İnternette anonim (görünmez) olunabilir mi?
Bu soruya şöyle bir cevap vermek doğru olabilir. Aslında internette bir nevi görünmez olabilirsiniz fakat bu uzun vadede hiçbir işinize yaramaz. Neden mi? Çünkü tüm sosyal medya platformları "Fake Account" kullanıcılarına karşı önlem alıyor. Aslında bu işlerine de geliyor çünkü biri görünmezse veri toplayamazsınız. Öncelikle bir VPN Sağlayıcısı ile Google Hesabı oluşturmaya çalıştığınızda çok yüksek ihtimalle telefon numarası isteyeceğinden tıkanıp kalırsınız. Ayrıyetten Türk VPN sağlayıcıları çok yaygın olmadığı için yüksek ms değerlerine sahip olacaksınız çünkü VPN Kullanıcılarının hedefi internet sitelerindeki kilitleri kaldırmak olduğu için herhangi bir sağlayıcının Türkiyeye sunucu kurmasına gerek kalmaz.
Sürekli VPN Kullansam güvende olur muyum?
Öncelikle bu artık bir slagon niyetine kullanılabilir "Eğer bir hizmet bedava ise ürün sizsiniz". Şimdi Çoğu kişi VPN e para vermek istemiyor fakat bilmiyorlarki bedava vpnlerin hepsi internette yaptığınız herşeyi kaydedip verilerinizi depoluyor. Yani bana sorarsanız verilerimi X bir firmaya satmak yerine google a satmayı tercih ederim. Ayrıyetten Paralı vpn bile kullanıcak olsanız "Privacy Policy" Kısmını okumadan almayınız.
Peki biraz bile olsa kendimi güvence altında tutamaz mıyım?
Aslında tabikide evet bunları sağlamak için kurulmuş bir sürü servis var. Fakat insanlar bilindik şeyleri kullanmayı seviyor.
İnternette kendimizi güvence altında tutmanın adımları:
Google Chrome,Edge vb. tarayıcılar yerine Mozilla Firefox kullanın. Google chrome kullanıyorsanız isterseniz gizli sekmeden çıkmayın güvende olamazsınız.
Arama motorunuzu "DuckDuckGo" yapın. DuckDuckGo verilerinizi toplamayan bağışlarla ayakta tutulan bir arama motorudur.
En hızlı DNS ve VPN servisi olan ve en az veri toplayanlardan biri olan
WARP VPN i kullanın Cloudflare tabanlı oldukça iyi bir VPN. Gün içerisinde DNS koruması ya da VPN şeklinde 2 türlü koruma sağlayabiliriz size. Günlük hayatta vpn kullanılmaz teorimi çürütmek gibi oldu sanabilirsiniz ama bunun işleyişi çok farklı ve acayip yararlı.
Sosyal medya platformlarında yaptığınız herşeyi paylaşmak çok tehlikelidir. Paylaştığınız postlardaki çok küçük detaylar sayesinde Sosyal mühendisliğe davetiye çıkarabilirsiniz. Ayrıyetten sansürlenmiş bile olsa kimlik kredi kartı vb üzerinde kişisel bilgilerinizi taşıyan şeyleri fotoğraflarınızdan uzak tutun. Zamanında insanlar sipariş ettikleri kredi kartlarının fotoğraflarını çekip Nihayet geldi başlıklarıyla paylaştıkları için çok büyük soygunlar yapıldı.
Crack yazılımlara dikkat edin direk bir exe veya apk dosyasının kaynağını araştırmadan direk çalıştırmayın. En azından exe dosyalarını VirusTotal ile taratın.
Antivirüs kullanın ama crack antivirüs kullanmaktan kaçının. İstediğiniz dışında tıkladığınız dosyalar ya da bilinçsiz birinin açtığı reklam sayfası yüzünden siz ne kadar bilinçli biri olsanızda bilgisayarınıza virüs bulaştırabilirsiniz.
Laptoplarınızın kameralarına küçük bir şerit bant yapıştırın eğer harici webcam kullanıyorsanız sürekli bilgisayarınızda takılı tutmayın. Bir webcamin hacklenmesi oldukça basittir. Denemelerimde eski bilgisayarıma açtığım bir exe ile hükmedebildim eğer antivirüsüm olsaydı o şekilde bir virüs yanıma yanaşamazdı.
Başkalarının elinde kişiselleştirilmiş içeriği ile oynanmış Windows yazılımlarını kullanmayın. Kimse babanızın oğlu değil!
XDA Developer da güzel yorum almış diye her Custom Romu android cihazlarınıza kurmayın. Unofficial custom romlara kolayca müdahale edilip arkadan gizli kodlar çalıştırılabilir. Custom Rom tutkunuz varsa en azından kendiniz saf android üzerinden editleyin ya da güvenilir official romlar üzerinde oynama yapın.
Link kısaltma sitelerine dikkat edin fake download reklamları , ayca_22 oturum açtı reklamlarına dikkat edin. Çoğu zaman link e git butonu ilk tıklayışta doğru linke atmaz hemen siteye dönüp popup ı kapatıp aynı butona tekrar tıklayıp doğru indirme sitesi gelene kadar tekrar edin.
Peki paranoyaklık seviyesinde internette güvende kalmanın adımları nelerdir?
SD kartlar yoketmesi en kolay şeylerden bir tanesi 16gb lik bir sd kart bu aşamada işimizi rahatlıkla görecektir.
Peki 16 lik sd karta Windows kuramayacağımızı zaten biliyoruz ve şuanki anlattığım derecede bir güvenlik için windows çok ama çok yanlış bir işletim sistemi.
Peki ne kuracağız tabikide
Tails. Tails Linux tabanlı ve kendinden internet güvenliğini sağlayacak korumalarla gelen çok iyi bir işletim sistemi. Ram üzerinden çalıştığı için bilgisayarı yeniden başlattığınız anda hiçbir veri depolanmıyor. Linux tabanlı olduğu için virüs vb tehlikeler yok olsaydı bile yeniden başlatınca hiçbirşeyi hatırlayamayacağı için sorun olmazdı. Tails kendinden Tor Browser ile geleceği için herhangi bir browser indirmenize gerek yok. Tor Browser dan kısaca bahsetmem gerekirse Tor ağı üzerinden güvenli bağlantı sağlayan Browser denilebilir.
Burda Biraz Tor Browser kullanırken dikkat etmemiz gereken şeylerden bahsetmek istiyorum. Olabildiğince az türkçe terim kullanın. Aramaları ingilizce bir şekilde yapın. Global dil kullanmak kendinizi hedef göstermekten korur. Web browser üzerinde kişiselleştirme yapmayın Türkçe diline almayın görünümünü değiştirmeyin görünümü değiştirmek kişisel zevklerinizden tiyolar vericektir. Ayrıyetten Tails i başlatırken klavye dilini ingilizce de bırakın.
Kapanış:
Arkadaşlar Konumuzun sonuna geldik bu konunun 2. ve en kapsamlı bölümünü yapmayı düşünüyorum fakat aklımda forum kullanıcılarının dikkatini çekip çekmeyeceği ile ilgili şüpheler var. Bir kişiyi kurtarsam şart ama belirli bir emek veriyorum ve olabildiğince çok kişinin faydalanmasını isterim. Bu part ta Olabildiğince yüzeysel ve karışık olmadan anlatmaya çalıştım. Konuya güzel bir ilgi gelirse sözüm olsun Resimlerle desteklenmiş çok kaliteli bir rehber hazırlayacağım teşekkürler.