The BenQ ZOWIE XL2566K is the flagship model in BenQ's ZOWIE lineup of gaming monitors, sitting above the BenQ ZOWIE XL2546K. It uses a TN panel designed to deli...
www.rtings.com
E-spor amaçli olduğundan hiçbir özelliği 20K'lar ile yarışamaz tabii. Ama anlamadığım ne tepki süresi ne input lag süresi fiyatına ve amacına göre çok iyi değil ki? Bundan çok daha ucuza neredeyse aynı tepki süresine ve input laga sahip pek çok monitör atabilirim. Bir iki tane de değil LG Nano'lar çok hızlı IPS'ler mesela. Ama bu monitörler diğer alanlarda da çok iyi.
BFI çoğu monitörde açılmıyor. 15K'lık Alienware'larda falan bile. VRR kitliyor, Overdrive kitliyor, parlaklık çok düşüyor ama en önemlisi crosstalk yapıyor (hareket eden nesnenin birden fazla gözükmesi).
Benim anladığım Benq burada sivriliyor. Oyunda çok iyi denmesinin nedeni bu DyAC+ (Benq'un BFI teknolojisi) falan çok iyi çalışıyormuş. Asus ULMB2 falan diyor ama onlar bile Benq kadar iyi çalışmıyor diye duydum.
Bilen biri aydınlatsın bizi. 22K niye ediyor bu mallar? Gerçekten DyAc mı?
Edit: Bilmeyeniniz için açıklayayım. BFI adı üstünde Black Frame Insertion=siyah kare ekleme, ekranın gözün algılayamayacağı kadar hızlı karartılması (Kapanarak mı kare eklenerek mi yapıyor bilmiyorum.). Gözün ve ekranın yapısı gereği monitorün tepki süresi ne kadar hızlı olursa olsun (OLED'ler bile dahil) görüntü blurlu=bulanık gözükür. Şu şekil:
Alıntıyı görüntüle
Bakınız OLED:
Alıntıyı görüntüle
Herkes Ghosting falan diyor da yavaş tepki süresi sadece ghostinge değil buna da neden oluyor. Hızlı oyunlarda adamı takip edememenizin sebeplerinden biri de bu.
İşte bunu engellemek için BFI teknolijisi kullanılır. Asus ULMB, Benq DyAc, öbürü Lightboost falan diye isimlendiriyor:
Alıntıyı görüntüle
Bunun dezavantajlarını yukarıda yazmıştım. Yukarıdaki görüntu Benq XL2746S'den. Kötu BFI'den kaynaklı Crosstalk şu şekil gözükür:
Alıntıyı görüntüle
Not: resimdeki yazılar anlattığimla alakasız.