RTX 5060 Ti'a Geçince Ghosting Hissetmeye Başladım!

Reaksiyon skoru
1
Merhaba dostlar. Elimdeki RTX 3060 12 GB ekran kartı ve i3 12100F işlemciyi satıp yerlerine 2. el çok temiz ve 23 ay garanti süresi olan Asus Dual RTX 5060 Ti 16 GB ekran kartı ve i5 12400F işlemci aldım (GPU test edilerek alındı). İkisinde de hiçbir sorun yok. Ancak RTX 3060'ta hissetmediğim ghosting'i mouse imleci, pencere sürükleme vs. RTX 5060'a geçince hissetmeye başladım (sonra oyunlarda). Her türlü monitör, Nvidia ve Windows ayarını kurcaladım ama hiçbir işe yaramadı. Hatta hz düşürünce imleç ve oyunlarda daha çok hissediliyor.

Anakartı değiştirmedim (Asus Prime H610M-K D4). RAM de olduğu gibi duruyor (Kingston Fury Beast 2x8 GB 3200 Mhz CL16). Monitörüm de MSI PRO MP273A 27" 1 ms Full HD IPS 100 Hz monitör. Sorunun neyden kaynaklandığını tahmin ediyorum ama düşüncenizi etkilememek için sizin fikrinizi de öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.https://www.akakce.com/monitor/en-u...-50-x-182-0-x-462-60-mm-fiyati,226651280.html

bence probleminiz nvidia kontrol paneli kaynakli. nvidia kart kullandigim zaman oyunda alttab yapinca sizin yasadiklariniza benzer durum yasiyordum. monitorde native destek goremedim ama yine de g-sync ayari aktif mi kontrol edebilir misiniz?

bence probleminiz nvidia kontrol paneli kaynakli. nvidia kart kullandigim zaman oyunda alttab yapinca sizin yasadiklariniza benzer durum yasiyordum. monitorde native destek goremedim ama yine de g-sync ayari aktif mi kontrol edebilir misiniz?
Monitörde Adaptive-Sync ayarı var, G-Sync ayarı da Nvidia Control Panel'inde görünmüyor. Bi arada bir ayar değiştirince görünür oluyordu ama hangi ayar olduğunu unuttum şu an (görünmüyorsa aktif değildir herhalde). Görünür olduğunda onu da açıp kapatmayı denedim ama olmadı. Aynı şekilde monitörün kendi özelliği olan Adaptive-Sync'i aktif edince de bir şey değişmedi.

DDU ile onceki driveri kaldirmistiniz degil mi hocam?

Evet hocam, dün kaldırdım ama işe yaramamıştı.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu da oyundaki ghosting testi:

goruntuden acikcasi pek birsey anlamadim hocam. blurlaniyor sanirim? buarada chatgpt gibi yapay zekaya sistem spec+donanim degisiklikleri ve sirasiyla yaptiginiz islemlerden bahsettiniz mi?

cozum olarak ben biraz ugrasip cozemezsem direk kolaya kacip format atmayi tercih ediyorum. pcye gecince yabanci kaynaklardan da bir bakayim neler bulabilirim.

goruntuden acikcasi pek birsey anlamadim hocam. blurlaniyor sanirim? buarada chatgpt gibi yapay zekaya sistem spec+donanim degisiklikleri ve sirasiyla yaptiginiz islemlerden bahsettiniz mi?

cozum olarak ben biraz ugrasip cozemezsem direk kolaya kacip format atmayi tercih ediyorum. pcye gecince yabanci kaynaklardan da bir bakayim neler bulabilirim.
Pc'nin içinden (Nvidia'dan) görüntü aldığım için sizde fark edilmiyor büyük ihtimalle. Bir de dış çekim video aldım, ordan anlaşılır umarım. Bu arada mouse imlecindeki çoklu görünüm çok da sorun değil, oyunda olmasaydı sorun etmezdim. Ek olarak ben de uzun zamandır format atmak istiyordum ama kurulu bir şeyi bozmayı çok sevmediğimden hep erteledim. Windows update de uzun zamandır duraklatılmış durumda, bir türlü güncelleme yapamayınca durdurmak zorunda kalmıştım. Belki bu gece formatı başlatırım.

