Neler Yeni

BenQ Zowie Monitörlerde İndirim

Keepr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
887
İsim
Enes Altunışık
Beyler beyler... Tartışan iki taraf da bilmiyor ne dediğini. Bir defa savunan kesim de savunmayan kesim de teknik açıdan yetersiz. Savunan neyi savunduğunu bilmiyor, savunmayan da ne işe yaradığını.

Bakın şu mesajımı okursanız anlayacaksınız:

Yukarıdakine ek tartıştığinız şeyleri de şöyle özetleyeyim açıklayayim:

1) Benq monitörler savunanların söylediği gibi daha hızlı veya daha doğru falan vermiyor. Hızlı monitörler evet, ancak düşuk bütçede yakın fiyata, yüksek bütçede çok daha ucuza aynı hızda ya da daha hızlı monitorler var. TN olması bir şeyi değiştirmiyor çünkü yeni nesil IPS paneller de en iyi TN'ler kadar hizlılar. O kadar hızli ki bu bahsettiklerimiz, aradaki farkı E-sporcu dahi anlayamaz.
Yani 144Hz Benq, 165Hz Asus'tan iyidir VB. şeyler yanlış. Asus'un da Benq kadar hızlı monitörleri var, Acer'in de MSI'ın da, LG'nin de. Hatta en hızlı IPS'lerde sandığınızın aksine başı LG Nano'lar çekiyor.

Bu arada hızdan kastımız: a) Responsa time (tepki süresi) ve buna bağlı gerçekleşen blur (bulanıklık), ghosting (siyah iz) ve overshoot (beyaz iz).
b) Input lag (giriş gecikmesi)
c) tabii ki Hertz.

2) Savunmayanların anlamadıği şey, Benq bir şeyi çok iyi yapıyor. O bir şey, yalnızca üst düzey oyunculara ve E-sporculara hitap ediyor. Dolayısiyla siz farkı anlayamıyorsunuz. Mantık yürütmeyle "O zaman neden pahalı?" diye düşünüyorsunuz.

Yazmıştım ama özeti şu: DyAc, ULMB, ELMB, Light boost denenlerim hepsi aslında BFI (Black frame insertion=siyah kare ekleme) teknolojisidir. Bu, hareket kaynaklı bulanıklığı azaltır. Bir monitör ne kadar hızlı olursa olsun gözün ve ekranın yapısından dolayı hareket eden nesneler bulanık gözükür. Daha fazla bilgi ve görsek anlatım için alıntiladığım mesaja bakın.

Harket bulanıklığını azaltan bu teknolojiler içerisinde bildiğim kadarıyla şu anda DyAc+ın rakibi yok. Dolayısıyla bunu kullanacak kişiler Benq tercih ediyor.

Sonuç olarak normal bir kullanıcının Benq çok hızlı abi yaa diyerek tercih etmesi yanlış. Ama Benq'nun gereksiz olduğunu falan söylemeniz de aynı şekilde yanlış. Hitap ettiği kitle farklı. Ha siz de kullanabilirsiniz Benq alıp bunu. Ama ne işinize yarayacak?
Uzun uzun yazacaktım ama çok güzel özetlemişsin. Eline sağlık. +1

Adriatique

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Beyler beyler... Tartışan iki taraf da bilmiyor ne dediğini. Bir defa savunan kesim de savunmayan kesim de teknik açıdan yetersiz. Savunan neyi savunduğunu bilmiyor, savunmayan da ne işe yaradığını.

Bakın şu mesajımı okursanız anlayacaksınız:

Yukarıdakine ek tartıştığinız şeyleri de şöyle özetleyeyim açıklayayim:

1) Benq monitörler savunanların söylediği gibi daha hızlı veya daha doğru falan vermiyor. Hızlı monitörler evet, ancak düşuk bütçede yakın fiyata, yüksek bütçede çok daha ucuza aynı hızda ya da daha hızlı monitorler var. TN olması bir şeyi değiştirmiyor çünkü yeni nesil IPS paneller de en iyi TN'ler kadar hizlılar. O kadar hızli ki bu bahsettiklerimiz, aradaki farkı E-sporcu dahi anlayamaz.
Yani 144Hz Benq, 165Hz Asus'tan iyidir VB. şeyler yanlış. Asus'un da Benq kadar hızlı monitörleri var, Acer'in de MSI'ın da, LG'nin de. Hatta en hızlı IPS'lerde sandığınızın aksine başı LG Nano'lar çekiyor.

