***Öncelikle konuyu yanlış forum kategorisine açtıysam özür diliyorum.
UZUN SÜREDİR SİSTEM ALMAYI DÜŞÜNÜYORDUM
Uzun zamandır iyi bir sistem satın almak istiyordum fakat maddi olarak müsait olamadığım için bir türlü sahip olamamıştım. 26 Kasım Cumartesi günü kuzenimle "sistemi parça parça toplayayım mı?" diye konuşurken "bence hazır sistem al taksitle" dedi. Aslında bende de katılım bankasından aldığım kredi kartı vardı ama limitini artırıp da kullanmak hiç aklıma gelmemişti. O gün bilgisayarlara bakarken, İncehesap üzerinden bu bilgisayara denk geldik. Sistem kampanyadaydı ve 400 stok olduğu söyleniyordu donanım arşivi tarafından yayınlanan bu videoda. Aynı zamanda sistemi alan ilk 100 kişiye CoD MW II dahil Dead Island 2 ve The Callisto Protocol oyunlarının da hediye edileceği belirtiliyordu. "Bu sistemi alırsam, oyunlarla birlikte neredeyse 5K kâr ediyorum" dedim kendi kendime. Özellikle ekran kartını, sistem performansını vs. araştırdım ve en sonunda almaya karar kıldım.
SİPARİŞ İŞLEMİM NASIL OLDU?
Aynı gün saat 20:54'de siparişimi verdim. Tabii sipariş sırasında ben KuveytTürk Sağlam Kart ile 12 taksite böldürmek istedim ama sektör kodu muhabbeti sebebiyle en fazla 9 taksite böldürebileceğimi öğrenerek mecburi olarak 9 taksite böldürdüm. 1K ₺ vade farkı geldi tabi. Bu arada sistem içerisinde standart olarak sunulan RAM ve SSD'leri değiştirerek sipariş verdim. Fiyat 14.799 ₺'den 14,953 ₺'ye yükseldi. Yerine tercih ettiğim parçaları da aşağıda veriyorum;
RAM: Team T-Force TUF Yellow DDR4 1x8GB 3600 CL18 (2 Adet)
SSD: Team MP33PRO 512GB 2400/2000MB/s NVMe PCIe M.2 SSD (EFT/Havale ile ödedim)
SİPARİŞ SIRASINDA Kİ HATAM SEBEBİYLE KARGO GEÇ ÇIKTI
Sipariş sırasında RAM'leri yükselttim ama SSD yükseltmesini unuttum. Sonradan fark ettim fakat siparişi de iptal etmek istemedim (para iadesi uzun sürüyor diyerek). Araya pazar günü girdiği için İnce Hesap ile iletişime geçemedim. Pazartesi günü İnce Hesap müşteri hizmetlerini arayarak durumu bildirdim. Faturamın kesildiğini fakat iptal edip yeni fatura kesebileceklerini söylediler. Günün farklı bir saatinde sipariş bilgilerimi incelerken fatura kısmının kurumsal olmadığını gördüm. Adres bilgilerini girerken gözden kaçırmışım. Tekrar müşteri hizmetlerini aradım ve faturayı kurumsala döndermek istediğimi belirttim. Onlar da sağolsunlar çok yardımcı oldular o konuda ve bana [email protected] adresine mail atmam gerektiğini söylediler. Mail ile bildirdikten sonra faturam da düzeltilmiş oldu. Sistem de 30 Kasım Çarşamba günü kargoya verildi. Kargonun geç çıkmasının nedeni de fatura konusunda ki hatamdan kaynaklandı.
SİSTEM ÖZELLİKLERİ
İŞLEMCİ: | INTEL CORE i5-12400F 2.5Ghz 18MB 1700p 12.NESIL |
ANAKART: | MSI PRO H610M-B DDR4 3200(OC) M.2 mATX 1700p |
EKRAN KARTI: | MSI RX 6650 XT GAMING X 8G GDDR6 128BIT |
RAM: | Team T-Force TUF Yellow DDR4 1x8GB 3600 CL18 (2x) |
SSD: | Team MP33PRO 512GB 2400/2000MB/s NVMe PCIe M.2 SSD |
KASA: | VENTO VG12A 550W 80+ PSU KASA |
SİSTEM GELDİ AMA EKRAN KARTI DEMONTEYDİ
Sistem 2 Aralık Cuma günü öğleden önce geldi. Ben işte olduğum için evdekiler almış. Kutusunu ben gelene kadar açmamalarını da tembihlemiştim. Eve gelince kutuyu inceledim, kontrol ettim bir ezik, çökük, yırtık vs. yoktu (Annem kendime çeyiz diziyorum sanmış kutuyu görünce ) Yemek faslından sonra kutuyu açtım ama matruşka gibi bir kutu daha vardı içinde. Kasayı ona koymuşlar. Neyse efendim onu da açtım ve kasayı çıkardım. Kasayla birlikte anakart kutusu ve ekran kartı da kutusunun içinde çıktı. Taşıma sırasında bir hasar ya da problem oluşmaması adına ekran kartını direkt olarak kutusuyla göndermişler. İlk işim ekran kartını monte etmek oldu. Açıkçası ömrümde hiç sistem kurmadım ve nasıl takılacağını da tam olarak bilmiyordum. Ekran kartını sabitlemek için kutudan bir tane vida çıktı. O vida ile vidaladım. Sonra Anakart kutusunu açtım ve Power Supply'nin elektrik kablosunun da orada olduğunu gördüm. Bunun yanında çokça farklı boyutlarda vidalar da yedek olarak gönderilmişti. Anakart'ta 4 adet SATA bağlantı portu mevcut olduğu için 2 adet SATA bağlantı kablosu da yine anakart kutusunun içerisindeydi. Ekran kartını yuvasına yerleştirdim ve kablolarını taktım. Sonrasında da kasayı TV ekranıma bağlayıp açtım.
