Selamlar,
2024 Eylül ayında Ford Kuga 1.5 Ecoboost Titanium paket bir araç satın aldım. Öncelikle deneyimlerimden ve yaşadığım sorunlardan bahsetmek istiyorum. Aldığım araç, son makyajlı olan yeni kasa modeli.
İlk olarak, aracın yakıt tüketimi gereksiz derecede yüksek. Yazlık lastiklerle, Eylül ve Ekim aylarında hep ekonomik modda kullanmama, gaz ve fren kullanımına dikkat etmeme rağmen 10 litrenin altına inmedi. Kışa girerken kış lastikleri aldım ve araç üzerinde Continental markası geldiği için yine aynı markanın kış lastiklerini tercih ettim. Ancak soğuk havalarda da aynı şekilde dikkatli kullanmama rağmen yakıt tüketimi 12-13 litrenin altına düşmedi. Yani, 1.5 motor ve 3 silindir olmasına rağmen yakıt verimliliği neredeyse sıfır.
Bir diğer olumsuz yanı ise motor soğutma sistemi. Uzun süreli kullanım sonrasında bazı soğutma borularının kapak kısımlarından soğutma suyu sızdırıyordu. Bu bölgelerde kireçli kalıntılar oluştuğunu fark ettim ve temizleyerek tekrar sızdırıp sızdırmadığını kontrol ettim. Maalesef, temizledikten sonra da tekrar oluştu.
İç taban döşemesi de pek özenli kesilmemiş. Fabrikasyon çıkış itibarıyla düzgün kesilmemiş gibi duruyor ve bazı bölgelerde yamalı bir görüntü var. Ayrıca, arka koltuklardan birinin civatalarında gevşeme meydana geldi ve bozuk yolda çok fazla ses yapmaya başladı. Servise götürdüm ve tamir edildi. Ancak, aracın belli başlı noktalarından sürekli gelen trim sesleri var. Eğer sese karşı hassasiyetin varsa, bu araçtan uzak durmanı öneririm.
Peki, olumlu yönleri neler? Öncelikle, sınıfındaki bazı rakiplerine göre daha ağır bir araç. Ford’un yol tutuşu zaten genel olarak başarılıdır ve bunda da durum farklı değil. Vites geçişleri oldukça yerinde, hatta zaman zaman spor modda da kullandım ve bir problem yaşamadım. Frenleri güven veriyor ve sert, hafif bir basınçla bile oldukça etkili fren yapabiliyor. Viraj performansı da tatmin edici seviyede.
Ancak günümüz ekonomik koşullarında yakıt tüketimi çok önemli bir faktör. Yarım depo ile kalan menzil 230 km civarında, full depoda ise 470 km gösteriyor. Üstelik yoğun trafikte bu tüketim daha da artacaktır. Normal modda ve yoğun trafikte kullanımda 13.5 litrenin altına inmesi pek mümkün değil. Bu yüzden, kesinlikle hibrit motorlu bir SUV tercih etmeni öneririm. VAG grubu, Honda veya Toyota bu noktada iyi alternatifler sunuyor. Özellikle VAG grubunun iç malzeme kalitesi ve konforu çok daha yüksek.
İlk arabam 2006 model Ford Focus Titanium Ghia’ydı ve o araçtaki iç döşeme kalitesi ile koltuk konforu, yeni Ford modellerinde yok. Son yıllarda popülerleşen Skoda modelleri bu konuda daha başarılı. Yakıt açısından ise Toyota Corolla Cross’un 1.8 hibrit benzinli motoru oldukça ekonomik. Test sürüş videolarına bakarsan, şehir içinde ara ara gazlamalarla bile 4.5-5 litre civarında yakıt tükettiğini görebilirsin. Uzun yolda ise 3-3.5 litre gibi oldukça düşük bir tüketimle seyahat eden tanıdıklarım var.
Özetle, iç döşeme kalitesi, koltuk konforu ve yüksek yakıt tüketimi nedeniyle bu aracı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Ancak yakıt senin için önemli değilse ve aylık 10-15 bin TL yakıt masrafı seni zorlamazsa, ayrıca trim sesleri de seni rahatsız etmeyecekse, o zaman tercih edebilirsin. Ben memnun kalmadığım için aracı doğrudan sattım ve ne yazık ki zararına elden çıkardım. Yeni Kuga modellerinin ikinci elde pek tutulan araçlar olmadığını da belirtmek isterim.
Sonuç olarak, şahsi tavsiyem Honda, Skoda veya Toyota gibi markalara yönelmen olur. Bu tamamen kendi deneyimlerime dayanarak olabildiğince objektif şekilde aktardığım bir değerlendirmedir.