Başta BIOS güncel gelmezse BIOS'u güncelle hocam: (BIOS'un güncel olup olmadığını görmek için delete tuşu ile BIOS'a girip sağ üstten kurulu BIOS'u görebilirsin.)daha gelmedi sistem
AMD Ryzen 5 5500 3.6GHz 16MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci
MSI A520M-A PRO 4600MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX Anakart
GSKILL 8GB Ripjaws V Siyah 3600MHz CL18 DDR4 Single Kit Ram (x2)
MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12GB GDDR6 192 Bit LHR Ekran Kartı
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
ama yazarsanız güzel olur şimdiden bugün gelebilir çünkü
Driver Booster Varmerhabalar daha önce kullandığınız bize ait olan driverları gösterip indiren program önerisi yapabilir misiniz
Bilgisayarının özelliklerini yazarsan gerekli olan sürücüleri atabilirim. Driver Booster, DriverPack gibi ne olduğunu belli olmayan programları asla kullanma.merhabalar daha önce kullandığınız bize ait olan driverları gösterip indiren program önerisi yapabilir misiniz
daha gelmedi sistemBilgisayarının özelliklerini yazarsan gerekli olan sürücüleri atabilirim. Driver Booster, DriverPack gibi ne olduğunu belli olmayan programları asla kullanma.
ama yazarsanız güzel olur şimdiden bugün gelebilir çünküBilgisayarının özelliklerini yazarsan gerekli olan sürücüleri atabilirim. Driver Booster, DriverPack gibi ne olduğunu belli olmayan programları asla kullanma.
Başta BIOS güncel gelmezse BIOS'u güncelle hocam: (BIOS'un güncel olup olmadığını görmek için delete tuşu ile BIOS'a girip sağ üstten kurulu BIOS'u görebilirsin.)daha gelmedi sistem
AMD Ryzen 5 5500 3.6GHz 16MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci
MSI A520M-A PRO 4600MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI DVI mATX Anakart
GSKILL 8GB Ripjaws V Siyah 3600MHz CL18 DDR4 Single Kit Ram (x2)
MSI GeForce RTX 3060 GAMING X 12GB GDDR6 192 Bit LHR Ekran Kartı
ama yazarsanız güzel olur şimdiden bugün gelebilir çünkü
Eline sağlık.Başta BIOS güncel gelmezse BIOS'u güncelle hocam: (BIOS'un güncel olup olmadığını görmek için delete tuşu ile BIOS'a girip sağ üstten kurulu BIOS'u görebilirsin.)
1) Öncelikle elinde bir tane 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun. Flash belleği FAT32 olarak biçimlendir.
2) Biçimlendirdikten sonra https://www.msi.com/Motherboard/A520M-A-PRO/support buradan 7C96v1B BIOS'unu indir. İndirdikten sonra klasöre çıkart ve içindeki E7C96AMS.1B0 dosyasını flash belleğinin içine at.
3) Flash belleğinin içine attıktan sonra bilgisayarı yeniden başlat ve delete tuşuna durmadan bas, BIOS ekranı gelicek, ekran geldikten sonra sol alt tarafta M-Flash modunu göreceksin ona tıkla. Tıkladıktan sonra sistem M-Flash ekranını açıcak, açtıktan sonra E7C96AMS.1B0 adlı dosyayı seçip BIOS'u güncelleyeceksin.
Not: BIOS güncellemesi sırasında elektriğin kesilmemesi gerek ve güncelleme esnasında kesinlikle flash bellek yerin çıkarılmamalı.
Not 2: Yayınlanan en son sürümde BETA BIOS durumunda şuan. Sisteminde sorun çıkmaması adına BETA BIOS'tan (önceki yukarıda anlattığım şekilde) ondan önceki BIOS'u kurmanı tavsiye ederim.
Böyle bir video çekmiştim bu da sana yardımcı olabilir:
BIOS güncelledikten sonra XMP ve Resize BAR ayarını aktif etmeliyiz hocam.
XMP nasıl açılır:
BIOS güncelledikten sonra tekrardan delete tuşu ile BIOS'a gir hocam. Sol yukarda A-XMP göreceksin. Orada Profile 1 yazana bas. XMP'i aktif olacak.
