Radeon 9070xt Format Sonrası Problemler

Eror404

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
144
Merhaba arkadaşlar.

Yaklaşık birkaç gündür yeni aldıgım hazır sistemde yaşadığım sorunlarla ilgili araştırma yapıyorum. Birçok forumdaki tavsiyeleri uygulamaya çalıştım fakat bugün yeni bir problem daha yaşadım. Yaptığım işlemleri ve yaşadığım sorunları detaylı şekilde yazıyorum.

Öncelikle daha önce Valorant oynarken USB takılıp çıkarma sesi geliyordu. Araştırdığımda bunun çoğu kişide Vanguard kaynaklı yaşanabildiğini, temiz Windows kurulumu ve sürücülerin doğru yüklenmesiyle alakalı olabileceğini söylediler. Bu yüzden sistemi gereksiz yazılımlarla doldurmamaya karar verdim.

Forumlarda birçok kişi bana sürücüleri rastgele yüklemememi, yalnızca gerekli olanları kurmamı tavsiye etti. Bu doğrultuda Chipset sürücüsü gibi gerekli sürücüleri yükledim. Buna karşılık anakart üreticisinin sunduğu bazı yardımcı yazılımları ve gereksiz sürücü paketlerini özellikle kurmadım. Wi-Fi, USB vb. sürücülerimin yüklü halinin ekran görüntülerini de aşağıya ekleyeceğim.

Ekran kartı tarafında da bir değişiklik yaptım. İlk kurulumda ekran kartının iki adet 8 pin güç girişi, tek PCI-e kablosunun üzerindeki zincir (daisy-chain) bağlantıyla besleniyordu. Forumlarda bunun özellikle yüksek güç çeken ekran kartlarında tavsiye edilmediğini, voltaj dalgalanmalarına veya kararsızlığa sebep olabileceğini söylediler. Bunun üzerine güç kaynağından ikinci, ayrı bir PCI-e kablosu çekerek ekran kartını artık iki farklı kablodan beslemeye başladım. Yani şu an iki adet bağımsız PCI-e güç kablosu kullanıyorum.

BIOS'u da en güncel sürüme yükselttim. BIOS konusunda çok bilgili değilim ancak forumdaki öneriler doğrultusunda RAM kararlılığı ve optimizasyonu ile ilgili birkaç ayar yaptım. Değiştirdiğim BIOS ayarlarının ekran görüntülerini de konuya ekleyeceğim.

Ekran kartı sürücüsü olarak da en güncel sürüm yerine, daha stabil olduğu söylenen bir sürümü kurdum. Sürüm bilgisini ve ekran görüntülerini de aşağıya bırakacağım.

Windows Update güncellemelerini ise henüz yapmadım.

Bugün Valorant oynarken bilgisayar bir anda tamamen dondu. Ne fare ne klavye tepki verdi. Yaklaşık 10-15 dakika bekledim ancak düzelmedi. Ve 3 5 dk daha bekledim düzelmedi sonrasında güç tuşuna basılı tutarak sistemi kapatmak zorunda kaldım. Mavi ekran almadım; sistem tamamen kilitlendi.

Bunun dışında dikkatimi çeken başka bir konu daha var. Monitörüm 2K (2560x1440) olmasına rağmen hem Windows'ta hem de oyunlarda (Valorant ve Rust gibi) 4K çözünürlük seçeneği görünüyor. Hatta Windows'ta 4K çözünürlüğü seçtiğimde sistem yine tamamen kilitleniyor. Bu durumun yaşadığım donma sorunuyla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum ama aynı şekilde sistem tepki vermeyi bırakıyor.