Bu arada hızdan kastımız: a) Responsa time (tepki süresi) ve buna bağlı gerçekleşen blur (bulanıklık), ghosting (siyah iz) ve overshoot (beyaz iz).
b) Input lag (giriş gecikmesi)
c) tabii ki Hertz.

2) Savunmayanların anlamadıği şey, Benq bir şeyi çok iyi yapıyor. O bir şey, yalnızca üst düzey oyunculara ve E-sporculara hitap ediyor. Dolayısiyla siz farkı anlayamıyorsunuz. Mantık yürütmeyle "O zaman neden pahalı?" diye düşünüyorsunuz.

Yazmıştım ama özeti şu: DyAc, ULMB, ELMB, Light boost denenlerim hepsi aslında BFI (Black frame insertion=siyah kare ekleme) teknolojisidir. Bu, hareket kaynaklı bulanıklığı azaltır. Bir monitör ne kadar hızlı olursa olsun gözün ve ekranın yapısından dolayı hareket eden nesneler bulanık gözükür. Daha fazla bilgi ve görsek anlatım için alıntiladığım mesaja bakın.

Harket bulanıklığını azaltan bu teknolojiler içerisinde bildiğim kadarıyla şu anda DyAc+ın rakibi yok. Dolayısıyla bunu kullanacak kişiler Benq tercih ediyor.

Sonuç olarak normal bir kullanıcının Benq çok hızlı abi yaa diyerek tercih etmesi yanlış. Ama Benq'nun gereksiz olduğunu falan söylemeniz de aynı şekilde yanlış. Hitap ettiği kitle farklı. Ha siz de kullanabilirsiniz Benq alıp bunu. Ama ne işinize yarayacak?
Dediklerinize katılıyorum ama bu fiyattan bu ürünler alınmaz, hitap ettiği kesimler için bile.

144Hz olanın yerine VG249QM1A,
240Hz olan yerine Blur Busters onaylı XG2431,
360Hz yerine de aynı bütçede değiller ama bir monitöre sırf bulanıklık olmasın diye o kadar para verecek adamın ona da parası yeter diye düşünerek 540Hz PG248QP alınır.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dediklerinize katılıyorum ama bu fiyattan bu ürünler alınmaz, hitap ettiği kesimler için bile.

360Hz yerine de aynı bütçede değiller ama bir monitöre sırf bulanıklık olmasın diye o kadar para verecek adamın ona da parası yeter diye düşünerek 540Hz PG248QP alınır.
Gördüm. Maşsallahı varmış BFI cok iyi gibi.

-144Hz olan zaten alınmaz. Bakmadım ama 5K'da BFI düzgün çalışmaz herhalde. VG249QM1A gibi bir şey varken o bütçede başkasına bakmaya gerek yok. Harbi bu model niye bu kadar hızlı la...
-240Hz olana da katılabilirim.
-Ama 540 meselesine katılmıyorum. 540'ın getireceği avantajın BFI kadar olabileceğini düşünmüyorum. Ha bu tabii ki oyuna göre de değişir. CS, Valo gibi oyunlar yavaş oynanırken Apex gibi oyunlarda aşırı hareket var mesela.

Bunu konuşabiliriz pekâlâ. Benim anlatmak istediğim mesele buradakilerin rastgele tartışmasıydı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

-
@Adriatique Bu arada hocam şu modelin BFI nasıl bir bakabilir misiniz? Gelişmiş kontroller yok tabii ama:

Geçen XV272U V aldım. Almadan önce bayağı sıkıntı yaşadık. U KV modelinin K7E ile geldiğini ve U V ile aralarındaki tek farkın sensör, port VS. olduğunu Çin, Rus, Reddit elli yeri gezerek doğruladım. Fakat U V 3 farklı panelle gelebiliyormuş (K7B, K7E ve Au 8.6). TR'de satılanın 03/23 K7E olduğunu doğruladım bir alan arkadaştan. Ayrıca firmware sorunu varmış. Güncel değilse parlaklık 170nit'de kalıyormuş ve VRR düzgün çalışmıyormuş. Almadan önce diğer arkadaşlardan da güncel firmware ile geldiğini doğruladım. Sonuç olarak aldım. Kendiminkinin de K7E olduğunu doğruladım. Şükür bir sıkıntı çıkmadı ışık sızması falan.

