Neler Yeni

Borç yiğidin kamçısı mı gerçekten?

MOON_MVR

80+ Bronze
Dostlarım selam.

Sizlere içinde olduğum durumdan bahsetmek istiyor ve çözüm için fikirlerinizi dinlemek istiyorum.

Baştan dalga geçiceklere, boş laf yapacaklara veya saçmalayacak olanlar hiç yorum yapmaz ise sevinirim.

Amacım bilgisiz birisi olarak bilgilenmek ve para yönetimi konusunda fikir edinmek.

Başlangıç olarak total borcum : 26.000TL
Bölücek olursak : 20.000 TL Evkurdan zamanında ailem beni kefil göstererek ev eşyası aldılar.
3.500 TL Migros Borcu. Ailemin zor bir zamanında kullanmak zorunda kaldım.
2.500 TL Akbank Kredi kartı + Artı Para Borcu

Temel özetle 3 parçadan oluşan bir borç listem var.

1. Sinden başlıcak olursam eğer; Ailem henüz boşanmamış iken eve yeni ev eşyaları almışlardı ve o dönemde çalışan tek kişi ben olduğum için benim üzerimden satın alım yapmıştık ve elden taksit ödüyorduk. Fakat işte olmaması gereken durumlar yaşandı, ayırılık konuşları açıldı, boşanma mevzuları falan fistan derken bu borç havada kaldı ve biz bunu 1 yıl kadar unuttuk. Bu süreçte annem iile ilgilenmek zorunda kaldım, babam ayrılık ile birlikte anneme hiç bir eşya vermeden annemi evden attı. Ve ben de anneme sahip çıkmak zorunda kaldığım için onu bulunduğu şehirde anneanneme yakın bir yerde ev tutup 0 dan evini dizdim. (Boşanma konusunda annem haklıydı babam annemi evli oldukları 30 yılın son 9 ayında aldattığını ve u"usturc" kullandığını öğrenmemizden dolayı boşandılar)
Çok şükür anneme güzel bir ev dizdim her şeyiyle yaşayabileceği ve 2 kardeşime bakabileceği bir ev dizdim ve onlara uzaktan da olsa edebileceğim her yardımı etmeye çalışıyorum.

Bu olay bundan tam olarak 1 sene önce 3 şubat 2023 de gerçekleşti ve biz 1 yıldır bu borcu ödemediğimiz için bu 20 bin tl icraya düştü. Bizlere kağıt göndermişler mesaj göndermişler fakat kağıtlar eski adrese mesajlar ise babama gittiğinden ve babam da mesajları hep sildiğinden dolayı bizim hiç bir zaman haberimiz olmadı ben bunu doğum günüm zamanı yani 19 ocak da bu yıl araba kiralar iken kirlama şirketinin söylemesi üzerine bilgilendim. Bu icrayı ödemem gerektiği söylendi ve mümkün ise max 4 ay taksit yapılabileceği haberini aldım.

2. Borç Migros olayı.
Migros olayı ise şöyle migrosun money pay diye bir mobil uygulaması var ve orda hazır limit diye bir sistem var collendinin sunduğu ve bu ayrılık döneminde annem de ben de zor zamanlardan geçtğimiz ve parasal sıkışıklığımız olduğu için bu limiti kullandık fakat daha sonra telefon numarası değişmemiz ile beraber. Collendi hesabına giriş yapamadığımız için bu borç kaldı. Şimdi ise ne bir bilgiye sahibiz ne de borç ne durumda icraya mı gitt ne oldu bilmiyoruz.

3. Borç Akbank olayı.

Akbank da öğrenci olduğum dönemde işten kovulduğum bir süre kartlara dayanmak zorundaydım ve kredi kartından 1000 tl ve artı paradan ise 1500 tl kullandım. Yine migros da da olduğu gibi telefon numarası değişince ve yeni iş yeirm yapı kredi hesabı açtırınca akbankı tamamı ile unuttum. Bu gün ise aradıklarında 2500 tl ödemem gerektiğini söylediler.

Kısa özetle toplam bana kamçı olan borç bu kadar dostlarım yarın maaş günüm elime 15 bin tl para geçicek. Bu ay için 7 bin annemin kirasınıın borcu var onu ödeyeceğim ve kalan miktar 8 bin tl benim kalıcak faturalar cart cur derken elime kalacak net miktar 5 bin bu ay için. Diğer aylarda normal şekilde elime. 12 bin tl kalıyor diğer ay için hesap yapacak olur isem sizce nasıl bu borçları kapatabilirim? Ek olarak borçları kapattığımda kredi kartı limitimi arttırabilir miyim?

Nasıl bir yol izleyerek hangisini hangi öncelikte ödemem gerekiyor fikir verirseniz sevinirim.

