Araba satın almak bir dert maliyetleri başka bir dert

utk.ysrr

80+
Katılım
16 Haziran 2021
Mesajlar
4
Reaksiyon skoru
0
Türkiye’de araba satın almak artık oldukça büyük bir maliyet haline geldi. Türk halkının en büyük yatırım araçlarından biri olan araba şu anki piyasa koşullarında gerçekten de yatırım getirisini sağlıyor mu ele tekrar değerlendirmek gerekiyor. Biz de bu yazımızda araba satın almanın oluşturduğu tüm maliyet kalemlerini sizin için tek tek ele aldık.
Oluşacak ilk maliyet tabii ki araba satın alma maliyeti. Sıfır en ucuz arabalar 400bin TL’den başlıyor ancak o araç da zaten bulunamıyor. Sıfır araba almak için şu an tüm marka ve modellerde sıra olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle şu an 400 bin TL olarak öngördüğünüz arabayı teslim döneminde daha da pahalıya alma riskiniz olduğunu belirtelim.
Araba satın almak için ikinci maliyet kalemi ise eğer arabayı kredi ile alacaksanız katlanmanız gereken kredi faizi tutarı. Eğer 400 bin TL’lik araba almak istiyorsanız, özel bankalardan alabileceğiniz en ucuz faiz tutarı %1,89 ve en uzun vade 36 ay. Bu da 400 bin TL’lik araba için en az 200 bin TL daha fazla faiz ödemesi yapmanız anlamına geliyor. Aylık taksit tutarları ise 16 bin TL civarlarında. Tabi bu krediyi ve faizi de seçilmiş bir kitle alabiliyor. Herkese verilmiyor.
Arabayı bir şekilde satın aldınız. Özellikle 2022’nin sonunda da gündem olan konulardan biri olan kasko fiyatları ile yüzleşmeniz gerekiyor. Şu an için en ucuz kasko sıfır bir arabada 20 bin TL civarlarında tutuyor. 4 yıl ve üzeri hasarsızlık kaza yapmama indirimi varsa minumum 10 bin TL'e kadar düşebiliyor.
Diğer maliyet kalemleri ise Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Sigortası. MTV şu an yıllık 3 bin TL. Trafik Sigortası ise ilk kez yaptıranlar için 5 bin 500 TL. Hasarsızlık indirimi ile minumum yıllık 3 bin TL’ye kadar düşebiliyor.
Araba aldıktan sonra masrafları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Bakım, yağ, lastik, balata vs. gibi kalemlere bakıldığında yıllık ortalama 10 bin TL’nin gözden çıkarılması gerekiyor. Otopark ücretini de özellikle vurgulamak isteriz. Otopark ücretleri özellikle 2023 yılına girilmesi ile birlikte %50’nin üzerinde artış gösterdi. Eğer arabanızı İspark dışındaki özel otoparklara park etmek isterseniz otoparkların ortalama aidatları aylık bin 500 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu da yıllık en az 18 bin liralık bir otopark ücretine katlanmanız anlamına geliyor.
Kaza sonrası oluşabilecek değer kayıpları riskini de düşündüğümüzde artık araba almak gerçekten de önemli bir yatırım aracı mı sorusu akıllara takılıyor.

Son zamanlarda aylık abonelik ile araba kiralama daha cazip hale geldi. Bu yöntemle sürücüler arabanın kaskosu, sigortası, bakımı vb daha birçok masraflarına karışmadan araba ihtiyaçlarını karşılamış oluyorlar.
 
bir hafta once ilk arabami aldim. sigorta sirketlerinin buyuk cogunlugu police kesmiyor bile. bir sirket 6.5k fiyat cekti taksit bile yapmadilar :D komik vaziyetteyiz gercekten
 
Araba zaten bir tek Türkiye'de yatırım aracı olarak görülüyor. Diğer ülkelerde tüketim aracı olarak geçer. Bu neden!e de ayaklı galericiler piyasadaki araçları toplayıp fiyat yükseltiyorlar. Vergi denetimine yakalanmamak için de satın aldıkları araçları akrabaları adına kayıt ettiriyorlar. Hatta sıfır araçları da aynı şekilde daha yüksek fiyata satmak amacı ile herkesten önce topluyorlar.

Bence vergiler ve diğer giderler daha da yükselmeli ki, canları iyice yansın. Neden hep son tüketicinin canı yansın?
 
Yaş 26 araç kullanmayı tercih etmiyorum toplu taşıma em rahatı. Kaza yap masraf, arabanın bilmemnesi arıza yaptı masraf, yakıt masraf. Sinire strese gerek yok boşverin
 
Yaş 26 araç kullanmayı tercih etmiyorum toplu taşıma em rahatı. Kaza yap masraf, arabanın bilmemnesi arıza yaptı masraf, yakıt masraf. Sinire strese gerek yok boşverin
Alakası yok be hocam. Üniversite'ye giderken toplu taşıma kullanırsam 6'da, araba ile gidersem 8.10'da kalkıyorum :d
 
ağustos ayında askerden geldiğimde 0 panelvan renault traffic lere bakıyorduk, fiyatları 470 k civarıydı almadık. Dün 590k ya gidip 2020 modelini aldık. NOSTONKS :peeposad:
 
Alakası yok be hocam. Üniversite'ye giderken toplu taşıma kullanırsam 6'da, araba ile gidersem 8.10'da kalkıyorum :d
Güne erken başlamak iyidir de sen a şehrinden b şehrine mi gidiyorsun üniversite için 😂
 
Güne erken başlamak iyidir de sen a şehrinden b şehrine mi gidiyorsun üniversite için 😂
İstanbul böyle hocam :D Güne erken başlayalım başlayalım da, kış ayında erken başlamak bir işe yaramıyor :d
 
İstanbul böyle hocam :D Güne erken başlayalım başlayalım da, kış ayında erken başlamak bir işe yaramıyor :d
Benim en başta değinmek istediğim nokta trafik sıkıntısı. Kırmızı sönmeyecek, yolda abuk sabuk adamlar araba sürecek, lavuğun teki önüne atlayacak arabayla vs. Bunlar hep sinir stres. Mental olarak çok yorucu
 
Geri
Top