Modding ℹ️Game Garaj Laptop İçin Per-Key Rgb Kontrol Uygulamasıℹ️

thegreendawg

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
148
Merhaba arkadaşlar,
Bir süredir üzerinde çalıştığım bir projeyi sizlerle paylaşmak istiyorum: Better RGB — Tongfang şasili, ITE8291 klavye kontrolcülü laptoplar için sıfırdan yazdığım, tamamen ücretsiz ve açık kaynak bir per-key RGB kontrol uygulaması.

Cihazım: Game Garaj Slayer R9T-5070Ti C1 (Ryzen 9 9955HX + RTX 5070 Ti). Ancak uygulama bu modele özel değil — aynı klavye kontrolcüsünü (ITE8291, VID_048D / PID_600B) kullanan tüm Tongfang tabanlı cihazlarda çalışması bekleniyor. Bu şasi yurt dışında XMG, Schenker, Erazer gibi markalarla da satılıyor; Türkiye'de satılan benzer Tongfang tabanlı modellerde de aynı çip olabilir. Cihazınızın uyumlu olup olmadığını anlamak için: Aygıt Yöneticisi → İnsan Arabirim Aygıtları altında VID_048D&PID_600B içeren bir aygıt arayın ya da USBDeview gibi bir araçla bakın. "ITE Device(8291)" görüyorsanız büyük ihtimalle uyumlusunuz.

Neden yaptım?

Cihazın donanımı per-key RGB destekliyor ama üreticinin Control Center yazılımındaki animasyonlar bariz şekilde takır tukur çalışıyor. Elimdeki Razer Blade'in Synapse'teki akıcılığını görünce "bu klavye de bunu yapabilir" dedim. Önce OpenRGB'yi denedim — cihazı tanıdı ama komutlara hiç tepki vermedi; bu donanım/firmware revizyonu için destek yoktu. Protokolün hiçbir yerde dokümantasyonu da olmadığı için tek yol kalıyordu: kendim tersine mühendislik yapmak.

Wireshark + USBPcap ile üretici yazılımının klavyeyle USB üzerinden nasıl konuştuğunu kaydettim, paket paket inceleyip komut setini çözdüm, ardından klavyedeki ~103 tuşun her birinin buffer'daki adresini tek tek tespit ederek tam bir tuş haritası çıkardım. Sonuç: üreticinin SDK'sına ya da koduna hiç dokunmadan, saf C ile (Win32 API + hidapi) yazılmış, animasyonları tamamen kendi hesaplayıp klavyeye ~30 FPS akıtan bir uygulama. Üreticinin kendi yazılımından belirgin şekilde daha akıcı.

Neler var?

• 10 mod: Breathing, Wave (açısı ayarlanabilir), Sparkle, Reactive (yazdıkça yanar), Wheel, Lightning, Flame, Rain, Matrix (4 alt stil) ve çok bölgeli Static.
  • Her modun hız, yoğunluk, renk paleti gibi ayrıntılı ayarları + genel parlaklık kaydırıcısı.
  • Ayar hafızası: son kullandığınız mod ve tüm ayarlar otomatik kaydedilir, uygulama açılınca kaldığı yerden devam eder.
  • Windows ile başlatma: tek tuşla kurulan görevle, oturum açar açmaz sistem tepsisinde sessizce başlar ve son efektiniz kendiliğinden çalışır.
  • Sistem tepsisi desteği, uyku/uyanma sonrası otomatik toparlanma.
  • Arayüz İngilizce, tüm uyarı diyalogları Türkçe + İngilizce.

Control Center ile çakışmıyor mu?