Gelir gider tablom ise şu şekilde:

17.000 TL Maaş geliri.
4.000 TL Faturalar.
2.500 TL Market.
1.000 TL Ulaşım.
1.000 TL Fuzuli.
2.000 TL İlaç masrafım

bu gelir ve giderlere göre nasıl bir borç ödemesi yapabilirim? (Not babam borçlara yardımcı olmuyor, annemde kendini zor geçindiriyor o yüzden bu konuda tekim.)

MOON_MVR

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Ek iş tek çare gibi duruyor. Futboldan anlıyorsan arada cep harçlığı içinde iddaa oynarsın(küçük miktarlar).
Yorumun için teşekkürler fakat idda yada kupon tarzı şeyleri pek doğru bulmuyorum. Ek iş olarak çalışacak durumum kalmıyor. Sabah 8 akşam 8 mesaideyim eve döndüğümde yaptığım tek şey uyuyup diğer gün geri uyanmak oluyor

SorryImSoBussy

80+ Silver
En İyi Cevap
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,986
İsim
HBE
Kemer sıkma politikası uygulamalısın. Öncelikle borçların kaynaklarını bir ayır burada yaptığın gibi. Bunları minimum farkla taksitlendir. Ardında kendine özel bir ödeme planı oluştur. Bu ödeme planı içerisinde TEMEL İHTİYAÇLAR haricinde bir madde kalemi yer almasın.

Ardından elde kalan para senin yeni maaşın olarak göreceksin. Bu durumda ödemelerini sağlayabilecek bir borç mevcut.

Diğer yönden yeni kaynaklara çabuk bağlanarak tetiklenmedikçe kendi sorunlarının üzerinde çok vakit harcamadıpını görüyorum. Tabii bu yorumum maddi açıdan geçerli. Gelir kaynakların gider kaynaklarını karşılayabilecek güçte olsun.

Fuzuli olarak denen harcamaların önüne geçmek daha fazla borç ödeyebilir hacmi kazandıracaktır.

İhtiyaçlarını belirle, gelirini kontrollü harca. Gereksiz her türlü harcamanın önüne geç. Borcun çok değil. Gelirine göre 3-4 maaşlı bir mesafe mevcut. Bu söylediklerimi yapabilirsen rahatlıkla ödersin.

Kredi kartı soruna gelirsek, bankaya girdi yapan paranın fazla olması limiti en çok etkileyen faktör. 15k maaş alıyorsan bu para maaş hesabına yatmıyordur heralde çünkü minimum 17.002 TL olmak zorunda.

LenKys

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,594
İsim
Osman Trifilli
Instagram
trifilli_osman
icra takibi yaşamamış olsaydın kredi kartı çıkart toplu öde sonra ödemeni taksitlendir derdimde icra ve ödenmemiş kredi kartın karşına çıkar nakit avans hesabıda açtırmazlar

Can...

80+ Platinum
Dostlarım selam.

Sizlere içinde olduğum durumdan bahsetmek istiyor ve çözüm için fikirlerinizi dinlemek istiyorum.

Baştan dalga geçiceklere, boş laf yapacaklara veya saçmalayacak olanlar hiç yorum yapmaz ise sevinirim.

Amacım bilgisiz birisi olarak bilgilenmek ve para yönetimi konusunda fikir edinmek.

Bölücek olursak : 20.000 TL Evkurdan zamanında ailem beni kefil göstererek ev eşyası aldılar.

1. Sinden başlıcak olursam eğer; Ailem henüz boşanmamış iken eve yeni ev eşyaları almışlardı ve o dönemde çalışan tek kişi ben olduğum için benim üzerimden satın alım yapmıştık ve elden taksit ödüyorduk. Fakat işte olmaması gereken durumlar yaşandı, ayırılık konuşları açıldı, boşanma mevzuları falan fistan derken bu borç havada kaldı ve biz bunu 1 yıl kadar unuttuk. Bu süreçte annem iile ilgilenmek zorunda kaldım, babam ayrılık ile birlikte anneme hiç bir eşya vermeden annemi evden attı. Ve ben de anneme sahip çıkmak zorunda kaldığım için onu bulunduğu şehirde anneanneme yakın bir yerde ev tutup 0 dan evini dizdim. (Boşanma konusunda annem haklıydı babam annemi evli oldukları 30 yılın son 9 ayında aldattığını ve u"usturc" kullandığını öğrenmemizden dolayı boşandılar)
Çok şükür anneme güzel bir ev dizdim her şeyiyle yaşayabileceği ve 2 kardeşime bakabileceği bir ev dizdim ve onlara uzaktan da olsa edebileceğim her yardımı etmeye çalışıyorum.