Şu an için elimdeki durum bu şekilde. Aşağıya;

• BIOS'ta yaptığım ayarların ekran görüntülerini,
  • Kurulu sürücülerin listesini,
  • AMD ekran kartı sürücüsü sürümünü,
  • Wi-Fi ve USB sürücülerini,
  • Olay görüntüleyicisi ve diğer gerekli ekran görüntülerini ekleyeceğim.
  • Son olarak şunu da belirtmek istiyorum. BIOS tarafında yaptığım ayarların tamamını kendi bilgimle yapmadım. Donanım konusunda benden daha bilgili olan bir arkadaşın yönlendirmesiyle bu ayarları uyguladım. Ben açıkçası BIOS konusunda çok tecrübeli biri değilim. Hangi ayarın tam olarak ne işe yaradığını da detaylı bilmiyorum. Sadece bana önerilen ayarları yaptım. Eğer yaptığım ayarlardan yanlış olan veya değiştirmem gereken bir şey varsa söylemenizi çok isterim.
    Şu an beni en çok düşündüren konu ise monitörümün 2K olmasına rağmen hem Windows'ta hem de Valorant ile Rust gibi oyunlarda 4K çözünürlük seçeneğinin görünmesi. Bildiğim kadarıyla böyle bir durumun olmaması gerekiyor. Daha da ilginci, Windows'ta 4K çözünürlüğü seçtiğim anda bilgisayar tamamen kilitleniyor ve hiçbir şekilde tepki vermiyor. Bugün Valorant oynarken yaşadığım donmanın da bununla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum ama tamamen tahminden ibaret.

Açık konuşmak gerekirse sistemi kurduğum ilk günlerde, format atmadan önce bilgisayar bana daha stabil çalışıyor gibi geliyordu. Temiz format attıktan sonra ise bu tarz garip sorunlar yaşamaya başladım. Bu yüzden artık sorunun sürücüden mi, BIOS ayarlarından mı, Windows'tan mı yoksa donanımdan mı kaynaklandığını anlayamıyorum.

Gerekirse sistemi sıfırdan tekrar formatlayabilirim. Ancak aynı hataları tekrar yapmak istemiyorum. Bu yüzden gerçekten bilen kişilerden yardım almak istiyorum. Eğer tekrar format atmam gerekiyorsa; Windows kurulumundan başlayarak chipset sürücüsü, ekran kartı sürücüsü, Windows Update, BIOS ayarları ve kurulması ya da kurulmaması gereken yazılımlar konusunda adım adım nasıl ilerlemem gerektiğini anlatabilirseniz çok sevinirim.

Şu an tamamen doğru bir yol izlemek istiyorum. Gereksiz yere parça değiştirmek ya da sürekli deneme-yanılma yapmak istemiyorum. Benim gözümden kaçan bir ayrıntı varsa veya yaşadığım belirtilerden yola çıkarak aklınıza gelen bir ihtimal varsa paylaşırsanız gerçekten çok yardımcı olmuş olursunuz.

Şimdiden zaman ayırıp okuyan ve yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Her türlü öneriye açığım.
    1784126631519.webp

suankı amd adrenalın surumum 25.12.1

Ekler

• 1784126623928.webp
    1784126623928.webp
    89 KB · Hit: 9
Hepsini okumadım ama kesin çözüm istiyorsan kartı iade edip nvidia'ya geçmeni öneririm, radeon sorunları bitmez çünkü. DDU yada amd cleanup utility filan deneyebilirsin veya sürüm düşürebilirsin ama tekrardan sorun vermeye devam edecektir maalesef.

kimse okumaz bunları ai ye at mesajı kısa hale getirsin net şekilde
su sekıl ıstersenız bakın hocam
Merhaba arkadaşlar.

Yaklaşık birkaç gündür yeni aldığım hazır sistemde yaşadığım sorunlarla ilgili araştırma yapıyorum. Forumlarda verilen tavsiyeleri uyguladım ancak bugün yeni bir problem daha yaşadım.

Öncelikle daha önce Valorant oynarken USB takılıp çıkarma sesi geliyordu. Araştırdığımda bunun Vanguard kaynaklı olabileceği ve temiz Windows kurulumu ile sürücülerin doğru yüklenmesiyle alakalı olduğu söylendi. Bu yüzden sistemi gereksiz yazılımlarla doldurmamaya karar verdim.

Forumlardaki öneriler doğrultusunda yalnızca gerekli sürücüleri yükledim. Chipset sürücüsünü kurdum, ancak anakart üreticisinin yardımcı yazılımlarını ve gereksiz sürücü paketlerini yüklemedim. Wi-Fi, USB ve diğer sürücülerimin ekran görüntülerini aşağıya ekleyeceğim.

