DDR4 tarafında ben de 12600KF + H610M kullanıyordum, soğutucu olarak da Thermalright Phantom Spirit 120 vardı. İkinci elden 7500 TL'ye i5-14600KF aldım.
H610M'in güç limitleri nedeniyle 14600KF'den tam performans alamıyorsun. B760M'e geçsen bile watt değerleri yine kısıtlı kalıyor, onu söyleyeyim. Bunun üzerine ASUS TUF Z790-PLUS WiFi D4 modelini ikinci elden yine 5000 TL'ye aldım. Watt limitleri direkt yükselince performans da ciddi şekilde arttı.
Ama bu sefer de Phantom Spirit gibi güçlü bir kule tipi soğutucu zorlanmaya başladı. Oyunlarda yine gayet idare ediyor; CS2 ve ETS2'de 71-72 derece civarında geziyor. Fakat 3D render ve edit gibi işlemciyi uzun süre tam yükte kullanan işlerde 90°C'leri görüyorum.
DDR4 ile DDR5 arasında da fiyatına göre çok büyük bir fark görmüyorum. Açıkçası bu sistemde DDR5'e geçmek bana pek gerekli gelmiyor. DDR5'e geçmek istediğinde RAM, anakart ve işlemci masrafı da ciddi şekilde artıyor. Örneğin RAM yaklaşık 20 bin TL, işlemci 12 bin TL, anakart da en kötü 5 bin TL dersek toplamda 37 bin TL'yi buluyor.
Benim yaptığım yükseltmede ise 14700KF + Z790'a geçiş için cebimden çıkan toplam masraf sadece 13 bin TL oldu. Kendi işlemcim ve anakartımı da 7 bin TL'ye sattığım için, mevcut sistemden yükseltmenin bana net maliyeti yaklaşık 5 bin TL'ye geldi.
Şu an işlemcimden gayet memnunum. İleride yükseltmek istersem zaten 14700KF veya 14900KF'ye geçerim. Bu yüzden mevcut sistem benim için fazlasıyla yeterli.
Belki sistem yükseltmeyi düşünen arkadaşların aklında bir fikir oluşur diye deneyimimi paylaşmak istedim.