiliyorsun. VS Code’da ve terminalde gayet iyi çalışıyor. Ders için zaten GUI’ye gerek duymazsın, linux terminali yeterli olur. Bence sen de bu şekilde yap.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,032
Üyeler
183,048
Son üye
eeeee78
Geri