Bir Anda CPU 100 Derece Oldu

Faberje

80+
Reaksiyon skoru
3
Bilgisayarı 3 sene önce topladım ve normal şekilde işlerimi, oyunları oynadığım halde bu gün bir anda fpsim baya düştü, fanlar sesli çalıştı. Biosdan cpu derecesine baktığımda ise 100 derece olmuştu. Şu ana kadar böyle durum olmamıştı.
Ne yapmam gerek? Önceden teşekkürler.

İşlemci: i712700K
Ekran kartı: RTX4070
Ram: 2x16gb
Ssd: 1 tb

Sıvı Soğutma Pompa Arızası (En Olası Neden)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bilgisayarı 3 sene önce topladım ve normal şekilde işlerimi, oyunları oynadığım halde bu gün bir anda fpsim baya düştü, fanlar sesli çalıştı. Biosdan cpu derecesine baktığımda ise 100 derece olmuştu. Şu ana kadar böyle durum olmamıştı.
Ne yapmam gerek? Önceden teşekkürler.

İşlemci: i712700K
Ekran kartı: RTX4070
Ram: 2x16gb
Ssd: 1 tb
Sıvı soğutmamıydı sormadım ama

Sıvı Soğutma Pompa Arızası (En Olası Neden)

Sıvı soğutmamıydı sormadım ama

sıvı soğutma evet. Sorunun pompada olmasını nasıl anlaya bilirim? Bu arada şu ana kadar termal macunu değiştirmedim. (Sorun termal macun olabilir mi? Demek istediğim şu ki termal macun bir anda böyle fark hissettire bilir mi?

Sorun bakımsızlık muhtemel. Sıvı soğutucunun radyatörü full tozla dolmuştur ve işlemcinin macunu da nanay olmuştur. Bu 2 neden çok önemli. Tabii etki eden bir sürü neden daha vardır. Kasan da bakımsızdır.
Sıvı soğutucuların radyatörü tozla dolduğunda işlevlerini yitirirler çünkü fanlardan yukarıya hava çıkışı olmaz. Yani devir daim oluyordur ama soğutmuyordur.

Sorun bakımsızlık muhtemel. Sıvı soğutucunun radyatörü full tozla dolmuştur ve işlemcinin macunu da nanay olmuştur. Bu 2 neden çok önemli. Tabii etki eden bir sürü neden daha vardır. Kasan da bakımsızdır.
Bilgisayarın tozunu alıyorum 2-3 ayda bir. Fanlarını falan temizliyorum ama sıvı soğutmayı hiç sökmedim. Bakımsızlık olabilir ama dediğim şey şu ki bir anda oldu böyle yavaş yavaş değil. CS2 oynuyordum FPS 380 ken bir anda 20ye düştü ve bu olaylar yaşandı.

sıvı soğutma evet. Sorunun pompada olmasını nasıl anlaya bilirim? Bu arada şu ana kadar termal macunu değiştirmedim. (Sorun termal macun olabilir mi? Demek istediğim şu ki termal macun bir anda böyle fark hissettire bilir mi?
Termal macun 10 derece arttırır azaltır
Arıza Belirtileri
Yüksek Sıcaklık: Bilgisayar açılır açılmaz işlemci (CPU) ısısı hızla 90-100 dereceye çıkar.

Devir Hızı Yok: BIOS veya takip yazılımlarında pompa devri 0 RPM görünebilir.

Titreşim Olmaması: Pompa bloğuna el dokundurduğunda hafif bir motor titreşimi hissedilmez.

Garip Sesler: Pompadan tıkırtı, vızıltı veya sürtünme sesi gelir.

Borularda Isı Farkı: Boruların biri çok sıcakken diğeri soğuk kalır.

Termal macun 10 derece arttırır azaltır
Arıza Belirtileri
Yüksek Sıcaklık: Bilgisayar açılır açılmaz işlemci (CPU) ısısı hızla 90-100 dereceye çıkar.

Devir Hızı Yok: BIOS veya takip yazılımlarında pompa devri 0 RPM görünebilir.

Titreşim Olmaması: Pompa bloğuna el dokundurduğunda hafif bir motor titreşimi hissedilmez.

Garip Sesler: Pompadan tıkırtı, vızıltı veya sürtünme sesi gelir.

Borularda Isı Farkı: Boruların biri çok sıcakken diğeri soğuk kalır.
Normalken sesi hiç kontrol etmediğim için şu anda psikolojik olarak titreşimi hissetmeyebilirim. Sonuçta fanlar yüksek hızda çalıştığından sesi ve ya titreşimi beni kandırabilir. Dediğin gibi borulardaki ısı farkı hissediliyor.

Normalken sesi hiç kontrol etmediğim için şu anda psikolojik olarak titreşimi hissetmeyebilirim. Sonuçta fanlar yüksek hızda çalıştığından sesi ve ya titreşimi beni kandırabilir. Dediğin gibi borulardaki ısı farkı hissediliyor.
O zaman sorun ondan kaynaklıdır ve en son bakımı ne zaman yaptın?

O zaman sorun ondan kaynaklıdır ve en son bakımı ne zaman yaptın?
Ve bir anda olması bakımsızlıktan kaynaklanacak bir durum gibi gözükmüyor

Kasan kapalıyken içini görebileceğimiz şekilde çekebilir misin? Radyatörün bloklarını da gösterirsen süper olur. Genel uzaktan da çekersin. Fikir sahibi oluruz. Dediğim gibi radyatör blokları dolmuştur. Bize net gösterir misin ?

Bilgisayarın tozunu alıyorum 2-3 ayda bir. Fanlarını falan temizliyorum ama sıvı soğutmayı hiç sökmedim. Bakımsızlık olabilir ama dediğim şey şu ki bir anda oldu böyle yavaş yavaş değil. CS2 oynuyordum FPS 380 ken bir anda 20ye düştü ve bu olaylar yaşandı.
Pompa arızası büyük ihtimalle.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,228,986
Üyeler
199,994
Son üye
emretkmn

Geri