8.000 TL Sistem Tavsiyesi

Aluqah

80+
Reaksiyon skoru
58
Merhabalar,

Yaklaşık 17 yıllık bir laptop kullanıcısı olarak ilk defa masaüstü bilgisayar toplamaya niyetlendim ve tahmin edileceği üzere bu konuda bilgim kısıtlı. Bu yüzden uzun süredir konu ile alakalı videolar izleyip yazılar okuyorum fakat bazı konular hakkında kafamda hala soru işaretleri var. Sizlerin yardımına muhtacım.
İlk olarak toplam bütçem 8.000 TL.
Bilgisayar kullanımımın %65'ini genel kullanım, %35'ini ise oyun oynamak oluşturuyor.

Almış olduğum parçalar:
İşlemci: Ryzen 3600x - 1.450 TL'ye aldım.
SSD: Samsung PM981a 512GB m.2 NVMe - 740 TL'ye aldım. Normal bir SSD'ye göre biraz pahalı gibi gözükse de hem Samsung olması hem de okuma-yazma hızları açısından içime sindi.
Kasa: Dark Guardian. Aslında henüz almadım fakat hem ucuz hem de hava akışının güzel olması nedeniyle başka kasalara bakmıyorum bile. Görsellik çok fazla önemli değil benim için.

Dolayısıyla geriye 5.330 TL bütçe kaldı.
Anakart olarak MSI B450 Tomahawk Max sıklıkla tavsiye ediliyor. Fiyat olarak şu sıralar 1.000 TL civarında fakat yakında B550 anakartlar çıkacakmış. Fiyatlar düşer diye bekleyebilirim ya da varsa sizin daha iyi bir kart önerinizi alabilirim.
Ram olarak da 3600 MHz 2x8GB almayı düşünüyorum. AMD sistemdeler yüksek frekanslar önemliymiş diye okudum fakat model ve fiyat konusunda pek bilgim yok. Yine önerilerinize açığım.
Ve son olarak ekran kartı. Bu konuda MSI RX 5600 XT Gaming X ekran kartı çok hoşuma gitti. Hem sıcaklık değerleri çok düşük hem de performans olarak üst düzey sayılabilecek bir kart. Beni uzun yıllar idare edecektir diye düşündüm. Fiyat olarak 2.600 bandında görünce alacağım.
Tüm bu parçaları aldığımda ne kadarlık bir PSU almam gerekir? Tavsiyenizi alırım.

Konudan bağımsız olarak; sistem toplamayla alakalı takip ettiğim kanallardan biri de Donanım Arşivi. Gayet samimi ve eğlenceli anlatımları için buradan teşekkür etmiş olayım, çok faydası oldu :)

Ben sistemde herhangi bir sıkıntı görmedim. Benim tahminim 600 veya 650w 80plus yetecektir bu sisteme.

600 w yeter hatta 550 w belki yeter ama sen 600 w al
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

5700 xt yada 2070 güzel olur anakart yerine msi MSI B450M-A PRO MAX Am4 var buda 4133 mhz destekliyor + 550 tl civarı daha ucuz

İndirim kovalayın. Anakarta 700 Tl desek ram 600. Cuma günü 2070 3200 tl olmuştu. Kalan parayla da psu alabilirsiniz hatta paranız biraz artacağı için 2070S bile bakılabilir

600 w yeter hatta 550 w belki yeter ama sen 600 w al

5700 xt yada 2070 güzel olur anakart yerine MSI MSI B450M-A PRO MAX Am4 var buda 4133 mhz destekliyor + 550 TL civarı daha ucuz
İndirim kovalayın. Anakarta 700 TL desek RAM 600. Cuma günü 2070 3200 TL olmuştu. Kalan parayla da PSU alabilirsiniz hatta paranız biraz artacağı için 2070S bile bakılabilir
Dediğim gibi kullanım olarak oyun oynamaya fazla vakit ayırmıyorum. Ekran kartını yükseltmek için anakarttan kısmaya değer mi? Ve söylemiş olduğum ekran kartı şu an her oyunu rahatlıkla oynatmaz mı?

kısmaya değer bence 5600 xt 6 gb vram var anakarttan kısıp ekran kartı yükseltince hem daha güclü hem 8gb vramli bir ekran kartı olur ben olsam böyle yapardım

söyledigin ekran kartı oynatır rahatlıkla ama böylesi daha iyi olur bence

Evet belki oyunları rahatça oynarsın. Ama dostum şöyle sen o ekran kartını almak yerine bütçeden arttırmadan daha fazla fps alan kart alıyorsun. Anakart mevzusuna gelirsek 700 TL ile çok güzel anakart alabilirsiniz. Benim sizden tek farkım bu konuda ben ürünleri indirimde almanı öneriyorum. Aynı fiyata 2070S aralarında Himalaya dağları kadar fark var. (Not bence b550leri bekleyin.)

kısmaya değer bence 5600 xt 6 gb vram var anakarttan kısıp ekran kartı yükseltince hem daha güclü hem 8gb vramli bir ekran kartı olur ben olsam böyle yapardım

söyledigin ekran kartı oynatır rahatlıkla ama böylesi daha iyi olur bence
Anladım, teşekkür ederim. Ekran kartı için bir link verebilir misiniz? 5600 XT'ye çok odaklandığım için diğer kartları fazla inceleyemedim.

Her cuma incehesapta indirimler oluyor. 2070 S i 3500 3700 Arası görürsen direk kap ama hızlı olman lazım. Bu hafta 3200 tl ye 2070 ; 4100 tl ye 2080 vermişlerdi.

Evet belki oyunları rahatça oynarsın. Ama dostum şöyle sen o ekran kartını almak yerine bütçeden arttırmadan daha fazla fps alan kart alıyorsun. Anakart mevzusuna gelirsek 700 TL ile çok güzel anakart alabilirsiniz. Benim sizden tek farkım bu konuda ben ürünleri indirimde almanı öneriyorum. Aynı fiyata 2070S aralarında Himalaya dağları kadar fark var. (Not bence b550leri bekleyin.)
Zaten benim de çok acelem yok, bekleyebilirim. Mesela monitörü 1 ay önce aldım, daha ortada sistem yok. İş yerimde kullanıyorum :) Yeni çıkacak anakartları beklemekte fayda var anlaşılan. Teşekkürler.

Her cuma incehesapta indirimler oluyor. 2070 S i 3500 3700 Arası görürsen direk kap ama hızlı olman lazım. Bu hafta 3200 TL ye 2070 ; 4100 TL ye 2080 vermişlerdi.
Evet o siteden haberim var, bu hafta işlemciyi oradan aldım zaten. Açıkçası Saphire 5700 XT'yi almaya niyetlenmiştim ama ben karar verene kadar tükendi.
2070 için marka öneriniz var mı? Benim için sessiz ve soğuk çalışması önemli. Öyle ekstra soğutma sistemlerine falan ayıracak bütçem yok şu an için.

Hocam şöyle söyleyeyim bazı sorunlu modeller var. Mesela asusun tuf serisi ekran kartları. Yenilendiler ama eski stoktan verme ihtimalleri var. Eğer içinde evo yoksa o tuf ‘ u alma. Onun dışında bildiğim pek yok ama şöyle orada ürünler 4 ten itibaren ( yanılıyor olabilirim) sırayla gösteriliyor. O sıra karar verip araştırma yapmanız mantıklı olur. 1 2 dakikada biten ürünler oluyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,166,471
Üyeler
185,270
Son üye
Muhammet Emir Yüksel
Geri