Özellikleri fiyatına göre çok iyi değil mi? Ben 7400'den aldım ama arkadaşlar 6400'den aldılar. 6.4k'ya 2K, 165Hz son nesil IPS panel, Rtings'e göre 1000:1 kontrast (malum nedense 2K monitörler hep 650-850:1 arasında, hele QD modelleri saymıyorum), 350-380 nit SDR ve 430-450 nit HDR parlaklık, %91 DCI-P3 ve %67 Rec.2020 geniş renk gamutu, Rtings'e göre çok iyi kalibre edilmiş preCalib sRGB modu, 120Hz'de 8+2 bit, swivel dahil bütün ergonomi ayarları, çok iyi gradient performansı, Rtings'de 2K'lar arasında iyi siyah tekdüzelik, çok iyi input lag ve her şeyden de iyisi şu grafiğin tatlılığına bakar mısinız:
1705323070451.png

O kadar iyi ki tepki süresi. Ne ghosting ne overshoot... 170Hz+bu kadar hızlı olunca blursuz bir görüntü... E-spor seviyesinde malın tepki süresi.

Bakınız konuda bahsi geçen 22K'lık Benq:

1705353069411.png

120Hz ve 60Hz performansı yine iyi fakat bunun gibi süper denemez. Hz ile performans olması gerekenden bir tık fazla düşüyor. O da VRR veya konsol kullanınca gerekli.

Sonuç olarak Akakçede gözükmediğinden, Amazonda düz Acer ismiyle girildiğinden ve insanlar monitörden pek anlamadığı üreticinin de bol keseden yalan attığı için insanlar fark etmiyor fakat bu monitör şu anda en F\P 2K. Rakiplerinden 2-4k ucuz QD'ler hariç.

Son düzenleme:

Adriatique

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Gördüm. Maşsallahı varmış BFI cok iyi gibi.

-144Hz olan zaten alınmaz. Bakmadım ama 5K'da BFI düzgün çalışmaz herhalde. VG249QM1A gibi bir şey varken o bütçede başkasına bakmaya gerek yok. Harbi bu model niye bu kadar hızlı la...
-240Hz olana da katılabilirim.
-Ama 540 meselesine katılmıyorum. 540'ın getireceği avantajın BFI kadar olabileceğini düşünmüyorum. Ha bu tabii ki oyuna göre de değişir. CS, Valo gibi oyunlar yavaş oynanırken Apex gibi oyunlarda aşırı hareket var mesela.

Bunu konuşabiliriz pekâlâ. Benim anlatmak istediğim mesele buradakilerin rastgele tartışmasıydı.

-
@Adriatique Bu arada hocam şu modelin BFI nasıl bir bakabilir misiniz? Gelişmiş kontroller yok tabii ama:

Geçen XV272U V aldım. Almadan önce bayağı sıkıntı yaşadık. U KV modelinin K7E ile geldiğini ve U V ile aralarındaki tek farkın sensör, port VS. olduğunu Çin, Rus, Reddit elli yeri gezerek doğruladım. Fakat U V 3 farklı panelle gelebiliyormuş (K7B, K7E ve Au 8.6). TR'de satılanın 03/23 K7E olduğunu doğruladım bir alan arkadaştan. Ayrıca firmware sorunu varmış. Güncel değilse parlaklık 170nit'de kalıyormuş ve VRR düzgün çalışmıyormuş. Almadan önce diğer arkadaşlardan da güncel firmware ile geldiğini doğruladım. Sonuç olarak aldım. Kendiminkinin de K7E olduğunu doğruladım. Şükür bir sıkıntı çıkmadı ışık sızması falan.

Özellikleri fiyatına göre çok iyi değil mi? Ben 7400'den aldım ama arkadaşlar 6400'den aldılar. 6.4k'ya 2K, 165Hz son nesil IPS panel, 1100:1 kontrast (gerçek test), 350-380 nit SDR ve 430-450 nit HDR parlaklık, %91 DCI-P3 ve %67 Rec.2020 geniş renk gamutu, Rtings'e göre çok iyi kalibre edilmiş preCalib sRGB modu, %91, 120Hz'de 8+2 bit, swivel dahil bütün ergonomi ayarları, çok iyi gradient performansı ve her şeyden de iyisi şu grafiğin tstlıligina bakar mısinız:
Alıntıyı görüntüle
120Hz ve 60Hz performansı yine iyi fakat bunun gibi çok iyi denemez. Hz ile performans olması gerekenden bir tık fazla düşüyor. O da VRR veya konsol kullanınca gerekli.

