[İade Başlattım] TCL 27p3a Pro Monitör ile İlk İzlenimler!!!

Reaksiyon skoru
18
Evet, o riski aldım, infiluçırların emir almışçasına överek paylaştığı monitörün 2k olanı idi ve denemek istedim, kağıt üzerinde harika görünüyordu. Ancak şimdi kutusunu açıp kuralı 12 saati geçtikren sonra içime sinmiyor gibi.

1. Benim deneyimime göre bölgesel karartma çok kötü. Beğenmedim. Özellikte koyu arkaplan varsa oradaki çoğu şey kararmış gözüküyor. Kapalı tutuyorum.

2. 1200nit diyor ama Apple TV'de yüksek kaliteli HDR film açtığımda eh işte oluyor. iPhone 16e'm gibi değil,ama tabii o oled, ancak oled alternatifi diye pazarlanınca... Ancak denediğim çoğu filmde hdr kapalı daha iyi görünüyor sanki. Onun haricinde HDR çok kötü ya monitörde, ben zannediyordum ki SDR'yi bozmadan üzerine HDR parlaklık ile şölen olacak ama renkler tuhaflaşıyor, daha doğrusu daha kırmızı tonda kalıyor ve beyazlar parlıyor biraz, bu kadar. Birkaç Marvel filminde iyi görünebilir belki ama onun haricinde zannetmiyorum bir halta yarayacağını.

3. Daha önce 3 bine aldığım MSI pro mp225 100hz monitördeki web renklerini alamıyorum sanki, renklerle biraz oynadım aynı onun gibi iPhone ekranını referans aldım, elbette aynı olmaz ama kırmızı ve yanında duran gri tonu istediğim gibi tutturamayınca yorulup vazgeçtim.

4. Normal SDR ve sRGB ile fena değil ama yani mini led ve hdr bir işime yaramıyor gibi, kullanımıma göre beğenmedim. Çok oyunda denemedim gta online açtım ama hdr ile çok kötü. hdr kapalı harika. Ancak bu açından orta halli bir ips monitörden ne farkı kaldı ki? Sanki bunun için çok fazla para gibi. OLED monitör hiç kullanmadım, belki onu alabilirdim ama görev çubu ve sekmeler yeri geldiğinde çok uzun süre sabit kalabiliyor, yanar o kadar para ile heba olur diye korktum. Belki iyi bir IPS mi almalıyım renkleri daha iyi ve doğru gösteren, o halde bu monitörden pek farkı olmayacaktır benim için.

Arkadaşlar iade etmeye yakınım. Ne diyorsunuz? Ne yapmalıyım tavsiye ne edersiniz? Yanlış mı düşünüyorum... Daha fazla mı deneyimlemeliyim?

@elsyus isimli arkadaşımız da almıştı o ne düşünüyor?

Daha önce hangi monitörü alsam diye şu topic'i açmıştım:

Evet, o riski aldım, infiluçırların emir almışçasına överek paylaştığı monitörün 2k olanı idi ve denemek istedim, kağıt üzerinde harika görünüyordu. Ancak şimdi kutusunu açıp kuralı 12 saati geçtikren sonra içime sinmiyor gibi.

1. Benim deneyimime göre bölgesel karartma çok kötü. Beğenmedim. Özellikte koyu arkaplan varsa oradaki çoğu şey kararmış gözüküyor. Kapalı tutuyorum.

2. 1200nit diyor ama Apple TV'de yüksek kaliteli HDR film açtığımda eh işte oluyor. iPhone 16e'm gibi değil,ama tabii o oled, ancak oled alternatifi diye pazarlanınca... Ancak denediğim çoğu filmde hdr kapalı daha iyi görünüyor sanki. Onun haricinde HDR çok kötü ya monitörde, ben zannediyordum ki SDR'yi bozmadan üzerine HDR parlaklık ile şölen olacak ama renkler tuhaflaşıyor, daha doğrusu daha kırmızı tonda kalıyor ve beyazlar parlıyor biraz, bu kadar. Birkaç Marvel filminde iyi görünebilir belki ama onun haricinde zannetmiyorum bir halta yarayacağını.

3. Daha önce 3 bine aldığım MSI pro mp225 100hz monitördeki web renklerini alamıyorum sanki, renklerle biraz oynadım aynı onun gibi iPhone ekranını referans aldım, elbette aynı olmaz ama kırmızı ve yanında duran gri tonu istediğim gibi tutturamayınca yorulup vazgeçtim.

4. Normal SDR ve sRGB ile fena değil ama yani mini led ve hdr bir işime yaramıyor gibi, kullanımıma göre beğenmedim. Çok oyunda denemedim gta online açtım ama hdr ile çok kötü. hdr kapalı harika. Ancak bu açından orta halli bir ips monitörden ne farkı kaldı ki? Sanki bunun için çok fazla para gibi. OLED monitör hiç kullanmadım, belki onu alabilirdim ama görev çubu ve sekmeler yeri geldiğinde çok uzun süre sabit kalabiliyor, yanar o kadar para ile heba olur diye korktum. Belki iyi bir IPS mi almalıyım renkleri daha iyi ve doğru gösteren, o halde bu monitörden pek farkı olmayacaktır benim için.

