Neler Yeni

Yardım Asus tuf a15 CPU 95 derece

Ömer Murat KARACA

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,077
İsim
Ömer Murat KARACA
Throttling'in etkisi oyuna göre değişiyor oyun işlemci ağırlıklıysa o fps kaybı daha net görünür değilse hissedilmez bile.
Genel FPS kaybından ziyade oyun program farketmeksizin anlık drop'a sebebiyet verir Throttling.

Cakrash

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
662
İsim
Musa Topçu
Turboda mı kullanıyorsunuz

AshenOne

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
111
İsim
Furkan
Son 4 sene içinde Asus Tuf F15 2021 İ5 11400H - RTX 3050Tİ, Tuf A15 2023 R7 7735HS - RTX 4060 ve Tuf A15 2023 R9 7940HS - RTX 4070 cihazlara sahip oldum. 4070'liyi hala aktif kullanıyorum. 3 cihazımda yük altında CPU'yu 95 dereceye sabitliyor, 1MHZ bile kayıp yok.

Zaten Asus'un yaptığı otomatik fan ayarına göre cihaz 7000RPM'e kadar fan açabiliyorken 90 dereceye kadar 4500-5000RPM arası fan açıyor, 90'dan sonra 6700-7300 aralığına çıkıyor (4060'lıda max 6700, 4070'lide max 7300'e çıkıyor fanlarım). Cihaza ne yaparsanız yapın 95 dereceyi geçmiyor. Asus bu şekilde ayar vermiş.

Kısacası sakıncalı bir durum olsa cihaz thermal throttling'e girer, performans kaybı yaşatırdı. Ben 3 cihazda da sorun yaşamadım. Sizdeki droplar için MSİ afterburner kurup oyun içinde anlık CPU ve GPU'nun Clock hızını ve tüketimini takip edin. Clock hızında anlık dalgalanma yaşanıyorsa cihaz thermal throttling'e giriyor olabilir
Söylediğiniz gibi aynı durumlar yaşanıyor bende de rtx 4060 için. Tamamdır hocam bunu da bir kontrol edeyim teşekkür ederim. peki Thermal throttling'e giriyorsa çözümü watt düşürmek mi sadece?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Turboda mı kullanıyorsunuz
Aynen hocam turbo

Senerr

80+ Bronze
Genel FPS kaybından ziyade oyun program farketmeksizin anlık drop'a sebebiyet verir Throttling.
Throttling diye ifade etmiyorlar zaten onu, throttling çeşit çeşit, ekran kartı bile throttle yapabilir o zaman kaçınılmaz drop olur zaten ama işlemciyi belli seviyenin altında kullanan oyunda throttlenin alası olmadığı sürece dropu görmeyebilirsiniz.

Thermal throttle den önce BD Prochot yer çoğu laptop, sonra thermal yer sonra pl1 pl2 vs. girer ki throttleye kafa atıp durmasın işlemci.

Cakrash

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
662
İsim
Musa Topçu
Söylediğiniz gibi aynı durumlar yaşanıyor bende de rtx 4060 için. Tamamdır hocam bunu da bir kontrol edeyim teşekkür ederim. peki Thermal throttling'e giriyorsa çözümü watt düşürmek mi sadece?

Aynen hocam turbo
onu elle ayarladan tüm aşırtmaları 0 a çekin fan hızını kendiniz ayarlayın

Senerr

80+ Bronze
Normal kullanımda, programlarda vs sorun olmadı hiç. En azından ben farketmedim inşaallah olmamıştır.
Throttlestop'u yükleyin limit kısmında yazıyor o hocam.

AshenOne

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
111
İsim
Furkan
Bu mevsimde normal değil. Aldığından beri fan temizliği ve macun değikliği yapılmadı sanırım onu yapman gerek öncelikle. Sık ve yoğun güçte kullanılan lattoplar bana göre 4 6 ay aralıkla düzenli bakıma girmeli. Lattobu kullanırken altından hava alacağı boşluk bırak hava alsın. şöyle bir ürün iş görür. Türkiyede aynı ürün 500 tl falan saçma şekilde.

Teşekkürler hocam, yükseltici stand var altında onu belirtmeyi unutmuşum.

TyShame

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
690
İsim
Halil
İlgilendiği Kategoriler
Tarih, Felsefe, Mobil Bilgisayarlar, Oyunlar
Laptop soğutucu al ? Alüminyum yüksek cfmli iş görür 5 6 derece düşürüp throttle dan kurtulursun.

Ömer Murat KARACA

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,077
İsim
Ömer Murat KARACA

Aynen hocam turbo
Arkadaşların belirttiği gibi oda ısısını düşürebiliyorsanız süper olur. Altına mutlaka bir stand tavsiye ederim. İlla soğutuculu olmasına gerek yok fanlar havayı daha rahat çekse bile farkedebiliyor. Görseldeki gibi, ortalama 200TL'lik bir stand fazlasıyla iş görür. (Teknosada 250'ye vardı görseldeki fiyata takılmayın)

cihazım günde 12-13 saat açık, bir de kasa gibi monitöre bağlı kullanıyorum laptop yan masada ekranı kapalı duruyor. oyun pek oynamadığım için genelde performans modunda ortalama 2500-3000rpm fan hızında takılıyor. Uzun süre açık tuttuğum için Hepsiburada'dan Throne Arctic Pro Stand aldım bugün dağıtımda. YT videosunda tuf cihazda 10 derece düşüş oluyor. Bugün deneyimleyip yazayım onun da iş göreceğini düşünüyorum.

Ekler

• Screenshot_20250103_144528_Chrome.jpg
    Screenshot_20250103_144528_Chrome.jpg
    495 KB · Hit: 7

AshenOne

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
111
İsim
Furkan
Throttlestop'u yükleyin limit kısmında yazıyor o hocam.
Hocam CPU desteklenmiyor diyor bunun için.

Arkadaşların belirttiği gibi oda ısısını düşürebiliyorsanız süper olur. Altına mutlaka bir stand tavsiye ederim. İlla soğutuculu olmasına gerek yok fanlar havayı daha rahat çekse bile farkedebiliyor. Görseldeki gibi, ortalama 200TL'lik bir stand fazlasıyla iş görür. (Teknosada 250'ye vardı görseldeki fiyata takılmayın)

cihazım günde 12-13 saat açık, bir de kasa gibi monitöre bağlı kullanıyorum laptop yan masada ekranı kapalı duruyor. oyun pek oynamadığım için genelde performans modunda ortalama 2500-3000rpm fan hızında takılıyor. Uzun süre açık tuttuğum için Hepsiburada'dan Throne Arctic Pro Stand aldım bugün dağıtımda. YT videosunda tuf cihazda 10 derece düşüş oluyor. Bugün deneyimleyip yazayım onun da iş göreceğini düşünüyorum.
hocam stand bende de var ben yazı başında belirtmeyi unutmuşum. Stand varken veya yokken değişen bir şey olmuyor. 95 sabit hep. Bu arada hiç bir güç sınırlanması vs yok. Turbo modda.

Senerr

80+ Bronze
Hocam CPU desteklenmiyor diyor bunun için.

hocam stand bende de var ben yazı başında belirtmeyi unutmuşum. Stand varken veya yokken değişen bir şey olmuyor. 95 sabit hep. Bu arada hiç bir güç sınırlanması vs yok. Turbo modda.
Bu da thermal throttleyi gösterebilir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,038,050
Üyeler
164,605
Son üye
Eynar
Top Bottom