Ekran kartında da değişiklik yaptım. İlk başta iki adet 8 pin güç girişi tek PCI-e kablosunun daisy-chain bağlantısıyla besleniyordu. Tavsiyeler üzerine ikinci, bağımsız PCI-e güç kablosunu takarak ekran kartını artık iki ayrı kablodan beslemeye başladım.

BIOS'u en güncel sürüme yükselttim. BIOS konusunda çok bilgili değilim ancak donanımdan anlayan bir arkadaşın yönlendirmesiyle RAM kararlılığı için birkaç ayar yaptım. Bu ayarların ekran görüntülerini de ekleyeceğim.

AMD ekran kartı sürücüsü olarak da en güncel sürüm yerine daha stabil olduğu söylenen sürümü kurdum. Windows Update güncellemelerini ise henüz yapmadım.

Bugün Valorant oynarken bilgisayar tamamen dondu. Fare ve klavye tepki vermedi. Yaklaşık 15-20 dakika bekledim ancak düzelmeyince güç tuşuna basılı tutarak kapatmak zorunda kaldım. Mavi ekran almadım, sistem tamamen kilitlendi.

Bunun dışında monitörüm 2K (2560x1440) olmasına rağmen hem Windows'ta hem de Valorant ve Rust gibi oyunlarda 4K çözünürlük seçeneği görünüyor. Windows'ta 4K'yı seçtiğimde bilgisayar yine tamamen kilitleniyor. Bunun donma sorunuyla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum.

Aşağıya BIOS ayarlarımı, kurulu sürücüleri, AMD sürücüsü sürümünü, Wi-Fi ve USB sürücülerini, ayrıca Olay Görüntüleyicisi kayıtlarını ekleyeceğim.

Açıkçası format atmadan önce sistem bana daha stabil çalışıyor gibi geliyordu. Temiz kurulumdan sonra bu sorunları yaşamaya başladım. Bu yüzden problemin sürücüden mi, BIOS ayarlarından mı, Windows'tan mı yoksa donanımdan mı kaynaklandığını anlayamıyorum.

Gerekirse yeniden temiz format atabilirim ancak aynı hataları tekrar yapmak istemiyorum. Eğer format atmam gerekiyorsa; Windows kurulumu, sürücülerin doğru yüklenme sırası, Windows Update, BIOS ayarları ve kurulması ya da kurulmaması gereken yazılımlar konusunda yol gösterebilirseniz çok sevinirim.

Parça değiştirmeden önce sorunun kaynağını doğru tespit etmek istiyorum. Gözümden kaçan bir nokta veya aklınıza gelen bir ihtimal varsa paylaşırsanız çok memnun olurum.

artık cok sıkıldım bu işten tum paramı verdım o kadar sonuc ?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Abooo :o
Ben hepsini okudum, bazıları AMD fanboyluğu yapıyor ama Nvidia daha iyi be hocam. Umarım birisi yardımcı olabilir sana.
hocam valla bılmıyorum belkı bendedır problem acıkcası bu yuzden yorum yapamıyorum ama ne yapacagım bende bılmıyorum

9070 xt ile alakalı olmayan sorunları 3. seferdir 9070xt adıyla konu açarak yazıyorsun neden ki

ugün Valorant oynarken bilgisayar bir anda tamamen dondu. Ne fare ne klavye tepki verdi. Yaklaşık 10-15 dakika bekledim ancak düzelmedi. Ve 3 5 dk daha bekledim düzelmedi sonrasında güç tuşuna basılı tutarak sistemi kapatmak zorunda kaldım. Mavi ekran almadım; sistem tamamen kilitlendi.

