Neler Yeni

Cimer Şikayetimiz Sonuç Vermeye Başlayacaktır

cimer inde işi yok ekran kartıyla ugrasacak he cevap verır he

market fiyatlarını kontrol edemeyen bir güç gidecek sizin için ekran kartları fiyatlarını düşürecek vayy be peri masalı gibi
serbest piyasa ne bilmeyenler var

asko56

80+ Gold
cimer inde işi yok ekran kartıyla ugrasacak he cevap verır he
cevap verdiya okuma yazmanız varsa verdigi cevabı okuyabilirsniz ilk mesajda mevcut sizler gibi okuma bilmeyenler için ise 3 yada 4.mesaj sonra özet olarak da çıkardık böyle hizmet buldunuz bunuyorsunuz canım.
Mesaj otomatik birleştirildi:

market fiyatlarını kontrol edemeyen bir güç gidecek sizin için ekran kartları fiyatlarını düşürecek vayy be peri masalı gibi
serbest piyasa ne bilmeyenler var
maşallah sahtekar uyanık aç gözlü firma savunucusu gelmiş

ynsemreuzun

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
230
İsim
Yunus Emre Uzun
Kısa süre önce 5070ti satışı ile birlikte firmaları cimere şikayet girişimi başlatmıştık 20 subatta yaptıgımız cimer çagrı şikayetimize 10 martta dönüş yapılmıştır ticaret bakanlıgının verdigi cevabı naklen aktarıyorum siz degerli forum sakinlerine muhakak böyle gördügünüz ekran kartı fayiş fiyatla satan yerleri şikayet bombasına tutarsanız illaki bir cevabı olucaktır

konuya ilişkin cimer şikayeti

Sayın CİMER Yetkilisi,

Son zamanlarda Türkiye'deki bilgisayar firmaları tarafından satışa sunulan ürünlerin fiyatlandırmalarına dair büyük bir rahatsızlık duymaktayım. Özellikle, bilgisayar donanım parçalarının fiyatlarının yurtdışı fiyatlarına göre çok yüksek seviyelerde olması, tüketiciyi zor durumda bırakmaktadır. Bu fiyat farklarının genellikle vergi ve gümrük masraflarına dayandırıldığı söylenmekte, ancak piyasada yapılan satışların yüksek kar oranlarıyla yapıldığı da gözlemlerimle aşikardır.

Örnek olarak, Nvidia tarafından 750$ olarak belirlenen bir ürünü Türkiye'de şu an 55.000-60.000 TL arasında bir fiyata bulmak mümkün. Gözlemlerime göre, bu ürünün gümrük vergisi, KDV ve diğer masraflar eklenmiş olsa dahi, satış fiyatının 40.000-45.000 TL civarında olması gerektiği açıktır. Fiyat farklarının bu kadar yüksek olmasının, sadece vergi ve masraflarla açıklanamayacağı kanaatindeyim.

Bu konuda, bilgisayar ürünlerinin fiyatlandırılmasında tıpkı gıda ürünlerinde olduğu gibi, tarladan raflara kadar olan fiyat artışlarını ve maliyetlerini şeffaf bir şekilde gösterecek bir sistemin uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde, firmalar tarafından uygulanan yüksek kar marjlarının denetlenmesi ve fiyatların daha adil bir seviyeye çekilmesi mümkün olabilir.

Bilgisayar sektöründeki fiyat artışlarının daha şeffaf ve denetimli bir şekilde düzenlenmesini talep ediyorum. Tüketici olarak daha adil bir fiyatlandırma politikası bekliyoruz.

Gereğinin yapılmasını arz eder, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Verilen Cevap

Sayın İlgili,

Başvurunuzda belirtilen hususlar, görev ve yetki alanımız çerçevesinde titizlikle incelenmiştir. 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik ile, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik denetim ve incelemeler yapmak, gerektiğinde idari para cezası uygulamak amacıyla “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” oluşturulmuştur. Söz konusu Kanunun “Fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” başlıklı Ek 1’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında şu hususlar yer almaktadır:

“1) Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaz.

2) Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz.”

Ayrıca, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nin 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde;

“ç) Fahiş fiyat artışı: Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından satışa sunulan ve kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin fiyatında girdi ve diğer üretim maliyetlerindeki artış gibi haklı bir sebebe dayanmaksızın yapılan aşırı ve adil olmayan artışı,” hükmü amirdir.

Bu çerçevede, mal ve hizmetlerin aşırı ve adil olmayan fiyat artışları ile vatandaşlarımızın ürünlere ulaşmasını zorlaştıran stokçuluk faaliyetlerine ve fahiş fiyat artışına ilişkin uygulamalar, Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimiz aralıksız olarak devam etmektedir. Diğer taraftan, değerli görüş ve önerileriniz çalışmalarımızda dikkate alınmak üzere kayıt altına alınmıştır.
hocam elinize sağlık zor durumda kalan tüketiciler adına ses olduğunuz için teşekkürler

Satriani

80+ Silver
Güzel bir girişim olmuş, ki zaten ilk fiyatları gördüğümüzde verdiğimiz tepki ile artık bu konuda bi' girişim yapılması da kaçınılmaz olmuştu.
Maalesef üzücü olan durum ise TR'de denetleme mekanizmasının genel olarak yalnızca mevzuatta kalıp, uygulama konsunda çok aktif çalışmaması. En azından konuyla ilgili rahatsızlığın bildirilmesi ve geri dönüş alınması bile belki bi' şeylerin önünü açar, çünkü bu gerçekten büyük bir sektör ve daha sıkı denetleme ve bir standarda oturtulması kesinlikle şart.

