Neler Yeni

Bu İşlemciye Bu Bellek Takılır Mı?

crazyreign

80+ Titanium
En İyi Cevap
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,613
İsim
Hayalet
İlgilendiği Kategoriler
fotoşop
"Frekans değerini sonsuz yapayım, sonsuz FPS elde edeyim" diye bir şey yok :D. İşlemcilerin içerisinde bellek kontrolcüleri bulunuyor, bu kontrolcüler de belirli frekansları destekliyor, ne kadar desteklediğini üreticinin bilgi sitesinden öğrenebilirsin.
Şimdi bayağı bir yanlış anlaşılacak bu dediğim.
İşlemcinin bellek kontrolcüsündeki değer kadar kullanabilirsin diye bir şey yok, anakartın da önemi var burada.
Anakartın da desteklediği bellek frekansı var, genelde herkes "Anakart ne kadar desteklerse o kadar kullanırsın" der ancak tamamen doğru değil, bir bakıma doğru.
Örnek olarak Intel'in H ve B serisi chipsetli anakartlarına bakalım, H310 chipsetli bir anakartta 2666 MHz, H410 chipsetli bir anakartta da 2933 MHz yazdığını görebilirsiniz, ancak bu işlemciye göre değişiyor, bunun nedeni ise üretici firmanın yüksek özellikleri daha üst chipsete dahil etmeleri.
H410 chipsetli bir anakartta 2933 MHz frekans RAM kullanabilmek için i7 ve üstü serisi bir işlemci kullanmak gerekiyor, çünkü Intel H ve B serisi chipsetli anakartlarında bellek frekansını kısıtlıyor, işlemcideki bellek kontrolcüsü ne kadar destekliyorsa en fazla o kadar kullanabilirsin, i5 10400F takacaksın diyelim 2666 MHz ile kısıtlı kalacaksın, ancak altını çiziyorum Intel'in H ve B serisi chipsetli anakartları ile!
Z serisi chipsetli bir anakartın var diyelim, i5 10400F ile 2666 MHz'e sınırlı kalmadan daha üst frekanslarda kullanabilirsin.

İşlemcideki bellek kontrolcüsünün desteklediği frekansın yüksek olması genelde iyi bir şeydir, ancak bu desteklenen frekansa göre işlemci seçilmez, onu aklınızdan çıkartın. Bellek kontrolcüsünün desteklediği frekansın yüksek olması XMP açmadan ne kadar yüksek frekansta kullanabileceğinizi de etkiler, XMP açmazsan JEDEC'e göre frekans ve gecikme seçilir.

hayır işlemci maks 2400 mhz destek verdiği için
Bu her zaman geçerli değil, eğer Z serisi chipsetli bir anakart kullanırsa 2400 MHz üstüne de çıkabilir, 3000 MHz'de sorun olacağını sanmıyorum.
Ama işte kim i3 9100(F) ile Z serisi chipsetli anakart kullanır ki? 🤣

Mehmet

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,541
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
Donanım İnceleme
"Frekans değerini sonsuz yapayım, sonsuz FPS elde edeyim" diye bir şey yok :D. İşlemcilerin içerisinde bellek kontrolcüleri bulunuyor, bu kontrolcüler de belirli frekansları destekliyor, ne kadar desteklediğini üreticinin bilgi sitesinden öğrenebilirsin.
İşlemcinin bellek kontrolcüsündeki değer kadar kullanabilirsin diye bir şey yok, anakartın da önemi var burada.
Anakartın da desteklediği bellek frekansı var, genelde herkes "Anakart ne kadar desteklerse o kadar kullanırsın" der ancak tamamen doğru değil, bir bakıma doğru.
Örnek olarak Intel'in H ve B serisi chipsetli anakartlarına bakalım, H310 chipsetli bir anakartta 2666 MHz, H410 chipsetli bir anakartta da 2933 MHz yazdığını görebilirsiniz, ancak bu işlemciye göre değişiyor, bunun nedeni ise üretici firmanın yüksek özellikleri daha üst chipsete dahil etmeleri.
H410 chipsetli bir anakartta 2933 MHz frekans RAM kullanabilmek için i7 ve üstü serisi bir işlemci kullanmak gerekiyor, çünkü Intel H ve B serisi chipsetli anakartlarında bellek frekansını kısıtlıyor, işlemcideki bellek kontrolcüsü ne kadar destekliyorsa en fazla o kadar kullanabilirsin, i5 10400F takacaksın diyelim 2666 MHz ile kısıtlı kalacaksın, ancak altını çiziyorum Intel'in H ve B serisi chipsetli anakartları ile!
Z serisi chipsetli bir anakartın var diyelim, i5 10400F ile 2666 MHz'e sınırlı kalmadan daha üst frekanslarda kullanabilirsin.

