Ultrabook arayanlara, en mantıklı f/p ürünler

Nutrega

80+
Reaksiyon skoru
7
Günlerdir bakıyorum. ben seçimimi yaptım. ilgilenen varsa diye liste bırakıyorum. Az önce HB'de indirimden bir tane kaptım. takip edin belki tekrar gelir.

Trendyol: Asus Vivobook S14, 24GB tümleşik, 512SSD, Ryzen AI 7 350, 3K OLED 38,999TL
Hepsiburada: Asus Vivobook S14, 24GB tümleşik, 512SSD, Ryzen AI 7 350, 3K OLED 39,999TL (az Önce 38'e aldım. Çift fanla sessiz çalışır. )
Hepsiburada: Lenovo Thinkbook 14, 32GB, 1TB, İntel ultra 7 255H, 40,999TL (39 küsurlara düşmüştü)
İnce hesap: LENOVO THINKPAD E14 21SX007CTX U7-255H 16GB 512GB, 43,589 TL (Klavyesi yüzünden ucuz olsa bunu alırdım.)
Amazon: GIGABYTE AERO 14, i7-13620H, 3K oled, RTX 4050, 512SSD, 16GB tümleşik 41,299 TL (Depo da 39,234) (Yarın 11.11 de kupon denk getirirseniz güzel olur. amazon satıcısı. ) Ram biraz düşük geldi ve bataryası az gider diye düşündüğüm için almadım. Yoksa kaçmaz.

Normalde oyun oynayan biriyim ama artık ilgim kalmadı. Casual takılmaya başladım. Pc'de 2yıldır alan wake 2 var daha başlatmadım bile. Vivobook 120hz ekran var. Lol vs gider. CRPG de oynanır. Ryzen AI 7 350 el konsolu tadında bir performans sunuyor. Ama Ram arttırılsa yada 24gb falan olsa AERO 'yu ciddi düşünürdüm.

el konsolu vs ryzen ai 7:

Paylaşım için teşekkürler. Son 2 saat içinde açılan bir konu olması lazım. Asus vivobook s14 Trendyol'da %5 indirim ile satıldı sanırım. Ben baktığımda %5 indirim geçerli değildi ya da Trendyol satıcılı ürün bittiğinden indirim yoktu. Siz farkettiniz mi?

vivobook çok iyi gözüküyor aynı fiyata daha düşük özellikli bi mac almaktansa çok daha iyi olur di mi? mac düşünüyordum ama şimdi fikrim değişti gibi, bunda da s16 vs. var yine kafam karıştı

Son düzenleme:
Paylaşım için teşekkürler. Son 2 saat içinde açılan bir konu olması lazım. Asus vivobook s14 Trendyol'da %5 indirim ile satıldı sanırım. Ben baktığımda %5 indirim geçerli değildi ya da Trendyol satıcılı ürün bittiğinden indirim yoktu. Siz farkettiniz mi?
farketmedim hocam. Ben sadece nethouse satıyor diye biliryom.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

fiyatı biraz yükseltince şöyle bir ürün var ultra 9 işlemcili alınır mı sizce
fiyat artışına kıyasla manktıklı gelmedi. işlemci kıyasında aralarında az fark gibi duruyor.

vivobook çok iyi gözüküyor aynı fiyata daha düşük özellikli bi mac almaktansa çok daha iyi olur di mi? mac düşünüyordum ama şimdi fikrim değişti gibi, bunda da s16 vs. var yine kafam karıştı
Ben m1 air kullandım. 13 inç. çok rahat taşınabilir. ama durumlardan dolayı windows'a geçmem gerekiyor. Aynı konforu vivobook s14 vereceğini düşündüğüm için onu seçtim. Şu an mobil olmam gerektiği için 14inç baktım. ileride biraz düzene girince zaten bir monitör almayı planlıyorum. imkan olursa eGPU ile devam edicem. o yüzden thunderbolt seçeneği önemliydi. s16'da bana performans fiyat ve ağırlık olarak uygun gelmedi. ama sizin ihtiyaç 16 ise tabi onu almak mantıklı. bu seçimler ihtiyaca göre zaten :)

Son düzenleme:
aynısı benimde kafama takıldı ya mac alıcaktım forumdaki indirimden ama bu çok daha ilgimi çekti

farketmedim hocam. Ben sadece nethouse satıyor diye biliryom.