Sonuç olarak Akakçede gözükmeyen, Amazonda düz Acer ismiyle girilmiş bu monitör şu anda en F\P 2K. İnsanların almamasına şaşırıyorum.
Dönücem hocam size gün içinde, fazla müsait değilim şuanda.

Adriatique

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Ama 540 meselesine katılmıyorum. 540'ın getireceği avantajın BFI kadar olabileceğini düşünmüyorum. Ha bu tabii ki oyuna göre de değişir. CS, Valo gibi oyunlar yavaş oynanırken Apex gibi oyunlarda aşırı hareket var mesela.
540Hz modelde de BFI açabilirsin ama, bunu da hesaba katmak gerekir.
Screenshot_20240115_193744_YouTube.jpg

PG258QP'ın Backlight Strobing'i 540Hz'de çalışırken XL2566K 360Hz'de çalışıyor. PG248QP açık ara daha iyi. Yüksek yenileme hızında çalışmasına rağmen.

Fena değil, kullanılabilir gibi ama 50cd, 100cd düşük rakamlar. Fiyatına göre değerlendirirsek okey.

Özellikleri fiyatına göre çok iyi değil mi?
Fiyatına göre sundukları güzel, 120Hz'de 10-Bit olayını sevmiyorum sadece. O da fiyatını göz önünde bulundurursak kabul edilebilir. Şuan satışta mı?

Erimtan

80+ Bronze

Daha ucuza satan yerler var bu nasıl indirim anlamadım :D asıl fiyatını indirim gibi göstermişler klasik Türk taktiği.

Gjea

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
94
İsim
Gökhan Kundakçı
Tüm olay dyac sananlar dyac kapalı kullanılıyor monitör çoğu bir kesim tarafından

Keepr

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
887
İsim
Enes Altunışık

Alınır bu arada. 540hz benq monitör geldiğinde çok ayrı bir seviye olacak ve daha üstü olmayacak. 360 hz monitörlerde fps oyunları için en üstte yine benq var. Bilginiz olmayan konularda konuşmayınız.

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Şuan satışta mı?
Evet:

Fena değil, kullanılabilir gibi ama 50cd, 100cd düşük rakamlar. Fiyatına göre değerlendirirsek okey.
Evet düşük. Gün ışığında açılmaz ama onun dışında kullanılabilir. BFI aralığı da iyi değil 120-170. Ama en azından Crosstalk kötü değil.
120Hz'de 10-Bit olayını sevmiyorum sadece. O da fiyatını göz önünde bulundurursak kabul edilebilir.
Zaten 10 bit yalnızca banding engelliyor. Rtings de 9.9 gradient handling'i 10 bit'e vermiş zaten. Film falan izliyorken ya da AAA oyunları HDR ile oynuyorken açılır. Kalanında da lazım olmaz zaten.
fiyatını göz önünde bulundurursak kabul edilebilir. Şuan satışta mı?
Tek eksi yönleri bunlar zaten. Rtings'in sıralamasında da en hızlı panellerden biri. Worst değeri bile 9ms. Ortalama 6ms çok iyi. +2K + 170HZ + WCG %95 DCI-P3 + HDR400 + 360° swivel dahil tüm ergonomi.

540Hz modelde de BFI açabilirsin ama, bunu da hesaba katmak gerekir.
Screenshot_20240115_193744_YouTube.jpg

PG258QP'ın Backlight Strobing'i 540Hz'de çalışırken XL2566K 360Hz'de çalışıyor. PG248QP açık ara daha iyi. Yüksek yenileme hızında çalışmasına rağmen.
Ben de henüz tam öğrenmiş değilim yeni uç beş bakıyorum bu VRR, G-sync falan. Benim alanım bunlar dışındaki her şey. O yüzden öğreneyim dedim zaten.

