Oyundayken Bir Anda PC Kapanıp Yeniden Açılıyor !

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

BlueScreenView (en kolay, önerilen)
NirSoft sitesinden BlueScreenView'i indir (nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html) — kurulum gerektirmez, zip'ten çıkarıp çalıştır.
Program açılınca C:\Windows\Minidump klasörünü otomatik tarar ve tüm çökme kayıtlarını listeler.
Üstteki listede her çökmenin tarih/saati var — oyunda resetlendiği saate denk gelen kaydı seç.
Bug Check String sütununa bak: burada VIDEO_TDR_FAILURE, WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL gibi hata adı direkt yazar.
Alt panelde kırmızı işaretli sürücü dosyalarına bak: nvlddmkm.sys görürsen NVIDIA sürücüsü çökmüş demektir, ntoskrnl.exe tek başına ise daha belirsizdir (genelde donanım/güç yönü).
Baktım şimdi 5 tane dosyanın birinde bug check string yerinde DRİVER_POWER_STATE_FAILURE yazıyor alttaki kırmızı yerde ntoskrnl.exe var.
Bunun dışında başka bir dmp ye bastığımda dxgkrnl.sys ve nvlddmkm.sys var

Baktım şimdi 5 tane dosyanın birinde bug check string yerinde DRİVER_POWER_STATE_FAILURE yazıyor alttaki kırmızı yerde ntoskrnl.exe var.

İki farklı dump'ın da grafik/güç yönetimi tarafını göstermesi, anakart değişimi sonrası format atılmamış Windows senaryosuyla birebir örtüşüyor. Eski anakartın güç yönetimi (ACPI) yapılandırması üzerine yeni anakart geldi, sürücü katmanı karıştı. FPS'in önce 20'ye düşüp sonra çökmesi de sürücünün önce tökezleyip sonra tamamen düşmesiyle uyumlu.
Temiz Windows kurulumu — bu senaryoda en doğru çözüm, format kesinlikle .
Kurulum sonrası sürücü sırası: önce anakart sitesinden chipset, sonra NVIDIA sitesinden en güncel Game Ready sürücü. GeForce Experience/üçüncü parti araçlarla değil, doğrudan siteden.
Formatı hemen atamayacaksan geçici test: DDU ile Safe Mode'da NVIDIA sürücüsünü tamamen temiz kurmak. Sorun bununla bile düzelebilir ama anakart değişimi olduğu için yine de temiz kurulum şart.
Format sonrası sorun devam ederse (etmeyeceğini düşünüyorum ama) o zaman PSU'ya dönersin — OCCT Power testi ile.

DRIVER_POWER_STATE_FAILURE
dxgkrnl.sys
nvlddmkm.sys

Bunlar doğrudan NVIDIA ekran kartı sürücüsü/GPU tarafını işaret ediyor.

Kısaca açıklayayım:
DRIVER_POWER_STATE_FAILURE → Bir sürücü (çoğunlukla ekran kartı sürücüsü) güç durumunu değiştirirken (oyun yükü, uyku modu, performans geçişi vb.) takılıyor veya yanıt vermiyor.

nvlddmkm.sys → NVIDIA ekran kartı sürücüsünün dosyasıdır.
dxgkrnl.sys → Windows'un DirectX grafik çekirdeğidir.

ntoskrnl.exe ise genellikle son çöken bileşen olarak görünür; tek başına arızanın sebebi değildir. Bu durumda benim düşüncem değişti. İlk mesajında anakarttan %70 şüpheleniyordum. Ama bu dökümlerden sonra sıralamam şöyle olur:

🟢 Eski Windows kurulumu nedeniyle sürücü çakışması (en olası)
🟢 NVIDIA sürücüsü
🟡 BIOS / chipset sürücüsü
🟡 PSU
🔴 Anakart arızası (şu an daha düşük ihtimal)

Yani dökümler anakart arızasını doğrudan desteklemiyor. Şu anda format atman çok mantıklı. Ama formatı attıktan sonra şu sıraya mutlaka uy:
-Windows kurulsun.
-Windows Update tamamlanana kadar bekle.
-MSI'ın sitesinden B365M PRO-VDH için chipset sürücüsünü kur.
-NVIDIA'nın en güncel sürücüsünü temiz kurulum seçeneğiyle yükle.
-Sonra ETS2'yi dene.

