Neler Yeni

4K 240 Hz monitör avcıları için kral amazona teşrif etmiş ama fiyat tuzlu 48K :d

TrollSlayer

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
574
İsim
Arif Çelebi
4 k 240 hz verecek bir kart bence yok 144 hz kâfi

okartal08

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
191
İsim
Onur Kartal
Oled deyince malesef yanında diğerleri siyah beyaz tv gibi oluyor : )

StrangerIX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,270
İsim
Baran Kut
Oled hem daha iyi görünürken hem de daha iyi görüntü akıcılığu sunuyor yani siz bu monitörü alıp single player bir oyunu 90fps oynarken IPS bir monitöre göre aşağı yukarı 150fps civarında bir hareketli nesne performansı alıyorsunuz bunun da resmini aşağıya bırakıyorum. Ufo resminde soldaki 360hz oled sağdaki 360hz ips.
Avantajları kadar dezavantajları da var OLED'in ama. Onu da belirtmek gerek. QD-OLED modeller hafif ışıklı ortamda bile diğer OLED panellere göre siyahı tam siyah renkte sunamayabiliyor.

Bazı modellerde piksel düzeninden dolayı yazıların okunabilirliğinde sorunlar olabiliyor. Çözen birkaç panel modeli var sadece(WOLED mesela).

Parlaklık olarak hala bir çok modelin parlaklık değerleri gerek HDR, gerek SDR için çok düşük. Bu da gündüz kullanımında rahatsız edici olabiliyor özellikle ideal ışık alan ortamlarda. Bu konuda Mini-LED, MicroLED ve bazı IPS paneller daha üstün.

Zahmetli kullanımına da değinmek gerek. Öyle IPS veya LED backlight kullanan monitörler gibi rahat bir kullanıma sahip olduğunu düşünmüyorum. Sabit kalan öğelerin gizlenmesi olsun(Windows çubuğu gibi), bazı şeylerden feragat etmeniz gerekebiliyor burn-in'i önleyebilmek için. Pikselleri milimetrik hareket ettirme gibi teknolojiler de bir yere kadar yardım edebiliyor maalesef.

Genel burn-in sorunlarına karşı Türkiye üzerinde sağlanan garanti şartları da ne kadar iyi bilmiyorum ama yüksek ihtimal bir Samsung bir de belki ASUS destek sağlıyordur bu konuda.

Yani bence avantajları kadar dezavantajları da var. Bunu da göze almak gerek. Zahmetli olabiliyor kullanımı. Şahsen ben biraz fiyatlarının da düşmesini bekliyorum. O zamana dek teknolojisi nereye gider bilmiyorum ama şu anlık fena değil. İleride daha da temeli oturan modeller gelecektir.

quistin

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
616
İsim
Fırat divitci
Avantajları kadar dezavantajları da var OLED'in ama. Onu da belirtmek gerek. QD-OLED modeller hafif ışıklı ortamda bile diğer OLED panellere göre siyahı tam siyah renkte sunamayabiliyor.

Bazı modellerde piksel düzeninden dolayı yazıların okunabilirliğinde sorunlar olabiliyor. Çözen birkaç panel modeli var sadece(WOLED mesela).

Parlaklık olarak hala bir çok modelin parlaklık değerleri gerek HDR, gerek SDR için çok düşük. Bu da gündüz kullanımında rahatsız edici olabiliyor özellikle ideal ışık alan ortamlarda. Bu konuda Mini-LED, MicroLED ve bazı IPS paneller daha üstün.

Zahmetli kullanımına da değinmek gerek. Öyle IPS veya LED backlight kullanan monitörler gibi rahat bir kullanıma sahip olduğunu düşünmüyorum. Sabit kalan öğelerin gizlenmesi olsun(Windows çubuğu gibi), bazı şeylerden feragat etmeniz gerekebiliyor burn-in'i önleyebilmek için. Pikselleri milimetrik hareket ettirme gibi teknolojiler de bir yere kadar yardım edebiliyor maalesef.

Genel burn-in sorunlarına karşı Türkiye üzerinde sağlanan garanti şartları da ne kadar iyi bilmiyorum ama yüksek ihtimal bir Samsung bir de belki ASUS destek sağlıyordur bu konuda.

