Bir türlü çözemediğim PC Donuyor(Freeze)

Reaksiyon skoru
7
Arkadaşlar selam öncelikle sistemim şöyle:
CPU : AMD RYZEN 9 9950X3D
GPU: MSI LIQUID RTX 5090 SOC
RAM: Kıngston 64GB(2x32) 6000MT/S Ddr5 CL30 (HWInfo da A-die(4.1) diye gözükmekte)
ANAKART: ASUS ROG CROSSHAIR X870E HERO
SSD: SAMSUNG 980PRO 1TB
PSU: ASUS ROG STRIX 1200P 1200W

Soru: Ram zamanlamalarında TRFC1 Değeri normal mi?

Konu:
İlk başta bu yaşadığım freeze problemlerinin Nvidia driver sebebi ile olduğunu düşünüyordum çünkü olay görüntüleyicisinde çok fazla nvlddmkm hatası vardı. Şuanda 591.44 yüklü ve yine donma yaşandı fakat bu sefer olay görüntüleyicisinde nvidia hatası değilde hiçbir şey yoktu bir anda kernel-power oldu dedim acaba benim yaptığım overclocklardan kaynaklı mı oldu diye? (TRFC1 değerinden şüpheleniyorum fakat fark ettiğiniz başka bir durum varsa söyleyin lütfen.)

PBO 200 yapmıştım onun haricinde, Ram ayarlamalarımı Exponun verdiği cl30 6000mt yerine kendi yaptığım ayarlara çevirdim ayarlarımda şu şekildedir,
  • Memory Frequency: 6000 MHz
  • UCLK DIV1 MODE: UCLK = MEMCLK
  • FCLK Frequency: 2000 MHz
  • Power Down Enable: Auto

Voltajlar bu şekilde:
  • CPU SOC: 1.25 V
  • CPU VDDIO (MEM): 1.35 V
  • DDR_VDD (DRAM): 1.35 V
  • DDR_VDDQ (DRAM VDDQ): 1.35 V
Ram zamanlamaları şu şekilde:
  • tCL (Cas): 30
  • tRCD (WR/RD): 36
  • tRP: 36
  • tRAS: 36
  • tRC: 72
  • tWR: 48
  • tREFI (refresh interval): 50000
  • tRFC1: 420
  • tRFC2: (Auto)
  • tRFCsb: (Auto)
  • tRTP: 12
  • tRRDL: 12
  • tRRDS: 8
  • tFAW: 32
  • tWTRL: 16
  • tWTRS: 6
  • tRDRDSCL: 6
  • tRDRDSC: 1
  • tRDRDSD: 8
  • tRDRDDD: 8
  • tWRWRSCL: 6
  • tWRWRSC: 1
  • tWRWRSD: 8
  • tWRWRDD: 8
  • tWRRD: 2
  • tRDWR: 16

Ekler

• unnamed.webp
    unnamed.webp
    53.8 KB · Hit: 7
Bellek test programı ile stres testi yapman gerek böyle bakmayla kimse bir şey diyemez.

Bellek test programı ile stres testi yapman gerek böyle bakmayla kimse bir şey diyemez.
Tabii ki de bellek testi lazım ama bakarakta bir şey söylenememe kısmına katılmıyorum, şahsi bilgim mesela m-die bi kite trfc1 420 yaptığın zaman sisteminin boot yapması oldukça zorlaşır bunu yapan birine trfc yi 500+ değerlere almasını söylerdim.

Birde Prime 95 gibi ağır testleri yapacak vaktim yok şahsen.
Zaten basic testlerden geçiyor sistemim bulamama sebebimde bu aslında.
Fikir almak istiyorum daha denemediğim şeyler var. SOC Voltage veya trfc1 değerini yükseltmek gibi.

Tabii ki de bellek testi lazım ama bakarakta bir şey söylenememe kısmına katılmıyorum, şahsi bilgim mesela m-die bi kite trfc1 420 yaptığın zaman sisteminin boot yapması oldukça zorlaşır bunu yapan birine trfc yi 500+ değerlere almasını söylerdim.

Birde Prime 95 gibi ağır testleri yapacak vaktim yok şahsen.
Zaten basic testlerden geçiyor sistemim bulamama sebebimde bu aslında.
İşte o dediğin çok fazla bellekle deneme yapıp belli bir çipin az çok karakteristiğini anlayan kişi için geçerli olur bu forumda öyle birisi yok. Ayrıca memtest5'in anta777 extreme testi bir buçuk saat sürüyor hem ağır hem de yeterli bir test fazla süre de almıyor. Test etmiyorsan yarım yamalak iş yapıyorsun demektir.