Eski anakart ile yeni anakart tamamen aynı model mi? Yoksa farklı bir marka/model mi? Çünkü farklı model bir anakarta eski Windows'u taşımak, bu tarz DRIVER_POWER_STATE_FAILURE hatalarına neden olabiliyor.

Bir de PSU konusunda küçük bir not: Revenge 500W beni hâlâ biraz düşündürüyor. Ancak PSU kaynaklı sorunlarda genellikle bu kadar belirgin şekilde nvlddmkm.sys ve DRIVER_POWER_STATE_FAILURE görülmez. PSU arızalarında çoğu zaman sistem aniden kapanır veya yeniden başlar, fakat belirli ekran kartı sürücüsü hatalarıyla ilişki kurmak daha zordur.

Son tavsiyem: anakartı bugün iade etme. Önce temiz kurulumu yapıp sonucu gör. Çünkü elindeki hata kayıtları şu an yazılım/sürücü tarafını daha güçlü işaret ediyor. Eğer temiz kurulumdan sonra aynı hatalar devam ederse, o zaman anakartı veya başka donanımları daha ciddi şekilde değerlendirebiliriz.

Format sonrası tekrar deneme yap. Eğer yine çökerse, yeni oluşacak .dmp dosyasını birlikte inceleyebiliriz. Bu sayede sorunun gerçekten anakart mı, PSU mu, yoksa başka bir bileşen mi olduğunu çok daha kesin şekilde belirleyebiliriz.

DRIVER_POWER_STATE_FAILURE
dxgkrnl.sys
nvlddmkm.sys

Bunlar doğrudan NVIDIA ekran kartı sürücüsü/GPU tarafını işaret ediyor.

Kısaca açıklayayım:
DRIVER_POWER_STATE_FAILURE → Bir sürücü (çoğunlukla ekran kartı sürücüsü) güç durumunu değiştirirken (oyun yükü, uyku modu, performans geçişi vb.) takılıyor veya yanıt vermiyor.

nvlddmkm.sys → NVIDIA ekran kartı sürücüsünün dosyasıdır.
dxgkrnl.sys → Windows'un DirectX grafik çekirdeğidir.

ntoskrnl.exe ise genellikle son çöken bileşen olarak görünür; tek başına arızanın sebebi değildir. Bu durumda benim düşüncem değişti. İlk mesajında anakarttan %70 şüpheleniyordum. Ama bu dökümlerden sonra sıralamam şöyle olur:

🟢 Eski Windows kurulumu nedeniyle sürücü çakışması (en olası)
🟢 NVIDIA sürücüsü
🟡 BIOS / chipset sürücüsü
🟡 PSU
🔴 Anakart arızası (şu an daha düşük ihtimal)

Yani dökümler anakart arızasını doğrudan desteklemiyor. Şu anda format atman çok mantıklı. Ama formatı attıktan sonra şu sıraya mutlaka uy:
-Windows kurulsun.
-Windows Update tamamlanana kadar bekle.
-MSI'ın sitesinden B365M PRO-VDH için chipset sürücüsünü kur.
-NVIDIA'nın en güncel sürücüsünü temiz kurulum seçeneğiyle yükle.
-Sonra ETS2'yi dene.

Eski anakart ile yeni anakart tamamen aynı model mi? Yoksa farklı bir marka/model mi? Çünkü farklı model bir anakarta eski Windows'u taşımak, bu tarz DRIVER_POWER_STATE_FAILURE hatalarına neden olabiliyor.

