Kankam adam hdr dan anlamıyor herkesin fikrine saygı duyarım ancak tcl monitörü denemiş olsa da bana güven vermedi. HDR açtım oyuna girdim kötü gözüktü diye bir şey yok maalesef. HDR tak calıstır bir teknoloji değil açıkladım. Konsolda sorunlu oyun olduğu zaman hdr düzeltemiyorsun. Pc de mod var, ReShade var çözebilirsin. Ama arkadaş hiç araştırma düzeltme gereği duymamış. Oledde alsa hdr iyi gözükmeyecek isterse denesin. Dediğim gibi oyuna hdr ı düzgün entegre etmiyorlar. Çözümleri var paylaştım zor değil renodx kurması 2 dakika sürmüyor. Umarım anlasılmıstır.Sonuç ne şimdi TLC miniledler fp olarak çöpmü yoksa 2k ipse 8 9k verene kadar,12ye 2k va miniled almak mı daha mantıklı
HDR yapay görüntü sunmaz hocam. Sdr crt ekranlardan kalma fosil bir teknoloji. HDR oled ve mini led icin geliştirildi. HDR hakkında yeterli arastırma yapmadığınız cok belli oluyor. Windows sdr icin tasarlandı. Oyun geliştiricileri ise yeterli ekipman, kaynak bulamaması ve hdr ın pahalı bir teknoloji olması mini led veya Oled almadığın sürece kötü calıdması gibi sebeplerden ötürü hdr a gereken önemi veremiyor.
Sdr dediğimiz standart Dinamik Aralık teoride 100nit parlaklığa ulaşırken hdr da hdr tv ler 2500nit parlaklığa ulaşabiliyor. Sdr içerikler genellikle sRGB ile sınırlıyken hdr içerikler DCI-P3 ve rec 2 link020 gibi renk uzaylarını destekler. Rec 2020 srgb den %110 civarı daha geniş renk uzayı kapsar.
Sdr içerikler genellikle 8 bit 16 milyon küsür renk iken hdr içerikler 10 bit 1 milyar küsür renk destekler.
Hdr da renkler otomatik yönetildiği için içerik üreticisinin amaçladığı şekilde görüntü ekrana yansıtılır. Ekstra doygunluk yapaylık söz konusu olmaz.
Sdr da tone mapping yoktur. Sdr da içerik teorik olarak 100nit destekler sen ekrandan parlaklığı artırırsan tüm görüntünün parlaklığı artar. Ancak HDR da bir oyun 5000nit destekleyebilir. Bir sahne 500nit kodlanmışsa o sahne 500nit görüntülenir eğer monitör 400nit destekliyorsa tone mapping yapar (detay kaybını önler) bu sayede görüntü kaybı olmaz.
PQ EOTF takibi sdr da yoktur ama hdr da vardır. PQ EOTF takibi içerik bana gökyüzünü 300nit yap, araba farı 1000nit olsun, şu karanlık sahne 30nit olsun der. Monitör/tv de bu eğriyi takip eder. Gerçek hayatta dışarıda olduğunu düşün. Güneşe bakarsan gözlerini acıtır o kadar parlaktır önüne bakarsan farklı parlaktır değil mi? Hdr da gerçek hayattaki gibi oluyor içerik güneşi 1000nit yap ama etrafı 300nit yap diyor. Sayılar sallamasyon ama anlaşılmıştır umarım. Sdr ise crt den kalma gama kullanır. Sdr da içerikler 100-120nit olarak üretilir. Monitöre bir PQ EOTF sinyali gelmediği için monitör hangi sahneyi ne kadar parlak yapacağını bilemez monitörü %50 parlaklıkta kullandığını düşün. Dying Light oynuyorsun gece vakti ay 1000nit, el feneri 1000nit görmen lazım ama gece olduğu için etraf aynı zamanda 30 nit 50 nit karanlık olmalı. 300nit monitör %50 parlaklığı da 150nit olsun. Ama sen 300nit sdr monitörde %50 parlaklık kullandığın zaman ay veya fener 1000nit olmuyor 150nit oluyor. Kaldı ki sdr içerikler 100-120nit tasarlanıyor. Ayrıca 50nit karanlık (siyaha yakın detay) sahneyi 150nit oynadığın için gölge detayları kayboluyor.