İşlemcideki bellek kontrolcüsünün desteklediği frekansın yüksek olması genelde iyi bir şeydir, ancak bu desteklenen frekansa göre işlemci seçilmez, onu aklınızdan çıkartın. Bellek kontrolcüsünün desteklediği frekansın yüksek olması XMP açmadan ne kadar yüksek frekansta kullanabileceğinizi de etkiler, XMP açmazsan JEDEC'e göre frekans ve gecikme seçilir.

Bu her zaman geçerli değil, eğer Z serisi chipsetli bir anakart kullanırsa 2400 MHz üstüne de çıkabilir, 3000 MHz'de sorun olacağını sanmıyorum.
Aga cidden ellerine sağlık. Benimde çok fazla bilmediğim bir konuydu. :) Sayende bir şey daha öğrendik.

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,433
İsim
Selman

Bu uzun destan için çok teşekkürler, şimdi daha iyi anladım. yalnız ben bu Ryzen 5 3600'ün desteklediği frekansı bulamadım. O kısımda da bir sorun var. Onu nasıl öğrenebilirim ya da siz biliyorsanız söyler misiniz? Tekrardan teşekkürler.

Son düzenleme:

Mehmet

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,541
İsim
Mehmet
İlgilendiği Kategoriler
Donanım İnceleme

crazyreign

80+ Titanium
En İyi Cevap
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,613
İsim
Hayalet
İlgilendiği Kategoriler
fotoşop
@crazyreign Bu uzun destan icin cok tesekkurler simdi daha iyi anladim.yanliz ben bu ryzen 5 3600 un destekledigi frekansi bulamadim o kisimda da bi sorun var.onu nasil ogrenebilirim yada siz biliyorsaniz soyler misiniz?tekrardan tesekkurler
O apayrı konu mesela.
Ryzen işlemcilerdeki bellek kontrolcüsü durumu biraz farklı.
Neyse, çok derinlemesine inmeden söyleyeyim:
3800 MHz ve üstünü pek önermem, IF bölüneceği için bu sefer yüksek frekans sana sıkıntı çıkartır. AMD'nin kendisi 3733 MHz CL17 ideal diyor.
3600 MHz CL16 güzel olabilir.

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,433
İsim
Selman
O apayrı konu mesela.
Ryzen işlemcilerdeki bellek kontrolcüsü durumu biraz farklı.
Neyse, çok derinlemesine inmeden söyleyeyim:
3800 MHz ve üstünü pek önermem, IF bölüneceği için bu sefer yüksek frekans sana sıkıntı çıkartır. AMD'nin kendisi 3733 MHz CL17 ideal diyor.
3600 MHz CL16 güzel olabilir.
Aynen ben de 3600 MHz CL 18 bir bellek almayı düşünüyorum(piyasadaki fiyatları iyi olduğundan dolayı).

Son düzenleme:

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,451
İsim
Hakan
@Dontaçhi İslemcinin ram ile alakasi sadece DDR ile mi oluyor.frekans ile alaksi yok mu yani
Mesaj otomatik birleştirildi:

@İsmailTalha4 Xmp ayarindan dolayi mi 2400 calisir yoksa baska bi sebep mi?
Hayır xmp açarsan 3000 mhz çalışır

BATTLEFIELD

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
6,433
İsim
Selman
Nasil yok? İslemci IF değerine göe ram belli başlı frekanslara çıkabilir

@crazyreign bir de mod olacaksın(!)

Konunun ilk mesajı yanlış bilgilendirme
Adam niye ilgilensin onunla dostum. Kendisi müthiş bir şekilde izah etti zaten olayı.

Adam niye ilgilensin onunla dostum.kendisi muthis bi sekilde izah etti zaten olayi.
Pardon, ünleme dikkat etmemişim.

Son düzenleme:

T.P.G.

80+ Titanium
Adam niye ilgilensin onunla dostum.kendisi muthis bi sekilde izah etti zaten olayi.
Böyle bir şey yok, ilgilenmek ZORUNDA!
Birisi yanlış bilgilendirme yapıyor, kendisi moderatör. Ben olsam tak diye uyarı atar hiç gözünden kaçmaz @crazyreign (engin) beyin

@crazyreign tamam üzülme. Olabilir gözünden kaçmıştır. Hemen "üzgün". Yasaklamıştım ben sana bunu kaç hafta önce?

Emre123a

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,318
İsim
Emre
Cık o işlemciye takılmaz
Anakarta takılabilir belki

Mehmet