Merhaba arkadaşlar.
Yaklaşık birkaç gündür yeni aldıgım hazır sistemde yaşadığım sorunlarla ilgili araştırma yapıyorum. Birçok forumdaki tavsiyeleri uygulamaya çalıştım fakat bugün yeni bir problem daha yaşadım. Yaptığım işlemleri ve yaşadığım sorunları detaylı şekilde yazıyorum.
Öncelikle daha önce Valorant oynarken USB takılıp çıkarma sesi geliyordu. Araştırdığımda bunun çoğu kişide Vanguard kaynaklı yaşanabildiğini, temiz Windows kurulumu ve sürücülerin doğru yüklenmesiyle alakalı olabileceğini söylediler. Bu yüzden sistemi gereksiz yazılımlarla doldurmamaya karar verdim.
Forumlarda birçok kişi bana sürücüleri rastgele yüklemememi, yalnızca gerekli olanları kurmamı tavsiye etti. Bu doğrultuda Chipset sürücüsü gibi gerekli sürücüleri yükledim. Buna karşılık anakart üreticisinin sunduğu bazı yardımcı yazılımları ve gereksiz sürücü paketlerini özellikle kurmadım. Wi-Fi, USB vb. sürücülerimin yüklü halinin ekran görüntülerini de aşağıya ekleyeceğim.
Ekran kartı tarafında da bir değişiklik yaptım. İlk kurulumda ekran kartının iki adet 8 pin güç girişi, tek PCI-e kablosunun üzerindeki zincir (daisy-chain) bağlantıyla besleniyordu. Forumlarda bunun özellikle yüksek güç çeken ekran kartlarında tavsiye edilmediğini, voltaj dalgalanmalarına veya kararsızlığa sebep olabileceğini söylediler. Bunun üzerine güç kaynağından ikinci, ayrı bir PCI-e kablosu çekerek ekran kartını artık iki farklı kablodan beslemeye başladım. Yani şu an iki adet bağımsız PCI-e güç kablosu kullanıyorum.
BIOS'u da en güncel sürüme yükselttim. BIOS konusunda çok bilgili değilim ancak forumdaki öneriler doğrultusunda RAM kararlılığı ve optimizasyonu ile ilgili birkaç ayar yaptım. Değiştirdiğim BIOS ayarlarının ekran görüntülerini de konuya ekleyeceğim.
Ekran kartı sürücüsü olarak da en güncel sürüm yerine, daha stabil olduğu söylenen bir sürümü kurdum. Sürüm bilgisini ve ekran görüntülerini de aşağıya bırakacağım.
Windows Update güncellemelerini ise henüz yapmadım.
Bugün Valorant oynarken bilgisayar bir anda tamamen dondu. Ne fare ne klavye tepki verdi. Yaklaşık 10-15 dakika bekledim ancak düzelmedi. Ve 3 5 dk daha bekledim düzelmedi sonrasında güç tuşuna basılı tutarak sistemi kapatmak zorunda kaldım. Mavi ekran almadım; sistem tamamen kilitlendi.
Bunun dışında dikkatimi çeken başka bir konu daha var. Monitörüm 2K (2560x1440) olmasına rağmen hem Windows'ta hem de oyunlarda (Valorant ve Rust gibi) 4K çözünürlük seçeneği görünüyor. Hatta Windows'ta 4K çözünürlüğü seçtiğimde sistem yine tamamen kilitleniyor. Bu durumun yaşadığım donma sorunuyla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum ama aynı şekilde sistem tepki vermeyi bırakıyor.
Şu an için elimdeki durum bu şekilde. Aşağıya;
suankı amd adrenalın surumum 25.12.1
Yaklaşık birkaç gündür yeni aldıgım hazır sistemde yaşadığım sorunlarla ilgili araştırma yapıyorum. Birçok forumdaki tavsiyeleri uygulamaya çalıştım fakat bugün yeni bir problem daha yaşadım. Yaptığım işlemleri ve yaşadığım sorunları detaylı şekilde yazıyorum.
Öncelikle daha önce Valorant oynarken USB takılıp çıkarma sesi geliyordu. Araştırdığımda bunun çoğu kişide Vanguard kaynaklı yaşanabildiğini, temiz Windows kurulumu ve sürücülerin doğru yüklenmesiyle alakalı olabileceğini söylediler. Bu yüzden sistemi gereksiz yazılımlarla doldurmamaya karar verdim.
Forumlarda birçok kişi bana sürücüleri rastgele yüklemememi, yalnızca gerekli olanları kurmamı tavsiye etti. Bu doğrultuda Chipset sürücüsü gibi gerekli sürücüleri yükledim. Buna karşılık anakart üreticisinin sunduğu bazı yardımcı yazılımları ve gereksiz sürücü paketlerini özellikle kurmadım. Wi-Fi, USB vb. sürücülerimin yüklü halinin ekran görüntülerini de aşağıya ekleyeceğim.
