Neler Yeni

Öneri ANLAŞILABİLECEK DİLDE VE ALINABİLECEK FİYATTA OYUN SUNULMALI

lostideas

80+
Katılım
19 Aralık 2022
Mesajlar
43
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Ediz Sözüer
YEREL FİYATLANDIRMA VE TÜRKÇE DİL DESTEĞİ TİCARİ AKIŞ AÇISINDAN TABİİ BİR GEREKLİLİKTİR, EĞER FİRMALAR ÜLKEMİZDE SATIŞ YAPMAK İSTİYORLARSA...

Bu konuda ifade ettiğim basit ve gerçekçi, gayet makul bir yaklaşımım var: Eğer firmalar bir ülkede (bu örnekte ülkemizde) satış yapmak istiyorlarsa, ürünü ulaşılabilir bir fiyat ile ve alıcının almak isteyeceği bir tarzda (örneğimizde oyuncuların anlayarak deneyimlemeyi sağlayan bir dil desteği ile) sunmalıdırlar. Kısaca formüle edecek olursak: Anlaşılabilecek dilde ve alınabilecek fiyatta oyun sunmalıdırlar.

Ürün sahibi, önce kendisi satılabilir/ulaşılabilir bir fiyat belirlemeli ve alıcıların istediği tarzda (bu örnekte oyunu anlayabilecekleri bir şekilde deneyimlemelerini sağlayacak dil desteğine sahip bir tarzda) ürünü piyasaya sürmeli, sonra satış beklemelidirler. Bu gereklilik, fiziki ürünler için de önemli ölçüde geçerli olmakla birlikte, bizim meselemizde söz konusu dijital bir ürün olduğu için, firmalar bu konuda elbette çok daha fazla hareket serbestiyetine sahiptirler. Eğer o ülkede oyuncuların satın alma alışkanlıkları yoksa veya azsa, bu alışkanlığı kendileri oluşturma gayretine girmelidirler.

Yoksa işin tersinden giderek, birilerinin tüm dünyadaki bütün ticari akışın zıddına ve gayet abes olarak ifade ettikleri gibi, alıcılardan oyun firmalarının Türkçe dil desteğini sağlamaları için, fahiş fiyatlarla ve dil desteksiz sunulan ürünleri satın almaları istenmemelidir. Bu doğal bir ticari akış değildir. Satıcı, muhatap kitlesi açısından talep edilecek ürün tarzını ve satın alınabilir uygun fiyatı belirmekle satış yapabilir. Riskse risk. Alacak o riski. Tüm ticaret erbabı bu masrafı yapıyor, ürünü satın alınacak şekle sokuyor, riski alıyor, uygun fiyatı belirliyor ve o şekilde piyasaya sunuyor ve satış yapmayı bekliyorsa, bu tabi ticari akıştan oyun firmaları da istisna kalamaz. Onlar da bu akışa tabi olacaklar ve ancak bu şekilde satış yapmaları mümkün olacak.
 

lostideas

80+
Katılım
19 Aralık 2022
Mesajlar
43
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Ediz Sözüer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #2
Aşağıda aktardığımız somut istatistiksel veriler hakkında önemli bir bilgilendirme:

Biz aşağıdaki somut verileri ortaya koymadan önce Youtube videosunda firmaların bazı satış rakamlarına ulaşıp görebildiğini ve ülkemizde satışların çok az olduğunu ve asıl maliyetin çeviri değil lokalizasyon olduğunu ve büyük firmaların lokalizasyon olmadan sadece dil desteğiyle yetinmeme politikası olduğunu söyleyen bir arkadaşımız (tahmin edebilirsiniz kendisini);

Bu verileri ve analimizi aktardıktan bir süre sonra o fikrini önemli ölçüde tashih etme (düzeltme, değiştirme) yönüne gitti ve önceki sözü yerine "aslında Türkiye'de oyun satılıyor, ve hatta yerelleştirme ve dil desteği maliyetini de kurtaracak kadar satıyor ve firmalara 2-3 kat da kar ettirecek kadar da kurtarıyor ama firmalar çok açgözlü, onlar 10 kat kar elde etmek istiyor, bu nedenle onları 2-3 kat kar elde etmeye ikna etmek gerekiyor." demeye başladı.

Ülkelere göre somut oyun satış adetlerinin (firma ve oyun bazında) gizlenmesi, bu kadar oyun satın alınmış, neden yerelleştirme yapılmıyor sorgulamasına maruz kalınmamak maksadıyla muhtemelen ilişkili olabilir.

