RTX 5070 Ti ÜRETİMDEN KALDIRILIYOR

Güzel hikaye ama maalesef oyuncu kitlesi kendilerini değerli sanarak hayal dünyasında yaşıyor. Üst düzey yöneticilerin herhangi bir toplantıda oyuncu kesimi yada falanca filanca modelle ilgili en ufak bir yorum, düşünce, fikir belirttiğini bile sanmıyorum. Adamlar trilyon dolarlık şirket oldular ve gelirlerinin sadece %6.3 ü oyuncu pazarından geliyor üstelik bu rakam 2025 şubat verisi yani şuan %6 bile değildir haliyle 5070 ti mış, 5080 miş bu adamların zerre umurunda değil. Komple GPU pazarından çekiliyoruz, bir daha oyuncu kartı üretmeyecez deseler hepi topu %5 gelirleri düşer ki bence düşmez bile oraya harcayacakları eforu veri vermezi, bulut sistemler, yapay zekaya ayırıp daha fazla gelir elde ederler o yüzden seve seve tüm oyuncular Nvidia ne derse okey demeye mahkum.
Oyuncu kartlarını tamamen reklam olarak görüyorlar. Tamamen salmazlar, ama ara sıra verdikleri demeçler bunu büyük oranda destekliyor. Oyuncu kartları bir nevi prestij ve oraya halen yazılımsal ve donanımsal yatırım yapacaklar. Ama bu eski zamanlardaki gibi olmayacak.

AMD 90K serisinde oyun odaklı gitse de, temel sürücü sorunlarını iyi çözerse açıkcası sonraki nesil tamamen iş tarafına oynayacak. O dönemlere de açıkcası ben 30'ların sonlarına yaklaşırım. Yeni nesilde en azından bizim ülkede oyunculuk tamamen telefona kaymış durumda. Valorant vb. reklam yapıp arkadaş ortamında bir eğlence unsuru olmasa, gençlerde bilgisayar dahi almaya yeltenmeyecek büyük bir kitle var.

Forumlarda veya ağır oyun muhabbetlerinin döndüğü kanallarda basit kullanıcı gözünden bakmayı bayağı unutuyoruz. Basit kullanıcı bulut sistemlerine bence hiç de yabancılık çekecek durumda değil. Özellikle internete doğan kitle bizim gibi değil. Yani biz 2005-2014 arası MSN'ler, Limewire veya torrent gibi şeyler ile bunların çilesini öğrendik. Yeni tüketici baktı bilgisayar fiyatları çoşuyor, hazır sistemler iyice kafa şişiriyor ki şu an bile aşırı giriş seviye ürünler satılıyor ve atıyorum ₺30K bir harcama yaptı, 6 ay sonra foruma geliyor ve öneriler il o harcama ₺35-40K çıkıyor. Basit kullanıcı buna uğraşmaz. Telefona veya konsola yönelir.

Evet bütçesi yetmeyen korsana gidiyor. Ama iş hayatına başlayınca kısacık vakitt korsan vb. ile uğraşmak yerine abonelik sistemlerine para veriyorlar. GeForce Now bence halen istediği seviyede değil. Ama o ayda 10-20 saat ayıracak basit kullanıcı için gayet yeterli bir sistem. Yani ben bulut sisteminin, VR'lar kadar sorunlu olduğunu düşünmüyorum. Sosyal medyada sorun yaşayanlar veya arzuladıkları kartlardan dolayı şikayet eden azınlığı bir kenara koyalım. Çünkü bunların 10 tanesi sorun yaşıyorsa geriye kalan 90 tanesi tamamen firma aşağılama vb. kısaca dramadan keyif aldığından laf yapıyor. Buna göre de iş vb. yorumlanmaz açıkcası. Bu hizmetleri kullanıp, keyif alan çok kullanıcı da var. Yani gelecekte bu kullanıcılara düzenli para verecekleri sistemlere alıştırıp, bir şey üretmeden para kazanmak da firmaların işine gelir.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Elinde mevcut sistemi olanlar için iyi haber aslında, fakat sistemi olmayanlara allah yardım etsin. Geforce Now gibi sistemlerin kölesi olacaklar.
Donanıma ulaşmak bu kadar zor hale geldiği için RTX 3050 gibi giriş seviye bir kart bile 5-6 yıl canavar gibi oynatacak her oyunu.
Oyun yapımcıları artık ya grafik konusunda ilerleme yapmayı bırakacak ya da daha iyi optimizasyon yapmaya çalışacak.
Indie oyun oynamaya da alıştırmak lazım. AAA oyunların çoğu sıradan ve tekrar ediyor zaten. Bu ne grafik, çocuk oyunu kafasından çıkıp o sektörü canlandırmak lazım. Oynanış olarak çok iyi olup iyi satış yapamayan çok oyun var. Co-op parlayan oyunlar yerine onlara biraz para aksa, emin olun çoğu görsel olarak olmasa da AAA oyunlardan daha derin oyunlar yapacak kapasiteye sahip insanlar. Yabancılarda özellikle büyük firmadan ayrılan ve bireysel iş yapan çok kaliteli geliştiriciler var.

Büyük firmaların optimizasyon falan yapacağını sanmıyorum. Hatta baktılar olmuyor PS2 dönemi gibi sadece konsola oyun çıkarmaya başlarlar.
 
Son düzenleme:

Ekler

  • 80 derece ekran kartı.webp
    80 derece ekran kartı.webp
    218.5 KB · Hit: 10
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

   

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,185,512
Mesajlar
10,687,883
Üyeler
188,117
Son üye
Erdm74
Geri
Top