Arkadaşlar iade etmeye yakınım. Ne diyorsunuz? Ne yapmalıyım tavsiye ne edersiniz? Yanlış mı düşünüyorum... Daha fazla mı deneyimlemeliyim?

Daha önce hangi monitörü alsam diye şu topic'i açmıştım:
sSRB den nefret ediyorum DCIP-3 adamdır :)

Ya evet onu unutmuşum, uykulu yazdım sanırım, bunun üzerine ne diyecek demek istedim sanırım.

sSRB den nefret ediyorum DCIP-3 adamdır :)
Şimdi ben de DPI-P3'e aldım, Özelleştirme modunda, Renk varsayılan sıca seçim ve az biraz doygunluk ayar yaptım aha iyi görüntü veriyor gibi, neredeyse iPhone 16e ekranıma yakın sayılır, her ton aynı olmasa da...

sanırım renklerle daha da oynamak lazım ama şans vermek gerek sanırım biraz daha...

bir an kendimi kazıklanmış gibi hissetmiştim, biraz fazla fevri olabiliyorum.

Geçen hafta arkadaşımda aldı. büyük bir hevesle ama tam bir hayal kırıklığı oldu iade etti. bu fiyata monitör alacaksam bütçeyi biraz daha arttırıp OLED alırım, OLED'e rakip diye aldık ama alakası yok malesef.

Miniled oled in rakibi olamaz. Yanıktan korkan ve birazda ips/va dan daha kaliteli olsun diyen yöneliyor. Fakat miniled'in kendine has problemleri de acaba ben hatamı yaptım dedirtiyor.

Yıllardır plazmanın bile üstüne çıkamadılar. Plazmanın kendine has problemlerini çözemediler. Yoksa bu kadar panel çeşidi bile olmazdı belki. Bizde ips va kullanmazdık yıllardır.
Fakirleri sevindirecek teknoloji miniled diye düşünmüştüm. Yine sevinemedik.

dPI-p3 de tam tatmin etmedi, orijinal moda aldım daha iyi gibi ama... hani sadece gereksizce fazla para çıkmış gibi hissettiriyor bana.

acaba hdr sevdasından vaz mı geçmeli, yani bunun için ekstradan para vermek her ne kadar taksitle de olsa içime pek sinmedi gibi ama oled de riskli gözüküyor, ucuz samsungu mu alsam diyordum ama... ChatGpt benim için OLED'in yanma riski ve yazı kenarlarındaki şey problemi olabileceğini söylüyor. f/p için ASUS XG27ACS modelini önerdi.

Hdr dan vazgeçme görüntükalitesine katkısı büyük. Oyunlar tak calıstır hdr berbat gözüküyor çünkü iyi optimize etmedikleri için. Oyunlar tonla sorunla cıkıyor senin düzeltmen lazım. Windows desen srgb sdr icin tasarlandı. Masaüstü srgb kullanman lazım oyunda geniş gamut hdr kullanman lazım.

@Tayfunns HDR çok iyi olabiliyor evet ama bögesel karartyı anladığımda aslında sevmedim, çünkü koyu arkaplanlı yerleri karartıyor, oyna anladığım hdr görünümü parlatmak olmalıydı veya sanırım sadece bir ilüzyon. Bunlar derken abartıyor gibi de hissediyorum çünnkü bazen iyi kullanım örneklerini de görüm.

bu açıdan 20 bin lira çokmuş gibi görünüyor gözüme.

Bir de ben bilgisayarı normal insanların telefon kullanması gibi günlük olarak ve her şey için kullandığımdan buna çok takıyorum sanırım, dediğim gibi oyun oynaya yaptığım 2 veya 3. şey.

@Tayfunns HDR çok iyi olabiliyor evet ama bögesel karartyı anladığımda aslında sevmedim, çünkü koyu arkaplanlı yerleri karartıyor, oyna anladığım hdr görünümü parlatmak olmalıydı veya sanırım sadece bir ilüzyon. Bunlar derken abartıyor gibi de hissediyorum çünnkü bazen iyi kullanım örneklerini de görüm.

bu açıdan 20 bin lira çokmuş gibi görünüyor gözüme.

Bir de ben bilgisayarı normal insanların telefon kullanması gibi günlük olarak ve her şey için kullandığımdan buna çok takıyorum sanırım, dediğim gibi oyun oynaya yaptığım 2 veya 3. şey.
HDR Windows da tak calıstır olmadıgı gibi monitörlerde tak calıstır değil ayar yapman lazım. Oled bile alsan hdr icin gerekli modlar kurulmazsa gerekli hdr modunu kullanmazsan (hdr modlsrı birbirinden farklı performans gösterir) yine görüntü kötü gözükür

yapma reis ben de TCL 32X3A ya bilendim kaç zamandır. TCL e bulaşmayalım mı?
Her gün açıp bakıyorum indirim var mı veya taksit var mı kartıma diye.

Bir de ya telefonlardaki gibi eğer video/oyun hdr içerikse veya aktifse hdr oynaması şeyi normal renkleri boğmadan veya değiştirmedne hdr olarak canlanması ve parlaması ama geri kalan OS veya app'lerin normal devam etmesi monitörlerde olmayan bir şey mi?

Geri