Resize BAR nasıl açılır:
BIOS'a girdikten sonra F7 tuşu ile Advanced Mod'a geç. Sol tarafta Settings butonuna göreceksin ona bas. Gelen seçeneklerde Advanced olacak ona da bas hocam. Sonraki seçeneklerde ise Windows OS Configuration seçeneği göreceksin ona da bas hocam. Gelen ekranda UEFI yazdığından emin ol.
Eğer UEFI ise gene Settings Butonuna bas hocam. Oradan da Advanced yazanı tekrardan seç. Gelen ekranda PCI Subsystem Settings seçeneğini göreceksen ona bas. Ondan sonra oradan Above 4G ve Resize BAR ayarını Enabled yapıp kaydedip çık hocam.
Eğer UEFI değilse UEFI olarak ayarlayıp kaydedip çık hocam. Ondan sonra tekrardan BIOS'a girip Settings Butonuna bas hocam. Oradan da Advanced yazanı tekrardan seç. Gelen ekranda PCI Subsystem Settings seçeneğini göreceksen ona bas. Ondan sonra oradan Above 4G ve Resize BAR ayarını Enabled yapıp kaydedip çık hocam.
Şimdi sürücülere geldik:
- Chipset: https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/a520 AMD Chipset Drivers yazanı indir kur hocam.
- Ekran kartı: https://www.nvidia.com.tr/download/driverResults.aspx/200249/tr Ekran kartı sürücünü buradan indirip kur.
- Kalan sürücülerini Windows Update üstünden güncelleştirebilirsin. İsteğe bağlı sürücüleri de kurmayı unutma hocam.
- Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçeneklerinden bilgisayarı Yüksek Performans olarak ayarlamayı unutma hocam.
Yapacağın tüm işlemler bunlar hocam. Başka bir şey yapmana gerek yok. Takıldığın yer olursa gene beni etiketleyebilirsin.
Sanırım laptoptan bahsediyorsun hocam. Ekran kartı sürücüsü silindiğinde ekran parlaklığı genellikle çok kısık oluyor. Sürücüyü tekrardan kurduktan sonra sorun düzeliyor. Bir de başıma aylar önce CS GO'da A Side'da beklerken ekranda aniden ışık azalması oluyordu. Sonra tekrardan artıyordu. Onun da sürücü kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyorum.Eline sağlık.
@Emmree AMD işlemci driverı indirildiğinde ekran parlaklığında ciddi düşük-değiştirilememe durumu gibi bi sorun görmüş müydün daha önce?
Evet laptop. Arkadaşın laptopuna ekran kartı driverı indirdiğimde sorun yoktu ama işlemci için amd sitesinden driver indirip kurduğum andan itibaren garip bi parlaklık problemi yaşadık, sildiğimizde ise her şey düzeliyordu. Bir türlü çözememiştik de bi sorayım demiştim. Sanırım siz de bu tarz bi hata görmemişsiniz pek. Konuyu meşgul etmelim daha fazla. Teşekkür ettim.Sanırım laptoptan bahsediyorsun hocam. Ekran kartı sürücüsü silindiğinde ekran parlaklığı genellikle çok kısık oluyor. Sürücüyü tekrardan kurduktan sonra sorun düzeliyor. Bir de başıma aylar önce CS GO'da A Side'da beklerken ekranda aniden ışık azalması oluyordu. Sonra tekrardan artıyordu. Onun da sürücü kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyorum.
Laptoplarda öncelikli olarak NVIDIA varsa AMD ekran kartı sürücüsünün kurulmasını tavsiye etmiyorum. Yakın zamanda AMD sürücüsü çalışamaz hale geliyor diye biliyorum. (Birkaç arkadaşımda sürücünün çalışmadığı gördüm.) Önemli değil hocam.Evet laptop. Arkadaşın laptopuna ekran kartı driverı indirdiğimde sorun yoktu ama işlemci için amd sitesinden driver indirip kurduğum andan itibaren garip bi parlaklık problemi yaşadık, sildiğimizde ise her şey düzeliyordu. Bir türlü çözememiştik de bi sorayım demiştim. Sanırım siz de bu tarz bi hata görmemişsiniz pek. Konuyu meşgul etmelim daha fazla. Teşekkür ettim.
hocam emeğinize sağlık gerçekten ne kadar teşekkür etsem azdırBaşta BIOS güncel gelmezse BIOS'u güncelle hocam: (BIOS'un güncel olup olmadığını görmek için delete tuşu ile BIOS'a girip sağ üstten kurulu BIOS'u görebilirsin.)
