Yük altında 90 derece olması bile normal takma kafaya diyorŞunu bir google lens ile türkçeye çevirip okuyayim. Çok teşekkür ederim emek edip attığınız için.

Yük altında 90 derece olması bile normal takma kafaya diyorŞunu bir google lens ile türkçeye çevirip okuyayim. Çok teşekkür ederim emek edip attığınız için.
Size de çok teşekkür ederim hocam. Aslında geçenlerde buradaki arkadaşlarla verdiğimiz ortak karar neticesinde önümüzdeki sene 5080 süper ekran kartına kesin olarak geçmeyi planlıyorum. Yani bu elimdeki kartı zaten taş çatlasın 6 ay falan kullanacam. Bu şekilde kullanmak mademki normal olarak görülüyor , o halde servise bile göndermeme gerek yok. Ama tabi satarken ilana koyduğum zaman bu şekilde kimse almaz gibi bunu. İlla bir servise yollamak şart görünüyorYük altında 90 derece olması bile normal takma kafaya diyor![]()
Bak bunu bir siteden alıp çevirdim okuyabilirsin.Size de çok teşekkür ederim hocam. Aslında geçenlerde buradaki arkadaşlarla verdiğimiz ortak karar neticesinde önümüzdeki sene 5080 süper ekran kartına kesin olarak geçmeyi planlıyorum. Yani bu elimdeki kartı zaten taş çatlasın 6 ay falan kullanacam. Bu şekilde kullanmak mademki normal olarak görülüyor , o halde servise bile göndermeme gerek yok. Ama tabi satarken ilana koyduğum zaman bu şekilde kimse almaz gibi bunu. İlla bir servise yollamak şart görünüyor![]()
Hotspot değil hocam normal gpu sıcaklığı 80mesela kendi kartıma macun yerine faz değişkenli pad koydum. termal padleri değiştirdim temizledim. fakat ben 2.5 yıl sonra bir bakım yaptım hepsine baya kurumuştu padlar özellikle, 110 dereceleri görüyordum cs oynarken hotspotta. temizlikten sonra 85 derecelere geldi. he bide dediğiniz sıcaklık eğer hotspot sıcaklığı ise soğuk bile sayılabilir bu arada
5700 xt vardı bende bi ara, 102 - 105 - 109 derece sıcaklıklarda 5 sene çalıştı. Termal padler ve macun bile yenilenmedi. Kart referans sıcaklık aralığından 5 - 10 derece fazla çalışıyorsa sıkıntı yok demektir. Silikon kalitesi(piyango), üretim bantlarındaki o anki tedarikte yaşanan sıkıntıdan farklı pad değişikliği vs sebeplerden olabiliyor. Youtube da kartın test videolarına bak bakalım bi 3 video izle değerleri topla 3'e bölüp ortalamasını al ve kendininki ile kıyasla.iyi forumlar arkadaşlar.
Asus TUF 4070 Tİ ekran kartım var. Sırf iyi model olsun diye Asus'un Tuf serisinden alalım dedik almaz olaydım , kışın 72-73 derece seyrediyordu. Yaz geldi şimdi 80 dereceyi görüyor ,üstelik ekran kartı fanları %100 olmasına rağmen. Yani tehlikeli bir sıcaklık değeri mi bu bilmiyorum size sormak istedim.
Kartı alalı 1 sene oldu. 1 yıl daha garantisi var. İçini kendim açıp da termal macun yenilemek istemiyorum garantisi iptal olacağı için. Servise göndereyim desem 20 gün bekletecekler bilgisayarsız kalacam.
Acaba bunu bu şekilde kullanmaya devam etsem bir sıkıntı olur mu ?
sıcak nokta sıcaklığı hotspot mu oluyor hocam ? Ona hiç bakmamıştım ben. Gpu sıcaklığı 95 altı güvenliyse şuan kafam rahatladı ozaman. Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.Bak bunu bir siteden alıp çevirdim okuyabilirsin.
Bu karmaşık bir konu.
Temel olarak, GPU çekirdeğinde yüzlerce sıcaklık sensörü bulunur. GPU sıcak nokta sıcaklığının gösterdiği değer, tüm sensörlerin ölçülen maksimum sıcaklığıdır.