O yüzden satışların az olduğunu rakam vererek söyleyenlere inanmayın, kimsenin elinde resmi bir veri yok, uydurma rivayetlerde bulunuyorlar. Kendi gerçekçi olmayan hiçbir belge ile somut veri ile ispatı mümkün olmayan çıkarım ve tahminlerini gerçekmiş gibi ortaya koyuyorlar. Bu tarz çok düşük miktarlarda satış adedi söyleyenlerin yalanını, sırf konsol oyuncularının kopya oyun kullanmamaları ve oyuncu sayısının yüksek olması bile ortaya koyar.

Zaten yerelleştirme ve Türkçe dil desteğinin, konsol platformunda yapılıp da, Pc platformu için yapılmaması düşünülemeyeceğinden veya böyle bir şeyin hiçbir şekilde mantıklı bir açıklaması da yapılamayacağından, sırf
konsol platformundaki 11 milyon oyuncunun 120 milyon dolarlık hasılatı, "oyun satışları az ve korsan kullanılıyor da, o yüzden olmuyor bu iş!" sözünün gerçek dışı, asılsız ve çürük olduğunu temelden ispat edip gösterir.

“TÜRKİYE’DE HERKES KOPYA OYUN OYNUYOR, TÜRKİYE'DE HİÇ OYUN SATILMIYOR, WİTCHER 3 10 BİN BİLE SATMAMIŞ! KONSOL SATIŞLARI DA PC’DEN ANCAK BİR TIK FAZLADIR!”

ACABA ÖYLE Mİ DERSİNİZ?! AŞAĞIDAKİ RAKAMLARA İYİ DİKKAT EDİN! EZBERİNİZ BOZULACAK!

Dikkat edin arkadaşlar aşağıdaki rakamlara iyi dikkat edin, "konsol oyun satışları pc'den bir tık (!) fazladır." diye tahminde bulunanların ne kadar hata ettiklerini aşağıdan görün.

TAM TERSİNE PC SATIŞLARININ HASILAT MİKTARI KONSOLUNKİNDEN DAHA FAZLA!

2023 YILI OYUN SATIŞLARI HASILAT TUTARLARI KONSOLDA 120 MİLYON DOLAR, PC PLATFORMUNDA İSE 145 MİLYON DOLAR!

Hani herkes kopya oyun oynuyordu, Türkiye'de hiç oyun satılmıyordu, witcher 3 10 bin bile satmamıştı! O halde soruyoruz, bu rakamlar, bu hasılat nereden kaynaklanıyor?!

“Türkiye Oyun Sektörü Raporu 2023” ismiyle aratıp indirebileceğiniz rapordan bazı parçalar:

Oyuncular: 47.000.000+

Toplam Oyuncu Hasılatı:

580.000.000 USD (+ / -)


- Mobil: 315.000.000 USD (+ / -)

- PC: 145.000.000 USD (+ / -)

- Konsol: 120.000.000 USD (+ / -)

Oyuncuların Platformlara Göre Dağılımları (Tahmini)


MOBİL: 44 Milyon Oyuncu (+ / -)

PC: 20 Milyon Oyuncu (+ / -)

KONSOL: 11 Milyon Oyuncu (+ / -)
 

lostideas

80+
Katılım
19 Aralık 2022
Mesajlar
43
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Ediz Sözüer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Bir arkadaşımız Almanya'daki oyun satışlarının ülkemizden çok daha fazla olduğunu ortaya koymuş. Buna karşılık cevabımız aşağıdadır:

"Sizin ifade ettikleriniz gerçeğin diğer bir yönünü ortaya koyuyor ve bunu da zaten önceki ifadelerimde kabul ve ifade etmişim, bakınız:

“Bizim millet zaten genel olarak beleşçi. O da ayrı bir şey. Ama Türkiye pazarının da potansiyelinin inkar edilmez derecede mevcut durumda bile ne kadar yüksek olduğu yukarıdaki bilgilerden açıkça anlaşılıyor.”

“Başka ülkelerden oransal veya para tutarı açısından (satış adedi olarak) daha az olabilir satışlar ki öyle olduğunu da inkar etmiyoruz ki. Fakat bunun böyle olmasının sebebi zaten dil desteksiz ve fahiş fiyatla ürün satışıdır. Buna rağmen satışlar olması gerekenden çok fazla.”