Yani bence avantajları kadar dezavantajları da var. Bunu da göze almak gerek. Zahmetli olabiliyor kullanımı. Şahsen ben biraz fiyatlarının da düşmesini bekliyorum. O zamana dek teknolojisi nereye gider bilmiyorum ama şu anlık fena değil. İleride daha da temeli oturan modeller gelecektir.
Burada bahsediler her şeyi bir oled kullanıcısı olarak cevaplayayım.
  • Pixel düzeninden dolayı okunabilirlikte sorun yok ama biraz color fringing var odaklanırsanız beyaz yazıların kenarında yeşil renkler görebiliyorsunuz (qd-oled)
  • Parlaklık olarak herhangi bir eksisini hissetmedim Oleddeki 250 nit Ips'teki 250nit ile bir olmuyor önemli olan ekrandaki beyaz alanın ne kadar olduğu ekran tamamen bembeyaz iken 250 nit verebiliyor örneğin ekran alanında %10 beyazlık varken hdr'da 700 nite falan çıkabiliyor. Kendi SDR 250niti de benim 350 nit ıps monitörüme göre daha parlak geldi ama bu konuya tam hakim değilim o yüzden yorum yapamicam.
  • Zahmetli kullanımı ile alakalı bir şey yok kendi koruma önlemlerini açarsanız yanma korkusu yaşatmıyor zaten kapattığınızda otomatik pixel clearing yapıyor, pixel shiftingi de otomatik yapıyor ayarlardan sadece sabit nesnelerin parlaklığını ayarlayan ve arkadaki otomatik olarak hareket eden ısı borularının belirli bir noktayı soğutmasını sağlayan sistemi devreye sokmak için logo brightness ayarını açmanız gerekiyor.
  • Yanlış bilmiyorsam garanti içinde bireysel kullanımda burn in garanti kapsamında ancak gene tam emin olmadığım bir konu.

StrangerIX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,270
İsim
Baran Kut

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1

Çok güzel yerlere değinmişiniz katılıyorum tebrikler.

Çözüm Micro-LED ya da daha adı konmayan, şimdilik QD-LED mi ne deniyorsa işte o. Özellikle 2.si OLED gibi piksel başına aydınlatma sunuyor ama organik değil.

Ama 2.si daha yeni tanıtıldı ve Micro-LED'i geçtim Mini-LED'ler bile hala ulaşılabilir olmadı. Dolayısıyla uzun bir süre OLED'e mahrum üst düzey isteyenler.
Burada bahsediler her şeyi bir oled kullanıcısı olarak cevaplayayım.
  • Pixel düzeninden dolayı okunabilirlikte sorun yok ama biraz color fringing var odaklanırsanız beyaz yazıların kenarında yeşil renkler görebiliyorsunuz (qd-oled)
  • Parlaklık olarak herhangi bir eksisini hissetmedim Oleddeki 250 nit Ips'teki 250nit ile bir olmuyor önemli olan ekrandaki beyaz alanın ne kadar olduğu ekran tamamen bembeyaz iken 250 nit verebiliyor örneğin ekran alanında %10 beyazlık varken hdr'da 700 nite falan çıkabiliyor. Kendi SDR 250niti de benim 350 nit ıps monitörüme göre daha parlak geldi ama bu konuya tam hakim değilim o yüzden yorum yapamicam.
  • Zahmetli kullanımı ile alakalı bir şey yok kendi koruma önlemlerini açarsanız yanma korkusu yaşatmıyor zaten kapattığınızda otomatik pixel clearing yapıyor, pixel shiftingi de otomatik yapıyor ayarlardan sadece sabit nesnelerin parlaklığını ayarlayan ve arkadaki otomatik olarak hareket eden ısı borularının belirli bir noktayı soğutmasını sağlayan sistemi devreye sokmak için logo brightness ayarını açmanız gerekiyor.
  • Yanlış bilmiyorsam garanti içinde bireysel kullanımda burn in garanti kapsamında ancak gene tam emin olmadığım bir konu.
1) Hayır cidden OLED'de netlik daha az. 400PPI OLED telefonunuza bir de 220 PPI LCD tablete bakın.
2) Evet dediğiniz HDR için doğru ama HDR'ı daima kullanmıyorsunuz + bu parlaklıklar için OLED'de sınırlama var. Yani belli bir süre sonra ekranı korumak için kısıyor. SDR'da ise Window boyutuna göre değişse bu değişim genellikle çok az + spesifik ve real scene'de genellikle parlaklık çok düşük 200-250 nitte.
Örneğin giriş seviye Micro-LED'ler bile 1500-1700 niti görebiliyor.
3) Hayır kullanım LCD'ye göre zararlı. Uzun olduğu için yazmıyorum onun yerine herhangi bir OLED monitörün kullanım kitapçığını indirip bakın. Çoğu kişi monitörle bu kadar uğraşmak istemeyecektir ve %100 haklılar.
Son dönemlerde burn-in korumaları iyileşti evet ama hâlâ yetersiz.

