Gta 6 Sonrası Yeni Rockstar Oyunları Çok Daha Hızlı Gelecek

MeReKGs67

80+ Bronze
Katılım
24 Mart 2020
Mesajlar
588
Reaksiyon skoru
186
Selamlar arkadaşlar,

Toplulukta ve forumlarda genel bir karamsarlık var: "GTA 5'ten sonra 13 yıl bekledik, GTA 6 çıktıktan sonra bir sonraki Rockstar oyununu (RDR 3 veya yeni bir IP) görmek için herhalde 2035'e kadar bekleriz" deniyor.

Fakat Jason Schreier’ın Bloomberg’de yayınladığı Rockstar dosyasında stüdyo liderlerinin verdiği çok kritik bir demeç var, çoğunluk bunu gözden kaçırmış. Yetkililer bir sonraki oyunun bu kadar uzun sürmeyeceğini açık açık söylüyor.

Haberden öne çıkan kritik detaylar şöyle:

"GTA 3'ten Vice City'ye Geçiş Gibi Olacak"

Rockstar geliştirme direktörlerinden Phil Hooker ve stüdyo başkanı Aaron Garbut, GTA 6 sürecinin neden 8 yıldan uzun sürdüğünü anlatırken işin mutfağına değiniyor:

  • Sıfırdan Motor ve Altyapı: GTA 6 sürecinde şirketin oyun motoru, geliştirme araçları ve çalışma sistemleri tamamen baştan yazılmış. Şirket çalışan sayısı 2.400'den 4.700'e çıkmış. Yani geçen 8 yıl sadece oyunun senaryosunu veya haritasını yapmakla değil, Rockstar'ı baştan aşağı yeniden inşa etmekle geçmiş.
  • Tarihi Benzetme: Aaron Garbut, gelecekteki üretim hızını GTA 3 ile GTA: Vice City arasındaki döneme benzetiyor. Biliyorsunuz GTA 3 tüm açık dünya altyapısını kurduğu için, aynı temel üzerine inşa edilen Vice City 1 yıldan kısa bir sürede çıkabilmişti.
  • Garbut konuyla ilgili aynen şunu söylüyor:
    “Bu projede (GTA 6) her şeyi kökten değiştirdik. Ama artık bitti ve bunu tekrar yıkıp baştan yapmayacağız.”
  • Phil Hooker ise:
    “Bu proje boyunca kurduğumuz oyun motoru, araçlar ve ekip bundan sonraki şeyleri çok daha hızlı yapmamızı sağlayacak. Artık sıfırdan yukarı doğru tırmanmak yerine, mevcut temelin üzerine yanlamasına genişleyerek çok daha hızlı içerik üretebileceğiz. Bir sonraki proje kesinlikle bir 8 yıl daha sürmeyecek.” diyor.
Kısacası stüdyo diyor ki: "Biz asıl zor olanı yaptık, motoru ve teknolojiyi sıfırdan kurduk. Bir sonraki projede tekerleği yeniden icat etmeyeceğimiz için süreç GTA 5 -> GTA 6 arasındaki gibi kabusa dönmeyecek."

Siz ne düşünüyorsunuz? Rockstar bu yeni altyapıyla gerçekten 3-4 yılda bir yeni büyük oyun/yan proje (belki RDR 3, belki yeni bir IP veya Vice City tarzı bağımsız bir ara oyun) çıkarabilir mi, yoksa oyun sektörü artık öyle bir yere geldi ki ne yaparlarsa yapsınlar o süreler kısalmaz mı?
 
3ten vice citye geçiş kadar olması imkansız. Zaten 2si aynı oyun. Bu zamanda öyle 2 aynı oyun yapmazlar.
 
3ten vice citye geçiş kadar olması imkansız. Zaten 2si aynı oyun. Bu zamanda öyle 2 aynı oyun yapmazlar.
Hocam tabii ki 2002 yılındaki gibi 1 yılda birebir aynı varlıklarla yeni bir AAA oyun çıkması bu devirde imkansız, kimse seneye yeni oyun beklemiyor zaten, o konuda kesinlikle haklısın.

