1) Öncelikle güvenilir satıcı problemi var gibi AMD versiyonunda. Gamers Arena diye bir satıcı bu ürünün ithalatçısı gibi gözüküyor. Bir çok pazarda onların ismi var. Ayrıca kendi sitesinde sattığı üründe "Refurbished" etiketi var. Dikkatli olmak lazım.
2) AMD'li versiyonda 2k ekran konmuş ve 4060, 2k için bir çok oyunda yeterli olmuyor. Buna rağmen daha büyük, parlak, 240hz, 3ms (diğeri 165hz, 7ms) ve renk doğruluğu yüksek, Dolby HDR özellikli bir ekran sunuyor. Kullanım senaryonuza göre bu ikilemin kararı sizde.
3) Daha büyük ekran beraberinde daha büyük soğutma bloğu getiriyor. Bu nedenle termal açıdan daha başarılı oluyor 17 inç laptoplar.
4) 17 inç 2.8kg , 16inç 2.5kg.
5.a) 7845hx vs 14900hx kısmında ise en önemli fark bence önbellek. Amd 64mb, Intel 36mb L3 cache ile geliyor. Bu nedenle AMD "Valorant vb." işlemci tabanlı oyunlarda daha iyi performans verecektir.
5.b) İkinci en önemli fark ise verimlilik. Intel'in laptop işlemcileri benchmarklarda "Tam güçte" çalışırken genelde Amd işlemcilerden daha yüksek skorlar alıyor. Ancak Amd'nin laptop işlemcileri genellikle Intel'in işlemcilerinden daha verimli oluyor. Demek istediğim şu; örneğin güç limitiniz 150W olsun. Bu durumda intel, amd yi geçiyor. Ancak güç limiti 55-60W olduğunda amd, inteli geçiyor. Laptopların, bu işlemcileri uzuuuun süreler tam güçte çalıştıracak termal kapasiteleri yok maalesef. İşin içine ekran kartı da girdiği zaman zaten bütün laptoplar işlemcide güç limitlemesine gidiyor. Örneğin,13. nesil Intel HX işlemciler için bu limit 55W'dır. Uzun soluklu işlemlerde standart ayarlarda 55W'a sabitler gücü. (Kendi bilgisayarımda işlemcime hem 157W hem 55W güç limitinde Cinebench R23 testi yaptım (Herhangi bir termal limite düşmeden gerçekleştirdim). Sonuç olarak 157W: ~21500 puan 55W: ~11500 puan verdi. Baktığım zaman oyunlarda hep 55W ile çalışıyor. Çünkü ekran kartı da güç çekerken soğutma sistemi termal olarak anca 55W güce yetişebiliyor. Yani bu işlemcinin esas performansı 21500 puandır demek bence hatalı bir yaklaşım oluyor) Özet olarak; laptop işlemcileri, uzun soluklu performans gerektiren işlemlerde (oyun gibi), güç kısmasına gider. Daha az güç ile daha yüksek performans verdiği için de AMD işlemciler, Intel işlemcilerden uzun soluklu işlemlerde ve hatta batarya ile kullanımda daha iyidir denilebilir. Bunu görselleştirmek için bir de ekran görüntüsü ekliyorum.
5.c) Güncel işlemcilerde yapay zeka desteği ile alakalı bir takım gelişmeler olmuştu. Ben detaylarını hiç araştırmadım. Intel 14. nesilde yapay zeka birimini geliştirdiğini söylüyordu. AMD, Intel'den önce 7840h gibi işlemciler ile zaten yapay zekaya giriş yapmıştı diye hatırlıyorum. Bu konu da araştırılıp denkleme eklenebilir. Maalesef bu konuda detaylı bilgim yok.
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Hocam öncelikle bu detaylı açıklamanız için çok teşekkür ederim, eksik olmayın.
1) Güvenilir satıcı olayı benim için çok önemli. Bu yüzden hep ya resmi amazon satıcılı ya da resmi hepsiburada satıcılı ürünlere bakıyorum. Satış öncesi, sonrası bir sıkıntı olmasın, olursa da dert olmadan çözülebilsin diye.
