Neler Yeni

Atatürk din düşmanı mıydı?

Berk Atmaca

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,337
İsim
Berk Atmaca
Din düşmanı olsaydı da popcorn gibilerin soyunu kurutsaydı.

Charles Darwin

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,153
İsim
Alpaslan Çevikel
Üşenmeden okuyan anlar

II. Abdülhamit, İslamcılık politikası çerçevesinde tarikatlardan yararlanmak istedi. Abdülhamit döneminde tarikatlar korundu, tekke ve zaviyeler çoğaldı. Hatta dışarıdan ithal tarikatlar getirildi. Eski Nakşi, Mevlevi, Rufai, Sezeli gibi tarikatların yanında Cezayir'den Ticani tarikatı geldi. (Berkes, s. 347)

Meşrutiyet döneminde İttihatçılar da tarikatlarla yakın ilişkiler kurdular. İttihatçı örgütlenmede bazı tekkelerin özel bir yeri vardı.

Daha 1844'te Halveti şeyhi Kuşadalı İbrahim Halveti, tekkelerin artık bozulduğunu ve kapatılması gerektiğini söylemişti: “Tekkelerde artık hayır kalmamıştır. Bunların kaldırılması lazımdır. Bunlardan artık insanlığa da, İslam'a da hiçbir hayır gelmez. Çünkü tekkeleri, meyhane ve kerhaneye dönüştürdüler” demişti. (Öztürk, s.204.)

1918'de yürürlüğe giren bir tüzükle şeyh ve dervişlerin bozuk davranışları düzeltilmek istendi. (Turan, s. 178)

19. yüzyılda Kuşadalı'nın “kapatılmalıdır” dediği tekkeleri, 20. yüzyılın başında Atatürk kapatacaktı ve kapattı

Bu tarikatlar eskiden günümüze kadar hep devleti kontrol altında tutmak istemiştir ve şu dönemde bile aynısını yapmaya çalışıyorlar

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Sadık Kazan
Bir zamanlar dindar biriydim Atatürk din düşmanı derlerdi dindar kesimler o yüzden sevmezdim daha sonra dinin ve dincilerin ne kadar kötü olduklarını gördüm Atatürk'ün zamanında bunları niye astığını çok iyi anladım keşke hepsini assaydı şimdiki tarikatlar milletin parasını heba eden diyanet felan olmazdı tarikat yurtlarında çocuklar tecavüz edilmezdi

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Bi arkadaşla tartıştık diyo ki Atatürk din düşmanı falan ona uyan falan filan baya şey diyordu
Ben pek inanmıyorum ona , Diyanet İşleri Başkanlığını Atatürk kurdu diye biliyorum ne dersiniz
Merhaba genelde bu lafı etmelerindeki sebep laiklik oluyor gördüğüm kadarı ile.
Laiklik bu coğrafyada malesef şart.
Halk zaten din dediğinizde her şeyi yaptırabileceğiniz hale geliyor ve bu yüzden gerekli bu coğrafyada olduğumuz sürece.
Atatürk din düşmanı değildi bu yüzden bence
Ancak bazı kesimler de bunlardan din öğrenip din konusunda yanlış diyorlar.
Ülkeme bayılıyorum biri akfasındaki dini uygular diğeri ise bundan görüp öğrenir.
Kimse de açıp bakmaz bu ne diye.

of Beauty and Rage

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Uydurulan dini yok etmesi din düşmanlığını değil dine hizmetini gösterir, bundan rahatsız olan varsa ya uydurulan dinden mamalanıyordur ya da uydurulan dini indirilen din sanacak kadar eğitimsiz bırakılmıştır.

Kaldı ki kimin neye inandığı beni de ilgilendirmiyor.

-nisay

80+ Bronze
Din konusunda biraz yanlışları var. Ama sen bunu boşvericeksin. Milli mücadelenin kahramanı adam. Senin benim için çok çabalamış. Sağlam milliyetçi ve türkçü bunu yaptıklarından anlayabiliyorsun buda yeter.

DefKot

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,804
İsim
DefKot
Bi arkadaşla tartıştık diyo ki Atatürk din düşmanı falan ona uyan falan filan baya şey diyordu
Ben pek inanmıyorum ona , Diyanet İşleri Başkanlığını Atatürk kurdu diye biliyorum ne dersiniz
Hayır.

Bozkurt58

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
291
İsim
Sivaslı
İlgilendiği Kategoriler
Yoğk
Elmalı tesvirini yazdırmış ve Kuran kurslarına izin ve destek vermişti

cukumera21

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
329
İsim
Hasan Kaya
Değildi olm boş boş konular açmayın

neptün yüksel

80+ Bronze
Atatürk modern olmak adına hatalar yapan biri.

Gerek din, gerek kılık, kıyafet ve gerek gelenek görenek. Atatürk bunu kökten değiştirmeye çalıştı.

Not: İftira atmak gibi oldu biraz. Demek istediğim ülkeyi modernleştirmek adına, yukarıda üstte çizdiğim şeylerden ülkeyi soyutlamaya çalıştı.

Tabi Atatürk ve İnönü'den sonra bir daha bu millet CHP'yi başa getirmedi hiç. Zaten bu iki insandan seçimlerden ziyade başa gelmedi. Biri ülkeyi kurdu, diğeri de niye geldi bilmiyorum.

Hatta bu zamanda 7 düvel bir araya geldi yine CHP'yi seçmedi :D.

İstemiyorlar abi, zorla mı gelecekler.

arturo

80+ Silver
Bu Kullanıcının Doğum Günü!
Atatürk modern olmak adına hatalar yapan biri.

Gerek din, gerek kılık, kıyafet ve gerek gelenek görenek. Atatürk bunu kökten değiştirmeye çalıştı.

Tabi Atatürk ve İnönü'den sonra bir daha bu millet CHP'yi başa getirmedi hiç. Zaten bu iki insandan seçimlerden ziyade başa gelmedi. Biri ülkeyi kurdu, diğeri de niye geldi bilmiyorum,

Hatta bu zamanda 7 düvel bir araya geldi yine CHP'yi seçmedi :D.

İstemiyorlar abi, zorla mı gelecekler.
Chp 1978 yılında iktidardı.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,061,524
Üyeler
168,644
Son üye
yusufcn13
Top Bottom