Geliştiricilerin orada kastettiği şey "1 yılda aynı oyunu kopyalarız" değil, teknolojik altyapı.

GTA 6'nın 8 yıl sürmesinin asıl sebebi oyunun kendisinden ziyade; oyun motorunu (RAGE), yeni nesil yapay zekayı, fizik sistemlerini sıfırdan yazmaları ve stüdyoyu 2 bin kişiden 4.700 kişiye çıkarıp yeniden organize etmeleriydi. Yani yıllarca tekerleği baştan icat etmekle uğraştılar.

Hooker'ın "artık sıfırdan yukarı tırmanmak yerine mevcut temelin üstünde yanlamasına genişleyeceğiz" demesinin sebebi bu. Bir sonraki projede (ister RDR 3 olsun, ister yeni bir IP veya GTA genişlemesi) motoru çöpe atıp 4-5 yıl sıfırdan teknoloji geliştirmekle uğraşmayacaklar. Tıpkı zamanında GTA 4'ün RAGE motoru ve altyapısıyla 2 yılda RDR 1'i çıkarmaları gibi hazır temel üzerine inşa edecekler.

Yani amaç 1 yılda oyun çıkarmak değil; GTA 5 ile GTA 6 arasındaki gibi 12-13 yıl bekletmemek. 4-5 yıllık daha insani bir döngüye çekebilmek.
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: Che_
GTA Vice City gta 3 moduydu sonradan oyun oldu öyle olması çok zor adamlar zaten gta online, rdr online ile parayı götürüyor o yüzden ağırdan alıyorlar diye düşünüyorum yoksa para kazanma amacı olsa daha hızlı çıkar oyunlar
 
GTA Vice City gta 3 moduydu sonradan oyun oldu öyle olması çok zor adamlar zaten gta online, rdr online ile parayı götürüyor o yüzden ağırdan alıyorlar diye düşünüyorum yoksa para kazanma amacı olsa daha hızlı çıkar oyunlar
Hocam dışarıdan bakınca "GTA Online para basıyor, adamlar o yüzden yan gelip yatıyor" gibi düşünmek çok mantıklı geliyor ama işin mutfağı öyle değil:
  1. RDR Online olayı: RDR Online maalesef para basamadı. Hatta Rockstar 2022 yılında sırf GTA 6'ya yetişebilmek için RDR Online'ın fişini çekti ve oyuna büyük güncelleme vermeyi tamamen bıraktığını resmen açıkladı. Yani adamlar GTA 6 için diğer projelerini feda etmek zorunda kaldı.
  2. Ağırdan alma değil, kriz yönetimi: Jason Schreier'ın yazısında detaylıca anlatılıyor; bu 8 yıllık süreç keyif çatmakla değil krizlerle geçti. 2018'e kadar tüm stüdyo RDR 2'yi yetiştirmek için seferber oldu. Ardından Dan Houser ayrıldı, pandemi yüzünden motion-capture stüdyoları aylarca kapandı, 2022'de tarihin en büyük sızıntısını yaşadılar ve stüdyo baştan aşağı yeniden yapılandı.
  3. 4.700 kişilik devasa maliyet: Rockstar şu an 12 stüdyoda 4.711 kişi çalıştırıyor. Bu büyüklükteki bir kadronun aylık ofis, maaş ve prodüksiyon gideri yüz milyonlarca dolar. Yani hiçbir şirket "GTA Online zaten yılda 500 milyon getiriyor" diyerek 4.700 kişiyi 8-10 yıl boyunca tek bir oyunda keyfi olarak bekletemez.
Vice City'nin ilk başta GTA 3 ek paketi olarak tasarlanıp sonra oyuna dönüştüğü doğru, ama burada kastedilen şey "mod gibi oyun yapmak" değil. Teknoloji sıfırdan kurulduğu için bir sonraki oyunda (RDR 3 veya yeni bir IP) motoru yapmakla 4-5 yıl harcamayacak olmaları.

