Anakart / Ram / işlemci seçimi Yardım lütfen

Aio psu rog olup anakart tuf olsa olmaz mı diyorsun hocam ? :D tuf b850 işimi görüyor çünkü. Ama yok yakışmaz diyorsan o halde senin attığın B850F olabilir. Veya şunu da alabilirim aslında. https://www.akakce.com/anakart/en-u...-wi-fi-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,905302138.html

Hocam o üst segment anakartı koyma sebebim şuydu. Ram olarak CL26 çekersem şayet O.C yapacağımdan ötürü sağlam bir anakart almam gerekiyordu. Fakat ram olarak O.C yapmayıp sadece expo açıp geçeceğim bir ram alırsam şayet o halde anakart olarak 12 bin tl 'lik bir anakart işimi görüyor demek istedim ben.
Şimdi sizin önerilere gelelim. Anakart olarak gigabyte x870 aorus elite güzel bir anakart biliyorum fakat asus b850 plus daha iyi olmaz mı ? Gigabyte ve msi ile zamanında yaşadığım sorunlardan ötürü anakart konusunda asusa daha sıcak bakıyordum.
Ram olarak da patriot hakkında çok şikayet duydum. Ben aslında g-skill konusunda kararlıyım .Sadece şu açıdan fikrinizi merak etmiştim. G-skill'in cl26 ramini alıp O.C yapmak mı yoksa CL30 olanını alıp expo açıp geçmek mi ? Bu konuda kafam karışık.

İşlemci konusunda da sanırım 9800x3d çekecem gibi. aradaki 5 bin tl fiyat farkına değecek bir fps farkı görünmüyor. cs2'de 30 fps fark ediyor. Değmez gibi.
Gskill'de Patriot'da SK Hynix kullanıyor kim attıysa o kolpayı iyi atmış dilden dile dolaşıyor. CL26'yı da CL30'u da biostan EXPO açıp alıyorsun sana hali hazırda CL26 yada CL30 gelmiyor o ramler.9800 halen daha iyi fiyat performans konusunda ve de en iyi oyun işlemcisi bu harika %1 değerleri verebiliyor gereksiz.

Anakartı almışken bunu al %15 indirimde

Aio psu rog olup anakart tuf olsa olmaz mı diyorsun hocam ? :D tuf b850 işimi görüyor çünkü. Ama yok yakışmaz diyorsan o halde senin attığın B850F olabilir. Veya şunu da alabilirim aslında. https://www.akakce.com/anakart/en-u...-wi-fi-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,905302138.html
Pahalı anakartlar bir b850 için hele çok fazla o b850-f zaten 11-12K bandının anakartıydı o zaman iyiydi de uçmuş.X870E Aorus Pro harika bir kart alabilirsin bütçen dahilinde.

Uyum sorunu fln olmaz, o marka kandırmacası, özellikle ASUS'da görürüm, éuyumlu sorunsuz olmasını istiyorsan her şeyi şunu al" derler. Para sorun olmadığına göre görüntü olarak yakışmaz diyorum. Jet siyah parçaların yanında anakartda jet siyah olmalı 850-E'yi al 16.300. X870E-E'ye özellikle bakmadım ama VRMleri kabaca eşittir biri 90A'dır, 19 faz flndır diğeri 110A 20 küsür faz olabilir mesela. Ancak o kadarı çok fazla zaten, 110A'a gerek olmaz son bir iki faza da gerek olmaz, kısacası aslında nerdeyse aynı kartlar diyebilirim, sadece chipset farklı.

O CL26'yı zaten OC ile alıyorsun daha yapman normal biri için zor ki gerekte yok.X870E-E OC anakartı değil gaming bir anakart yani godlike falan değil bu b850m force bile overclock kaldırabilecek seviyede çok önemi yok anakartın abartılacak kadar ciddi oc dan bahsetmiyorum.CL30 alıp OC yapabilirsiniz ama fan falan koyman lazım ki baktığım kadarıyla estetik bir şey yapmaya çalışıyorsunuz ekran kartının üstünde duran 120mm fan rahatsız eder herhalde.
cl26 olan ram için bir video var hocam youtubede. Adam o ram için biostan ayarları değiştiriyor. O.C derken kastettiğim buydu yani. Ayarları değiştirince birden 100 fps artıyor. Onun dışında voltajını falan arttırmıcaktım zaten. Anakart konusunda da X870E-E O.C için uygun değil dediniz fakat ne açıdan uygun değil yani ? Voltajıyla falan oynamayacam zaten cl26 ramin. Extra fan takmamı gerektirecek bir durum yok aslında. Ama yinede X870E-E gereksiz diyorsanız salabilirim bunu. Ram olarak da cl26 çekmem o halde.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Pahalı anakartlar bir b850 için hele çok fazla o b850-f zaten 11-12K bandının anakartıydı o zaman iyiydi de uçmuş.X870E Aorus Pro harika bir kart alabilirsin bütçen dahilinde.
Hocam gigabyte ve msi gerçekten midemi bulandırıyor. Çok sorun yaşadım zamanında bu iki markayla. O yüzden asustan devam edesim var. X870E-E'yi salarsam B850E falan çekecem sanırım. İyi olmaz mı sizce ?

