Çözüldü✓ PSU'dan gelen cızırtı sesi

uhmets

80+
Reaksiyon skoru
3
Bütçe
5
Itopya'dan aldığım FAZEON F6 kasanın 650w lık PSU'sundan sadece PSU kapalıyken bir cızırtı sesi gelmeye başladı. Bu ses ben switchi açtığımda veya prizden çektiğimde geçiyordu.
Yaklaşık bir 10 dakika sonra tekrar fişe taktığımda bu ses geçti. Sebebi ne olabilir ? Bir zararı var mı ? İlk bilgisayarım bu tür konularda hiçbir tecrübem yok.
Bu arada normalde bilgisayarı akım korumalı priz ile kullanırım (Philips CHP7010W)
Akım korumalı prizi çıkartmama rağmen ses kesilmedi.
Şu anda garip bir şekile ses tamamen kesildi.

Video çektim ama buraya yükleyemedim. O yüzden link oluşturdum.

Son düzenleme:
Itopya'dan aldığım FAZEON F6 kasanın 650w lık PSU'sundan sadece PSU kapalıyken bir cızırtı sesi gelmeye başladı. Bu ses ben switchi açtığımda veya prizden çektiğimde geçiyordu.
Yaklaşık bir 10 dakika sonra tekrar fişe taktığımda bu ses geçti. Sebebi ne olabilir ? Bir zararı var mı ? İlk bilgisayarım bu tür konularda hiçbir tecrübem yok.

Video çektim ama buraya yükleyemedim. O yüzden link oluşturdum.
Normal bir şey merak etmeyin ekran kartlarında da var aynısı bobin sesi sadece

Anladım teşekkür ederim. Korktuğum şey psu kapalıyken sesin gelmesi o biraz garip geldi. PSU ya da çok güvenemedim kasanıni içinde gelen bir şey olduğu için.
Ses çok rahatsız ediyor ise başka bir psu alabilirsiniz
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Kapalıyken gelmesi ilginç. Coilwhine büyük ihtimal ama rahatsız olduysan garantiye yollayabilirsin.
Genelde kabul etmiyorlar cw yi garantide çok sesli olmadığı sürece

Ses tamamen kesildi. En fazla 10 dakika sürdü sanırım.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Bu PSU patlayıp tüm sistemi yakmaz değil mi.
Psu patlamaz hocam hadi olduda patladı içinde sistemi bozmasını engelleyen parçalar var dengesiz voltajda direk elektriği keser zaten psu

chatgpt nasıl sizi korkutmuş ben de merak ettim yazdım hocam. (bedava üyelik+özel prompt girilmiş olduğunu belirteyim) yaşadıklarınızı yazdım, akım korumalı priz ve şebekeden direk alınca dahil cızırtının geldiğini söyledim. psu eski değil vs anlattığınız detayları da verdim.

Şimdi net hükümler:

• ❌ Bu bozukluk belirtisi değil
  • ❌ Güce, stabiliteye, parçalara zarar vermez
  • ❌ “Yakında patlayacak” anlamına gelmez
  • ✅ Düşük/orta kalite PSU’larda yaygın
  • ✅ Sessiz ortamda daha fark edilir

Ama şunu da sakın kaçırma:

Bu durum PSU’nun üst seviye olmadığını gösterir.
Üst segmentlerde:
  • Bobinler daha iyi sabitlenir
  • Standby devresi daha sessiz tasarlanır
Yani mesele güvenlik değil, kalite seviyesi.

Karar ağacı (kafanı netleştireyim):

• PC kapalıyken PSU anahtarını kapatınca tamamen susuyor mu?
    → Evet → Hiçbir risk yok, istersen böyle kullan.
  • Ses zamanla belirgin şekilde artarsa
    → O zaman RMA konuşulur.
  • “Ben sessizliğe takığım” diyorsan
    → Bu PSU seni mutlu etmeyecek.

ben dandik psularda dahi rastlamadım böyle bir cızırtıya. belki yeni modellerde rastlanıyordur. 2 yıl garantiniz var. 2. yılın sonuna doğru psu daha kaliteli birşeye geçersiniz.

Geri