2) Hocam bahsettiğiniz gibi o ekran ve ekran kartı pek uyumlu olmayabilir ama zaten benim amacım oyun oynamak değil, belki günlük işlerimde beni daha tatmin edecek bir ekran olur. Ben zaten ekrana aşırı önem veren bir insan değilim ancak güzel bir ekran olması tabii ki hoşuma gider. Şu an kullandığım 7 yıllık laptop'un ekranı da beni gayet tatmin ediyor, o açıdan çok şey isteyen bir insan değilim. Benim için olsa güzel olur, olmasa da sorun yok yani.
3) Daha büyük ekran daha büyük soğutma bloğu demekse bu tamamen işime gelir, soğutma zaten benim için çok önemli. Ne kadar fark eder acaba o da önemli. Daha büyük ekranlar aynı zamanda daha fazla batarya da yiyor çünkü. Mesela %10 daha soğuk çalışırsa ama batarya %20 daha hızlı biterse çok hoşuma gitmez bu durum. Bahsettiğimiz gibi laptop bir bütünden oluşuyor, tek özelliğini düşünüp seçim yapamam.
4) Boyutlar çok önemli değil. Benim şu an kullandığım laptop boyutları ve diğerlerinin boyutları şöyle;
Dell Inspiron 7567 Boyutları: 38.5 x 27.5 x 2.5
G16 Boyutları: 35.4 x 26.4 x 2.26
G17 Boyutları: 39.5 x 28.2 x 2.14
Fark ettiyseniz benimki 15.6 inç olmasına rağmen çerçeveler fln kalın olduğu için neredeyse G17 ile aynı boyutta, o yüzden G17 alsam da bana büyük bir laptop gibi gelmez, şu an kullandığım gibi olur muhtemelen. Ağırlık da sıkıntı değil, zaten ben çantamda birsürü şey taşıyorum, birkaç yüz gram daha ağır bir laptop sorun olmaz.
5a) Oyun oynamadığım için buna yorum yapamıyorum. Oyun oynadığım zaman da Valorant tarzı online FPS değil de offline hikayeli ya da açık dünya oyunları oynamayı seviyorum.
5b) Bu yaptığınız açıklamaya kesinlikle katılıyorum. Bunu zaten örnek verdiğiniz kanalın videoları ve diğer kanalların videolarını izleyerek öğrendim. Aslında içimden geçen sağlam AMD işlemcili bir laptop bulmak ama bu bazen çok mümkün olmuyor sanki. Bu Asus ROG Strix modelinde mesela genelde İntel işlemcili versiyonlara denk geliyorum. Diğerlerinin ya ekran kartı çok yüksek oluyor ve fiyatı beni aşıyor ya da başka özellikleri düşük oluyor ve kendinden soğutuyor. Eğer sizin de onay verdiğiniz güzel bir AMD işlemcili Strix modeli bulursak almak isterim. Bahsettiğiniz gibi düşük güçlerde performansı olsun, batarya süresi olsun çok hoşuma gidiyor genel olarak, sadece ortaya somut bir örnek koyamıyorum işte bu laptop diye, teoride kalıyor o bilgi.
5c) Yapay zeka destekli işlemciler hakkında benim de bilgim yok, alacağım laptopun bunu da desteklemesi uzun vade performansı için iyi olur, diğer bahsettiğimiz özelliklerden emin olduktan sonra buna da bakabiliriz.
Ben bundan sonra bu konuştuğumuz modellerin üstüne biraz daha AMD odaklı ve güvenilir satıcılı Strix modelleri de bulmaya çalışacağım. Siz de Strix olsun, diğer modeller olsun bulduğunuz sonuçları burada paylaşabilirsiniz, tekrardan teşekkürler
Hepsiburada satıcılı iki tane AMD işlemcili model var şu an bulduğum;
Bunu bütçemi zorlayıp alabilirim, eğer ilk attığım 14900HX'ten daha iyiyse ve fiyatını hak ediyorsa.
Bu da güzel ancak beni çok zorlar, yani bu fiyat bandına çıkmak istemiyorum dürüst olmam gerekirse.