Metin bana ait değildir.
P için başlamayı düşünüyorsanız rekabetçi PvP sadece arena üzerinden dönüyor ancak onda da class dengesizlikleri yüzünden ciddi bir adaletsizlik var haberiniz olsun. Eğer casual PvP oyuncusuysanız, toplu savaşları falan epey eğlencelidir ama. O açıdan çok keyifli zaman geçirtir. Eğer PvE oyuncusuysanız açık ara en iyi seçenek WoW'dur. Her haliyle tatmin eder, uzun zamanlar geçirtir.
Eğer, WoW'un daha Asya temalı ve biraz daha anime tipi görüntüsünü isterseniz Final Fantasy 14. Ancak benim büyük MMO oyunlar içinde en az bilgim olan oyundur. O yüzden detaylandıramıyorum fazla. Ben d
Dünya'da ana akım 3 büyük oyun var şu anda. WoW, Final Fantasy 14 ve Guild Wars 2. Bunların hemen arkasına da Elder Scrolls Online, Black Desert Online, Albion Online gibi oyunlar yazılabilir.
Kısaca özetlersem;
Eğer lore ve oyun evreni önemli diyorsanız, dungeon ve raid mekanikleri iyi çok üst düzey olsun, PvE yaparken bile rekabet olsun diyorsanız World of Warcraft. PvP'si iyi durumda değil bu arada. Eğer Pv
e birkaç ay oynadım sadece çünkü. Isınamadım bir türlü. Ekranda öyle ışıklar patlıyor ki bir anda, öyle göz yorduğu yerler oluyor ki benim gibi ihtiyarlara fazla bu oyun

Daha iyi bilen birisine danışın eğer FF 14'e başlama düşünceniz varsa.
Eğer nefessiz grind oyuncusuysanız Black Desert. TL/Euro çok uçtu farkındayım ama başlarsanız EU'da başlamanızı tavsiye ederim. MENA/Türkiye çekilecek dert değil.
Eğer bir şeyleri keşfedeyim, özel binek koleksiyonu yapayım, PvE yaparken chill takılayım, haritanın her yerinde rastgele olaylar olsun, PvP'de de X serverı Y serverına komple savaş açsın vs gibi düşünceleriniz varsa Guild Wars 2. Mesela WoW'da da koleksiyon önemli yer kaplar, zırhlar binekler vs vs ama her bir parça değerli olsun, kendine has olsun derseniz GW 2 bu işi açık ara en iyi yapan oyundur.
Eğer level falan uğraşamam, PvP benim için her şeyin üstündedir, oyunda her şey ekonomiye dayansın, görev falan olmasın, ekranda koca koca onlarca skill, cooldown vs olmasın diyorsanız, Sandbox MMO arıyorum derseniz Albion Online.
Eğer oyun içi ambiyans çok önemli, biraz kasvetli biraz da ağır işleyen bir oyun olsun diyorsanız, üstüne de Skyrim seviyorsanız, Elder Scrolls Online.
Bunlar dışında Diablo 4 - Path of Exile - Warframe - Destiny 2 gibi %95 PvE temelli oyunlar var. D4 ve PoE ARPG diye geçer, diğer ikisi PvE 3rd Person MMO looter-shooter diye geçer. Genelde amaçları daha iyi ekipman için 4 kişilik gruplarla oyuncuları çeşitli zorluklarda zindan vb mekaniklere karşı oynatmaktır. Yani bir nevi MMO görünümlü co-op oyunlardır. Ancak çok zevklidirler. Özellikle PoE inanılmaz build özgürlüğü sayesinde benim de şahsen favorilerim arasındadır. Eğer böyle bir şey düşünürseniz tavsiye ederim. Ancak alışmanız ve öğrenmeniz zaman alır biraz. PoE'nin 2. oyunu da geliyor. Bilginiz olsun.
Uzak durmanız gerekenler ise, Knight Online ve Metin 2. Bunlar oyun falan değil, doğrudan para tuzağıdır çünkü.
Yukarıdaki ikisi kadar aç gözlü olmasalar da Rise Online'ı da elemenizi tavsiye ederim. Çok fazla yayıncıya para verdiler, reklam yaptırıyorlar ve hype yaratıyorlar ancak sistem olarak çok da farklı değil Knight Online'dan. Eğer bu oyunları gelir kapısı olarak görmüyorsanız oynadığınız şey oyun değil adeta işkenceye, ömür törpüsüne dönüşüyor.