SSD seçimi için hız mı kapasite mi ?

KIRKY

80+
Reaksiyon skoru
144
Marka olarak Samsung - Kingston - Kioxia vs vs isimlerin önemi yok ve fiyatları da aynı sayılır.. Konudaki soruyu örneklemek adına şu 2 modeli vereyim :

Samsung 2TB 9100 PRO GEN5 NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 14700MB / Yazma Hızı 13400MB)​

Samsung 4TB 990 EVO PLUS NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 7250MB / Yazma Hızı 6300MB)​

İlk SSD yeni sürüm Gen5 teknolojisi doğrultusunda inanılmaz bir hız oranını sunabiliyor, ikinci ürün ise Gen4 olduğundan kapasiteyi 2 katına çıkartıp hızdan kırpıyor. İkisi de 11-12k bandında olan ürünler. Sizce aralarında yapılacak mantıklı seçim hangisi olur? PCI e5.0 korkunç hızlara ulaşırken bu hızın dosya aktarım ve kopyalama harici bize ne getirisi oluyor? Bazı inanışa göre oyun yükleme sürelerinde fark mı mevcut ya da oynanan oyunlara en ufak etkisi var mıdır? Yani uzun lafın kısası soru şu ki HIZ MI yoksa KAPASİTE Mİ ?

ben bi yere kadar hız sonrasında kapasiteye önem veriyorum eğer tb boyutunda kapasiteler arasında karşılaştırma yapacak olursam hıza önem veririm bi yerden sonra kapasitenin pek bi anlamı kalmıyor eğer içerik üreticisi gibi işiniz yoksa sadece oyun oynuyorsanız kısacası kişiden kişiye değişebilen bi durum oyun açısından da deli dehşet fark yaratacağını sanmıyorum eğer iki ssd de yeni modellerdense

Ne iş yaptığına göre değişir oyunda pek bir fark görmezsin ama video edit render vs işiyle uğraşıyorsan daha stabil ve zamandan tasarruflu çalışırsın

Yüksek okuma/yazma hızları, bilgisayarın açılma süresini kısaltır, programların daha hızlı çalışmasını sağlar ve veri transferlerini hızlandırır. O yüzden SSD alırken bunları dikkate almanda fayda var. Yani çok enteresan bir iş yapmıyorsan 2TB sana yeterli olacaktır diye düşünüyorum. He böyle fotoğraf, video, edit cart curt işlerle uğraşıyorsan da ileride ekstradan harici olarak alabilirsin.

Şahsen 4 TB olanı tercih ederim. Şu an için sunduğu değerler gayet ideal. Zaten diğer sistemimde aynı modelin 2 TB versiyonunu kullanıyorum, hiçbir zaman hızdan kaynaklı sorun yaşamadım ve memnunum.

Eğer sistemde kullanılacak ilk m2 ise hızı tercih ederim. Üzerine windows ve gerekli programları kurarım. Ekstra olarak da 4.0 hızlarında depolama alanı yeterli gelecek şekilde f/p bir m2 daha takıp noktalarım

Yüksek okuma/yazma hızları, bilgisayarın açılma süresini kısaltır, programların daha hızlı çalışmasını sağlar ve veri transferlerini hızlandırır. O yüzden SSD alırken bunları dikkate almanda fayda var. Yani çok enteresan bir iş yapmıyorsan 2TB sana yeterli olacaktır diye düşünüyorum. He böyle fotoğraf, video, edit cart curt işlerle uğraşıyorsan da ileride ekstradan harici olarak alabilirsin.
Yani bu bütçeyi SSD ye vermek isteyen biri için anakartı da 5.0 ı destekliyorsa ileriye dönüklük açısından Gen5 SSD almak daha mantıklı olur diyorsunuz.

Hatta çok daha hızlısı mevcut şuan ülkemizde ve benzer fiyattan satılıyor çoğu yerde :

Kingston 2TB Renegade G5 Okuma 14700MB Yazma 14000MB PCIe 5.0 NVMe M.2 SSD​

Beni düşündüren nokta Gen4 ile aralarındaki termal fark. Yerli ve yabancı inceleme videolarında gördüğüm kadarı ile Gen5 SSD lerin bu korkunç hızlara ulaşırken aşırı ısınma yapabildikleri dile getirilmiş ki bu rakamın +80 dereceleri bulabildiği söyleniyor. Ömür açısından bu durumun bir problem teşkil etmesi kaçınılmaz değil midir ?

Son düzenleme:
Yani bu bütçeyi SSD ye vermek isteyen biri için anakartı da 5.0 ı destekliyorsa ileriye dönüklük açısından Gen5 SSD almak daha mantıklı olur diyorsunuz.

Kesinlikle.

Bu konuyu açmamdaki amaç tam 4TB lık bir SSD almaya karar vermişken şu videoda Ali Güngörün açıklamaları ve yaptığı testler oldu. Hızlar gerçekten inanılmaz seviyelerde ve insanın aklı gidiyor yani 4TB kapasite yerine 2TB alıp bu hızlara sahip olmak daha mantıklı gibi.. Yani 200GB lık bir dosyayı 1 dakikanın altında bir sürede aktarmasına insanın inanası bile gelmiyor..

Son düzenleme:
Bu konuyu açmamdaki amaç tam 4TB lık bir SSD almaya karar vermişken şu videoda Ali Güngörün açıklamaları ve yaptığı testler oldu. Hızlar gerçekten inanılmaz seviyelerde ve insanın aklı gidiyor yani 4TB kapasite yerine 2TB alıp bu hızlara sahip olmak daha mantıklı gibi.. Yani 200GB lık bir dosyayı 1 dakikanın altında bir sürede aktarmasına insanın inanası bile gelmiyor..

Tamam da sen ne yapacaksın bu ssd ile

Tamam da sen ne yapacaksın bu ssd ile
Yeni bir sistem topladım ve PCIe5.0 / Gen5 SSD destekli anakart üzerine bu sistemi inşa ettim ve haliyle bu slotu bu tarz bir depolama ile kullanmak istedim sadece. Video edit ve render ile işim yok ama çok sık olmamakla beraber yüksek boyutlu dosyaları aktarımla uğraşabiliyorum. Dediğim gibi ana amacım sadece anakartımdaki bu yuvayı yeni ve hızlı bir teknoloji ile doldurmak.. Hız / Kapasite arasında ikilemde kaldığım için konu açma gereği duydum.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,165,205
Üyeler
185,045
Son üye
XaeL
Geri