Ekran kartı tarafında da bir değişiklik yaptım. İlk kurulumda ekran kartının iki adet 8 pin güç girişi, tek PCI-e kablosunun üzerindeki zincir (daisy-chain) bağlantıyla besleniyordu. Forumlarda bunun özellikle yüksek güç çeken ekran kartlarında tavsiye edilmediğini, voltaj dalgalanmalarına veya kararsızlığa sebep olabileceğini söylediler. Bunun üzerine güç kaynağından ikinci, ayrı bir PCI-e kablosu çekerek ekran kartını artık iki farklı kablodan beslemeye başladım. Yani şu an iki adet bağımsız PCI-e güç kablosu kullanıyorum.
BIOS'u da en güncel sürüme yükselttim. BIOS konusunda çok bilgili değilim ancak forumdaki öneriler doğrultusunda RAM kararlılığı ve optimizasyonu ile ilgili birkaç ayar yaptım. Değiştirdiğim BIOS ayarlarının ekran görüntülerini de konuya ekleyeceğim.
Ekran kartı sürücüsü olarak da en güncel sürüm yerine, daha stabil olduğu söylenen bir sürümü kurdum. Sürüm bilgisini ve ekran görüntülerini de aşağıya bırakacağım.
Windows Update güncellemelerini ise henüz yapmadım.
Bugün Valorant oynarken bilgisayar bir anda tamamen dondu. Ne fare ne klavye tepki verdi. Yaklaşık 10-15 dakika bekledim ancak düzelmedi. Ve 3 5 dk daha bekledim düzelmedi sonrasında güç tuşuna basılı tutarak sistemi kapatmak zorunda kaldım. Mavi ekran almadım; sistem tamamen kilitlendi.
Bunun dışında dikkatimi çeken başka bir konu daha var. Monitörüm 2K (2560x1440) olmasına rağmen hem Windows'ta hem de oyunlarda (Valorant ve Rust gibi) 4K çözünürlük seçeneği görünüyor. Hatta Windows'ta 4K çözünürlüğü seçtiğimde sistem yine tamamen kilitleniyor. Bu durumun yaşadığım donma sorunuyla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum ama aynı şekilde sistem tepki vermeyi bırakıyor.
Şu an için elimdeki durum bu şekilde. Aşağıya;
- BIOS'ta yaptığım ayarların ekran görüntülerini,
- Kurulu sürücülerin listesini,
- AMD ekran kartı sürücüsü sürümünü,
- Wi-Fi ve USB sürücülerini,
- Olay görüntüleyicisi ve diğer gerekli ekran görüntülerini ekleyeceğim.
- Son olarak şunu da belirtmek istiyorum. BIOS tarafında yaptığım ayarların tamamını kendi bilgimle yapmadım. Donanım konusunda benden daha bilgili olan bir arkadaşın yönlendirmesiyle bu ayarları uyguladım. Ben açıkçası BIOS konusunda çok tecrübeli biri değilim. Hangi ayarın tam olarak ne işe yaradığını da detaylı bilmiyorum. Sadece bana önerilen ayarları yaptım. Eğer yaptığım ayarlardan yanlış olan veya değiştirmem gereken bir şey varsa söylemenizi çok isterim.
Şu an beni en çok düşündüren konu ise monitörümün 2K olmasına rağmen hem Windows'ta hem de Valorant ile Rust gibi oyunlarda 4K çözünürlük seçeneğinin görünmesi. Bildiğim kadarıyla böyle bir durumun olmaması gerekiyor. Daha da ilginci, Windows'ta 4K çözünürlüğü seçtiğim anda bilgisayar tamamen kilitleniyor ve hiçbir şekilde tepki vermiyor. Bugün Valorant oynarken yaşadığım donmanın da bununla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum ama tamamen tahminden ibaret.
Açık konuşmak gerekirse sistemi kurduğum ilk günlerde, format atmadan önce bilgisayar bana daha stabil çalışıyor gibi geliyordu. Temiz format attıktan sonra ise bu tarz garip sorunlar yaşamaya başladım. Bu yüzden artık sorunun sürücüden mi, BIOS ayarlarından mı, Windows'tan mı yoksa donanımdan mı kaynaklandığını anlayamıyorum.
Gerekirse sistemi sıfırdan tekrar formatlayabilirim. Ancak aynı hataları tekrar yapmak istemiyorum. Bu yüzden gerçekten bilen kişilerden yardım almak istiyorum. Eğer tekrar format atmam gerekiyorsa; Windows kurulumundan başlayarak chipset sürücüsü, ekran kartı sürücüsü, Windows Update, BIOS ayarları ve kurulması ya da kurulmaması gereken yazılımlar konusunda adım adım nasıl ilerlemem gerektiğini anlatabilirseniz çok sevinirim.
Şu an tamamen doğru bir yol izlemek istiyorum. Gereksiz yere parça değiştirmek ya da sürekli deneme-yanılma yapmak istemiyorum. Benim gözümden kaçan bir ayrıntı varsa veya yaşadığım belirtilerden yola çıkarak aklınıza gelen bir ihtimal varsa paylaşırsanız gerçekten çok yardımcı olmuş olursunuz.
Şimdiden zaman ayırıp okuyan ve yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Her türlü öneriye açığım.
suankı amd adrenalın surumum 25.12.1