Arkadaşlar selam herkese,
Bilgisayarımı yeni topladım. Sistem bileşenlerini taktığımda önce bios ekranı geldi fakat hiçbir şekilde ayar yapmama izin vermedi ve dondu. Sonrasında bir daha görüntü gelmedi. FLASHBACK USB yoluyla yapmaya çalıştım fakat bu işlem de işe yaramıyor. Anakartımı bir kez servise gönderdim ve bios atıldı. Sonrasında aynı sorun devam etti ve hiçbir şekilde kendim bios flashback yapamıyorum. Sizce anakartım mı arızalı yoksa RAMler mi uyumsuz ?
Ryzen 7 7800x3d
MSI MPG X670e CARBON WIFI
G.Skill Trident Z Neo 32GB 6400 MHZ 32 CL
Samsung 980 Pro 1 TB
MSI MAG A850G 850W 80+ GOLD
Corsair H150 RGB 360mm sıvı soğutma
Bilgisayarı kapat. PSU kablosunu çıkar hocam. Kasanın üstünde USB bellek vb. hiçbir şey takılı olmasın. Anakartının girişlerinin olduğu yerde CMOS butonu var. Ona 5-10 saniye basılı tut. Ondan sonra güç kablosunu takıp sistemi çalıştır bakayım. Eğer görüntü gelirse aşağıda yazdığım adımları uygulayarak BIOS'u güncelle.
BIOS güncelleme:
1) Öncelikle elinde bir tane 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun. Flash belleği FAT32 olarak biçimlendir.
2) Biçimlendirdikten sonra
https://tr.msi.com/Motherboard/MPG-X670E-CARBON-WIFI/support#bios buradan 7D70v1C BIOS'unu indir. İndirdikten sonra klasöre çıkart ve içindeki E7D70AMS.1C0 dosyasını flash belleğinin içine at.
3) Flash belleğinin içine attıktan sonra bilgisayarı yeniden başlat ve delete tuşuna durmadan bas, BIOS ekranı gelicek, ekran geldikten sonra sol alt tarafta M-Flash modunu göreceksin ona tıkla. Tıkladıktan sonra sistem M-Flash ekranını açıcak, açtıktan sonra E7D70AMS.1C0 adlı dosyayı seçip BIOS'u güncelleyeceksin.
Not: BIOS güncellemesi sırasında elektriğin kesilmemesi gerek ve güncelleme esnasında kesinlikle flash bellek yerin çıkarılmamalı.
Not 2: İstersen 7D70v1E1(Beta version) BIOS'unu da kurabilirsin ama bu BIOS BETA durumunda stabil olmayabilir, sorun çıkarabilir.
Eğer görüntü gelmezse bu dediğim yolla tekrardan BIOS'u yazdırmayı dene.
1) Öncelikle elinde bir tane 8 ya da 16 GB'lık bir flash bellek olsun. Flash belleği FAT32 olarak biçimlendir.
2) Biçimlendirdikten sonra
https://tr.msi.com/Motherboard/MPG-X670E-CARBON-WIFI/support#bios buradan 7D70v1C BIOS'unu indir. İndirdikten sonra klasöre çıkart ve içindeki E7D70AMS.1C0 dosyasına sağ tıklayıp yeniden adlandırma yap. Dosya adını MSI.ROM olarak değiştir. Ondan sonra MSI.ROM adlı dosyayı flash belleğinin içine at.
3) Flash belleğinin içine attıktan sonra flashı işaretlemiş olduğum 3. numaralı USB portuna tak. Ondan sonra BIOS yazan tuşa basıp BIOS Flashback işleminin aktif olması bekle. İşlem bittikten sonra bilgisayarı aç.