Bu olay bundan tam olarak 1 sene önce 3 şubat 2023 de gerçekleşti ve biz 1 yıldır bu borcu ödemediğimiz için bu 20 bin TL icraya düştü. Bizlere kağıt göndermişler mesaj göndermişler fakat kağıtlar eski adrese mesajlar ise babama gittiğinden ve babam da mesajları hep sildiğinden dolayı bizim hiç bir zaman haberimiz olmadı ben bunu doğum günüm zamanı yani 19 ocak da bu yıl araba kiralar iken kirlama şirketinin söylemesi üzerine bilgilendim. Bu icrayı ödemem gerektiği söylendi ve mümkün ise max 4 ay taksit yapılabileceği haberini aldım.

2. Borç Migros olayı.
Migros olayı ise şöyle migrosun money pay diye bir mobil uygulaması var ve orda hazır limit diye bir sistem var collendinin sunduğu ve bu ayrılık döneminde annem de ben de zor zamanlardan geçtğimiz ve parasal sıkışıklığımız olduğu için bu limiti kullandık fakat daha sonra telefon numarası değişmemiz ile beraber. Collendi hesabına giriş yapamadığımız için bu borç kaldı. Şimdi ise ne bir bilgiye sahibiz ne de borç ne durumda icraya mı gitt ne oldu bilmiyoruz.

3. Borç Akbank olayı.

Akbank da öğrenci olduğum dönemde işten kovulduğum bir süre kartlara dayanmak zorundaydım ve kredi kartından 1000 TL ve artı paradan ise 1500 TL kullandım. Yine migros da da olduğu gibi telefon numarası değişince ve yeni iş yeirm yapı kredi hesabı açtırınca akbankı tamamı ile unuttum. Bu gün ise aradıklarında 2500 TL ödemem gerektiğini söylediler.

Kısa özetle toplam bana kamçı olan borç bu kadar dostlarım yarın maaş günüm elime 15 bin TL para geçicek. Bu ay için 7 bin annemin kirasınıın borcu var onu ödeyeceğim ve kalan miktar 8 bin TL benim kalıcak faturalar cart cur derken elime kalacak net miktar 5 bin bu ay için. Diğer aylarda normal şekilde elime. 12 bin TL kalıyor diğer ay için hesap yapacak olur isem sizce nasıl bu borçları kapatabilirim? Ek olarak borçları kapattığımda kredi kartı limitimi arttırabilir miyim?

Nasıl bir yol izleyerek hangisini hangi öncelikte ödemem gerekiyor fikir verirseniz sevinirim.

17.000 TL Maaş geliri.
4.000 TL Faturalar.
2.500 TL Market.
1.000 TL Ulaşım.
1.000 TL Fuzuli.
2.000 TL İlaç masrafım

bu gelir ve giderlere göre nasıl bir borç ödemesi yapabilirim? (Not babam borçlara yardımcı olmuyor, annemde kendini zor geçindiriyor o yüzden bu konuda tekim.)
knk kusura bakmada yanlışta anlama sen ailenin kölesi değilsin onlar bir şey alacak diye senin kefil gösterilip borç altına girmen saçma geldi ve o eşyaları alman gerekirdi
Mesaj otomatik birleştirildi:

Dostlarım selam.

Bu olay bundan tam olarak 1 sene önce 3 şubat 2023 de gerçekleşti ve biz 1 yıldır bu borcu ödemediğimiz için bu 20 bin TL icraya düştü. Bizlere kağıt göndermişler mesaj göndermişler fakat kağıtlar eski adrese mesajlar ise babama gittiğinden ve babam da mesajları hep sildiğinden dolayı bizim hiç bir zaman haberimiz olmadı ben bunu doğum günüm zamanı yani 19 ocak da bu yıl araba kiralar iken kirlama şirketinin söylemesi üzerine bilgilendim. Bu icrayı ödemem gerektiği söylendi ve mümkün ise max 4 ay taksit yapılabileceği haberini aldım.

2. Borç Migros olayı.

3. Borç Akbank olayı.

Akbank da öğrenci olduğum dönemde işten kovulduğum bir süre kartlara dayanmak zorundaydım ve kredi kartından 1000 TL ve artı paradan ise 1500 TL kullandım. Yine migros da da olduğu gibi telefon numarası değişince ve yeni iş yeirm yapı kredi hesabı açtırınca akbankı tamamı ile unuttum. Bu gün ise aradıklarında 2500 TL ödemem gerektiğini söylediler.

Kısa özetle toplam bana kamçı olan borç bu kadar dostlarım yarın maaş günüm elime 15 bin TL para geçicek. Bu ay için 7 bin annemin kirasınıın borcu var onu ödeyeceğim ve kalan miktar 8 bin TL benim kalıcak faturalar cart cur derken elime kalacak net miktar 5 bin bu ay için. Diğer aylarda normal şekilde elime. 12 bin TL kalıyor diğer ay için hesap yapacak olur isem sizce nasıl bu borçları kapatabilirim? Ek olarak borçları kapattığımda kredi kartı limitimi arttırabilir miyim?