Zaten Take-Two gibi kâr odaklı bir şirket için 12 yılda bir oyun çıkarmak büyük bir finansal risk. Tam da bu yüzden bir sonraki projenin üretim bandını hızlandırmak istiyorlar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Belki GTA 4'te olduğu gibi ilerleyen zamanlar da GTA 6'ya farklı DLC'ler de getirirler :)
 
Gelmeden önce internete bi sızsın ben görürüm çoluk çocuğun izlediği bir oyuna lgbt/woke kültürünü aşılamak neymiş görsün rakstar
o zaman değmeyin keyfimize
rakstarı asıl kokrutan batuhanın dediği şeyle alakası bile yok artık ps oyunları 2-3 gün içinde bilgisayara portlanabiliyor asıl korku burada
yıllar alan durum günlere düştü
 
Video da paylaşmış Jason abimiz:


Oyunda "Dinamik Terleme" Mekaniği Var: Jason videoda bizzat "Bunu makaleye yazmadım, size bonus bilgi olsun" diyerek anlattı. Oyunda karakterler için özel bir terleme algoritması varmış. Jason ve Lucia'nın (veya diğer karakterlerin) harcadığı fiziksel efora göre vücutlarındaki ter miktarı görsel olarak değişiyormuş. Mesela gece kulübünde tempolu dans ederseniz bile karakterin sırılsıklam terlediğini görüyormuşsunuz. Rockstar'ın detay manyaklığı yine başka bir boyuta geçmiş.

Yeni Sızıntıcı "CyberLeaks" ve Stüdyodaki İsyan: Makalede sadece "Ağustos'ta yine sızıntı oldu" deyip geçmişti ama olay daha derinmiş. Son haftalarda CyberLeaks adında yeni bir sızıntıcı ortaya çıkmış ve içeriden oynanış videoları sızdırmaya devam etmiş. Bu olay stüdyoda çalışanları fena halde kızdırmış. Çünkü yönetim "Sızıntıları engellemek için evden çalışmayı bitiriyoruz, ofis dışından sunucuya bağlanmayı bile yasaklıyoruz" diyerek personeli haftada 5 gün ofise mahkum etmişti. Çalışanlar da yönetime "Madem oyun yine sızdırılacaktı, biz bu katı yasakları ve eziyeti boşuna mı çektik?" diyerek bayağı tepki göstermiş.

Fazla Mesaiye Karşılık Birebir İzin: RDR 2 dönemindeki ölümcül mesai skandalları tekrarlanmasın diye bir sistem kurmuşlar. Fazla mesaiye kalan geliştiriciler, fazladan çalıştıkları her saat için proje bittiğinde kullanabilecekleri birebir oranda ücretli izin biriktirmiş.

Moral Düzeltme Klipleri: Ekip 4.700 kişiye fırlayınca içeride iletişim kopmuş ve çalışanlar "Bu oyunun altından kalkamayacağız, hiç bitmeyecek" havasına girmiş. Yönetim bu psikolojiyi kırmak için şirket içi ağdan personele sürekli oyunun biten harika sahnelerinden kısa oynanış klipleri göndererek motivasyon aşılamaya çalışmış.

Xbox'a ve Sektöre Eleştiri: Jason videonun sonunda Rockstar'ın en büyük gücünün 20-30 yıldır beraber oyun çıkaran çekirdek kadro olduğunu söylüyor. Hemen ardından da son dönemde tecrübeli stüdyoları patır patır kapatıp ekipleri dağıtan diğer büyük şirketlere (özellikle Xbox'a) bayağı bir giydiriyor; "Yıllarca beraber çalışmış bir ekibi dağıtmak oyun sektöründe yapabileceğiniz en büyük vizyonsuzluktur" diyor.

Özellikle şu terleme ve kulüp detayları Rockstar'ın yine RDR 2'deki gibi akılalmaz bir simülasyon ve yaşayan dünya kastığını gösteriyor. Siz ne diyorsunuz bu detaylara?
 
Geri
Top