fiyat artışına kıyasla manktıklı gelmedi. işlemci kıyasında aralarında az fark gibi duruyor.
ultra 9 ile ryzen 7 arasında yüksek fark var bence ayriyeten ram ve ssd farkı da var 15 bin lira fark için okey gibi değil mi

ultra 9 ile ryzen 7 arasında yüksek fark var bence ayriyeten ram ve ssd farkı da var 15 bin lira fark için okey gibi değil mi
Siz intel iletince bende sadece intel'le kıyasladım. 255h ile. ama hepsini kıyaslayınca yine mantıksız geliyor. AI 7 350-->255H farkı yaklaşık 6000 puan. bunun için vivobook yerine thinkbook alsanız 2-3 bin tl fark veriyorsunuz. ama 255H-->285H farkı 4000 puan ve neredeyse 10 bin fark var. O yüzden mantıklı gelmedi.

Birde hocam. Yani o kadar işlem gücüne ihtiyacınız var mı? Bunu da sorgulamak lazım. Benim önceki laptopumda 10750H var. Her türlü işimi görüyor (mühendislik uygulamarında) oyunu açıyor. Onun bile puanı 11K.

Tabi o işlem gücü sizin için önemliyse ona bir şey diyemem. Ama bu devirde ağır işler için bulut hizmetlerini de düşünmek mantıklı. Bir ara hesap etmiştim. iyi bir internet+geforcenow'a 6-8 yıl boyunca vereceğim para bir aynı grafikleri veren PC'den daha azdı.
1762851972556.webp

Siz intel iletince bende sadece intel'le kıyasladım. 255h ile. ama hepsini kıyaslayınca yine mantıksız geliyor. AI 7 350-->255H farkı yaklaşık 6000 puan. bunun için vivobook yerine thinkbook alsanız 2-3 bin tl fark veriyorsunuz. ama 255H-->285H farkı 4000 puan ve neredeyse 10 bin fark var. O yüzden mantıklı gelmedi.

Birde hocam. Yani o kadar işlem gücüne ihtiyacınız var mı? Bunu da sorgulamak lazım. Benim önceki laptopumda 10750H var. Her türlü işimi görüyor (mühendislik uygulamarında) oyunu açıyor. Onun bile puanı 11K.

Tabi o işlem gücü sizin için önemliyse ona bir şey diyemem. Ama bu devirde ağır işler için bulut hizmetlerini de düşünmek mantıklı. Bir ara hesap etmiştim. iyi bir internet+geforcenow'a 6-8 yıl boyunca vereceğim para bir aynı grafikleri veren PC'den daha azdı.
Alıntıyı görüntüle
hocam dürüst olmak gerekirse bu konularda sizin kadar bilgili değilim. Üniversiteye bu sene başladım data science/ml ile ilgileneceğim ekran kartsız bir modele yöneldiğim için güçlü cpu gerekir diye düşünmüştüm. Vivobook beni 4 5 sene götürebilicek güçte midir peki?

hocam dürüst olmak gerekirse bu konularda sizin kadar bilgili değilim. Üniversiteye bu sene başladım data science/ml ile ilgileneceğim ekran kartsız bir modele yöneldiğim için güçlü cpu gerekir diye düşünmüştüm. Vivobook beni 4 5 sene götürebilicek güçte midir peki?
Yapay zekaya girişeceksen Nvidia ekran kartı şart gibi. Hani AMD kart bile olmaz. Bütün kütüphaneler CUDA etrafında yazılmış durumda.

Ultrabook ile GPU gerektirmeyen işler yaparsın anca. İşlemci Yapay zeka eğitmede yetersiz. Ultrabook değil normal notebook bak. Ben kendi durumumda bu durumu eGPU ile çözmeyi planlıyorum ama öğrenciysen bu sana masraflı olur. Ama illa ultrabook ve hafif bişey istiyorsan Amazon linkini verdiğin AERO'ya bak. Yada 1,6kg 1,8kg seviyelerine çıkarsan 16'' lenovolar var. RTX ekran kartlı. onlrı araştırabilirsin.

Gemini ML için verdiği öneri böyle:
  • Giriş Seviyesi (Öğrenci):
    • RAM: 16 GB
    • CPU: Core i5 / Ryzen 5 (son 2-3 nesil)
    • Depolama: 512 GB - 1 TB NVMe SSD
    • GPU: Şart değil (entegre grafik yeterli). Eğer bütçe varsa: RTX 3050 (6GB).
  • İdeal Fiyat/Performans Sistemi (Orta Seviye):
    • RAM: 32 GB
    • CPU: Core i7 / Ryzen 7
    • Depolama: 1 TB NVMe SSD
    • GPU: NVIDIA RTX 4060 (8GB) veya RTX 3060 (12GB) -> (12GB VRAM olanı tercih edin).
  • İleri Seviye (Derin Öğrenme Odaklı):
    • RAM: 64 GB+
    • CPU: Core i9 / Ryzen 9
    • Depolama: 2 TB+ NVMe SSD
    • GPU: NVIDIA RTX 4080 (16GB) veya RTX 4090 (24GB).