Anakartı almışken bunu al %15 indirimde

sjsjsj direk bunun üstünde oynasın :D ama arkadaşta bunu alma potansiyelini bende gördüm haha

yok be kanka devlet memuruyum :D o kadar zengin değiliz. arkadaş sanırım trole vurdu işi.
Ram'i 30 veya 28 CL'den 26CL'ye çekmen sana 100 fps kazandırmaz hatta şöyle diyeyim 48CL 4800mhz'den 6000mhz 30CL'ye çeksen yine 100 fps kazandırmaz... (gerçi oyuna bakar Valo da belki mümkün? orta fps bolluğu var, CS2 de sanmam) diğer hiç bir AAA oyunlarda (hikayeli oyunlarda 2k ve 4k da özellikle 100 fps kazandırmaz, ancak 5 fps fln.

Ram'i 30 veya 28 CL'den 26CL'ye çekmen sana 100 fps kazandırmaz hatta şöyle diyeyim 48CL 4800mhz'den 6000mhz 30CL'ye çeksen yine 100 fps kazandırmaz... (gerçi oyuna bakar Valo da belki mümkün? orta fps bolluğu var, CS2 de sanmam) diğer hiç bir AAA oyunlarda (hikayeli oyunlarda 2k ve 4k da özellikle 100 fps kazandırmaz, ancak 5 fps fln.
Youtubede bir video var. Adam bu g-skill CL26 rami alıyor. Normal kendi bios ayarı ile oyuna giriyor 900 fps falan alıyor. Sonra biostan ram değerlerini değiştiriyor. Tekrar giriyor ve 1000 fps alıyor hocam. Bizzat videosu var. Ben de zaten sırf bu yüzden alacaktım bu rami. Ama tabi gerek var mı bu kadar masrafa bilmiyorum.

Her 2 CL artış veya 400Mhz artış 0.7/0.4 ns (nanosaniye) kazandırır. Arasında ne kadar fark görüyorsun :)

Youtubede bir video var. Adam bu g-skill CL26 rami alıyor. Normal kendi bios ayarı ile oyuna giriyor 900 fps falan alıyor. Sonra biostan ram değerlerini değiştiriyor. Tekrar giriyor ve 1000 fps alıyor hocam. Bizzat videosu var. Ben de zaten sırf bu yüzden alacaktım bu rami. Ama tabi gerek var mı bu kadar masrafa bilmiyorum.
at bakayım, hangi oyun bu valo mu, aga 500hz ekranın var mı onu bile bilmiyorum ama onu da geçtim 720hz ekranın yoksa napacan 900'ü ya, o da zaten menüdedir.

Ekler

• Screenshot 2026-02-26 195241.webp
    Screenshot 2026-02-26 195241.webp
    22.1 KB · Hit: 21
Her 2 CL artış veya 400Mhz artış 0.7/0.4 ns (nanosaniye) kazandırır. Arasında ne kadar fark görüyorsun :)

at bakayım, hangi oyun bu valo mu, aga 500hz ekranın var mı onu bile bilmiyorum ama onu da geçtim 720hz ekranın yoksa napacan 900'ü ya, o da zaten menüdedir.
600 hertz var elimde o yüzden maksimum fps'yi almaya çalışıyorum :D

Video şu hocam son kısımlara bakıver : video

cl26 olan ram için bir video var hocam youtubede. Adam o ram için biostan ayarları değiştiriyor. O.C derken kastettiğim buydu yani. Ayarları değiştirince birden 100 fps artıyor. Onun dışında voltajını falan arttırmıcaktım zaten. Anakart konusunda da X870E-E O.C için uygun değil dediniz fakat ne açıdan uygun değil yani ? Voltajıyla falan oynamayacam zaten cl26 ramin. Extra fan takmamı gerektirecek bir durum yok aslında. Ama yinede X870E-E gereksiz diyorsanız salabilirim bunu. Ram olarak da cl26 çekmem o halde.

Hocam gigabyte ve msi gerçekten midemi bulandırıyor. Çok sorun yaşadım zamanında bu iki markayla. O yüzden asustan devam edesim var. X870E-E'yi salarsam B850E falan çekecem sanırım. İyi olmaz mı sizce ?
CL26 ve altı sana hiçbirşey kazandırmayacak boş yere uğraşmış olacaksın.CL30 bile halen çok iyi bir seviye.Attığım Lexar Ares 6000 CL28 alıp geçebilirsiniz istediğiniz herşeyi verecektir size.
Ayrıca 100 fps gerçek olduğunu sanmıyorum CL28 ve CL30 farkı bile bu kadar.
1772124732737.webp

X870E OC için uygun ama amacı o değil üst seviye donanımlı gaming bir anakart OC kaldırır mı evet ama amacı o değil.CS2 de hali hazırda çok iyi değerler alacaksınız zaten hocam çok takmayın.Attığım lexarı alabilirsiniz yeterli gelir.İlla asus olacaksa B850-F alabilirsiniz E olana gerek yok.

Geri