Apex Legends Oyundan Atıyor

Reaksiyon skoru
0
Merhaba arkadaşlar,

Daha önce farklı bir sistemde Apex Legends oynarken hiçbir sorun yaşamıyordum. Ancak yakın zamanda yeni bir sistem topladım ve o zamandan beri tuhaf bir problemle karşılaşıyorum.

Sorun şu şekilde: Apex Legends'a giriş yaptıktan sonra genellikle 2–3 maç oynadıktan sonra oyun bir anda donuyor ve hiçbir hata mesajı vermeden masaüstüne atıyor. Oyun kapanıyor ama ne bir crash report, ne de sistem uyarısı geliyor. Sanki “sessizce çöküyor” gibi.

Yaptıklarım:

Oyunu tamamen silip yeniden yükledim (Steam tarafında denendi)

Oyun dosyalarının bütünlüğünü kontrol ettim

Ekran kartı ve sistem sürücülerim güncel

Sıcaklıklar normal, sistem yük altında stabil (HWInfo ile izledim)

RAM testi (TestMem5) yaptım, 0 hata çıktı

Sistemim:

Ryzen 7 9800X3D

ASUS ROG Strix B850-I (Mini-ITX)

64GB G.Skill Trident Z5 DDR5 6000MHz CL28 (EXPO aktif)

RTX 4070 Ti Gaming OC

Samsung 990 Pro 2TB NVMe

Cooler Master NCORE 100 MAX (850W PSU + 120mm sıvı soğutma)

Şüphelendiğim noktalar:

RAM EXPO profiliyle 6000MHz çalışıyor. Belki bu frekans Apex ile tam stabil değil.

Oyun motorunun sistemin bazı donanımlarıyla çakışması mümkün olabilir.

PSU kaynaklı ani voltaj düşüşü olabilir mi bilmiyorum ama sistem genel olarak stabil görünüyor.

Aynı sorunu yaşayan veya özellikle sessiz crash (hatasız kapanma) tecrübesi olan varsa, tecrübelerini ve çözüm önerilerini çok merak ediyorum.

Yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkür ederim 🙏

Ekler

• 1000058387.webp
    1000058387.webp
    79.7 KB · Hit: 13
Merhaba arkadaşlar,

Daha önce farklı bir sistemde Apex Legends oynarken hiçbir sorun yaşamıyordum. Ancak yakın zamanda yeni bir sistem topladım ve o zamandan beri tuhaf bir problemle karşılaşıyorum.

Sorun şu şekilde: Apex Legends'a giriş yaptıktan sonra genellikle 2–3 maç oynadıktan sonra oyun bir anda donuyor ve hiçbir hata mesajı vermeden masaüstüne atıyor. Oyun kapanıyor ama ne bir crash report, ne de sistem uyarısı geliyor. Sanki “sessizce çöküyor” gibi.

Yaptıklarım:

Oyunu tamamen silip yeniden yükledim (Steam tarafında denendi)

Oyun dosyalarının bütünlüğünü kontrol ettim

Ekran kartı ve sistem sürücülerim güncel

Sıcaklıklar normal, sistem yük altında stabil (HWInfo ile izledim)

RAM testi (TestMem5) yaptım, 0 hata çıktı

Sistemim:

Ryzen 7 9800X3D

ASUS ROG Strix B850-I (Mini-ITX)

64GB G.Skill Trident Z5 DDR5 6000MHz CL28 (EXPO aktif)

RTX 4070 Ti Gaming OC

Samsung 990 Pro 2TB NVMe

Cooler Master NCORE 100 MAX (850W PSU + 120mm sıvı soğutma)

Şüphelendiğim noktalar:

RAM EXPO profiliyle 6000MHz çalışıyor. Belki bu frekans Apex ile tam stabil değil.

Oyun motorunun sistemin bazı donanımlarıyla çakışması mümkün olabilir.

PSU kaynaklı ani voltaj düşüşü olabilir mi bilmiyorum ama sistem genel olarak stabil görünüyor.

Aynı sorunu yaşayan veya özellikle sessiz crash (hatasız kapanma) tecrübesi olan varsa, tecrübelerini ve çözüm önerilerini çok merak ediyorum.

Yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkür ederim 🙏
Mavi ekran almadığına göre büyük ihtimal işlemci sıcaklığıyla alakalı diyebiliriz. HWInfo açıp oyun atmaya başla hocam 2-3 oyun içerisinde sıcaklıkları vs görürsün X3D işlemcilerin 85-89 gibi throttle'a atar sonrası safety procedure. Maximum CPU CCD Tdie vb bilgileri inceleyip dönebilirsen bakalım ama muhtemelen sıcaklıkla ilgili.

**Düzeltme: sıcaklıklar normal demişsin, paylaşabilir misin? Cinebench yaparken HWInfo değerlerin nedir mesela?
- BIOS güncellemelerini yaptın mı?