maşallah sahtekar uyanık aç gözlü firma savunucusu gelmiş
Kimseyi savunmuyorum
Sence tek sorun ekran kartı fiyatlarımı
Güldürme beni ya cidden cringe
market fiyatları yıllardır böyleyken bişey yapmadılar
Ekran kartı fiyatlarını mı düşürecekler
Araba alırken iki devlete bir kendine alıyorsun
Bunu da bilmiyorsundur
Ne bu tripler bu arada ithamlar
Yarın gel seni Cea mosat mit işe alacak😂

asko56

80+ Gold
Güzel bir girişim olmuş, ki zaten ilk fiyatları gördüğümüzde verdiğimiz tepki ile artık bu konuda bi' girişim yapılması da kaçınılmaz olmuştu.
Maalesef üzücü olan durum ise TR'de denetleme mekanizmasının genel olarak yalnızca mevzuatta kalıp, uygulama konsunda çok aktif çalışmaması. En azından konuyla ilgili rahatsızlığın bildirilmesi ve geri dönüş alınması bile belki bi' şeylerin önünü açar, çünkü bu gerçekten büyük bir sektör ve daha sıkı denetleme ve bir standarda oturtulması kesinlikle şart.
cimer şikayetimize zaten geri dönüş baya geç aldık 5070ti çıktıgı zaman konusunu bulursak cimer girişimi başlatmıştık kart hiç stoga koymadılar lasnman fiyata bile insanlar almadıgı ve fiyatalrın çok absürt seviyelere çıkması sebebi ile şikayetin farz oldugunu söylemiştik o günden bu güne tam 18 gün sonra resmi bir cevap alabildik bakalım süreci bekleyip görecegiz.

Fahare

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
93
İsim
Bay fahare
En son kasa aldığımda böyle bir konu açmıştım serbest piyasacılar doluşmuştu kasa daha yıl başı gelmeden bir günde 400tl zam yemişti bindirim yapıp 200 indirmislerdi 3000 olmuştu şuan aynı kasa 4200 falan birazdan doluşur serbest piyasacılar

asko56

80+ Gold
Kimseyi savunmuyorum
Sence tek sorun ekran kartı fiyatlarımı
Güldürme beni ya cidden cringe
market fiyatları yıllardır böyleyken bişey yapmadılar
Ekran kartı fiyatlarını mı düşürecekler
Araba alırken iki devlete bir kendine alıyorsun
Bunu da bilmiyorsundur
Ne bu tripler bu arada ithamlar
Yarın gel seni Cea mosat mit işe alacak😂
dostum burası ekran kartı forumu ekran kartı forumda siyasetmi yapalım herşeyi herkes zaten ne oldugunu biliyor bizlerin amacı bu sahtekarlar bir ceza yesin kullanıcılar enayi degil demektir o zaman hiçbirşey yapmayalım firmalar bizi ayakta öpsün biz tepkimizi bu şekilde verdik sizin dediklerinzin yeri zaten burası degil.

dostum burası ekran kartı forumu ekran kartı forumda siyasetmi yapalım herşeyi herkes zaten ne oldugunu biliyor bizlerin amacı bu sahtekarlar bir ceza yesin kullanıcılar enayi degil demektir o zaman hiçbirşey yapmayalım firmalar bizi ayakta öpsün biz tepkimizi bu şekilde verdik sizin dediklerinzin yeri zaten burası degil.
Dostum seni anlıyorum ama bişey olmayacağını Sende biliyorsun ceza sorunu çözmez

Örnek bime 1.3 milyar TL ceza kestiler itiraz etti
Sonucunu söyleyim itiraz reddedilecek
1.3 milyar TL nasıl ödenecek
kalem başı her ürüne 1.5x zam yaparak
Zararlı çıkan kim olacak vatandaş

aynen cimer jensen e yazmıs jensen fiyatları indirecekmiş ahahhaa

asko56

80+ Gold
Dostum seni anlıyorum ama bişey olmayacağını Sende biliyorsun ceza sorunu çözmez

Örnek bime 1.3 milyar TL ceza kestiler itiraz etti
Sonucunu söyleyim itiraz reddedilecek
1.3 milyar TL nasıl ödenecek
kalem başı her ürüne 1.5x zam yaparak
Zararlı çıkan kim olacak vatandaş
gene dedigim gibi konumuz bim degil gıda ayrı elektronik ayrı mecralar ve birine rezabet kurumu ceza kesiyor iken elektronige ticaret bakanlıgı şikayeti gönderdik 2 si farklı olay

bizim cimer sikayetimize ticaret bakanlıgının o bölüm ile ilgilenen birimi dönüş sagladı

1741617755767.png

BİM'e bir milyar üç yüz milyon TL ceza. Rekabet kurumunun yerinde inceleme yetkisi, kanunun ihlal edilip edilmediğinin ortaya çıkarılmasında kullanılan araçların başında gelmektedir

Satriani

80+ Silver
cimer şikayetimize zaten geri dönüş baya geç aldık 5070ti çıktıgı zaman konusunu bulursak cimer girişimi başlatmıştık kart hiç stoga koymadılar lasnman fiyata bile insanlar almadıgı ve fiyatalrın çok absürt seviyelere çıkması sebebi ile şikayetin farz oldugunu söylemiştik o günden bu güne tam 18 gün sonra resmi bir cevap alabildik bakalım süreci bekleyip görecegiz.
Muhtemelen sistem havuzunda çok fazla şikayet olduğu için, belirli süre geçmesi normal.
Hatta gereksiz bi' çok da şikayet vardır ve eleme ile değerlendirme sonucunda geri bildirim alması da, şikayetin yerine ulaşması anlamında güzel bi' şey. Umarım bundan sonrası için daha efektif denetimler ile sonuç alınır, onun dışında elimizden bir şey gelmiyor maalesef.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,067,420
Üyeler
169,567
Son üye
mcantruk
Top Bottom