17.000 TL Maaş geliri.
4.000 TL Faturalar.
2.500 TL Market.
1.000 TL Ulaşım.
1.000 TL Fuzuli.
2.000 TL İlaç masrafım

soruna gelecek olursa maaş geldiği gibi temel yaşam giderlerini hesapla artanı kenara koy boş muhabbete harcama yapma ihtiyacın olunca birikenden kullan kredi kartı varsa kapat oldukça daha çok harcamak istersin para lazım oldukça birikenden harca değim gibi borca girme

yenigeldim

80+ Silver
Faizsiz nakit avans veren bankalardan bir miktar nakit çekersin. Borçları kapatmış olursun faiz binmez, sonra da taksitle ödeyebilirsin. Borç miktarın 100-200 k falan olmadığı için çok ödenmeyecek bir borç değil.

AlpBeyk

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
444
İsim
alperen taha demir
knk kusura bakmada yanlışta anlama sen ailenin kölesi değilsin onlar bir şey alacak diye senin kefil gösterilip borç altına girmen saçma geldi ve o eşyaları alman gerekirdi

soruna gelecek olursa maaş geldiği gibi temel yaşam giderlerini hesapla artanı kenara koy boş muhabbete harcama yapma ihtiyacın olunca birikenden kullan kredi kartı varsa kapat oldukça daha çok harcamak istersin para lazım oldukça biriktirdğinden harcar borca girmezsin
Hocam olmuş bişey zaten bu şekilde yorum yapmak mantıklı mı o da zaten böyle olacağını bilmeden kefil olmuş

Can...

80+ Platinum
Hocam olmuş bişey zaten bu şekilde yorum yapmak mantıklı mı o da zaten böyle olacağını bilmeden kefil olmuş
ben o tarafına girmem ben bilmedin muhabbetine hiç girmem olacak her ihtimali düşünürüm artık eskisi gibi değil ben kimseye borçta vermem almamda aile mevzusu başka tabi ama fuzuli bence kredi çekip eşya almak

MOON_MVR

80+ Bronze

soruna gelecek olursa maaş geldiği gibi temel yaşam giderlerini hesapla artanı kenara koy boş muhabbete harcama yapma ihtiyacın olunca birikenden kullan kredi kartı varsa kapat oldukça daha çok harcamak istersin para lazım oldukça birikenden harca değim gibi borca girme
Can dostum ilk yorumun için şöyle diyeyim ben dahil 5 kardeş toplam 7 kişi birlitke yaşıyan bir aileydik her şey o kadar bir anda oldu ki kimse anlmadı bunu bu borcu ben ödemesem anneme kalır diye çekiniyorum. Eşyaların peşine düşemem bile çünkü babam nerde ne yapıyor bilmiyorum. Umrumda da değil allahından bulsun geçende evlendiği haberi geldi kulağıma anneme boşanmalarının son 3 ayında eve ne para getiriyordu ne bir şey alıp geliyordu tamamını ben karşılıyordum. Sebebi yeni karısına para yetiştirmekmiş.

Faizsiz nakit avans veren bankalardan bir miktar nakit çekersin. Borçları kapatmış olursun faiz binmez, sonra da taksitle ödeyebilirsin. Borç miktarın 100-200 k falan olmadığı için çok ödenmeyecek bir borç değil.
dostum merhaba dediğin şeyi pek bilmiyorum nasıl işliyor fakat kredi skorum bu olaylar önce 1800 kez şu an 900 civarında yani hiç bir banka böyle bir kredi vereceğini sanmıyorum yada bilmiyorum böyle bir şey var mı senin önerin nedir?

yenigeldim

80+ Silver
ben o tarafına girmem ben bilmedin muhabbetine hiç girmem olacak her ihtimali düşünürüm artık eskisi gibi değil ben kimseye borçta vermem almamda aile mevzusu başka tabi ama fuzuli bence kredi çekip eşya almak
Ya kendi evine beyaz eşya almış altı üstü. Ev kredisine kefil olmamış.

MOON_MVR

80+ Bronze
Şöyle ki babam çok da iyi maaş aldığı bir işte çalışan birisi değildi ve evde 16 yaşından sonra çalışmamız gerekiyordu eve destek olmak için o sıralar da samsunda olanalr bilir samsunu sel vurdu ve eşyalarımız hasar almıştı bundan dolayı yenisini almak zorunda kalmıştık ve hekresin elini taşının altına koyması gerekiyordu ben de sorumluluğum bu diyerekten yapmıştım böyle bir şey. Evet şimdi bakınca keşke yapmasaydım diyorum ama o zaman için düşündüğüm şey ailemin sıcak bir evde yaşamasıydı

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,013,766
Üyeler
160,600
Son üye
alikbktp
Top Bottom