En çok uğraştığım konu buydu. Üreticinin arka plan servisi klavyenin RGB arayüzünü sürekli elinde tutuyor ve kendi ayarını aralıklarla yeniden yazıyor — bu yüzden "yanına başka yazılım kurayım" yaklaşımı ışıkların rastgele sönmesiyle sonuçlanıyor. Better RGB bunu sürücü seviyesinde çözüyor: çalışırken RGB arayüzünü paylaşımsız kilitliyor, üretici yazılımı o sırada ışıklara hiç dokunamıyor. Önemli olan kısım: fan eğrileri, güç limitleri ve performans modları etkilenmiyor — onlar farklı bir kanaldan çalışıyor, Control Center'ı silmenize/kapatmanıza gerek yok. Uygulamayı kapattığınız an üreticinin aydınlatma menüsü de normale dönüyor.

Bilmeniz gerekenler (dürüst uyarılar)

• Uygulama imzasız (küçük bir açık kaynak proje, kod imzalama sertifikası ücretli). SmartScreen "Windows protected your PC" derse More info → Run anyway diyebilirsiniz; Smart App Control açık olan yeni Windows 11 kurulumlarında ise SAC uygulamayı tamamen engelleyebilir — detaylar README'de. Şüpheniz varsa kaynak kod tamamen açık, kendiniz derleyebilirsiniz (derleme talimatı kılavuzda).
  • Gömülü kontrolcüyle doğrudan konuşan her yazılım gibi küçük bir risk payı var: nadir durumlarda klavyenin EC'si kilitlenebilir (geliştirme sürecinde başıma geldi, kalıcı hasar yok; çözümü kılavuzda — kapat, şarjı çek, güç tuşuna 30 sn bas). Uygulama bu riski en aza indirecek şekilde tasarlandı ama kullanım kendi sorumluluğunuzdadır.
  • Tuş haritası Türkçe ISO dizilim üzerinde çıkarıldı; farklı dizilimli cihazlarda alt yapı çalışır ama Reactive modda tuş etiketleri kaymış olabilir.

Link ve dokümanlar

GitHub: Repoda İngilizce README (tüm tersine mühendislik hikâyesiyle birlikte), Türkçe ve İngilizce kullanım kılavuzları ve kaynak kodun tamamı mevcut. Lisans MIT — dileyen dilediği gibi kullanabilir, geliştirebilir.
Deneyen olursa hangi cihazda denediğini ve sonucu buraya yazarsa çok sevinirim — özellikle farklı Tongfang rebrand'lerinde çalışıp çalışmadığı bilgisi, uyumluluk listesini büyütmek için çok değerli. Sorularınızı da elimden geldiğince cevaplarım.
İyi forumlar!

Hocam elinize emeğinize sağlık ilk öncelikle. Ben de hemen gidip X7T cihazımın uyumlu mu uyumsuz mu olduğuna baktım ama sizin belirttiğiniz VID_048D&PID_600B içeren bir aygıt ya da USBDeview'de ITE Device(8291 cihazını bulamadım. Bu per-key olayı sadece R9T modelleri için uyumlu gözüküyor. Ama mantıken klavyede her rengi ayarlayabiliyoruz neden tek tek ayarlama şansımız olmasın ki? Bence X5T ve X7T için ayrı çalışma yapılması gerekiyor, farklı cihaz/donanım isimleri olabilir. Aygıt yöneticisinde VID_048D aygıtını nasıl bulacağız onu da tam anlayamadım sizde gözükürken ekran görüntüsü atma şansınız var mı?

Hocam elinize emeğinize sağlık ilk öncelikle. Ben de hemen gidip X7T cihazımın uyumlu mu uyumsuz mu olduğuna baktım ama sizin belirttiğiniz VID_048D&PID_600B içeren bir aygıt ya da USBDeview'de ITE Device(8291 cihazını bulamadım. Bu per-key olayı sadece R9T modelleri için uyumlu gözüküyor. Ama mantıken klavyede her rengi ayarlayabiliyoruz neden tek tek ayarlama şansımız olmasın ki? Bence X5T ve X7T için ayrı çalışma yapılması gerekiyor, farklı cihaz/donanım isimleri olabilir. Aygıt yöneticisinde VID_048D aygıtını nasıl bulacağız onu da tam anlayamadım sizde gözükürken ekran görüntüsü atma şansınız var mı?
hocam cihazinizda klavye tuslarinin her birinin bagimsiz aydinlatmasi var mi ? Yoksa bolgesel aydinlatmami ? Cihazinizin linkini gonderir misiniz bir bakayim