Yani sdr da % bilgi verilirken hdr da gerçek nit değeri verilir.
Özetle hdr gerçek hayata daha yakın renk parlaklık kontrast sağlar.
@MacroTech hocam yapma sen bilgiye açık bir insansın tanıdığım kadarıyla birazcık araştır bu mevzuyu. Oled ekranın vardı bir de.
Sana benim rehberlerimi atayım.
![]()
Rehber: HDR'ın Önemi: SDR ve HDR Karşılaştırması
1-HDR nedir ve kullanmaya değer mi? HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir ve hem çok parlak hem de çok karanlık sahnelerde içerikteki ayrıntıları yansıtan bir tekniği ifade eder. Genişletilmiş kontrast aralığında bile daha doğal ve gerçekçi bir görüntü çıkışı sunar. Örneğin, çok karanlık...www.technopat.net
![]()
Rehber: İki tıkla HDR soluk gözükme problemini çözmek
Buradan Exe dosyasını indiriyorsunuz, ileri-ileri diyerek yüklüyorsunuz. https://github.com/RankFTW/RHI/releases Ardından uygulamayı açıyorsunuz. Resimdeki gibi bir ekran geliyor. Sol tarafta yüklü oyunlar var, oradan istediğinizi seçiyorsunuz. Ben Spiderman Remastered oyununu seçtim. İlk önce...www.technopat.net
![]()
Rehber: PC oyunları için HDR başlangıç kılavuzu
HDR nedir ve neden kullanmalısınız? HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir ve hem çok parlak hem de çok karanlık sahnelerde içerikteki ayrıntıları yansıtan bir tekniği ifade eder. Genişletilmiş kontrast aralığında bile daha doğal ve gerçekçi bir görüntü çıkışı sunar. Örneğin, çok karanlık...www.technopat.net
HDR ayarladı nasıl yapılır rehber:
Renodx topluluk sayfası
www.reddit.com
HDR ile alakalı kaynak, araç vb şeylerin listesi:
Creepy's HDR Guides | Creepy's HDR Guides
How-to guide focused on using ReShade with HDRwww.hdrmods.com
Renodx uygulaması:
![]()
GitHub - RankFTW/RHI: ReShade HDR Installer
ReShade HDR Installer. Contribute to RankFTW/RHI development by creating an account on GitHub.github.com
Oyunlar hakkında ön bilgiler hdr vs
Renodx Optiscaler vs nasıl kurulur rehber
HDR oyun incelemeleri
https://youtu.be/kR0XjbEcT9Y
İstedigin kadar kullan boşuna kullanmışsın. Hayatında henüz 1 kere bile gerçek hdr denememiş bir insanın yorumları bunlar. HDR olmadıgı zaman srgb kullanan bir insanım yapay görüntüden zerre hiç haz almam. Bu bana söylenecek en son sözdür.linkler linker ve yine linkler... Ben de internet kullanmayi biliyorum hatta daha cok referans link de verebilirim, ennayet sohbet kivaminda gidiyoruz, bunlara gerek yok...Benim yeteri kadar arastirma yapip kullanamdigimmi nerden biliyorsunuz, bence olayi kisisellestirmeyelim, tahminen sizin yasinizdan fazla monitor /TV kullanmisligim vardir. Konuya gelirsek evet HDR yapay goruntu verir amaci bu degil tersi ama pratikteki uygulanimi farkli, gozlerimiz dunyayi oldugundan daha parlak, kontrastli veya doygun renkli gosteriyorsa gozlerde sorun var demektir degil mi
iste HDRnin pratikteki uygulanumindaki sorun da burada zaten ve DeltaE degerleirnin firlamasi... Ve onceki yazimda dedigim gibi tercih meselesi, resim kalitesinden beklenti farklilasiyor.
Saat gec oldu, is guc var o yuzden uzatmaya gerek yok.
Sizin durumunuz nedir?
Dostum mini led monitörler hdr icin optimize ediliyor yanlış anlama ama sdr da bir cacık görüntü alamazsın mini led ile.Çok ortada ve kararsızım.
HDR konusunda, webde ve normal kullanımında kapalı olması daha iyi sanırım,
Ancak SDR olarak yani HDR olmadan demek istiyorum, doğru renkleri ayarlayamıyormuşum gibi görünüyorum. Genelde soluk gözüküyor veya o rengin hafızamdaki veya telefonda gördüğümden başka türlü olabiliyor, aynı olmayacaktır tabii... Kullanılmaz değil ama beni rahatsız ediyor sanki altan, kararsızım.