Mavi ekran almadığına göre büyük ihtimal işlemci sıcaklığıyla alakalı diyebiliriz. HWInfo açıp oyun atmaya başla hocam 2-3 oyun içerisinde sıcaklıkları vs görürsün X3D işlemcilerin 85-89 gibi throttle'a atar sonrası safety procedure. Maximum CPU CCD Tdie vb bilgileri inceleyip dönebilirsen bakalım ama muhtemelen sıcaklıkla ilgili.

**Düzeltme: sıcaklıklar normal demişsin, paylaşabilir misin? Cinebench yaparken HWInfo değerlerin nedir mesela?
- BIOS güncellemelerini yaptın mı?
Merhaba
Cevap icin cok teşekkürler!

bıos son sürümde cınebench yaptıgım zaman bu sıcaklıkları goruyorum hocam

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-06-14 014336.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-14 014336.webp
    157.7 KB · Hit: 24
İşlemci sıcaklığının 94–95°C olması çok yüksek, muhtemelen oyundan atma sebebi de bu. Apex Legends gibi işlemciye yük bindiren oyunlarda, özellikle sıcaklık bu seviyelere çıkınca sistem koruma amaçlı oyunu kapatabiliyor ya da donup crash’e sebep olabiliyor. İlk olarak soğutmayı kontrol etmeni öneririm. İşlemciye bağlı soğutucunun düzgün oturduğundan, termal macunun iyi durumda olduğundan emin ol. Kasa içi hava akışı da önemli, özellikle fan yerleşimi ve toz durumu sıcaklıkları etkiler. Kasan kapalıyken bir de kapağı açıp dene, fark oluyorsa içeride hava sirkülasyonu yetersiz olabilir. Ayrıca işlemci boost frekansını sınırlamayı veya voltajı biraz düşürmeyi (undervolt) düşünebilirsin, bu hem sıcaklığı hem de sistem kararsızlığını azaltabilir. BIOS’tan ya da Ryzen Master/Intel XTU gibi yazılımlardan bu ayarları yapabiliyorsun. Sonuç olarak, işlemci o sıcaklıkta çalışmaya devam ederse oyunlar stabil çalışmaz. Önce soğutma tarafını netleştir, büyük ihtimalle çökme sorunun da çözülecektir.

ITX kasada 120mm sivi sogutma sikinti hocam gordugun uzere. Kararli calismasi icin kasa degistir veya 240mm aio dusun elveriyorsa sicaklik 85 alti hedefle yuk altinda 3d v-cache yuzunden isi toleransi dusuk islemcinin. @beyhanbehrem

İşlemci sıcaklığının 94–95°C olması çok yüksek, muhtemelen oyundan atma sebebi de bu. Apex Legends gibi işlemciye yük bindiren oyunlarda, özellikle sıcaklık bu seviyelere çıkınca sistem koruma amaçlı oyunu kapatabiliyor ya da donup crash’e sebep olabiliyor. İlk olarak soğutmayı kontrol etmeni öneririm. İşlemciye bağlı soğutucunun düzgün oturduğundan, termal macunun iyi durumda olduğundan emin ol. Kasa içi hava akışı da önemli, özellikle fan yerleşimi ve toz durumu sıcaklıkları etkiler. Kasan kapalıyken bir de kapağı açıp dene, fark oluyorsa içeride hava sirkülasyonu yetersiz olabilir. Ayrıca işlemci boost frekansını sınırlamayı veya voltajı biraz düşürmeyi (undervolt) düşünebilirsin, bu hem sıcaklığı hem de sistem kararsızlığını azaltabilir. BIOS’tan ya da Ryzen Master/Intel XTU gibi yazılımlardan bu ayarları yapabiliyorsun. Sonuç olarak, işlemci o sıcaklıkta çalışmaya devam ederse oyunlar stabil çalışmaz. Önce soğutma tarafını netleştir, büyük ihtimalle çökme sorunun da çözülecekti
Merhaba hocam cok teşekkürler
dediğiniz gibi ilk olarak acaba soğutma pompası işlemciye oturmuyor mu diye söktüm. Tekrar termal macun surdum iyce oturttum :D test yaptım fakat aynı sıcaklıkları gordum

Ryzen Master programını indirdim işlemciyi eco moda aldım şuan sıcaklıklar bu şekilde:
Ekran görüntüsü 2025-06-14 120824.webp

Sanırım işlemci ile alakalı bir durum özel modda daha ince ayar yapmam gerekecek

Tekrar çok teşekkürler yardımınız için!

Merhaba hocam cok teşekkürler
dediğiniz gibi ilk olarak acaba soğutma pompası işlemciye oturmuyor mu diye söktüm. Tekrar termal macun surdum iyce oturttum :D test yaptım fakat aynı sıcaklıkları gordum

Ryzen Master programını indirdim işlemciyi eco moda aldım şuan sıcaklıklar bu şekilde:Alıntıyı görüntüle
Sanırım işlemci ile alakalı bir durum özel modda daha ince ayar yapmam gerekecek

Tekrar çok teşekkürler yardımınız için!
Rica ederim umarım sorununuz çözülür.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,740
Üyeler
183,884
Son üye
ramdomhesap
Geri