Bunun dışında dikkatimi çeken başka bir konu daha var. Monitörüm 2K (2560x1440) olmasına rağmen hem Windows'ta hem de oyunlarda (Valorant ve Rust gibi) 4K çözünürlük seçeneği görünüyor. Hatta Windows'ta 4K çözünürlüğü seçtiğimde sistem yine tamamen kilitleniyor. Bu durumun yaşadığım donma sorunuyla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum ama aynı şekilde sistem tepki vermeyi bırakıyor.
valorant 3 senedir aynı sorun var, nvidia kartlarla da oluyor aynısı amd ile alakası yok. çözünürlük seçeneklerinin olmasının neresi sorun anlamadım. kasıtlı mı atıyorsun bu başlığı

9070 xt ile alakalı olmayan sorunları 3. seferdir 9070xt adıyla konu açarak yazıyorsun neden ki
hocam 9070xt ıle alakası olmayabılır de anlamadım kı problem nerde acaba kımseyı dınlemeyıp duz hesap bıos ayarlarını falan da sıfırlayıp pcyı sıfrlasam mı yanı bende bılmıyorum

Hepsini okumadım ama kesin çözüm istiyorsan kartı iade edip nvidia'ya geçmeni öneririm, radeon sorunları bitmez çünkü. DDU yada amd cleanup utility filan deneyebilirsin veya sürüm düşürebilirsin ama tekrardan sorun vermeye devam edecektir maalesef.
radeonla ne alakası var :D valorant çökme sorunu yaz kaç kişiyi etkilemiş amd kartla mı alakalıymış gör. ben 4070 kullanırken de aynı sorun vardı halen daha var konunun amd kart ile alakası ne? diğeri sorun bile değil

radeonla ne alakası var :D valorant çökme sorunu yaz kaç kişiyi etkilemiş amd kartla mı alakalıymış gör. ben 4070 kullanırken de aynı sorun vardı halen daha var konunun amd kart ile alakası ne? diğeri sorun bile değil
hocam sızce ne yapayım ?

su sekıl ıstersenız bakın hocam
Merhaba arkadaşlar.

Yaklaşık birkaç gündür yeni aldığım hazır sistemde yaşadığım sorunlarla ilgili araştırma yapıyorum. Forumlarda verilen tavsiyeleri uyguladım ancak bugün yeni bir problem daha yaşadım.

Öncelikle daha önce Valorant oynarken USB takılıp çıkarma sesi geliyordu. Araştırdığımda bunun Vanguard kaynaklı olabileceği ve temiz Windows kurulumu ile sürücülerin doğru yüklenmesiyle alakalı olduğu söylendi. Bu yüzden sistemi gereksiz yazılımlarla doldurmamaya karar verdim.

Forumlardaki öneriler doğrultusunda yalnızca gerekli sürücüleri yükledim. Chipset sürücüsünü kurdum, ancak anakart üreticisinin yardımcı yazılımlarını ve gereksiz sürücü paketlerini yüklemedim. Wi-Fi, USB ve diğer sürücülerimin ekran görüntülerini aşağıya ekleyeceğim.

Ekran kartında da değişiklik yaptım. İlk başta iki adet 8 pin güç girişi tek PCI-e kablosunun daisy-chain bağlantısıyla besleniyordu. Tavsiyeler üzerine ikinci, bağımsız PCI-e güç kablosunu takarak ekran kartını artık iki ayrı kablodan beslemeye başladım.

BIOS'u en güncel sürüme yükselttim. BIOS konusunda çok bilgili değilim ancak donanımdan anlayan bir arkadaşın yönlendirmesiyle RAM kararlılığı için birkaç ayar yaptım. Bu ayarların ekran görüntülerini de ekleyeceğim.

AMD ekran kartı sürücüsü olarak da en güncel sürüm yerine daha stabil olduğu söylenen sürümü kurdum. Windows Update güncellemelerini ise henüz yapmadım.

Bugün Valorant oynarken bilgisayar tamamen dondu. Fare ve klavye tepki vermedi. Yaklaşık 15-20 dakika bekledim ancak düzelmeyince güç tuşuna basılı tutarak kapatmak zorunda kaldım. Mavi ekran almadım, sistem tamamen kilitlendi.

Bunun dışında monitörüm 2K (2560x1440) olmasına rağmen hem Windows'ta hem de Valorant ve Rust gibi oyunlarda 4K çözünürlük seçeneği görünüyor. Windows'ta 4K'yı seçtiğimde bilgisayar yine tamamen kilitleniyor. Bunun donma sorunuyla bağlantılı olup olmadığını bilmiyorum.