1) Öncelikle elinde bir tane 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun. Flash belleği FAT32 olarak biçimlendir.
2) Biçimlendirdikten sonra https://www.msi.com/Motherboard/A520M-A-PRO/support buradan 7C96v1B BIOS'unu indir. İndirdikten sonra klasöre çıkart ve içindeki E7C96AMS.1B0 dosyasını flash belleğinin içine at.
3) Flash belleğinin içine attıktan sonra bilgisayarı yeniden başlat ve delete tuşuna durmadan bas, BIOS ekranı gelicek, ekran geldikten sonra sol alt tarafta M-Flash modunu göreceksin ona tıkla. Tıkladıktan sonra sistem M-Flash ekranını açıcak, açtıktan sonra E7C96AMS.1B0 adlı dosyayı seçip BIOS'u güncelleyeceksin.
Not: BIOS güncellemesi sırasında elektriğin kesilmemesi gerek ve güncelleme esnasında kesinlikle flash bellek yerin çıkarılmamalı.
Not 2: Yayınlanan en son sürümde BETA BIOS durumunda şuan. Sisteminde sorun çıkmaması adına BETA BIOS'tan (önceki yukarıda anlattığım şekilde) ondan önceki BIOS'u kurmanı tavsiye ederim.
Böyle bir video çekmiştim bu da sana yardımcı olabilir:
BIOS güncelledikten sonra XMP ve Resize BAR ayarını aktif etmeliyiz hocam.
XMP nasıl açılır:
BIOS güncelledikten sonra tekrardan delete tuşu ile BIOS'a gir hocam. Sol yukarda A-XMP göreceksin. Orada Profile 1 yazana bas. XMP'i aktif olacak.
Resize BAR nasıl açılır:
BIOS'a girdikten sonra F7 tuşu ile Advanced Mod'a geç. Sol tarafta Settings butonuna göreceksin ona bas. Gelen seçeneklerde Advanced olacak ona da bas hocam. Sonraki seçeneklerde ise Windows OS Configuration seçeneği göreceksin ona da bas hocam. Gelen ekranda UEFI yazdığından emin ol.
Eğer UEFI ise gene Settings Butonuna bas hocam. Oradan da Advanced yazanı tekrardan seç. Gelen ekranda PCI Subsystem Settings seçeneğini göreceksen ona bas. Ondan sonra oradan Above 4G ve Resize BAR ayarını Enabled yapıp kaydedip çık hocam.
Eğer UEFI değilse UEFI olarak ayarlayıp kaydedip çık hocam. Ondan sonra tekrardan BIOS'a girip Settings Butonuna bas hocam. Oradan da Advanced yazanı tekrardan seç. Gelen ekranda PCI Subsystem Settings seçeneğini göreceksen ona bas. Ondan sonra oradan Above 4G ve Resize BAR ayarını Enabled yapıp kaydedip çık hocam.
Şimdi sürücülere geldik:
- Chipset: https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/a520 AMD Chipset Drivers yazanı indir kur hocam.
- Ekran kartı: https://www.nvidia.com.tr/download/driverResults.aspx/200249/tr Ekran kartı sürücünü buradan indirip kur.
- Kalan sürücülerini Windows Update üstünden güncelleştirebilirsin. İsteğe bağlı sürücüleri de kurmayı unutma hocam.
- Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçeneklerinden bilgisayarı Yüksek Performans olarak ayarlamayı unutma hocam.
Yapacağın tüm işlemler bunlar hocam. Başka bir şey yapmana gerek yok. Takıldığın yer olursa gene beni etiketleyebilirsin.