16 yaşında suplement kullanımı

arweon

80+
Reaksiyon skoru
24
yaş 16 sporda yeniyim suplement kullanmaşımıyım protein tozu ve kreatin

Yumurta , tavuk , yeşil mercimek , yulaf ve bol meyve sebze yeterli. İlla kullanacam diyosan bence bi 3,4 sene bekle

Son düzenleme:
Kreatin kullanabilirsin, protein ihtiyacına göre.

neden 3 4 sene
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

protein e ihtiyacım var fakat yaşımda küçük bunlar sorun yaratırmı
Niye sorun yaratsın 2 buçuk yaşında olsan da protein alacaksın. Kaynağı hakkında bilinçli olmak 7'sinde de aynı 70'inde de. Tabii ki whey zararsız bir şey ama marketten aldığın paketlenmiş whey tozunun paketli tavuktan, mercimekten, cipsten farkı yok. Nerede, ne zaman üretildi, güvenilir bir marka mı, koruyucu var mı gibi soruları her şey için kendine sormalısın. Ama 2025 yılında whey'den önce dertlenmen gereken hormon sistemine zarar veren boyunu kısa tutacak, ileride kanser olmanı sağlayacak, sperm kaliteni azaltacak ama zararsız (ya da az zararlı) sandığın bir sürü şey tüketiyorsundur. Örneğin sucuk, margarin, kraker...

Creatin için de herhangi bir yan etki, zarar vb. ile ilişkisi kanıtlanabilmiş değil. Yine bir ürün olarak satın alacağın gerçeğini bir kenara bırakarak creatin özelinde konuşuyorum. Yüksek miktarda sahip olmak spor açısından da, genel enerjin de, zihnin için de faydalıdır. Ama creatin'ni yetişkin düzeyinde kullanmak için 18-19 yaşlarını beklemek daha mantıklı olabilir. Çocuklar için özel bir durumu var mı bilmiyorum. Tıbbi durumlarını zaten forumlar yerine mantıklı yerlerde araştırmalısın. Çünkü standart tüketimine ek bir destek olacak. Protein gibi değil. Organların bile daha gelişme evresinde olduğu için fazladan takviye sıkıntı yaratabilir. Vitamin & mineral dahil. Protein ise senin temel besinin günlük ihtiyacının üstüne çıkmadan alabilirsin.

Mercimek, yulaf, meyve ile protein alamazsın. O protein bu protein değil. Aktif spor yapan biri amino asit zincirleri uygun proteini yeterli miktarda almalıdır. Bu da hayvansal proteindir. Yumurta, tavuk, whey gibi. Yumurta günde 2-3 tane at aktifsen. Sağlıklı proteinini yağını al. Akşam yemeğinde durumun varsa et ye. Kalanı için lordur whey'dir o zaman düşünürsün.

Niye sorun yaratsın 2 buçuk yaşında olsan da protein alacaksın. Kaynağı hakkında bilinçli olmak 7'sinde de aynı 70'inde de. Tabii ki whey zararsız bir şey ama marketten aldığın paketlenmiş whey tozunun paketli tavuktan, mercimekten, cipsten farkı yok. Nerede, ne zaman üretildi, güvenilir bir marka mı, koruyucu var mı gibi soruları her şey için kendine sormalısın. Ama 2025 yılında whey'den önce dertlenmen gereken hormon sistemine zarar veren boyunu kısa tutacak, ileride kanser olmanı sağlayacak, sperm kaliteni azaltacak ama zararsız (ya da az zararlı) sandığın bir sürü şey tüketiyorsundur. Örneğin sucuk, margarin, kraker...