Mantıklı geliyor ama aradaki fiyat farkı nasıl hocam?
Tüm olay dyac sananlar dyac kapalı kullanılıyor monitör çoğu bir kesim tarafından
Anlat bilelim o zaman. Hiçbir özelliği yok demektir o zaman bu monitörün.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
-
@Adriatique Bir de hocam, bunlara takılmanıza şaşırdım. E-spor monitörü diye geçen konudaki 22K'lık Benq Zowie:
1705353169701.png

Bakınız Acer:

1705353199495.png

Bakınız Benq:

Screenshot_2024-01-16-00-13-44-258_com.android.chrome.png

Bakınız Acer:

Screenshot_2024-01-16-00-14-07-801_com.android.chrome.png

Ekler

• 1705353233364.png
    1705353233364.png
    138.9 KB · Hit: 26

Adriatique

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Evet:

Evet düşük. Gün ışığında açılmaz ama onun dışında kullanılabilir. BFI aralığı da iyi değil 120-170. Ama en azından Crosstalk kötü değil.

Zaten 10 bit yalnızca banding engelliyor. Rtings de 9.9 gradient handling'i 10 bit'e vermiş zaten. Film falan izliyorken ya da AAA oyunları HDR ile oynuyorken açılır. Kalanında da lazım olmaz zaten.

Tek eksi yönleri bunlar zaten. Rtings'in sıralamasında da en hızlı panellerden biri. Worst değeri bile 9ms. Ortalama 6ms çok iyi. +2K + 170HZ + WCG %95 DCI-P3 + HDR400 + 360° swivel dahil tüm ergonomi.

Ben de henüz tam öğrenmiş değilim yeni uç beş bakıyorum bu VRR, G-sync falan. Benim alanım bunlar dışındaki her şey. O yüzden öğreneyim dedim zaten.

Anlat bilelim o zaman. Hiçbir özelliği yok demektir o zaman bu monitörün.
7400 liraya baya F/P bu arada, RTINGS incelemesine bakmak için daha fazla zamanım oldu. Sunduğu özellikleri Amazon garantisi ile bu fiyata almak çok iyi.

@Adriatique Bir de hocam, bunlara takılmanıza şaşırdım. E-spor monitörü diye geçen konudaki 22K'lık Benq Zowie
BenQ DyAc'sız koca bir sıfır zaten. 240Hz modellerinin de aynı şekilde tepki süresi yüksekti. Backlight Strobing'i çok iyi optimize ettikleri için iyi bir sonuç alabiliyorlar.

Sonuç olarak monitörü 10-Bit'e alabiliyorsun evet ama film izlerken, günlük kullanımda ya da AAA oyun oynarken monitörü sürekli olarak 120Hz ve 10-Bit'e ayarlamak sıkıyor insanı. Bir süre sonra bıkkınlık geliyor uğraşasın gelmiyor. Monitörün en büyük eksisi bu bence, BFI da değil. Böyle bir monitörden iyi bir BFI beklenmemeli de zaten. Potansiyeli yüksek aslında ama iyi optimize edememişler.

BFI Hertz'i düştükçe iki kare arasında bekleme süresi artar. Bu da piksele renk geçişi için biraz daha fazla zaman tanınması anlamına geliyor. Bu sayede piksele biraz daha zaman tanıdığımız için arka ışık açıldığıbda bulanıklıktan uzak daha net görüntü elde ediyoruz.

9K civarı bir fiyat farkı var ama vermeye değer. 360Hz BenQ'ya o parayı verebilen 9K daha koysun 540Hz ROG'u alsın.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
9K civarı bir fiyat farkı var ama vermeye değer. 360Hz BenQ'ya o parayı verebilen 9K daha koysun 540Hz ROG'u alsın
Eh 20K veren 30K da verir demişsiniz kısaca ama...
ayarlamak sıkıyor insanı
Katılıyorum. Yine de dediğim gibi 10 bitin pek bir olayı yok native olmadığı sürece.
8 bit için kısa bir baktım gradient handling gayet iyiydi. Daha sonra daha detaylı bakayım.

Önceden DP1.2 imiş daha galiba. Bize gelenleri kontrol ettim DP1.4 ama yine de yeterli bant genişliği olmuyor.
BenQ DyAc'sız koca bir sıfır zaten. 240Hz modellerinin de aynı şekilde tepki süresi yüksekti.
Katılıyorum. Herhangi bir olayı yok DyAc olmadan.

Bu arada LG Nano'ları incelediniz mi hocam? Çoğu kişi şu an piyasadaki en hızlı IPS'lerden diyor. Rtings çok incelemediği için belli olmuyor ve inceledikleri hep en üst sırada. Bizim konuştuğumuz model ort. 6ms iken onlar 4'e kadar düşüyormuş.
7400 liraya baya F/P bu arada
Diğerleri 6400e aldı 🫥💀

Top Bottom