Yardım 7800x3D için optimum PBO ayarı nedir?

Monrch

80+
Reaksiyon skoru
43
Arkadaşlar merhaba, Ryzen Master uygulamasındaki Curve Optimizer'ı kullanarak çekirdeklere negatif offset değerleri atadım.

Altın (C5) ve gümüş (C2) çekirdekler: -30
C1, C6, C3, C7, C4: -30
C8: -20

Bu ayarlarla sistemde herhangi bir kararsızlık yaşamadım, bilgisayar sorunsuz çalıştı. Ancak C8 çekirdeği için -25 gibi daha agresif bir değer denediğimde sistem yeniden başladı.

Başka bir gönderinin yorumlarında, altın ve gümüş çekirdeklere diğer çekirdeklerden daha az negatif değer (örneğin -25) verilmesi gerektiği belirtilmiş. Diğer çekirdekler -30'dayken bu çekirdeklerin neden daha düşük offset alması gerektiği konusunda bir açıklama bulamadım. Bu durumun sebebi nedir?

Ayrıca Ryzen 7 7800x3D işlemcisi için ideal/önerilen PBO limitleri nedir? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-06-14 201324.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-14 201324.webp
    14.1 KB · Hit: 37
hocam böyle işlerde chatgpt ye sorsanız daha detaylı bilgi alabileceğinizi düşünüyorum
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

mesela yazdığını direk c+v yaptğımda bana verdiği cevap

🔧 1. Curve Optimizer’da “Altın ve Gümüş Çekirdekler” Neden Daha Az Negatif Değer Almalı?

Kısaca: Çünkü bu çekirdekler zaten fabrikada daha iyi kaliteyle (binning) seçilmişlerdir. Bu nedenle voltaj/frekans eğrileri daha hassastır ve fazla undervolt edildiğinde kararsızlığa yol açabilir.
Detaylı açıklama:
  • AMD, çekirdekleri üretim sonrası test eder ve en kaliteli olanları (daha az voltajla yüksek frekansta stabil çalışanları) "preferred core" (altın/gümüş çekirdekler) olarak işaretler.
  • Bu çekirdekler boost sırasında daha fazla tercih edilir. Sistem kritik görevleri bunlara verir.
  • Ancak bu çekirdekler sınırda çalıştıkları için Curve Optimizer ile aşırı negatif offset verilirse kararsızlığa veya reset'e neden olabilir.
  • Diğer çekirdekler, bu kadar agresif boost yapmadıkları için -30 gibi değerleri tolere edebilirken, altın/gümüş çekirdeklerde -20 ile sınırlı kalmak gerekebilir.
🧠 Basitçe: En iyi çekirdekler zaten maksimum potansiyelde çalıştıkları için, daha az müdahale (daha az negatif offset) yapılmalı.

⚙️ 2. Ryzen 7 7800X3D için İdeal / Önerilen PBO Limitleri Nelerdir?

7800X3D özel bir işlemci çünkü içinde 3D V-Cache bulunuyor. Bu da onu oyunlar için mükemmel ama overclock için biraz kısıtlı yapar. AMD, bu işlemciyi çok sıkı voltaj/frekans sınırlarıyla korur.
🔒 7800X3D'de PBO sınırlandırmaları:
  • Çekirdek frekansı genellikle 5.0-5.2 GHz arasında sınırlı.
  • Voltaj limiti daha düşük (genelde 1.0-1.25V civarı).
🔧 Güvenli PBO ayar önerisi (deneyime dayalı):
AyarDeğer Önerisi
PBO LimitsMotherboard (veya Manual)
PPT (Watt)120-130
TDC (A)90-110
EDC (A)110-140
Curve Optimizer-30 all cores (test ederek)
Scalar1x veya Auto
Max CPU Boost Clock Override+100-200 MHz
⚠️ Uyarı:
  • Bu işlemci zaten yüksek performanslı çalışıyor, PBO ve Curve Optimizer ayarlarıyla kazanç sınırlı olabilir.
  • Aşırı değerler sistem kararsızlığı, performans kaybı veya yüksek sıcaklık yaratabilir.
  • Stres testi yapmadan ayarları bırakma: Örn. Cinebench, OCCT, y-cruncher.

✅ Sonuç:

• Altın/Gümüş çekirdeklere -30 değil, -15/-20 gibi daha muhafazakâr değerler verilmeli.
  • 7800X3D için PBO ile büyük fark beklenmemeli ama doğru ayarlanırsa 2-4% oyun performansı kazancı görülebilir.
  • Her sistem farklıdır, deneme-yanılma ve stres testi şart.

İstersen ayarlarını grafikle analiz etmek ya da BIOS/Ryzen Master için adım adım rehber hazırlamak konusunda da yardımcı olabilirim. Dilersen sistem bilgilerini (anakart modeli, soğutma durumu vs.) de paylaşabilirsin.

Bu senin işlemcine göre değişir. Deneyerek kendin bulacaksın. Şu değeri yaz diyemeyiz. Herkes stabil için 20 der bende 20 bile olmuyor mesela.

Bu senin işlemcine göre değişir. Deneyerek kendin bulacaksın. Şu değeri yaz diyemeyiz. Herkes stabil için 20 der bende 20 bile olmuyor mesela.
Hocam yazdığım metni okudun mu? Zaten c8 dışı tüm çekirdekler -30 da stabil diye yazmışım ayrıca ben PBO ayarlarından da bahsetmişim örnek TDC, EDC, PPT limitleri için.

Geri