Linux'u Denemek İstiyorum, Merak Saldım ama Hâlâ Şüphelerim Var

Reaksiyon skoru
1
16 senedir Windows kullanıyor ve biraz farklılık için Linux denemek istiyorum. Bilgisayarımı genelde film, dizi, video izlemek için kullanıyorum. O yüzden bir Linux deneyip farklılık yaşamak istiyorum fakat haftada 2 3 kere Premiere Pro ve After Effects ile işim oluyor. Onun dışında da kardeşim Valorant ve Roblox gibi oyunları oynuyor ve bunlar yanlış bilmiyorsam Linux tarafında oynanamaz oyunlar.
Genel anlamda bakınca Linux'un benim açımdan hiçbir yararı yok ama günlük kullanım olarak Dual boot ile kullansam değer mi? Uğraşmaya gerek var mı?

Dediğin oyunları arada oynarım dersen bence hiç gerek yok, geri kalan her şey için kullanabilirsin çok daha iyi Windows çöpünden.

16 senedir Windows kullanıyor ve biraz farklılık için Linux denemek istiyorum. Bilgisayarımı genelde film, dizi, video izlemek için kullanıyorum. O yüzden bir Linux deneyip farklılık yaşamak istiyorum fakat haftada 2 3 kere Premiere Pro ve After Effects ile işim oluyor. Onun dışında da kardeşim Valorant ve Roblox gibi oyunları oynuyor ve bunlar yanlış bilmiyorsam Linux tarafında oynanamaz oyunlar.
Genel anlamda bakınca Linux'un benim açımdan hiçbir yararı yok ama günlük kullanım olarak Dual boot ile kullansam değer mi? Uğraşmaya gerek var mı?
ram için geçiceksen win 11 enterprise ltsc modeli var keyleri falan satılıyo onun normalinden farkı gereksiz programları kaldırılmış hali bide sadece güvenlik güncellemeleri alıyo diye biliyorum ondan emin değilim ma yanlışım olabilir boşta 2 3 gb ram yiyo o sürümü

Dediğin oyunları arada oynarım dersen bence hiç gerek yok, geri kalan her şey için kullanabilirsin çok daha iyi Windows çöpünden.
valorant ben oynamıyorum ama kardeşim sürekli giriyor. Robloxda ayda yılda bir arkadaş sıkılırsa ancak o zaman. Benim sorunum adobe programları çalışmıyor o yüzden geçersem bile dual boot atmam lazım.
Ama sadece günlük takılmak için dual boot atmamı gerektirecek kadar gerek var mı
biraz merakım var diye sanal pc ye kurup deneyecem de dual bootla uğraşmaktan emin olamadım
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ram için geçiceksen win 11 enterprise ltsc modeli var keyleri falan satılıyo onun normalinden farkı gereksiz programları kaldırılmış hali bide sadece güvenlik güncellemeleri alıyo diye biliyorum ondan emin değilim ma yanlışım olabilir boşta 2 3 gb ram yiyo o sürümü
ram'den ziyade merak ya. Çok şükür ram sorunum yok. Ama biraz merak saldım Linux'a

Ben 1 hafta kullandım, BF1 anticheat çalışmadığı için mecburen windowsa geçtim, 120lik bir ssd yoksa bence hiç uğraşma ya dual boot ile falan.

valorant ben oynamıyorum ama kardeşim sürekli giriyor. Robloxda ayda yılda bir arkadaş sıkılırsa ancak o zaman. Benim sorunum adobe programları çalışmıyor o yüzden geçersem bile dual boot atmam lazım.
Ama sadece günlük takılmak için dual boot atmamı gerektirecek kadar gerek var mı
biraz merakım var diye sanal pc ye kurup deneyecem de dual bootla uğraşmaktan emin olamadım

ram'den ziyade merak ya. Çok şükür ram sorunum yok. Ama biraz merak saldım Linux'a
Linuxu USB belleğe bile kurabilirsin maksat denemek ise binbir yolu var. Ama dual boot gereksiz olur.

e46422574cbe051b06b30e204e1c3e5d.webp

şaka bi yana, gerek yok. hatta senin kullanımın özelinde düşününce artıdan çok eksisi var. herkes linux kullanmak ya da meşakkatine katlanmak zorunda değil.

merak sardıysan kullanmadığın bir laptop'a rahat rahat stres yapmadan kurup kurcalayabilirsin. hatta installersız arch kurmayı denemeni öneririm, oyun gibi hem işletim sistemleri/linux hakkında da çok öğretici oluyor.

kernel seviyesinde anticheati olan oyunlar hariç hemen hemen tüm oyunları oynarsın robloxu oynarsın hatta discorda girdiğinde profilinde hangi oyunda olduğuna kadar yazıyor https://sober.vinegarhq.org/ fps artışı bile sağladı bana arch linux zen kernelinde daha fazla fps veren dağıtımlar var sanırım ama çok bi bilgim yok eğer merakın varsa linuxu öğrenmek istiyosan debian yada arch tabanlı linux dağıtımları (ubuntu hariç) senin için çok faydalı olur debianda siber güvenlik için zibilyon tane tool var archda özelleştirme açısından felaket zengin öyle ben yeni geçtim windows gibi olsun öyle kullanayım dersen pek bişey anlamayıp sıkılıp windowsa dönersin geri linuxda goodbyedpi yerine zapret var bilgin olsun ben zapreti 1 ay sonra felan zor keşfetmiştim zapret w10daki goodbyedpia kıyasla çok daha verimli çalışıyordu bende birde ram kullanımı bariz şekilde azalır birde arch kurarsan kde plasma masaüstü ortamını öneririm

Son düzenleme:
Hocam bı yararı yoksa gecilirmi bilemedim merak saldiysaniz hevesinizi atar olmadı yine geri dönersiniz windowsa ama sadece Zaman kaybı olur uğraşırım derseniz ne olucak

Sanal makinede hevesini cikarabilirsin belki ya da usb live ortamda takılırsın.

Ayrıca linuxtan beklentin nedir ? Kişisellestirme , gizlilik vb..

Son düzenleme:
Sadece merak ediyorsan ve bir iki hafta durup silerim diyorsan bakmak adına virtualbox indirip içine istediğin linuxu kurup deneyebilirsin.

Ben bunlar için geçtim linuxa
Ne güzelmiş bu, benzerini windowsuma yapmayı deneyeyim bi.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,066
Üyeler
196,883
Son üye
Emir202033
Geri