elektirik giderse psuya zarar verirmi?

TahaCel

80+ Platinum
Reaksiyon skoru
10,691
@kandes22 bu konu hakkında bir rehber hazırlamıştı neden mwe white psu alınmamalı diye ama ben mwe white psu var şu ana denk elektirik gitmedi bilgisayar açıkkan ama sorularım şunlar?

pc kapalıyken elektirik giderse zarar verir mi yoksa açıkkenmi zarar verir

ve pc açıkken elektirik gitse 1 kereline yine sorun çıkarırmı psu yoksa bu durumun birden fazla mı olsamı gerek

Bir iki kereden bir şey olmayabilir ama sıklaşırsa sıkıntı yaratabilir.

Yüksek değil düşük voltaj gidiyor.

Bu direk yakacak diye bir şey yok ama 41 ms çok yüksek bir değer, 12V kanalı 8V'a düşse bileşenlere aşırı ama aşırı büyük bir stress uygular.
PC kapalıyken elektirik giderse zarar verir mi yoksa açıkkenmi zarar verir

PC kapalıyken bir sorun olmaz, o zaman PSU kendini kapıyor zaten. Tabii 5VSB kanalı aktif sanırsam ama çok önemli bir kanal değil.

evet zarar veriyor bizim evde hep elktirkler dalgalanıyor oyuzden bizim evede teklonolajik alaetler çok dayan mıyor mesela bizim buz dolabi var hep kırmızı oluyor otuyor hepside elktiriğin dalgalan maasından dolayaı.

Yüksek değil düşük voltaj gidiyor.

Bu direk yakacak diye bir şey yok ama 41 ms çok yüksek bir değer, 12V kanalı 8V'a düşse bileşenlere aşırı ama aşırı büyük bir stress uygular.

PC kapalıyken bir sorun olmaz, o zaman PSU kendini kapıyor zaten. Tabii 5VSB kanalı aktif sanırsam ama çok önemli bir kanal değil.
anladım tamam knk sence yeni psu almaya gerek varmı bide bişey daha sorcam kullandım psu sadece bu yanı mı kötü yoksa başka pc ye zarar verecek kötü yanı varmı

@kandes22 bu konu hakkında bir rehber hazırlamıştı neden mwe white psu alınmamalı diye ama ben mwe white psu var şu ana denk elektirik gitmedi bilgisayar açıkkan ama sorularım şunlar?

PC kapalıyken elektirik giderse zarar verir mi yoksa açıkkenmi zarar verir

ve PC açıkken elektirik gitse 1 kereline yine sorun çıkarırmı psu yoksa bu durumun birden fazla mı olsamı gerek
Burada sorun elektriğin gitmesinden ziyade elektrik geri geldiği zamandır.
Voltaj dalgalanması olursa zarar verebilir.
Bu yüzden uyduruk PSU almayın diyoruz.

12V kanalı 8V'a düşse bileşenlere aşırı ama aşırı büyük bir stress uygular.
Nasıl?
Çalışmayan parça nasıl strese girsin?

Verme olasılığı var tabii ki de biraz şans işi, elektrik kesilince direk PSU şalterini kapatın ve kasanın güç tuşuna 5 saniye basılı tutun, en azından bir önlem.

Burada sorun elektriğin gitmesinden ziyade elektrik geri geldiği zamandır.
Voltaj dalgalanması olursa zarar verebilir.
Bu yüzden uyduruk PSU almayın diyoruz.

Nasıl?
knk ben bu konuyla ilgili konu açmıştım ama çoğu kişi güzel yazdı alınır yazdı bende aldım ben nerden bilebilirdim ki

anladım tamam knk sence yeni psu almaya gerek varmı bide bişey daha sorcam kullandım psu sadece bu yanı mı kötü yoksa başka PC ye zarar verecek kötü yanı varmı

Sadece o yanı kötü.
Nasıl?

Elektrik gitince PSU hemen kapanmaz, ana kapasitörler sayesinde belli bir süre voltajları standart dışına çıkarmadan açık kalır, o süre içinde yonga denetleyicisi PWR_OK sinyalini kesmelidir. MWE White'da voltajlar standart dışına çıkmasına rağmen PWR_OK sinyali 41 ms boyunca açık kalıyor ve parçalara yanlış voltaj gidiyor.

Sadece o yanı kötü.

Elektrik gitince PSU hemen kapanmaz, ana kapasitörler sayesinde belli bir süre voltajları standart dışına çıkarmadan açık kalır, o süre içinde yonga denetleyicisi PWR_OK sinyalini kesmelidir. MWE White'da voltajlar standart dışına çıkmasına rağmen PWR_OK sinyali 41 ms boyunca açık kalıyor ve parçalara yanlış voltaj gidiyor.
Parçalara yanlış voltaj gidiyor ama 12V isteyen bir parçaya 8V giderse çalışmayı keser. 10.8V'dan daha az giderse çalışmayı kesiyor.

Geri