HDR ile ise film ve bazı videolarda çok iyi, hatta bazen HDR'yi kapatınca tuhaf gelebiliyor. Oyun olarak GoW'da denedim çok iyidi, GTA için sanırım ona göre tasarlanmadığından kötüydü. Başka oyun denemedim. Tayfunns'un dediği gibi HDR için gerekli ayarları yapmak lazım sanırım ama genelde çok amaçlı kullanımım sebebiyle bir şeyler kurarken şüpheyle yaklaştığımdan emin olamıyorum
Buna ek olarak bölgesel karartma da normalde kapalı kalması daha iyi olur ama işte, kendisindne şüphe ettirebiliyor. İyice bakmadım ama oyunda orada koyu bir şey varsa karartıyor ama genelde koyu olan o yerin üzerinde beyaz veya parlak bir şey varsa o da kararıyor.
Bir yandan iade etmek istemiyorum bir yandan beklediğimi bulamamış gibi hissediyorum.
hayirdir atarlanmanin bir dayanagi var mi? daha once boyle muhabbet etseydik ben coktan ondan cekilirdim. Sizin sozunuzu monitor /TV, / teknoloji ureticisi olarak mi degerlendirecegimİstedigin kadar kullan boşuna kullanmışsın. Hayatında henüz 1 kere bile gerçek hdr denememiş bir insanın yorumları bunlar. HDR olmadıgı zaman srgb kullanan bir insanım yapay görüntüden zerre hiç haz almam. Bu bana söylenecek en son sözdür.
Bakınız rehberim:
![]()
Rehber: Monitörde renkleri SRGB'ye sınırlama ve aşırı doygun görüntüden kurtulma
NVIDIA ekran kartları Geniş gamut monitörlerde sRGB içerikler izlerken görüntü aşırı doygun gözükebiliyor. Örneğin YouTube'da video izlerken insan teninin kırmızımsı gibi gözükmesine yol açabiliyor. Açıkçası bana göre acayip irite edici bir durum. Oyunlarda bu genel olarak bir sorun olmuyor...www.technopat.net
Oyunları hdr da oynuyorum ve zerre yapaylık yok.
Imartz İspanyol profesyonel monitör inceleme isi ondan da fazla monitör kullandınız mı bari? Adamın rehberine bakın benim söylediklerimi söylüyor
HDR yapay görüntü veriyor diye yanlış bilgi veriyorsun bunu düzelttim. Kullanma benlik sorun yok ama yanlış bilgi verme.hayirdir atarlanmanin bir dayanagi var mi? daha once boyle muhabbet etseydik ben coktan ondan cekilirdim. Sizin sozunuzu monitor /TV, / teknoloji ureticisi olarak mi degerlendirecegimyani ardi ardina linkler koyunca isler boyle mi yuruyor, ben tarafinda degil merak etme cahil degilim halim vaktim yerinde buna soz soylecek beni de tanimadigin goz onune alinirsa en son kisisin. Kaldi ki yeri geldiginde HDR yeri geldiginde SDR ayarlari kullanirim, sanane?Bence bu konuyu ve muhabbet kapatlim, saat gec oldu yok yere tartasimak gereksiz.. Bir dé bu baska forumlarda yazilanlardan alintilar nedir ya, nasilsin desem link mi vereceksin
neyse ugrasmisisn baska linlerden bilgi alip derleme yapmissin saygi duyarim ama okuma zorunlulugum yok.
Isteyen HDR isteyen SDR ya da kalibrasyonla baska goruntu ayarini kendi goz rahatligina gore tercih eder. Biri bu daha iyi dedigi zaman onu kullanma zorunluglu kimin haddine, bunlar subjetiftir.