Şimdi benim tespit ettiğim şey ise, dil desteği olmamasının asıl sebebinin ne olduğu ve maliyetinin kurtarıp kurtarmadığı. Biz bunu tespit ettik. Demedik ki diğer ülkeler kadar satış var diye. Yani bunlar sizin ortaya koyduğunuz verilerle zıt değil. Mevcut satışların, o maliyeti fazlasıyla karşılamaya yetecek kadar olduğunu ve uygun fiyat ve dil desteği ile de çok daha fazla satın alım potansiyelinin olduğunu söyledik. Bunu tespitin doğru olması için diğer ülkeler kadar satış hacmine sahip olmamız gerekmiyor ki.

Bu satın alım potansiyelinin gerçekleşmesi için oyunculara söylenmesi gereken şu sözler değil: “Siz oyun satın almıyorsunuz, o yüzden siz dil desteğini hak etmiyorsunuz! Önce milyonlarca satın alım yapın da, ondan sonra dil desteği istemeye hakkınız olsun.” Bu sözleri bu millet hak etmiyor ve dil desteğinin gerçekleşmesi için uygun sözler bunlar değil. Bu yersiz ve uygunsuz sözlere itiraz ediyoruz.

Tam aksine oyunculara (orijinal oyun satın almaları tavsiye etmekle birlikte) şöyle denilmeli: “Yerel fiyatlandırmayı ve Türkçe dil desteğini firmalardan ısrarla talep edin, size sunulanla yetinmeyin, mevcut duruma itiraz edin, şikayet edin, talep ve öneride bulunun ve bunları da medeni ve yapıcı bir üslupla, kitlesel ve sürekli olarak yapın ki, firmalar bilinçli ve talepkar bir oyuncu kitlesiyle karşı karşıya olduklarını fark etsinler.”

Yani önce satın alın da, sonra dil desteğini belki düşünürüz deme hakkına, lüksüne kimse sahip değildir. Ama müşteri satın alabileceği fiyatı ve arzu ettiği ürün tarzını talep edebilir ve ancak bu şekilde satın alacağını ifade ederek teklif ve talepte bulunabilir. Bunu da firmalar elbette değerlendireceklerdir. Bu yöntemle hareket etmek ise uzun vadede işe yarayacak bir yaklaşımdır. Çünkü her türlü maliyeti karşılayıp, çok daha fazla kar elde ederler. Daha da uzun vadede ise satın alma alışkanlıkları daha da arttığında, çok daha ivmeli bir şekilde kar elde edeceklerdir. Ama bizde bu ışığı görmeliler. Yukarıda itiraz ettiğimiz şekilde oyuncuların ışığını, şevkini, ümidini kırarak olmaz bu iş. Olacaksa böyle olur."
 

Phoenixxx

80+ Bronze
Katılım
18 Nisan 2022
Mesajlar
1,634
Dahası  
Reaksiyon skoru
731
İsim
Erdem çay
Hocam öncelikle baştan sona okumadım. Haklı olmanızla birlikte ülkedeki kur malum. Firma oyunun maliyeti ve kar marjınıda ekleyerek 70 usd ile piyasaya çıkartıyor. Ekonomik olarak istikrarı olan ülkeler zaten yerel fiyatlandırmaya tabi. Öncelikle biz neden çıkartıldık bunu araştırmanız lazım.

İkinci konu dil. Ülkemizde son 20 yıldır. Kur bazı yıllarda 3x4x oluyor. Buda oyuncuların korsana yönelmesine sebep oluyor. Bu kadar korsan kullanan için kimse dil çıkartmaz. Bizim orjinal sayımızın yarısı kadar olan ülkelere çıkıyor. Buda siyasidir.
 

lostideas

80+
Katılım
19 Aralık 2022
Mesajlar
43
Dahası  
Reaksiyon skoru
19
İsim
Ediz Sözüer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Hocam öncelikle baştan sona okumadım. Haklı olmanızla birlikte ülkedeki kur malum. Firma oyunun maliyeti ve kar marjınıda ekleyerek 70 usd ile piyasaya çıkartıyor. Ekonomik olarak istikrarı olan ülkeler zaten yerel fiyatlandırmaya tabi. Öncelikle biz neden çıkartıldık bunu araştırmanız lazım.

İkinci konu dil. Ülkemizde son 20 yıldır. Kur bazı yıllarda 3x4x oluyor. Buda oyuncuların korsana yönelmesine sebep oluyor. Bu kadar korsan kullanan için kimse dil çıkartmaz. Bizim orjinal sayımızın yarısı kadar olan ülkelere çıkıyor. Buda siyasidir.
Okursanız bizim kanaatimize göre asıl sebebi görebilirsiniz. Tabi ki konu çok boyutlu, sebepler de ama asıl sebep satış azlığı, korsan kullanım vs. değil. Esas ana nokta tam tersi istikamette. Okursanız görürsünüz.
 
Top Bottom