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-07-15 192154.webp
    Ekran görüntüsü 2026-07-15 192154.webp
    27.8 KB · Hit: 14
@ihav3noenem1es hocam selamlar. benim disimda yazilimi kulanan ilk ve tek kisisinizde bu yuzden sormak istedim;
onceki surumde yasadiginiz problemler suanda hala devam ediyormu ?

@ihav3noenem1es hocam selamlar. benim disimda yazilimi kulanan ilk ve tek kisisinizde bu yuzden sormak istedim;
onceki surumde yasadiginiz problemler suanda hala devam ediyormu ?
Merhaba, hayırlı sabahlar. Ben acaba yazdığınız yazılımı kullandığımı mı söyledim bir yerde yanlışlıkla? Benim şu anda bir bilgisayarım yok, epey bir süredir de yok aslında. Dediğinize göre bu yazılımı kullanmışım ama kullanacak bir bilgisayarım dahi yok benim. Kusuruma bakmayın, yardımcı olamayacağım bu sebepten ötürü. Ayrıca ne zaman bu yazılımı veya önceki sürümlerini kullandığımı söyler misiniz? Bu arada böyle bir yazılım yazmak... Elinize ve emeğinize sağlık hocam.

Alıntıyı görüntüle
Slayer R9T 5050 modelinde çalışmadı bu hatayı verdi
hocam cihazinizda per-key rgb aydinlatma var ancak muhtemelen modelinizin RGB kontrolcusu farkli. Yardimci olursaniz sizin cihazinizada uyumlu hale getirebiliriz discord uzerinden ulasin bana nick: theyamo
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Merhaba, hayırlı sabahlar. Ben acaba yazdığınız yazılımı kullandığımı mı söyledim bir yerde yanlışlıkla? Benim şu anda bir bilgisayarım yok, epey bir süredir de yok aslında. Dediğinize göre bu yazılımı kullanmışım ama kullanacak bir bilgisayarım dahi yok benim. Kusuruma bakmayın, yardımcı olamayacağım bu sebepten ötürü. Ayrıca ne zaman bu yazılımı veya önceki sürümlerini kullandığımı söyler misiniz? Bu arada böyle bir yazılım yazmak... Elinize ve emeğinize sağlık hocam.
Merhaba hocam kusura bakmayin. Yanlis kisiyi etiketlemisim

@ltcolbaron41 hocam selamlar. benim disimda yazilimi kulanan ilk ve tek kisisinizde bu yuzden sormak istedim;
onceki surumde yasadiginiz problemler suanda hala devam ediyormu ? En yeni surumu indirip eski surumu silip bir deneme sansiniz var mi ?

hocam cihazinizda per-key rgb aydinlatma var ancak muhtemelen modelinizin RGB kontrolcusu farkli. Yardimci olursaniz sizin cihazinizada uyumlu hale getirebiliriz discord uzerinden ulasin bana nick: theyamo

@ltcolbaron41 hocam selamlar. benim disimda yazilimi kulanan ilk ve tek kisisinizde bu yuzden sormak istedim;
onceki surumde yasadiginiz problemler suanda hala devam ediyormu ? En yeni surumu indirip eski surumu silip bir deneme sansiniz var mi ?
Hocam deneyeyim de il dışındayim ay sonunda kontrol eder size geri bilirimde bulunurum.

Ne kusuru hocam? Sorun yok, iyi günler.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,807
Üyeler
199,225
Son üye
İlker Baki

Geri