Aşağıya BIOS ayarlarımı, kurulu sürücüleri, AMD sürücüsü sürümünü, Wi-Fi ve USB sürücülerini, ayrıca Olay Görüntüleyicisi kayıtlarını ekleyeceğim.

Açıkçası format atmadan önce sistem bana daha stabil çalışıyor gibi geliyordu. Temiz kurulumdan sonra bu sorunları yaşamaya başladım. Bu yüzden problemin sürücüden mi, BIOS ayarlarından mı, Windows'tan mı yoksa donanımdan mı kaynaklandığını anlayamıyorum.

Gerekirse yeniden temiz format atabilirim ancak aynı hataları tekrar yapmak istemiyorum. Eğer format atmam gerekiyorsa; Windows kurulumu, sürücülerin doğru yüklenme sırası, Windows Update, BIOS ayarları ve kurulması ya da kurulmaması gereken yazılımlar konusunda yol gösterebilirseniz çok sevinirim.

Parça değiştirmeden önce sorunun kaynağını doğru tespit etmek istiyorum. Gözümden kaçan bir nokta veya aklınıza gelen bir ihtimal varsa paylaşırsanız çok memnun olurum.

artık cok sıkıldım bu işten tum paramı verdım o kadar sonuc ?

hocam valla bılmıyorum belkı bendedır problem acıkcası bu yuzden yorum yapamıyorum ama ne yapacagım bende bılmıyorum
Bi kere 2k monitör varken 4k seçeneği sunması garip ama 4k monitör yokken 4k seçip windowsun kitlenmesi kadar normal bir durum yok açıkçası. destekleyemiyen bi ekran ile üst çözünürlük açmayı denerseniz tabii ki doğal olarak kilitler. Screen Resizer kullananlarda bilir limiti 1 piksel bile aşarsan ya ekran kartı kendini resetler ekran desteklemediği için yada kilitler pc yi. Birde biosta yaptığınız ayarların ne kadar stabil veya doğru olduğuda önemli. Ramlere gereğinden az biraz fazla voltaj bile verirseniz otomatik olarak PC ya shutdown atar yada kilitler aynı şekilde. Belirli kuralların dışında bilgisayarı zorlamaya çalışıyorsunuz. 9070xt bendede var ve bu kadar sorun 9070xt değilde ekstra kurcaladığınız ayarlar ile ilgili gibi geliyor.

OeM aldığınız yerle iletişime geçtiniz mi ? Süreç sonunda iyice soğuyacaksınız sistemden bir an önce onlar da vaziyet alsın garanti değişim yada iade.O kadar para verip yeni bir şey alınca bunlarla karşılaşmak sinir bozucu

Bi kere 2k monitör varken 4k seçeneği sunması garip ama 4k monitör yokken 4k seçip windowsun kitlenmesi kadar normal bir durum yok açıkçası. destekleyemiyen bi ekran ile üst çözünürlük açmayı denerseniz tabii ki doğal olarak kilitler. Screen Resizer kullananlarda bilir limiti 1 piksel bile aşarsan ya ekran kartı kendini resetler ekran desteklemediği için yada kilitler pc yi. Birde biosta yaptığınız ayarların ne kadar stabil veya doğru olduğuda önemli. Ramlere gereğinden az biraz fazla voltaj bile verirseniz otomatik olarak PC ya shutdown atar yada kilitler aynı şekilde. Belirli kuralların dışında bilgisayarı zorlamaya çalışıyorsunuz. 9070xt bendede var ve bu kadar sorun 9070xt değilde ekstra kurcaladığınız ayarlar ile ilgili gibi geliyor.
hocam soylemesı ayıptır herkes bırsey soyluyor ınsan ne yacagını sasırıyor sızce 0dan format atıp bıos ayarlarınıda sıfırlamak nasıl fıkır ?

OeM aldığınız yerle iletişime geçtiniz mi ? Süreç sonunda iyice soğuyacaksınız sistemden bir an önce onlar da vaziyet alsın garanti değişim yada iade.O kadar para verip yeni bir şey alınca bunlarla karşılaşmak sinir bozucu
hocam malesef oyle bır vaktım de yok ugrasmakda ıstemıyorum ıade de alcaklarını sanmıyorum

Geri