Yapay zekaya girişeceksen Nvidia ekran kartı şart gibi. Hani AMD kart bile olmaz. Bütün kütüphaneler CUDA etrafında yazılmış durumda.

Ultrabook ile GPU gerektirmeyen işler yaparsın anca. İşlemci Yapay zeka eğitmede yetersiz. Ultrabook değil normal notebook bak. Ben kendi durumumda bu durumu eGPU ile çözmeyi planlıyorum ama öğrenciysen bu sana masraflı olur. Ama illa ultrabook ve hafif bişey istiyorsan Amazon linkini verdiğin AERO'ya bak. Yada 1,6kg 1,8kg seviyelerine çıkarsan 16'' lenovolar var. RTX ekran kartlı. onlrı araştırabilirsin.

Gemini ML için verdiği öneri böyle:
  • Giriş Seviyesi (Öğrenci):
    • RAM: 16 GB
    • CPU: Core i5 / Ryzen 5 (son 2-3 nesil)
    • Depolama: 512 GB - 1 TB NVMe SSD
    • GPU: Şart değil (entegre grafik yeterli). Eğer bütçe varsa: RTX 3050 (6GB).
  • İdeal Fiyat/Performans Sistemi (Orta Seviye):
    • RAM: 32 GB
    • CPU: Core i7 / Ryzen 7
    • Depolama: 1 TB NVMe SSD
    • GPU: NVIDIA RTX 4060 (8GB) veya RTX 3060 (12GB) -> (12GB VRAM olanı tercih edin).
  • İleri Seviye (Derin Öğrenme Odaklı):
    • RAM: 64 GB+
    • CPU: Core i9 / Ryzen 9
    • Depolama: 2 TB+ NVMe SSD
    • GPU: NVIDIA RTX 4080 (16GB) veya RTX 4090 (24GB).
Hocam bu tarz şeyler için macbook da mı yetersiz kalır acaba, her türlü nvidia kart mı şart yani

Hocam bu tarz şeyler için macbook da mı yetersiz kalır acaba, her türlü nvidia kart mı şart yani
Hocam bende bu işlerin uzmanı değilim. Ama nereye baktıysam CUDA bir noktadan sonra gerekli gibi duruyor. İlk başlarda ihtiyacınız olmayabilir. Ya da sizin kullanacağınz teknik yöntem CUDA'ya ihtiyac duymayabilir. Ama bu işler ileride ciddilecek ise benm anladığım bir noktadan sonra illa GPU gerekli oluyor. Macbookların RAM'leri aynı zamanda GPU VRAM'i gibi de çalışıyor bu yüzden büyük dil modellerini çalıştırmada iyi işler çıkartabilir. Ancak eğitim kısmı yine sorun yaratabilir. Gemini cevabını paylaşayım.

• EĞER... önceliğiniz pil ömrü, taşınabilirlik, harika bir ekran ve UNIX ortamıysa VE ağır eğitimleri Google Colab (Bulut) üzerinde yapacaksanız:
    • MacBook MÜKEMMEL bir seçimdir. (M2/M3 Air veya Pro, 16GB+ RAM ile)
  • EĞER... veri bilimi (Pandas, Scikit-learn, veri görselleştirme) yapacaksanız ve derin öğrenme sizin için ikincil plandaysa:
    • MacBook MÜKEMMEL bir seçimdir.
  • EĞER... amacınız büyük derin öğrenme modellerini yerel olarak (kendi bilgisayarınızda) eğitmekse ve en son çıkan tüm ML kütüphanelerini sorunsuz kullanmak istiyorsanız:
    • MacBook RİSKLİ bir seçimdir. "Birleşik Bellek" avantajı olsa da, "CUDA yokluğu" ve "olgunlaşmamış MPS desteği" nedeniyle başınız çok ağrıyabilir. Bu senaryo için NVIDIA GPU'lu (RTX serisi) bir Windows veya Linux laptop çok daha standart ve sorunsuz bir yoldur.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,161,145
Üyeler
184,394
Son üye
Brky60
Geri