Asla düz LCD'lere yüksek meblağlar ödemeyin, MiniLED ve OLED bakın diye bağıran biri olarak söylüyorum uzak durun. Monitors Umboxed'ın Cooler Master'a "Gerçekten bitmiş ürün bu mu?" diye sormak zorunda kaldıği bir model. HDR ayarlaması çok kötü. Ek olarak çok kötü tepki süresi performansı var. Ucuz VA'lar gibi. Yani şunları yaşatır:
Forumda gördüğüm çok yanlış bilgilerden biri. 'Hikayeli oynayacaksan, film izleyeceksen VA al". Bazı kişiler için doğru olabilir bu öneri ama çoğu zaman yanlıştır. Çünkü VA'nın karanlık renklerdeki yavaş tepki süresi karanlık renklerin olduğu her yerde, hız gerekmeyen yerlerde bile sorun...
forum.donanimarsivi.com
Her markanın olduğu gibi Cooler Master'ın da iyi-kötü ürünleri var elbette. Ancak hayır dandik bir marka değil. Sizin duymamış olmanız kötü yapmaz. Avrupada ve özellikle Çin'de buralarda satılmayan bir sürü iyi marka var. Kaldı ki Cooler Master TR'de bilinmeyen bir marka da değil. Sadece monitör satışları TR'de pek yoktu.
Gamutun %100'den fazla olması oversaturation yani aşırı doygun renklere neden olur. Yani olmaması gerektiği gibi canlı renkler. Lazım olduğu durumlarda olması gerektiği gibi görebilmek için monitörlere sRGB clamp yani gamut sınırlama ayarı konulur. Böylece istendiği zaman renk gamutu düşürülüp olması gerektiği gibi görülebilir. Biz profesyonel renk uygulamalari kullanmayan kullanıcılar olarak canlı renkler için para ödediğimizden olabildiğince geniş gamut yani 1. durumu istiyoruz tabii ki. Ancak bazı markalar sRGB sınırlama ayarının da olduğunu belirtmek için doğal gamutta ölçülmüş sRGB değeri yerine sınırlanmiş olaj %99'u girerler özelliklere.
Yani %99'a bakıp renkler kötü demeniz çok alakasız ve yanlış.
Zaten QD panel olmasından geniş bir gamuta sahip olduğunu anlamanız lazımdı. HDR için yeterli değil alam %96DCI-P3 ve %72 REC.2020 ile geniş gamutlar arasında ortalama/ortalama üstü bir mevkiye sahip.
Onu da geçtim doğru karşılaştirma yapsaydinız bile sRGB gamutunu renk için kıstas olarak kullanmanız zaten başlı başına hata. DCI-P3 ve REC.2020 gamutunu kullanmanız lazimdı. Bunu forumda 8183829 sefer söyledim 8183830 olsun. Bunları kim uyduruyorsa dinlemeyin artık.