Silikon bir çipte endişe verici sıcaklık 125°C'dir. Çipinizin hiçbir parçasının 125°C'nin üzerinde olmasını istemezsiniz, çünkü bu sıcaklıkta çipin yapısı bozulmaya başlar.
Eskiden, çipin ortasında tek bir sıcaklık sensörü olurdu ve ardından GPU mühendisleri, çipin bazı parçaları ısındığında bildirilen sıcaklığı hesaplarlardı. Yani çipte 120°C'lik (güvenlik için 5°C'lik boşluk) sıcak noktalar olduğunda, sıcaklık sensörünün 95°C'yi göstereceğini hesaplarlardı. Böylece GPU'nun maksimum güvenli sıcaklığını 95°C'ye ayarlarlardı. Ve 95°C'nin altında olduğunuz sürece, GPU'nuzun hiçbir parçasının aşırı ısınmadığından emin olurdunuz.
Günümüzde sensör ızgarası var, bu yüzden artık GPU üreticilerinin oynayabileceği 2 sayı var. "Ortalama" ölçülen sıcaklığı ve "sıcak nokta" ölçülen sıcaklığını alırlar. Bu sıcaklık ölçümü yine silikon çipin yüzeyinde gerçekleştiğinden, çipin içinde "GPU sıcak nokta sıcaklığından" daha sıcak sıcak noktalar bulunur. İşlem aynıdır; GPU tasarımcıları, GPU çipinin maksimum güvenli sıcaklığını, genellikle tekrar 120°C olarak hesaplar ve ardından "ortalama sıcaklık" ve "sıcak nokta sıcaklığı" sensöründe hangi değerleri elde ettiklerine bakarlar. Ortalama sıcaklık sensörü genellikle GPU'ya bağlı olarak 92-97°C aralığındadır. "Sıcak nokta sıcaklığı" sensörü için güvenli sıcaklık 110°C aralığındadır. Temel olarak, "sıcak nokta sıcaklığı" sensörü, önemsediğiniz gerçek değere daha yakındır, ancak yine de yarı yoldadır.
Yani, GPU sıcaklığı 95°C'nin altında ve sıcak nokta sıcaklığı 110°C'nin altında olduğu sürece sorun yaşamazsınız.
Ayrıca, genellikle üst düzey bir soğutucunuz varsa ve hız aşırtmayı çok zorluyorsanız, sıcak nokta sıcaklık sensörü önemlidir. Çünkü GPU'yu ne kadar çok soğutursanız, ortalama sıcaklık ile sıcak nokta sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı o kadar artar. Özellikle de çip voltajını artırıyorsanız.
Evet Hotspot 110 GPU 95 sınır. Zaten çip 125 dereceye kadar dayanaklı üretiliyor sıkıntı yok yani.sıcak nokta sıcaklığı hotspot mu oluyor hocam ? Ona hiç bakmamıştım ben. Gpu sıcaklığı 95 altı güvenliyse şuan kafam rahatladı ozaman. Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.
güzel bir temizlik yapılırsa kaliteli bir termal macun falan düşeblir ama düşme işi biraz sogutma kalitesinede baglı asus tuf iyi ama bir rog degil ama bence 60 civarı görürKışın almıştım bu kartı. hatta bir dakka bakayim tarihine. Evet 18 eylül yazıyor. Sonra kart bana geldiğinde hemen furmark yaptım ve 73 derece görmüştüm. Şuan yaz ayı ve 80 derece. Şimdi ben bu kartı servise yolladım diyelim. Karta bakım yapıldığında sıcaklık yine 73'e mi düşecek yoksa 65'lere düşme ihtimali var mı ? Yani çok değişik bir bakım yaparlar belki ve ilk defa sıcaklık 65lere iner mi diye düşünüyorum.
95'e kadar yolu varmış hocam. Böyle kullanmaya devam edecem. Fakat 2.elde satarken mecbur bir servise göndermem lazım gibi. bu şekilde karta talip çıkmaz.mesajları okumaya erindim konu çözüldü mü yardım lazım mı
eh yani95'e kadar yolu varmış hocam. Böyle kullanmaya devam edecem. Fakat 2.elde satarken mecbur bir servise göndermem lazım gibi. bu şekilde karta talip çıkmaz.