Bir de PSU konusunda küçük bir not: Revenge 500W beni hâlâ biraz düşündürüyor. Ancak PSU kaynaklı sorunlarda genellikle bu kadar belirgin şekilde nvlddmkm.sys ve DRIVER_POWER_STATE_FAILURE görülmez. PSU arızalarında çoğu zaman sistem aniden kapanır veya yeniden başlar, fakat belirli ekran kartı sürücüsü hatalarıyla ilişki kurmak daha zordur.

Son tavsiyem: anakartı bugün iade etme. Önce temiz kurulumu yapıp sonucu gör. Çünkü elindeki hata kayıtları şu an yazılım/sürücü tarafını daha güçlü işaret ediyor. Eğer temiz kurulumdan sonra aynı hatalar devam ederse, o zaman anakartı veya başka donanımları daha ciddi şekilde değerlendirebiliriz.

Format sonrası tekrar deneme yap. Eğer yine çökerse, yeni oluşacak .dmp dosyasını birlikte inceleyebiliriz. Bu sayede sorunun gerçekten anakart mı, PSU mu, yoksa başka bir bileşen mi olduğunu çok daha kesin şekilde belirleyebiliriz.
İki farklı dump'ın da grafik/güç yönetimi tarafını göstermesi, anakart değişimi sonrası format atılmamış Windows senaryosuyla birebir örtüşüyor. Eski anakartın güç yönetimi (ACPI) yapılandırması üzerine yeni anakart geldi, sürücü katmanı karıştı. FPS'in önce 20'ye düşüp sonra çökmesi de sürücünün önce tökezleyip sonra tamamen düşmesiyle uyumlu.
Temiz Windows kurulumu — bu senaryoda en doğru çözüm, format kesinlikle .
Kurulum sonrası sürücü sırası: önce anakart sitesinden chipset, sonra NVIDIA sitesinden en güncel Game Ready sürücü. GeForce Experience/üçüncü parti araçlarla değil, doğrudan siteden.
Formatı hemen atamayacaksan geçici test: DDU ile Safe Mode'da NVIDIA sürücüsünü tamamen temiz kurmak. Sorun bununla bile düzelebilir ama anakart değişimi olduğu için yine de temiz kurulum şart.
Format sonrası sorun devam ederse (etmeyeceğini düşünüyorum ama) o zaman PSU'ya dönersin — OCCT Power testi ile.
Tamam format atıp dediğiniz sırada yapıcam umarım olur sonra dönücem size

occt power testini isterseniz yine yapın ancak ben occt hata almamama rağmen oyunlarda sorun yaşıyordum

okudum, bence ilk olarak temiz kurulum denemek daha mantıklı eğer çözülmezse o zaman occt

Çoğu sistemde birçok kez karşılaştığım durumdur. Bu durumda genellikle psu kaynaklı anakart arızası oluyor. Kalitesiz bir psunun, her ani voltaj değişikliğinde anakarta hasar vermesi neredeyse kaçınılmaz. Mümkünse farklı psu veya anakart ile test etmek sağlıklı olacaktır. Tabii önce en yapılabilir testleri, forumdaki arkadaşların dedikleri, yapın. Sistem hazır ise garantiye yollamak en doğrusu. Geçmiş olsun, umarım büyük bir sorun değildir.

dalga geçmiyorum.
ne kadar kötü bir anakart almışsın, beslemeleri çok zayıf. ramlerin nedir kaç mhz?
eğer yazılımsal değilse hata, reset atması PSU dan olur.
ve işlemci rtx 5050 için yeterli değil.