Kisaca saat gec oldu, benim icin lonu kapanmistir.
aleti alabiliyor olmak doğru kullanmayı biliyor olmak anlamına gelmiyor. tayfun dediklerini kafasından uydurmuyor, tv ve monitör üreticilerinin ve deneyimli arkadaşların makalelerinden bakarak aktarıyor. sizinki benim keyfim böyle istedi gibi olmuşhayirdir atarlanmanin bir dayanagi var mi? daha once boyle muhabbet etseydik ben coktan ondan cekilirdim. Sizin sozunuzu monitor /TV, / teknoloji ureticisi olarak mi degerlendirecegimyani ardi ardina linkler koyunca isler boyle mi yuruyor, ben tarafinda degil merak etme cahil degilim halim vaktim yerinde buna soz soylecek beni de tanimadigin goz onune alinirsa en son kisisin. Kaldi ki yeri geldiginde HDR yeri geldiginde SDR ayarlari kullanirim, sanane?Bence bu konuyu ve muhabbet kapatlim, saat gec oldu yok yere tartasimak gereksiz.. Bir dé bu baska forumlarda yazilanlardan alintilar nedir ya, nasilsin desem link mi vereceksin
neyse ugrasmisisn baska linlerden bilgi alip derleme yapmissin saygi duyarim ama okuma zorunlulugum yok.
Isteyen HDR isteyen SDR ya da kalibrasyonla baska goruntu ayarini kendi goz rahatligina gore tercih eder. Biri bu daha iyi dedigi zaman onu kullanma zorunluglu kimin haddine, bunlar subjetiftir.
Kisaca saat gec oldu, benim icin lonu kapanmistir.
Aslında anlıyorum ya, şimdi düşündüğüm renklere daha yakınım. 10bit bununla alakalı olabilir mi, samsung ekranı ile iphone ekranı farkı gibi bir şey hissediyorum ama gene de renk tonunu ayarlamak zor geldi. Zaten tereddüte sürükleyen şey de bu sanırım beni.Dostum mini led monitörler hdr icin optimize ediliyor yanlış anlama ama sdr da bir cacık görüntü alamazsın mini led ile.
Sen bence ilk once kendi hatalarini duzeltmeye calis, monitore tukurup ymeizleyin gibi absurt bir cumleyi yazan zamaninda ben degildim. Emin ol tartusma veya irrite etme niyetim olsa bambaska yazimi gorebilirrin.Tanjmadigim kimseyle nirmalde senli benli konusmam, sana da ravsiye derum, sen guru degilsin olsan da yapamazsin zaten. HDR pratikte uyhulanimi yapay goruntudur, ben de snein savini kabul etmek zorunda degilim, niceleri de benim gibi dusunur, yeri geldiginde kullanir yeri geldiginde kullanmam bu tamamen eledigim anlamina gelmez ama bunund a hesabini verecek degilim.HDR yapay görüntü veriyor diye yanlış bilgi veriyorsun bunu düzelttim. Kullanma benlik sorun yok ama yanlış bilgi verme.
Yok reis yok bunlar bilgiye kapalı insanlar. 1 delille 40 alimi yendim 40 delille 1 (üslubunu bozmak istemiyorum) yenemedim bir de üste çıkıyor. Bir bakayım yanlışım varsa düzelteyim demek yok. Yüzlerce monitör inceleyen insanlar yanlış, paneli üreten samsung lg yanlış, MSI viewsonic zaten baştan yanlış. Bu arkadaşın yanlış bilgileri doğru kendisine göre. Ama bunu yayıyor. Kendine saklasın yanlıs bilgiyi ama forumu yalan yanlıs bilgi ile dolduruyor.aleti alabiliyor olmak doğru kullanmayı biliyor olmak anlamına gelmiyor. tayfun dediklerini kafasından uydurmuyor, tv ve monitör üreticilerinin ve deneyimli arkadaşların makalelerinden bakarak aktarıyor. sizinki benim keyfim böyle istedi gibi olmuş
oyle miymis? ben de uygyn olunca karsit goruslu birkac link atayim nasilsa herseyi linle acikliyoruz. Belki hazir konu birdayken DeltEnin yukselmesiyle muhtesem laboratuvar analinizlerini de payalsir. Isin ironik tarafi gonderdigi linkletdeki imcelemlerde bunalr zaten goruluyor.. Beyse gec oldu..aleti alabiliyor olmak doğru kullanmayı biliyor olmak anlamına gelmiyor. tayfun dediklerini kafasından uydurmuyor, tv ve monitör üreticilerinin ve deneyimli arkadaşların makalelerinden bakarak aktarıyor. sizinki benim keyfim böyle istedi gibi olmuş