2x32GB RAM ile 2x16GB ayarlarına girmeye çalışmışsın, sistemin çakılması çok normal. Özellikle tREFI 50000 değeri RAM ısındığı an sistemi kilitler. Tüm manuel ayarları iptal et, stok EXPO profiline dön ve voltajlarla oynama, sorunun düzelir.

İşte o dediğin çok fazla bellekle deneme yapıp belli bir çipin az çok karakteristiğini anlayan kişi için geçerli olur bu forumda öyle birisi yok. Ayrıca memtest5'in anta777 extreme testi bir buçuk saat sürüyor hem ağır hem de yeterli bir test fazla süre de almıyor. Test etmiyorsan yarım yamalak iş yapıyorsun demektir.
Memtest yaptım geçti ki bu uygulamaların bazı testleri farklı değerlere geçip geçmeyeceği değişiyor, önceki belleklerimde Tras değerini 40 ın altına alınca prime 95 3.dakikadan patlıyordu çok ufak bir detaydı işi biliyorum yarım yamalak yapmıyorum. Amacım fikir almak.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

2x32GB RAM ile 2x16GB ayarlarına girmeye çalışmışsın, sistemin çakılması çok normal. Özellikle tREFI 50000 değeri RAM ısındığı an sistemi kilitler. Tüm manuel ayarları iptal et, stok EXPO profiline dön ve voltajlarla oynama, sorunun düzelir.
Yazın sıcaklıklardan kaynaklı böyle oluyordu ama şuan sıcaklıklarım 60ın üstüne çıkmıyor, evet 50 yi geçince biraz performans kayıpları oluyor ama ben bunu görmezden gelebilirim ama yinede deneyeceğim sağolasın, Expo konusunda mantıklı bulmuyorum expo zaten 4veya 6 tane değer değiştiriyor.

Memtest yaptım geçti ki bu uygulamaların bazı testleri farklı değerlere geçip geçmeyeceği değişiyor, önceki belleklerimde Tras değerini 40 ın altına alınca prime 95 3.dakikadan patlıyordu çok ufak bir detaydı işi biliyorum yarım yamalak yapmıyorum. Amacım fikir almak.

Yazın sıcaklıklardan kaynaklı böyle oluyordu ama şuan sıcaklıklarım 60ın üstüne çıkmıyor, evet 50 yi geçince biraz performans kayıpları oluyor ama ben bunu görmezden gelebilirim ama yinede deneyeceğim sağolasın, Expo konusunda mantıklı bulmuyorum expo zaten 4veya 6 tane değer değiştiriyor.
Karıştırmışım memtest değil testmem5 olacak. Zaten memtest hata bulma konusunda dandik bir program. Kendi şahsi tecrübem ekran kartı vram testi için de berbat bir program.

64GB RAM ile 60 derece sıcaklıkta tREFI 50.000 kullanmak intihar kanka. Değeri 15.000 civarına indir, performanstan %1 bile kaybetmezsin ama sistemin beton gibi stabil olur. Donma sorununun çözümü bu.

Karıştırmışım memtest değil testmem5 olacak. Zaten memtest hata bulma konusunda dandik bir program. Kendi şahsi tecrübem ekran kartı vram testi için de berbat bir program.
Y-cruncher VT3 yapmıştım birde ondada 1 saat 20 dakika falan bir sorun yaşamadım.

64GB RAM ile 60 derece sıcaklıkta tREFI 50.000 kullanmak intihar kanka. Değeri 15.000 civarına indir, performanstan %1 bile kaybetmezsin ama sistemin beton gibi stabil olur. Donma sorununun çözümü bu.
Bahsetmeyi unuttum bu sistem 100% yükte olan sıcaklıktı yani cpu gpu + ramler yoksa şuan 38 derecede ama evet 60 çok biliyorum, teşekkür ederim.

Donma çok nadir oluyor yani 20 günde 6 kere falan yaşandı o 6 sıda son 7 gün içinde zaten. (ayarları yapalı baya oluyor.)

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,171,693
Üyeler
186,096
Son üye
apocalypsee
Geri