şu videonun altında yorumlarda senin hatandan behsedilmiş
Alıntıyı görüntüle
Üst seviye bir işlemci değil bir şekilde idare ederde bence psudan bir sorun var belki önceki anakarta da zarar veren oydu emin olmak için occtye ve değerlere bakmak lazım

Üst seviye bir işlemci değil bir şekilde idare ederde bence psudan bir sorun var belki önceki anakarta da zarar veren oydu emin olmak için occtye ve değerlere bakmak lazım
Format attım ekran kartı sürücüsunu falan kurup occt ve furmark testi yapıp sonucu paylaşıcam sizle

Merhaba öncelikle benim eski anakartım arızalı olduğu için yeni anakarta geçiş yaptım ama format vs atmadan direk Windows'u açıldı yani geldi zaten eski Windows'un da çok bir şey yoktu format atmıştım önceden işte ondan sonra ETS indirdim girdim oyuna bir 20 dakika falan oynadım sonrasında oyun siyah ekran oldu ve yeniden başladı bilgisayar tekrar tekrar denedim üç kere aynı sorun oldu ne yapmam lazım neden kaynaklı anakarttan olabilir mi? Sıcaklıkları soracak olursanız ekran kartı %100 kullanım oluyor çoğunlukla ve sıcaklık en fazla 70 derece oluyor işlemci ise 45 50 kullanım arası 75 80 derece arası oluyor RAM kullanimi 11 GB sonrasında işte FPS'in bir anda 20'ye düştü 20'lerdeyken bilgisayar kapanıp yeniden açıldı siyah ekran girip.
Birkaç soru sormak isterim, eski anakartınızın arızası tam olarak neydi ve yine mi aynı hata vardı? Tabii o sırada neredeyse aynı olan B360M-PRO-VDH'e de baktım.

1783282012829.webp

Anakart ve ekran kartı sağlam olabilir ama büyük olasılıkla RTX 5000 serisinde yaşanan GSP ile anakart el sıkışması uyumsuzluğu olabileceği görünüyor. Bir ara bana aygıt yöneticisinden "Görünüm" (View) -> "Bağlantısına göre cihazlar" kısmına girip PCIe topolojisinin ekran kartınızın PCIe kök ağacındaki bağlantısına bakalım.

Anakart H310M sv2 2.0
Işlemci i5 9400f
Ekran kartı rtx 5050
Ram 8×8 16 GB
480 GB ssd
1 tb hdd

Bu arada iki kez denedim PC artık tekrardan kapanıp açılmıyor galiba. Ama hala ekran görüntü yok
Eski konunuza baktım. Evet, sorun çok büyük olasılıkla IOMMU topolojisiyle ilgili.

Birkaç soru sormak isterim, eski anakartınızın arızası tam olarak neydi ve yine mi aynı hata vardı? Tabii o sırada neredeyse aynı olan B360M-PRO-VDH'e de baktım.

Alıntıyı görüntüle

Anakart ve ekran kartı sağlam olabilir ama büyük olasılıkla RTX 5000 serisinde yaşanan GSP ile anakart el sıkışması uyumsuzluğu olabileceği görünüyor. Bir ara bana aygıt yöneticisinden "Görünüm" (View) -> "Bağlantısına göre cihazlar" kısmına girip PCIe topolojisinin ekran kartınızın PCIe kök ağacındaki bağlantısına bakalım.

Eski konunuza baktım. Evet, sorun çok büyük olasılıkla IOMMU topolojisiyle ilgili.
O sorun ne tam olarak nasıl çözebilirim

Alıntıyı görüntüle

Eski anakartımın arızası böyle değildi yani eski anakartta sistem çalışıyordu ama ekranda sinyal yoktu ekranı görüntü gelmiyordu öncesinde de bilgisayar kapanıp kendiliğinden açılıyordu ondan dolayı yeni anakarta geçtim zaten bakmışsınız konuya

Alıntıyı görüntüle

Pc yi formatladim şuan güncellemeleri yapıyorum Aygıt yöneticisi ile ilgili olan kısmı ekran kartı sürücüsünü kurduktan sonra dediğiniz gibi bakacağım yapabilirsem

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,227,679
Üyeler
199,415
Son üye
fatihhhdalll

Geri