Pc'nin içinden (Nvidia'dan) görüntü aldığım için sizde fark edilmiyor büyük ihtimalle. Bir de dış çekim video aldım, ordan anlaşılır umarım. Bu arada mouse imlecindeki çoklu görünüm çok da sorun değil, oyunda olmasaydı sorun etmezdim. Ek olarak ben de uzun zamandır format atmak istiyordum ama kurulu bir şeyi bozmayı çok sevmediğimden hep erteledim. Windows update de uzun zamandır duraklatılmış durumda, bir türlü güncelleme yapamayınca durdurmak zorunda kalmıştım. Belki bu gece formatı başlatırım.

Yırtılma var sende. FPS'ini hertzinin 3 fps aşağısına sabitleyip denesene tekrar.

Ben bir ghosting göremiyorum burda. Mousela aşırı sağ sol yaparsan illa olur. Motion Blur ayarı falan varsa kapat.
Motion Blur'u kapatınca daha çok belli oldu. Ayrıca Vsync ayarı da pasif durumda.

1786730478820.webp

Bu sefer dışardan video aldım.

Yırtılma var sende
Sebebi ne peki? RTX 3060'ta böyle bir sorun yoktu, 5060'ta neden oldu acaba?

Normalde vsync bu yırtılmaları önlemeye yarıyor ama bu oyunda pasif durumda. Yanlış mıyım?

Motion Blur'u kapatınca daha çok belli oldu. Ayrıca Vsync ayarı da pasif durumda.

Alıntıyı görüntüle

Bu sefer dışardan video aldım.

Sebebi ne peki? RTX 3060'ta böyle bir sorun yoktu, 5060'ta neden oldu acaba?
V-SYNC açma zaten yırtılamaları önlemeye çalışıyor ama gecikme yapıyor. G-SYNC çalışıyor mu emin değilim ondan dolayı FPS CAP var ya onu hertz değerinin 3 fps aşağısına sabitleyip denermisin. Ghostingi şu ufo testinden anlarız. Oyunda TAA açıksa onuda kapat TAA'da ghosting yapabiliyor.

V-SYNC açma zaten yırtılamaları önlemeye çalışıyor ama gecikme yapıyor. G-SYNC çalışıyor mu emin değilim ondan dolayı FPS CAP var ya onu hertz değerinin 3 fps aşağısına sabitleyip denermisin. Ghostingi şu ufo testinden anlarız. Oyunda TAA açıksa onuda kapat TAA'da ghosting yapabiliyor.

Monitörümde G-sync yok, adaptive-sync var ama o da kapalı (açmayı da denedim). Fps cap kısmını monitör hz'min altı olarak min. 90'a düşürebiliyorum. Ama böyle de daha çok belli olmaya başladı. Ufo testinde de sanırım en üstteki (bende 100 yazıyor) gözümle takip etmem gerekiyor sanırım. Ufo testinden çok anlamadığım için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum açıkçası. Eğer öyleyse sadece üsttekinde bulanıklık haricinde birden fazla olma durumu yok. Ama diğerlerinde belirgin şekilde var.

Monitörümde G-sync yok, adaptive-sync var ama o da kapalı (açmayı da denedim). Fps cap kısmını monitör hz'min altı olarak min. 90'a düşürebiliyorum. Ama böyle de daha çok belli olmaya başladı. Ufo testinde de sanırım en üstteki (bende 100 yazıyor) gözümle takip etmem gerekiyor sanırım. Ufo testinden çok anlamadığım için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum açıkçası. Eğer öyleyse sadece üsttekinde bulanıklık haricinde birden fazla olma durumu yok. Ama diğerlerinde belirgin şekilde var.
DP ile mi bağlı yoksa HDMI ile mi? HDMI'da çalışmıyor diye biliyorum bu SYNC teknolojileri. 90'a düşürme. 100Hz senin monitör 97 FPS'e sabitle. Adaptive-Sync açık kalsın. UFO testinde en üstteki animasyon böyle gözükmüyorsa monitör kaynaklı değil muhtemelen. TAA kapattın mı?

1786731456545.webp

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,233,954
Üyeler
201,363
Son üye
akrep1982
Geri