SİSTEMDE WIN 10 PRO VARDI FAKAT LİSANSLI DEĞİLDİ
Sistemin FreeDOS şeklinde olduğu sitede yazıyordu. Kasayı açtığımda Win 10 Pro işletim sisteminin yüklü olduğunu gördüm ama lisansı yoktu. Büyük ihtimalle parçaların doğru çalışıp çalışmadığını test etmek için kurmuşlardı. Ben sistem gelmeden önce USB'den Win 11 yüklemek için USB'ye Win 11 hazırlamıştım ama sistemin zaten kurulun olduğunu görünce vazgeçtim. Win 10 Pro için lisans anahtarı temin ettim ve Win 10 Pro'yu lisansladım.
SİSTEM DEĞİL UÇAK SATIN ALMIŞIM
Sistemi açtıktan sonra benim için gerekli olan programları vs. kurdum; Microsoft Ofis programları, Opera GX, Steam, EA Play, Epic Games ve birkaç diğer programlarla sistemi oturtmaya çalıştım. Normalde sistemi alış sebeplerimin en başında Adobe programlarını kullanmak geliyordu ama oyunları da oynayacaktım. Oyunları teker teker kurdum. Adobe Programlarını (PS hariç) kullanmayı bilmediğim için onları test edemedim. Fakat oyunlardaki testim gayet iyiydi. İlk olarak ETS 2'yi ProMods ile açtım ve en yüksek ayarlara dayadım. Ekranım 60Hz olduğu için FPS konusunda max performansı ölçemedim ama en yüksek ayarlara dayadığımda oyunda en ufak bir kasma, donma, drop bile olmadı. Gayet güzel bir şekilde oynattı. Aynı şeyi PUBG'de de yaptım ve o da aynı sonucu verdi. Forza Horizon 5'de ise ekstrem ayarlarda denemek istedim. Ekstrem ayarlara çektim oyunu ve oynamaya başladım. Oyunda hiçbir drop, donma, kasma gibi sorunlar olmadı ama menü ekranına dönünce "Video Belleği Azalıyor" uyarısı geldi oyundan. Ayarları ultraya çekince o uyarı gelmedi tekrar. Ekstrem ayarlarda işlemci sıcaklığı maksimum 75 dereceyken, ekran kartı sıcaklığı ise en yüksek 65 dereceyi gördü. ETS 2 ve PUBG'de ise bu değerler daha düşüktü. Aşağıda tablo şeklinde bu değerleri veriyorum;
OYUN İSMİ | İŞLEMCİ SICAKLIĞI | EKRAN KARTI SICAKLIĞI |
Euro Truck Simulator 2 - ProModslu (En yüksek ayarlar) | Ortalama 57 derece | Ortalama 55 derece |
Playerunknown Battlegrounds (En yüksek ayarlar) | Ortalama 55 derece | Ortalama 57 derece |
Forza Horizon 5 (Extrem ayarlar {Her şey en yüksek}) | Ortalama 73 derece | Ortalama 64 derece |
Spiderman: Remastered (En yüksek ayarlar) | Ortalama 56 derece | Ortalama 53 derece |
Grand Theft Auto V (En yüksek ayarlar) | Ortalama 55 derece | Ortalama 52 derece |
HEDİYE OYUNLAR VE BANA İLETİLMESİ SÜRECİ
Sistemi satın alan ilk 100 kişiye Call of Duty Modern Warfare II, Dead Island 2 ve The Callisto Protocol oyunları hediye edileceği belirtilmişti. Sistem bana teslim edildikten sonra müşteri hizmetlerini arayıp oyunları talep ettim (kutu içerisinde gönderilmedi). Hem mail üzerinden hem de müşteri hizmetleri üzerinden talep etmiştim (garanti olsun diye ). Talebimden 3 iş günü sonra bana SMS ile dönüş sağladılar. SMS'de AMD ve Intel tarafından sağlanan iki kod vardı. Bunları AMD Rewards ve Intel'in hediye verdiği site üzerinden doğrulattım ve oyunları aldım. (Dead Island 2 oyunun henüz vermedi. Çıkış tarihi 2023 Mart gösteriyordu, o zaman vereceklermiş). CoD MW II oyununu Battle hesabıma ekledim ve indirmesine başladım. İnşallah yarın tamamen inmiş olur.
Kutu açılımı, inceleme ve rehber karışımı ve bilgilendirici bir yazı olsun istedim. Sistemi almak isteyenlere de yardımcı olabilirim diye düşündüm.