Creatin için de herhangi bir yan etki, zarar vb. ile ilişkisi kanıtlanabilmiş değil. Yine bir ürün olarak satın alacağın gerçeğini bir kenara bırakarak creatin özelinde konuşuyorum. Yüksek miktarda sahip olmak spor açısından da, genel enerjin de, zihnin için de faydalıdır. Ama creatin'ni yetişkin düzeyinde kullanmak için 18-19 yaşlarını beklemek daha mantıklı olabilir. Çocuklar için özel bir durumu var mı bilmiyorum. Tıbbi durumlarını zaten forumlar yerine mantıklı yerlerde araştırmalısın. Çünkü standart tüketimine ek bir destek olacak. Protein gibi değil. Organların bile daha gelişme evresinde olduğu için fazladan takviye sıkıntı yaratabilir. Vitamin & mineral dahil. Protein ise senin temel besinin günlük ihtiyacının üstüne çıkmadan alabilirsin.

Mercimek, yulaf, meyve ile protein alamazsın. O protein bu protein değil. Aktif spor yapan biri amino asit zincirleri uygun proteini yeterli miktarda almalıdır. Bu da hayvansal proteindir. Yumurta, tavuk, whey gibi. Yumurta günde 2-3 tane at aktifsen. Sağlıklı proteinini yağını al. Akşam yemeğinde durumun varsa et ye. Kalanı için lordur whey'dir o zaman düşünürsün.
anladım sagolasın

Mercimek, yulaf, meyve ile protein alamazsın. O protein bu protein değil. Aktif spor yapan biri amino asit zincirleri uygun proteini yeterli miktarda almalıdır. Bu da hayvansal proteindir. Yumurta, tavuk, whey gibi.
Doğal bir sporcunun günlük protein ihtiyacının %50'sini hayvansal gıdalardan elde etmesi yeterlidir. Tamamen et tüketmek yerine dengeli bir beslenme, metabolizmamızı optimum bir seviyede tutar. Sadece hayvansal gıda tüketilirse vücudumuzun üretemediği esansiyel amino asitlerde eksiklik yaşayabiliriz.

14 yaşından beri spor yapan birisi olarak elde ettiğim tecrübeler ve bilgilere göre eğer eksikse Omega-3, D vitamini, çinko, magnezyum malat-glisinat-sitrat-taurat; değilse de aslında hiçbir takviyeye gerek yok. Beslenmeyi güzel yapmayıp takviyeden medet umulmamalıdır. Kaba bir kalori ve makro besin hesabı yaptıktan sonra ona göre beslenilmelidir. Bu işi ciddi yapmıyorsan whey proteine ihtiyacın yok ki zaten hesap yaparsan da whey protein alacağın parayla ton balığı, hindi veya tavuk eti alıp daha sağlıklı beslebileceğini anlayabilirsin. Kreatin takviyesi ise gerçekten kas altında su tutarak büyük gösteriyor ve sana hazır ATP sunarak tükenişini geciktiriyor ama bir yandan da böbrek değerlerini uçuruyor. Ben her ne kadar bol bol su içip nötrlemeye çalışsam bile başaramadım, o yüzden de kullanmayı bıraktım. Kişiden kişiye değişecek şekilde vücutta farklı reaksiyonlar gösterebiliyor, ben kullandığım zamanlar vücudumda kaşıntı ve yüz çevresinde lekelenme oluşuyordu. Aynısı whey protein için de geçerli. BCAA tamamen zırva desem yanlış olmaz çünkü BCAA ile aldığın amino asitleri zaten düzgün besleniyorsan vücudun kendisi üretiyor. Belki EAA mantıklı diyeceğim ama dediğim gibi dengeli besleniyorsan buna da gerek yok. Yani kısacası düzgün beslenip, eksik vitamin ve mineralleri takviye olarak alıp güzelce en az 7 saat uyumak seni en kötü 3-4 yıl boyunca rahat bir şekilde geliştirecektir. Sporu ne amaçla yaptığını bilemiyorum ancak ciddi bir kariyer hedefi düşünmüyorsan böyle şeylerle uğraşmaya gerek yok. Yoksa bir süre sonra düşünmekten kafayı yersin, keyif alamazsın.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,171,661
Üyeler
186,085
Son üye
Ysmatl
Geri