Yardım Sıvı Soğutma Pompası Full Speed Çalışması Daha mı Uzun Ömürlü

Ryzen 7 7800x3d işlemcim lian li galahad 2 lite 240mm sıvı soğutmam var radyatör fanlarını otomatik ayarda tutup soğutma pompasını full speedde mi calıştırmam gerekiyor? İnternette sıvı soğutmanın daha uzun ömürlü olması ve anlık dalgalanmalarda birden %30 da calisirken %100 e sıçramasının ömrünü azalttığı söyleniyor. Daha önce hiç sıvı soğutmalı bir sisteme sahip olmadığım için buna dair bir fikrim yok. Geminiye sorduğumda pompayı sabit %80-%100 arasında kullanmam gerektiğini fakat radyatör fanlarının ayarını otomatikte bırakmam gerektiğini söylüyor. Buna dair bir fikriniz var mı şuan pompayı full speed radyatör fanlarınıda otomatik ayarda kullanıyorum. Sıvı soğutmamın ömrü azalır mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Böyle bir olaymı varmış bendede sıvı soğutma var hiç ayarlarına karışmadım sadece montajlayıp kullanmaya başladım. Arada herşeyi fulluyor hayvan gibi ses geliyor masayı falan titretiyor o derece.

Sabit %80 de çalışması yeterli mi hocam yoksa ben de senin gibi %90 a çekeyim mi?
%90 benim işimi görüyor da tavsiyeler hep %85 ve üstüydü benim gördüğüm
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Böyle bir olaymı varmış bendede sıvı soğutma var hiç ayarlarına karışmadım sadece montajlayıp kullanmaya başladım. Arada herşeyi fulluyor hayvan gibi ses geliyor masayı falan titretiyor o derece.
O fan, pompa hızından bahsediyoruz

%90 benim işimi görüyor da tavsiyeler hep %85 ve üstüydü benim gördüğüm

O fan, pompa hızından bahsediyoruz
Hocam gemini pro %80 ile %100 arası uzun ömürlü olur %70 in altınada kesinlikle düşme diyor internette okuduğum forumların bir çoğuda aynısını söylüyor şuan %80 de kullanmaya devam edeceğim o halde.

Biostan yapıyorum Asus Prime B850M-K anakart kullanıyorum.

Şuan %80e sabitledim yalnızca 100 dereceye ulaşınca %100 de çalışıcak şekilde ayarlı. Bu şekilde kullanmamım bir zararı olur mu ?
zararı olmaz bir kaç derece daha sıcak çalışabilir sadece işlemcin zaten o işlemcinin 100 dereceye çıkması için soğutucusuz falan kullanman lazım zaten 89 derecede frekans kısmaya başlıyor

Belirli pompa modelleri dışında %100 çalışmasının hiçbir manası yok. Zaten o dediğim belirli pompaları marka belirtiyor. Bende boştayken %50'yi bile geçmiyor.

Benimde ayarlı v100r kasa aşırı sessiz şekilde ayarladım 7800x3d boşta 49 50 derece oyunlarda da 66-70 arası

Pompanın devrine müdahale ederseniz, dolaylı yoldan dijital termostat kullanmış olursunuz. Termostat, ne çok soğuk ne çok sıcak-optimum çalışma sıcaklığı talep eden sistemler içindir. Elektronik devrelerde optimum sıcaklık mümkün olan en düşüğüdür. Yani, debiyi daima sabit tutun ve radyatör fanları ayarlarına müdahale edin. Anakartlarda pompa çıkışı olmayan, AIO sistemlerin ilk zamanlarında pompa çıkışı bu yüzden molex idi.

Pompanın devrine müdahale ederseniz, dolaylı yoldan dijital termostat kullanmış olursunuz. Termostat, ne çok soğuk ne çok sıcak-optimum çalışma sıcaklığı talep eden sistemler içindir. Elektronik devrelerde optimum sıcaklık mümkün olan en düşüğüdür. Yani, debiyi daima sabit tutun ve radyatör fanları ayarlarına müdahale edin. Anakartlarda pompa çıkışı olmayan, AIO sistemlerin ilk zamanlarında pompa çıkışı bu yüzden molex idi.
Yani %80'den %100 e mi çekmeliyim hocam doğru mu anladım?

Pompalarda zaten kullanılan kaymalı yatak. Her yatak ,isterse rulmanlı olsun, devir arttıkça aşınma artar.Aşınma arttıkça belli bisüre sonra ses ve titreşim artar En sonunda. bozulur.Bu, makina mühendisliğinde kanundur.

Bu nedenle hiçbi zaman yüzde 100 kullanmayın.Değişik yüzdelerde ,deneyerek, sizin için en düşük yüzde (ama sıcaklığı da gözönüne alarak)belli bi değer yakalamaya çalışın.

Geri