StrangerIX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,270
İsim
Baran Kut
Zahmetli kullanımı ile alakalı bir şey yok kendi koruma önlemlerini açarsanız yanma korkusu yaşatmıyor zaten kapattığınızda otomatik pixel clearing yapıyor, pixel shiftingi de otomatik yapıyor ayarlardan sadece sabit nesnelerin parlaklığını ayarlayan ve arkadaki otomatik olarak hareket eden ısı borularının belirli bir noktayı soğutmasını sağlayan sistemi devreye sokmak için logo brightness ayarını açmanız gerekiyor.
Ben sadece belirtmek istedim. Bazı insanlar alıp aynı rahatlığı bekliyor sonra oyun inerken monitörü açık bırakanlar mı dersin, Windows çubuğu dahil pc'deki ikonların izinin panelde gözükenler mi dersin bir ton hataya davetiye çıkarabiliyor :kekw: sonucu da ağır oluyor tabi o kadar para verdiğin monitörde gözüne batmaya başlıyor.

Teknolojiler güzel yardımcı oluyor da rahatsız edeni de var misal o pixel shifting teknolojisi. Fifa gibi oyunlarda çoğunlukla sabit piksel kalma durumlarında anlık ekranı milimlik oynatıp düzeltiyor hemen. Dikkatli biriysen gözüne çarpabiliyor bu durum. Ben arkadaşın evinde aramızda oynarken çok gözüme çarpmıştı mesela. Sormuştum ve ayarı kapatınca daha rahat oynadık. O bile ayarın ne yaptığını orada öğrendi :kekw:

Aynı şekilde ABL'i zorunlu açık tutan modeller var. ABL de Auto Brightness Limiter. Beyazın ağırlıklı olduğu bir pencere açıyorsun, pencereyi büyüttükçe monitörün parlaklığı otomatik olarak düşüyor :kekw: Buna karşın en başta birASUS önlem almıştı heatsink koyarak. Onda bile belli bir süreden sonra olabiliyordu. Sonra yazılımla ayarı kapatmayı falan getirmişlerdi. Şimdi modeller daha yeni yeni heatsink bulunduruyor panellerinde. Hala bazılarında mevcut değil.

sadece sabit nesnelerin parlaklığını ayarlayan ve arkadaki otomatik olarak hareket eden ısı borularının belirli bir noktayı soğutmasını sağlayan sistemi devreye sokmak için logo brightness ayarını açmanız gerekiyor.
Bunu duymuştum ama ne kadar üstteki dediğime karşı ne kadar etkili oluyor bilemiyorum. Genel olarak heatsink sorunu kısa vadeli oynamada veya izlemede çözüyor diye biliyorum ama aralıksız oynamalarda misal 10-12 saat gibi sürelerde illa parlaklık ısınmadan dolayı belirlenen düzeyin altına iniyordur. Göze batmıyordur muhtemelen ama o.

CloseR

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
143
İsim
Buğra Acar

MctCan

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
609
İsim
Mecit Can Horasan
İlgilendiği Kategoriler
sıcak fırsatlar

Fanzi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
Enis
Oled monitörler cidden muazzam ancak yanık olayı kaçınılmaz bir son gibi çok dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden aldıktan sonra sattım.

Top Bottom